Snart är årets och livets bästa högtid här. Julen. Jag lägger allt detta på min mamma, allt är hennes fel. Jag är lite skadad när det kommer till den här högtiden men jag älskar det. Såpass mycket att jag i år har haft lite av en intervention med Victor och förklarat att det här året, ska bli den bästa julen hittills och om han vill vara Grinchen då får han låsa in sig i sitt spelrum och vara det.

December 2019.

Problemet är kanske det att han inte är Grinchen, utan inte bara helt galen som jag är. Men förra året klädde jag granen själv exempelvis och sen grät jag över det. Dessutom FÖLL den ju första natten, minns ni? Och jag var ett vrak. I år är det obligatoriskt att klä granen tillsammans.

Någonting jag har lärt mig från tidigare år är att planera i tid. Redan nu kikar jag på julklappar, har handlat hem julklappspapper, ljusslingor till trädgården och klickat hem svenskmat så som pepparkakor och julmust. Julen ska ju vara mysig och därför måste man vara förberedd. Första december ska man inte börja köpa hem allting utan det ska redan ligga där i ett förråd, redo för att användas.

I år har jag gått såpass överstyr att jag har köpt hem en väska till alla julklappspapper och snören (det är sant, jag ville egentligen ha en sån där vagn som man kan rulla ut men det kändes lite väl). Även klickat hem fina genomtänkta papper med fina etiketter. Det blir ju mycket roligare att slå in det då och det kostar ju lika mycket bara man söker runt. I år vill jag ha en hel kväll med tända ljus, julmust och julmusik och sen ska vi duka fram allting på matbordet och bara slå in klappar. Så mysigt.

Jag har även planerat in jobbet relativt bra och kommer att vara ledig från den 19e december vilket känns fantastiskt. Att bara logga ut, baka pepparkakor och fixa inför julafton.

1a december, 2019.

Förutom det så vet jag redan två nya julfilmer jag och Victor ska se såfort december är här. Någonting som är väldigt viktigt är ju det att inte börja med allt detta i november. Det är böter i vår familj om man börjar med såväl julmust som julmusik och julfilmer innan första advent. Min mamma klär även alltid granen kvällen innan julafton just för att man ska känna att imorgon är det faktiskt julafton, däremot har jag ruckat på den traditionen då jag vill njuta längre av granen så hos oss åker den in andra advent.

Andra traditioner jag har är såklart pepparkakshus, adventskalender (har alltid gjort en till Victor men i år får han ingen och nästa år börjar jag för Ted Louie). Jag vill även införa att en liten nisse springer omkring här hemma på nätterna och gör hyss eller delar ut små lappar med önskemål som tomten gärna ser att TL gör. Så som att samla ihop gamla leksaker som kan skänkas eller att lägga ut kakor vid dörren. Det här blir såklart nästa år när han förstår lite mer.

Sen är ju julpynt en helt egen punkt på denna listan. Här kan man aldrig ha för mycket och jag tycker att det finaste pyntet är det där lite ”fula”. Jag köper inte hem beiga kuddar med en brun kotte på bara för att det ska matcha huset, nej nej nej, utan här hemma åker glittrande snökulor fram, i år har vi utökat med en lysande luktstolpe och såklart min lilla julby som jag började med förra året. Jag tänker köpa mig ett nyss hus varje år så om tio år behöver vi väl ett helt eget rum bara till byn.

December 2017.

Det som blir som allra mest påtagligt i år är ju hur allt annat blir så oviktigt om man inte kan ha sina nära och kära kring sig. Jag tänker mycket på mormor och farmor och för min egna skull hoppas jag att mina närmsta kan komma hit. Utöver det så spenderar jag ofta många tankar varje december åt alla ensamma runt om i världen generellt. Jag som känslomänniska gråter nog varannan dag åt den tanken, att någon är ensam under jul.

Vad är era traditioner? Så roligt att höra tycker jag!

16 kommentarer

 1. Var kommer den guldiga ljusstaken ifrån? Som är på sista bilden <3

  • Hade du kunnat tips om julpynt och juldekoration?? Ett jul inlägg helt enkelt 🥰🥰

 2. HAHAHAHA never forget vad det jul, eller midsommar som Viktor beställde typ chips eller choklad i mängder men missa typ hälften av maten? Bor själv utomlands så kände verkligen ångesten rakt igenom hahahahha 😭

 3. Jag förstår precis nervositeten för den här julen. Jag är gravid med vårt första barn och det här är sista julen mamma och pappa kommer ha i mitt barndomshem och jag är så nervös att jag inte kommer kunna flyga hem 😭 (bor också här i UK) och vara med. Och att min mamma inte ska få se min mage växa. Jag håller alla tummar att vi båda får jul med våra familjer! Xx

 4. Det här året tycker jag det är okej att börja julpynta mycket tidigare än vanligt. Bor också i England och pga lockdown ska jag börja pynta redan nästa vecka. Vad annars ska vi underhålla oss med liksom! 😄

 5. Åååå vad längtar efter att ta fram allt julpynt. Vi köpte hus iår och jag ser så mycket fram emot att ställa fram ljusstakar och gran och bara gå runt och mysa i mitt älskade hus, baka lussebullar och dricka julmust 😍

