Kollade din senaste vlogg. Skrattade åt din pms-argsinthet och kände igen mig. Blir dock ledsen när man i slutet ser att ni har framåtvänd stol till TL. Antar att de kanske är standard i England men snälla, läs på om riskerna me de! De är så ovärt om något skulle hända <3

Jag behöver er hjälp med det här! Jag tog upp detta i slutet av vloggen men det klipptes bort. Jag kom på mig själv och bytte till Victors bil som stod bredvid där vi har en annan bilbarnstol (som vi hyr just nu för vi köpte ju såklart två likadana:))) och som vi använder nu istället för att hämta och lämna Teddan just för att jag har fått kommentarer om det vilket såklart skrämde oss rejält.

Men jag behöver er hjälp för jag tycker det är så konstigt då stolen är helt ny samt en ny modell från ett bra märke. Ett av dom bästa märkena om jag har gjort min research rätt och dessutom valde jag denna just för betygen på stolen. Jag tänkte att skulle jag ändå köpa en stol som han ska ha i flera år så köper jag den bästa. Såklart är den från rätt ålder (15 månader om jag minns rätt) och den går inte att installera åt det andra hållet. I anvisningen är det tillochmed ett kryss över en bild då den är bakåtvänd vilket vi upptäckte när vi hade köpt den och höll på att installera den. Så vi vet inte om utvecklingen gått framåt och att den är lika säker eller varför den isåfall ens säljs? Så märkligt tycker jag. Här i England åker många barn framlänges, men vet ju, och har upptäckt att det är i Sverige ses som det sjukaste någonsin och typ lika med fängelsestraff hehe. Så är det någon som vet? Om nya stolar ändå är lika säkra oavsett om den är framåt eller bakåtvänd, eller är det helt enkelt så att alla stolar bara måste vara bakåtvända? Får isåfall köpa två nya helt enkelt MEN självklart känns det ju helt värdelöst om man har köpt två bilbarnstolar för x antal tusen som är livsfarliga. Så snälla hjälp mig!!!

29 kommentarer

 1. Hej Maja,

  Det är tyvärr så att vissa länder inte säljer den stolen för äldre barn med möjlighet att ha den bakåtvänd. Vilket är så synd då det minskar risken för överlevnad vid Krock rejält. Kommer inte ihåg statistiken men det visar sjukt stor skillnad på säkerheten om du har barnet bakåtvänd. Sverige är ledande i att inte ha dödlighet bland barn i trafiken just pga detta.

  Ett förslag är att köpa en stol från Sverige och få den skickad till dig. Detta då du säkert inte kan få tag på det i England.

  Stor kram.

  • Okej okej nu förstår jag. Jag trodde dessutom att Britax var svenskt så jag tänkte att dom hade koll på läget. Jag får köpa nya helt enkelt! STOR kram och tack

 2. I Sverige har vi andra lagar gällande bilbarnstolar än många andra länder. Bilbarnstolarna som säljs i Sverige från 15 mån alltid är bakåtvända men de som säljs i andra länder oftast är framåtvända. Det är säkrare att åka bakåtvänd även om en stol är ny. Jag hade köpt nya stolar om det inte går att vända dem eller byta till bakåtvänd stol.

 3. Ingen framåtvänd stol kan förändra det faktum att nacken inte är tillräckligt stark för att klara en kollision i den åldern. Enkelt sagt skulle han bryta nacken vid en krock. Byt stol!

 4. Jag tänker att det handlar om huvudet och nacken vid en eventuell krock. Huvudet åker ju inte framåt utan trycks ju istället bak mot huvudstödet vid en ev krock, vilket skyddar barnet mer om de åker bakåtvänt. De har ju så tunga huvuden i förhållande till deras små kroppar, så därför är det säkrare för dem att åka bakåtvänt så länge som möjligt. Rekommendationerna i Sverige är att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, dock tidigast till 4 års ålder, oavsett stol. Så jag skulle spara den där stolen tills T är 4 och då ta fram den som en framåtvänd, köp hellre en till bakåtvänd som kanske syskon kan använda sen så blir det ju ändå prisvärt. 🙂 vi krockade faktiskt förra sommaren med båda våra små bak i bilen, då 1 och 3,5 år. Var väldigt tacksamma att båda åkte bakåtvänt! De märkte knappt av krocken medan både jag och sambon som satt fram påverkades mycket mer i just nacken (men klarade oss ändå från några bestående skador, var mest ömma och så). Så efter det har vi verkligen väntat så länge som möjligt med att vända nån av barnen. Lycka till! ❤️

