WOW TACK för alla era kommentarer på gårdagens inlägg. Jag har spendera en timme med en kopp kaffe och att läsa era tankar och tips. Jag borde verkligen starta ett eget chattforum där jag kan starta trådar med alla tankar och funderingar jag har i livet. Låter klyshigt men jag är så glad att jag har er som följare. När någonting händer som gör att folk hittar hit som inte känner mig så ändras energin på en gång men efter några dagar så är mina vanliga och riktiga följare kvar här och energin är som vanligt fin och upplyftande igen. Så tack för det, verkligen. Jag behöver det nu sista tiden i graviditeten och allt. <3

Det jag kan konstatera efter att ha läst igenom alla era hundra kommentarer är att jag ska gå på magkänslan och inte gå en kurs. Däremot ska jag förbereda mig genom att läsa på mer (hittills har jag inte läst någonting), googla och youtuba hur en förlossning går till – har förstått att de olika faserna kan vara bra att veta för både mig och Victor, och att jag måste vara inställd på att saker och ting kan gå fel. En del hade det gemensamt att det blev traumatiskt då man hade samma inställning som mig men att det sedan blev helt tvärtom, verkligen bra för mig att höra som har ett starkt kontrollbehov. Men dom här kurserna hoppar jag nog! Om inte annat berättar jag, ska vi gå på någon tror jag bokar in den kortaste möjliga som vi kan göra här hemma på en timme (låter ju så engagerad he he).

Jag fick även en hel del tips om böcker vilket var så bra! Ska kika redan idag om det finns på ljudbok eller om jag ska beställa hit till England.

av Susanna Heli.

av Gudrun Abascal.

av Sofia Wallin & Anne Melbe

Tack för alla tips återigen! <3

Rekommenderade inlägg

12 kommentarer

 1. Emma Svara

  Jag födde mina två barn i England och gick en hypnobirthing kurs. Lazy Daisy.. man sitter i olika yoga ställningar och lär sig andningstekniker. Jag var inte heller rädd inför min förlossning men hjälpte mig ändå mycket. Plus att det bästa med att föda i England är ju såklart att man får föda i vattnet 🙂 lycka till !

 2. Ida Svara

  Boken Att föda utan rädsla hjälpte mig verkligen inför och under förlossningen med barn nr 2. Första förlossningen tog ca 36 timmar (fy f*n) så jag hade ångest inför förlossning nr 2. Läste boken och när värkarna satte igång med barn 2 så visste jag hur jag skulle göra/andas. Från första värk tills bebisen var ute tog det ca 9 timmar 👍 Läs den boken!

 3. Matilda Svara

  Ett tips är podden vattnet går. Både mer och gråter (pga rörd) av allas förlossningsberättelser. Så häftigt!

  Och på tal om podd, din och Sånna är min favorit. Hoppas ni hittar tid och inspiration att komma tillbaka. Ett tips kan vara att det upp den i säsonger? Behöver ju faktiskt inte vara ett nytt varje vecka. Ha en säsong på våren och en på hösten? Eller släpp podden varannan vecka? Accepterar verkligen erat beslut, inte så, men hoppas innerligt att ni kommer tillbaka för älskar att följa er tillsammans inte inte var för en. Kram!

  • Moa Svara

   Jag lyssnar också på vattnet går och det även om jag inte är gravid hahah men det är lite häftigt hur varje förlossning är så individuell. Det kommer gå toppen Maja!
   Hoppas också att det i framtiden kan bli en säsong 2 av Livet på läktaren, min favvopodd ju!!!

 4. Julia Svara

  Halloj,
  Ska till London med mina tjejkompisar och behöver tips på dom bästa nattklubbarna :)))))) 🙂

 5. Evelina Svara

  Boken ”att föda” var verkligen super att läsa innan förlossningen. Vill även tipsa om ”uppföljaren” som heter ”att möta förlossningssmärtan”. Just eftersom vi alla hanterar smärtan olika. 🙂 Trevlig helg!

 6. Amanda Svara

  Hej fina Maja! Födde min son för exakt två år sedan och hade exakt samma tankar som dig inför förlossning. Jag gick inte någon kurs, läste ingen bok eller googla/youtube ingenting.

