Just nu är livet väldigt bra. Såpass bra att jag tillochmed har bokat av nästa inplanerad möte med min psykolog. Det brukar alltid vara ett kvitto på mitt mående. Behovet av att ventilera. Det är härligt att känna så. Även om jag vet att mående är någonting som varierar så kan jag verkligen njuta av att just nu, må bra.

Mer än bra faktiskt. Mina dagar har hittat en harmonisk rytm och jag har verkligen tagit kontroll över mitt liv. Ett tag har jag skjutit upp saker som jag har behövt tagit tag i när det kommer till mitt företag och nu, efter en ganska så kaotisk månad så har jag mitt på det torra igen. Och dessutom så har jag lärt mig så mycket dessa veckor, varit en chef, tagit kontroll. Och det känns bra.

Förutom det så har jag tagit kontroll över annat i livet, sånt som har skapat stress i mig utan att jag har vetat om det. Så här tänkte jag sammanfatta en lista med småtips som jag själv har upptäckt på sistone.

Skjut inte upp saker. Låter ju väldigt simpelt och enkelt men skjut inte upp någonting. Även om det är ett kort snabbt samtal, öppna ett brev eller skicka iväg ett mail. Jag har upptäckt att saker som jag har tänkt har varit småsaker har tagit upp alldeles för mycket av min tankeverksamhet. Skapat en onödig stress i mig. Så nu tar jag tag i sakerna samma minut som det sker, typ. Svarar inredaren om huset, ringer upp det där samtalet med banken och lämnar paketet på posten. Däremot har jag försökt jobba på skillnaden mellan jobb och ledigt så kommer jag på någonting viktigt eller någonting litet jag måste få gjort så skriver jag upp det på en To Do-list på anteckningar och gör det nästa gång jag har tillfälle.

Plocka undan. Ja nu tänker väl alla pedanter som har följt mig att jaaa Maja hur kan du ha levt som du har gjort och jag HÅLLER MED. Jag är en stökig person, eller kanske mer disträ, men däremot har jag märkt en stor skillnad i mitt mående när jag har det ordentligt städat runt omkring mig. När man har småbarn hemma är det helt omöjligt 14.03 en måndageftermiddag men såfort lilleman sover plockar vi undan alla leksaker fint, ställer tillbaka sakerna där dom ska vara och ordnar här hemma. Samma sak gäller nu med allt och jag gör allt as I go. Ni vet, ser jag en kaffekopp jag råkat glömma under morgonen i badrummet så tar jag med den ner, slänger smutsiga strumpor direkt i tvätten och viker in kläderna jag valde mellan på morgonen direkt i garderoben. Harmonin i min kropp är helt annorlunda sedan jag aktivt började plocka undan efter mig själv (och min son såklart).

Tänd ljus. Varje chans jag får nu så tänder jag doftljus som jag har köpt hem. När det är min morgon går jag och TL ner och gör frukost och så tänder jag några ljus. Det gör mig lycklig i själen.

Drick vatten. Nu tänker ni ooookej. Men jag har druckit mycket mer vatten på sistone och går konstant runt med min vattenflaska. Och jag känner mig så ren i kroppen. Härlig känsla.

Organisera. Det här går ju lite in i städningen men jag vill verkligen slå ett slag för att organisera. Det kan kännas överväldigande men jag gör lite i taget. Häromdagen lagade jag middag och medan pastan kokade fixade jag till i besticklådan. Så skönt för ögonen. Jag städade ur TLs skötväska som har varit ett stort svart hål senaste veckan. Så s k ö n t. Jag har även storstädat vårt badrumsskåp igen. Slängt gamla tomma flaskor, tvättat sminkborstarna och ställt allting i rätt ordning. Det är en ren fröjd att göra kvällsrutinen nu. Mitt nästa projekt är bilen, det ligger lite gamla proteinshakes där, någon mössa och en lerig barnvagn i bagageluckan. Men det står på min To Do-list!