  • De flesta stolarna är från ca 9 mån, det är oftast då man byter från babyskydd till bakåtvänd stol. Livsfarligt för nacken vid en krock så byt! Sen får man höra att när barnet är 4 år ska man byta till framåtvänd stol men jag tycker det är vansinne, krockar man så vågar jag knappt tänka på vad som händer med det lilla huvudet. Vi har haft våra bakåtvända stolar till barnen varit långt över 5 år och blivit för långa för stolen och då menar jag att huvudet kommer för högt upp. Många säger ”mitt barn sitter dubbelvikt med benen och det ser så obekvämt ut så vi bytte när hen var 3 år” Jag resonerar så att hellre det än att mitt barn bryter nacken i krocken. Sen är det oftast inte barnen som klagar över att benen inte får plats utan det är föräldrarna som tycker synd om..
   ett tips är att gå in på youtube och kolla filmer som visar fördelar med bakåtvänd stol.

   • Fast där fick vi info av butiken vi köper våra stolar, att det är lika farligt att låta barnen sitta i en stol dom är för stora för. Alltså att man måste utgå ifrån längden det står på infon på stolen. Nacken har inget skydd om dom är för långa för den. Och vi som har en lång kille fick byta stol när han va 3,5 år.

    Mitt råd! Prata med en kunnig som jobbar med sånt här.

 5. Har läst siffror att en krock i 50 km/h för ett litet barn motsvarar att du fäster 150kg runt nacken på barnet och sen lyfter det upp och ner på i fötterna. Då förstår man vilka krafter nacken utsätts för och det är barnets nacke inte stark nog för. Det är alltid säkrare att sitta bakåtvänt, även för vuxna, men barn rekommenderas att göra det sålänge som möjligt. För de flesta passar den bakåtvända, iaf Britax May-Way Plus upp till 7 års ålder. Rekommenderar verkligen den stolen men var noga med att den är monterad hårt så att den inte är ruckbar! I Facebook-gruppen ”Bilbarnstolar” finns jättemycket kunskap om detta, väl värt att gå med där!

  • Elin Jansson Svara

   Va bra att du ber om hjälp. Barn ska helst åka bakåtvänt så länge det går, helt 5-6 år. Det är som du skriver livsfarligt att vända dom för tidigt. Gruppen ”Bilbarnstolar” på facebook är jättebra, där kan man fråga om allt!

 6. Jag som skrev kommentaren som du har högst upp i inlägget. Vad glad jag blir att du tog min kommentar (även kommenterat om samma sak innan 😅) rätt och inte blev ledsen/arg/kände dig påhoppad.
  Tycker de är tragiskt hur ”efter” dom är i andra länder just på trafiksäkerhet för små barn.

 7. Hej, som andra skriver är stolens betyg/säkerhet en sak. Viktigt även det. Men att ha barnet vänt bakåt har med deras kropp att köra. Deras tunga huvud. Vid krock blir det en enorm skillnad i hur huvudet och nacken kastas/påverkas. Därav ska barn sitta bakåtvända. Ett bra tips är att läsa på Transportstyrelsens hemsida (svenska). Där är det bra beskrivet hur man ska tänka. Läs också på ntf-hemsida. Även gällande airbags står det beskrivet hur man bör tänka. Så stolens säkerhet och barnets placering är två olika saker 🙂
  Kram & ha en fin helg ❤️

 8. Axkid One är ett tips på framåtvänd bilbarnstol!
  Svenskt märke från Göteborg. 🙂

 9. Hej Maja!
  Förlåt för off topic från inlägget men tänkte bara fråga dig, kan inte du ge lite tips på vad man skulle kunna ha på sig på julafton? Jag vill gärna klä upp mig oavsett om vi kan fira med släkten eller bara själva! Tycker alltid att du har en sån fin stil med dina kläder, perfekta kombinationen av klassiskt med en cool touch! Stort tack för alla dina fina inlägg, de är definitivt en av höjdpunkterna för mig att läsa när man bara sitter hemma om dagarna med online undervisning. Stor kram<3

 10. Hej Maja!
  Barn vill alltid sitta framåtvända för att titta ut när man åker. Det är också lättare för föräldrarna för att ha koll. Här är skillnaden:
  Barnstol framåt: barn utsetts för mer stora kroppskrafter speciellt barnens nacke som ta hela kraften från huvudet som vill fortsätta framåt. Det är säkerhetsbälte / sele över bålen som tar upp krafterna. En annan nackdel är om bälten/ selen är dålig spänd kan barnet åker ut genom vindrutan.
  Bakåtvänd: för delar krockkrafter på nackstödet och hela ryggen och risken att barn åker ut genom vindrutan är mindre. Krockkrafterna böjer stolen som fjärdar tillbaka när bilen stannar. Den rekylen är mindre om barnet hänger på säkerhetsbälte/ sele.
  Engelsmannen byggde ett flygplan i 50 talet för att flyga soldaterna. Alla stolar var baklänges ( förutom piloten🙂) för att soldaterna inte skulle skadas vid en hårda landning.
  Kram Mona