  Och tänk vad rätt jag hade, kroppen vet precis hur den ska göra! Det häftigaste tyckte jag var hur hela min kropp visste när var och hur den skulle krysta, sån superkraft krystningarna är!

  Jag var så glad att jag inte skrivit något förlossningsbrev eller föreställt mig förlossningens olika skeden – För ingenting hann jag med 😅 vattnet gick, skulle bara åka upp på en koll, fick lite motvärk o vid undersökning var fullt öppen och en timme senare blev jag mamma till den mest perfekta lilla minimänniska jag kan tänka mig

  Märkte inte av de olika faserna eller andra saker jag hört om andras förlossningar i efterhand. Så lita på din kropp och du har något helt fantastiskt att se framemot ❤️

 7. P Svara

  Jag födde mitt första barn i början på året och hade inställningen att ta det som det kommer – men jag hade läst på massa om olika scenarion för att vara lite förberedd. Med stort kontrollbehov vågade jag inte ha någon direkt föreställning utan ville läsa ALLT så det inte kom som en chock oavsett vad.

  Det gjorde det ändå 🙂 Det gick supersnabbt (därmed ont som fan) trots att det inte ”ska” det för förstföderskor. Klarade av att vara hemma en timme med värkarna innan vi blev inskrivna på BB… Det enda jag förväntade mig var ett långt förlopp, mycket väntade/kämpande hemma och på förlossningen och gradvis mer smärta hela tiden. Det började helt fruktansvärt med supersmärtor och jag trodde inte jag skulle klara av det, för att sen bli bättre och bättre tills han var ute! Krystandet var för mig den ”bästa” bitenom trots att jag var mest rädd för det.

  Trots att jag trodde att jag inte hade några förväntningar så blev det ”fel” för mig och jag kände att jag inte hade riktig kontroll. Och ändå gick det toppen till slut!

  Prata igenom massa tillsammans innan vad som är viktigt för dig, ex musik eller att bli masserad. Sen är det bara att ta allt som det kommer stund för stund. Det är verkligen världens häftigaste upplevelse att föda barn även om man tappar kontrollen och det blir annat än man trott 🙂

 8. Maja Svara

  Nu har jag inte läst igenom alla kommentarer på tidigare inlägget, tipset finns säkert redan, men min sambo gillade boken ”pappalogi” 😊

 9. Elin Svara

  Ja, gå verkligen på din magkänsla. Jag och min sambo gick inte någon kurs. Jag läste inte något om att föda heller. Jag resonerade lite som dig att jag känner tillit till min egna kropp och att den visste vad den skulle göra. Likaså att personalen på förlossningen kunde ge mig den informationen som eventuellt skulle behövas. Jag hade en fantastisk förlossning för lite mer en ett år sedan. Den gick så mycket fortare än förväntat och jag märkte inte av några olika faser och tror inget hade blivit annorlunda om jag så hade gjort det. Min förlossning var så bra och fick sådant bra stöd av min sambo och personalen! Jag upplever mer att jag haft ett behov av att läsa böcker och information om det första året med en liten minimänniska på utsidan. Tycker att boken vi fick från BVC är väldigt bra: ”Att leva med barn”. Jag älskar dig all lycka till med förlossning och hoppas du får en bra upplevelse! ❤

 10. Julia Svara

  Pappalogi till pappor på tal om böcker! Många pappor har uppskattat den, jag gav den senast till min bror som ska bli pappa i april☺️ Den ska vara skriven på ett lättsamt sätt och ta upp alltså från när man försöker skaffa barn till vab osv! Jag har inte läst den själv hahahaha stabil källa

 11. Amanda Svara

  Föda utan rädsla är jättebra! och även boken ”vi ska ha barn” av Marie Björk. I den sistnämnda finns disskusionsfrågor till varje kapitel som man kan prata om med sin partner. Även om jag och min sambo pratat om det mesta kändes det skönt att liksom ”bocka av” frågorna. Förlossningspodden och podden vattnet går har jag lyssnat en del på också 🙂

Skriv en komentar