Släpp dåliga tankar. Jag har jobbat aktivt för att så snabbt som möjligt släppa en jobbig tanke. Någonting som kanske irriterar mig eller gör mig arg. Jag släpper det. Och så fortsätter jag med min dag. Där har jag inga direkta konkreta tips förutom att bara, bestämma sig för att släppa skiten.

Våga fråga. Någonting som har tyngt mig ett tag är att jag har behövt ha kontroll över en del saker men har känt mig lite dum för att fråga. Vi har en fantastisk bankman som hjälper oss med vår ekonomi och våra företag så en dag tillät jag mig själv att låta ”dum” och så ringde jag honom och hade ett långt möte med mina ”dumma” frågor. Fick såklart till svar att det är såhär för alla nybörjare, jag menar, jag har inte gått någon utbildning i hur man startar bolag och har flera anställda så hur ska jag veta. Det kändes så skönt efteråt och nu har jag stenkoll. På allting. Varenda krona, varenda konto, varenda mail. Pjuh. Och jag vet exakt hur jag ska gå tillväga, tack vare honom och ett fantastisk team med mitt nästa stora projekt.

Bädda sängen. Ja, det är sant, vi har inte varit några bäddasängen-personer. Vår städerska gör det när hon är här men det är nog senaste tre månaderna jag gör det såfort jag har druckit upp mitt morgonkaffe.

Tänk inte på natten. Jag har hört någonstans att inga bra vettiga tankar finns på natten. Ni vet när man vaknar upp och inte kan somna om. Och man tänker och tänker och tänker. Mest på att jorden kommer att gå under om man inte gör det, eller det eller det. Men då påminner jag mig själv om att, just nu, kan jag inte göra någonting, och på natten finns inga bra vettiga tankar. Så nu kan jag lika gärna somna om.

Har ni några bra tips för ett mer harmoniskt liv? <3 Jag skulle kunna skriva en hel bok, jag är som besatt just nu med att hitta små saker som gör livet så mycket bättre.

25 kommentarer

 1. Fullkomligt ÄLSKAR sånna här inlägg, otroligt inspirerande och mysiga. Tack<3

 2. Allt jag väntar på i livet just nu är att du ska skriva en bok!!!! Om allt, livet, ångest, intressen osv osv osv. Du skriver så fint och har så fantastiska tankar om livet och allt där i mellan, tror inte jag är den enda här som suktar efter en bok skriven av dig <3
  Kram

 3. TACK för detta inlägg! Har mått dåligt dom senaste dagarna och det är fan inte lätt när man har en liten bebis hemma att ta hand om helt själv på dagarna. Ska ta tag i mitt mående nu med hjälp av dig! Wow, kanske kan avboka psykologen nu när du är så otroligt klok 😉 Kram!

 4. Vad skönt med sånt flow! Och bra tips 🙌 Jag är själv pedant och för mig som har två småbarn och jobbar heltid är det så himla svårt att upprätthålla den nivån jag skulle vilja ha i vardagen. Det kanske låter dumt men jag kan verkligen störa ihjäl mig på att det är stökigt, dammigt eller att jag borde rensa i skåpen. Men det är så svårt att få gjort nåt när barnen är vakna/hemma och på kvällarna när de lagt sig är jag som en urvriden disktrasa. Så även om jag har ambitioner under dagen om att få saker gjort när de lagt sig så är det ofta jag landar i soffan istället. Försöker tänka att det väl får va så just nu, det lär ju blir lättare till slut antar jag.. Men om nån här inne skulle ha nåt käckt mirakel-tips så tas det ju tacksamt emot 😬
  Lycka till med ditt nya projekt, ska bli spännande att se vad det blir!

  • Håller med!! Dock så är mitt tips att göra allting ordentligt en gång, då blir småplocket så mycket lättare på en gång. Iallafall för mig! Så det jag har lärt mig är att rensa ut PÅ RIKTIGT en gång för alla och då tar det inte lika mycket energi längre för mig i vardagen. Men jag förstår dig till fullo och det är ta mig fan helt okej att bara låta saker och ting vara också. Stor stor kram

 5. Precis såna tips jag behövde nu när jag går hemma på föräldraledighet (läs föräldrajobb 🙈) tack!!

 6. Men HUR gör du för att släppa dåliga tankar? För tro mig, jag vill inget hellre än att släppa dem men det går ju inte! Varje gång jag försöker så blir jga ju påmind om det dåliga, om du förstår vad jag menar?