 6. Hej! Ja så härligt att julen snart är här, men tråkigt att den inte kommer bli som den brukar. Jag hoppas verkligen mina föräldrar kommer att fira med vår familjen. Är ju typ inte jul annars 🙁
  Jag har många traditioner från när jag var barn som vi nu har i vår familj. Te x får de öppna ett paket var på morgonen som helst ska vara något som sysselsätter de till Kl 15 när ALLA ska se på Kalle. Vi klär granen tillsammans och gör pepparkakshus. Spelar paket spelet. 1:e dec får de paketkalender, jag med av min mamma 🙈
  Åååhh Längtar massor 🎅🏻

 7. Åh, så mysigt och läsa om alla julmysigheter! Jag lever också med en Grinch, men egentligen är det nog som du också skriver om Victor. Alltså att min partner ser ut som Grinchen i jämförelse med mig, hahah! Fick dock hänga upp en julstjärna redan igår! Utan några invändningar så jag är i chock! Dessutom drack vi lite glögg idag medan vi lagade middagen, så himla mysigt!
  Jag är uppvuxen med samma grantradition som dig, men grinchen tillåter tyvärr inte en riktig gran i studentlägenheten, så vi beställde en liten plastgran i veckan som kommer åka upp till första advent!
  Så himla mysigt att följa dig kring jul, för jag tror vi båda älskar julen minst lika mycket! <3

 8. Hej!
  En lite kul grej kopplat till det du nämnde nu om att du var ledsen förra året över att du pyntade granen själv. Det fick mig att minnas inlägget du skrev förra året, något i stil med att du klär den hellre själv än att ”tvinga” någon som inte vill (behöver så klart inte vara just de ordalagen, men minns andemeningen som sådan).
  När det sen var dags att klä vår gran här hemma så mindes jag vad du skrivit och så sket jag också i att försöka involvera min kille i julgranspyntandet (han spelade väl istället haha…). Hade faktiskt en sån mysig stund för mig själv minns jag, med lite julgodis, tända ljus och musik och kände mig inte alls konstig som klädde granen själv eftersom att du skrivit att du gjorde det.

  Jisses vad jag babblar nu och vet väl egentligen inte vad jag vill komma fram till – mer än att du är inte ensam om att vara ”själv” i att lägga ner tid och energi på att få till den mysigaste julen med allt som hör därtill (kommer också från en familj med en mamma som tycker att julen är det bästa som finns. Både hon och jag delar den egenskapen att vakna upp på juldagen lite halvt deppiga och nästan sörja att det är över Haha..).

  Kram!

 9. Skrattade högt genom hela inlägget för jag är EXAKT som du när det gäller jul. Min kille kallar mig för julfascisten medans jag inte för mitt liv kan begripa hur han inte myser runt och bara njuter av allt mys som jag gör. Jag jobbar på ett äldreboende och jag gör alltid allt jag kan för att ordna med en sån mysig julmånad som möjligt för de gamla, i synnerhet i dessa tider då allt inte är som vanligt ❤️

 10. Underbar läsning, jag är exakt likadan gällande jul. Viktigaste och mysigaste tiden på året helt klart <3

 11. Underbara Maja😃
  Jag håller helt med dig, älskar julen och allt mys det innebär! Allt pynt, julmat, filmer/musik och annat som skapar stämningen! Men självklart ingenting ska fram förrens 1a dec ( även fast man såklart inhandlar grejer så det bara är att börja pynta järnet då😘😍). Jag har redan börjat tvätta julfester, kuddar och handdukar så de är redo🤣älskar att du skrev om att du oxå gillar ”riktiga julpynt” inte som så många andra influencers som just har ett beiget kuddfodral med en kotte🤣🤣🤣hahaha visst att man har olika stil men känns som dom flesta influencers kör på den🤣
  Jag älskar din idé om julby och tänker att jag ska kika efter det! Tipsa gärna om vad/vart du köper dina julpynt😍älskar allt som hör julen till! Ser framemot en ny vlogg🥰ta hand om er!

 12. Hej Maja! Min kille har köpt en röd liten Prada axelremsväska till mig (???!!) och jag behöver hjälp hur man stylar rött! Vad hade du matchat till?
  Tack <3

 13. Jag är också SÅ taggad på jul, men jag tycker att allt julpynt ska vara till första advent, så man hinner komma i stämning 🎅🏼 I år tycker jag dessutom att man ska smygstartar extra tidigt för att få in lite ”vanligt” mitt i allt ovanligt som händer i världen… Här hemma åker julpyntet upp i veckan 😍

 14. Åhh jag älskar allt med julen och behövde verkligen detta julinlägget nu. Låter så mysigt!! Detta blir min första jul sedan jag flyttade hemifrån och dags att skapa mina egna traditioner. Den 23:e var den ultimata juldagen och det kommer det vara även iår. Hemma hos mamma och pappa klädde vi alltid grannen och pyntade den 23:e. På kvällen när allt var dekorerat så började mamma förbereda gröten för julaftonsmorgon och pappa gjorde skinkan. Hela familjen spenderade stor del av kvällen i olika rum för att slå in presenter och skriva rim. Sedan möttes vi i soffan för att vara med på uppesittarkvällens lottodragningar och smaka på årets första skinka o dricka julmust. Supermysig tradition och i år så åker både jag och min syster hem till mamma och pappa den 23:e för att starta julhelgen. Längtar så!!!

Skriv en komentar