 11. Hej Maja,
  Jag bor också i England och lade ner en del tid på det här när mitt första barn föddes. I England är det oerhört ovanligt att man har en bakåtvänd barnstol efter det att barnet har blivit 15 månader (max). Men i Sverige måste man ha barnen bakåt tills de fyller fyra. Mina vänner och mina barns pappa (som inte är svensk) tyckte att jag var helt överkänslig som ville köpa en bakåtvänd stol. Det fanns typ en på John Lewis och den var dubbelt så dyr som alla andra. Jag känner ingen annan än vi som hade bakåtvänd. Men – har man börjat läsa på så är det svårt att göra något annat val. Den poäng jag viill komma fram till här är att du inte ska känna att du har gjort nåt fel när du följer det som räknas som bäst där du bor. Men når man väl har kollat skillnaden så håller jag med andra här – skaffa bakåtvänd om du kan. http://www.carseatadvice-uk.com/rear-facing-or-forward.html

  • Missade att säga att det sista i aritklen som jag länkar till ovan är viktigast. I Sverige gör man ett plus-test som mäter kraft mot rygg och nacke vid krock. Det gör man inte i t.ex. England, så stolar som ses om utmärkta här skulle kanske inte klara ett sådant test.

 12. Hej vår son är 3.5 år och suttit framåtvänd i baksätet sedan han är 2år.
  Det är inte olagligt med barn framåtvända dock kanske lite mer risk, men vi har inget val då han var utråkad och åksjuk samt vi behövde åka väldigt mycket överallt pga Jobb.
  Alla gör det dem tycker är bra för sitt barn.
  Varit mycket utomlands och sverige är en av dem enda länder som har sina barn bakvända tills dem är 4år.

 13. Under 4 sitter de säkrast bakåtvända enligt alla råd här i Sverige. Stolen oavsett märke eller pris kan inte skydda deras stora huvud (i jämförelse med kroppen) från att slungas vid en krock och skadas rejält och i värsta fall bryta nacken. Spara de fina nya stolarna, eller sälj de vidare, och köp stolar där han åker bakåtvänd och mycket tryggare i några år till ♥️

 14. Vi hade Britax Max Fix II till vår son från 4 månader tills han blev 3år, han var då över maxvikten som är på 18kg, men den ska kunnas användas upp till ca 4 år. Sen dess har vi Britax Kidfix III S. Super nöjd med båda. Vi bor i Spanien så jag är glad att han kunnat åka bakåtvänt tills han blev tre iaf, här sitter dom framåt direkt efter babyskyddet.

 15. Vår son var med om en bilolycka för 1,5 år sen. Inget allvarligt men han var fokus när räddningstjänst var på plats och direkt när de såg att han hade bakåtvänd stol utbrast de ”tack och lov att han satt bakåtvänd” ❤️Maxi cosi mobi❤️

 16. Hej Maja.
  Tips på fantastiskt bra bakåtvänd bilstol
  https://www.pramworld.co.uk/besafe-izi-twist-i-size-fresh-black-cab
  Denna är plustestad (ett kompletterande test för stolar som är avsedda för svenska marknaden. Och anses som en av världens tuffaste kollisionstest) för extra hög säkerhet och har fått högsta betyg på ADACs säkerhetstest 2020.
  Så otroligt smidigt att kunna rotera stolen mot sig, när man ska sätta i och lyfta ut barnet👌🏼
  Kram

 17. Hej Maja!
  Kan inte du ge lite julklappstips till de närmsta, helst inte allt för dyra saker (tänker under 500 lappen)?? Tycker det är så svårt att hitta på saker till mina älskade familjemedlemmar hehe. Och kanske lite förslag på vad man sjölv kan önska sig? Detta är ju ett otroligt i-landsoroblem och jag skäms nästan över det, men tänker att det inte bara kan vara jag som har dessa problem haha?? Älskar din blogg massor och går in här flera gånger om dagen för att få pepp!!!
  Mvh fattig student

 18. Hej!
  Super bra att du tar upp detta med bakåtvänd stol. Skelettet för ett barn är inte färdigutvecklat och därför kan dem bryta nacken vid en krock då huvudet väger mycket mer än nacken orkar. Min dotter är 4 år och kan sitta länge bakåtvänt, tänker inte vända henne innan hon är 6 år. Hon sitter skräddare och har aldrig klagat över ont i benen eller liknande, vid längre resor tar vi pauser och sträcker på oss.
  Hellre brutna ben än bruten nacke vid en ev krock.
  kram på ER!

Skriv en komentar