  • Det har tagit år av träning, verkligen ÅR. Men jag tillåter mig själv att älta en sak i x antal minuter sen lovar jag mig själv att sluta tänka på det. Kanske inte just släppa det som jag skrev, utan mer låta det vila. Ofta känns saker och ting mycket bättre efter en stund igen. Och så har jag faktiskt, helt ärligt, tagit bort mycket i mitt liv som gav mig många jobbiga tankar. Det var länge sen nu jag fick ångest över en situation eller person i mitt liv, nu känner jag mer klara känslor så som sorg och glädje. Många känslor däremellan har försvunnit för mig JUST NU och det är så härligt. Mycket tack vare att gå i terapi helt klart.

 7. Tack Maja! Imorgon är det jag som tar tag i att boka ett psykologbesök som jag tänkt göra i flera ÅR. Behöver sån här inspiration och pepp ❤️

 8. Tack snälla Maja för alla tips,! Blev genast på bättre humör. 😍
  Kommer inte på något tips just nu men vardagslyx för mig är te x när man har bytt sängkläder, får dricka varmt kaffe, äta ”helgmat” mitt i veckan, gå till frisören 😊

   • Ja verkligen… hoppas ingen tror att vi inte gör det så ofta. 🙈
    Kan tipsa om Rituals spray för sängkläder. Luktar gott och ger ett lugn ❤️
    Kram

 9. Så bra inlägg! Behövde verkligen läsa detta precis just nu ☺️💪

  Mitt bästa tips för att släppa dåliga tankar och att inte ligga och älta dem när man inte kan somna är att lyssna på olika ”Guided sleep meditation”-videos eller Podcasts. Det finns jättemånga olika som är specifikt för att sluta övertänka eller släppa negativa tankar. Och även om det är placebo så har det verkligen hjälp mig. Det är så skönt att lyssna på en lugn röst som bara säger åt en vad man ska göra och som faktiskt får en att tänka på vad personen säger istället för att låta alla tankar ta över. Har dessutom slutat drömma mardrömmar sen jag började lyssna. 🤷‍♀️ Tror det är att all stress och negativa tankar får ett annat utlopp och inte liksom behöver bearbetas i drömmar.

 10. Tusen takk! Elsker slike innlegg. Så fantastisk bra skrevet og gir energi. Maja du er en stor inspirasjon. Takk!!! Stor kram <3<3

 11. Älskar detta inlägg, tusen tack för att du delar med dig. 😍 Bra att få en spark i baken att man inte så skjuta upp alltid utan ta tag i småsaker direkt. Jag ska testa direkt imorgon. Idag var jag hos psykologen och vi pratade mycket om ältande och oro och jag fick några övningar men efter att ha läst detta ska ska jag också öva på att släppa oron efter några minuters ältande. Vi får se hur det går 😊 Tusen tack för tipset om tankar på natten. Ett tips som jag har är att jag har märkt att det är så lätt att automatiskt sätta på sig hörlurarna när man går ut på en promenad men en gång glömde jag dem hemma och jag gjorde en stor suck innan jag insåg att det var så otroligt skönt att lyssna på samhället, naturen och mina egna tankar. Man blir inte alls så uttråkad som man först tror haha 😊 Tack för att du skriver så välformulerade inlägg. Hoppas du får en toppenhelg, kram <3

 12. Min mamma sa jämt när jag växte upp, ta inga viktiga beslut efter kl 22 på kvällen för det blir aldrig bra. T ex skicka inte det där smset sent på kvällen, du kommer ångra det sen. Utan gå och lägg dig och ta ett beslut när du är utvilad. Väldigt bra princip har jag insett <3

 13. Åh så skön lista. Kändes befriande och lättande att läsa. Fick en känsla av att ”allt kommer ordna sig” !! Du är en sån inspiration. Tack för det!! <3

Skriv en komentar