Hej Maja!

Jag har en fråga till dig. Hoppas du har lust att svara <3 Vad jag har förstått har du tidigare haft någon form av ätstörningsproblematik. Det har jag också, liksom en skev syn på vad som är hälsosamt och ett komplext förhållande till min kropp och hur jag äter. Tror det är ganska vanligt hos tjejer, tyvärr. Sen finns det ju olika typer av problem och olika grader av hur sjuk en är. Det jag undrar är, när du arbetar med mode och yta, är på plåtningar, är modell själv och ser andra modeller som är både större och mindre- hur förhåller du dig till alltsammans?

Jag själv är känsligare i perioder, och har ofta sämre självkänsla under den perioden, då undviker jag sociala medier för att jag jämför på ett dåligt sätt, inte enbart yta, det kan vara allt möjligt i livet. Svårt att formulera vad jag menar. Tror nog att jag undrar om du har några gamla spöken kvar och hur du hanterar det idag isf? Tänker att världen du befinner dig i, alltså med mode, skönhet, kläder, kan vara sjukt stärkande, ge inspiration och insikter om att skönhet finns i allt men också vara en plats full av triggers typ. När jag var yngre (typ 25)var jag modell för en butik, de ville ha vanliga människor i alla åldrar och storlekar, men jag kände ändå innan jag skulle gå visning att jag inte ville äta vad som helst innan, blev lite stolt om de fick hämta en storlek mindre osv.

Vill också bara säga att du är så jävla grym, grattis till allt du åstadkommit i yrkeslivet! Grattis och grymt jobbat också till den fina lilla familj du har och all tid och energi det kräver. Att du dessutom har arbetat mycket med dig själv och dina känslor, wow alltså – förebild! Måste också säga att jag blir imponerad av hur du lyckas vara personlig och privat. Du är så jäkla cool!

Hej fina. Vilken bra och stor fråga. Även om alla mina hjärnspöken är borta nu och jag aldrig har känt mig såhär bekväm i min kropp så kommer det absolut stunder av svaghet iochmed mitt yrke. Innan min plåtning med Gina nu i slutet av augusti så kände jag mig inte alls så säker i mig själv. Det hade varit många månader av orutin, mycket god mat, lite träning osv. Innan en plåtning brukar jag förbereda mig ett tag innan, absolut inte att jag är på diet men ni vet, jag tränar regelbundet, dricker mycket vatten, går till frissan, kanske gör en ansiktsbehandling, sånt där man kanske vill göra inför någonting viktigt. Men inför det här hanns inte det med, utan plåtning föll precis efter vår semester vi fick i år. Dagarna innan kände jag mig jätteosäker men när det väl var dags så ”skärpte jag till mig”. Ganska ofta tänker jag på mottot fake it ’till you make it. Och det funkar! Jag går in i en roll och bestämmer mig för att bara köra oavsett om jag känner mig lite osäker. Jag upprepade för mig själv på gång den dagen ”du är fin, du är bra, du kan det här”. Istället för att tänka att byxorna kanske satt lite tajt trots allt.

När jag sen såg bilderna online jämte smalare modeller så tänkte jag inte på det för en sekund, eller jo det gjorde jag ju såklart, jag tänkte på det men reagerade inte på det. Jag tycker om min kropp som den är och trivs alldeles utmärkt med min storlek. Däremot kan jag ibland få kommentarer eller att någon skickar ett meddelande fel. Ni vet när man ska skicka till en vän men råkar skicka till mig istället. Det kan vara alltifrån ”huuur kan hon vara en 34a?!” Till ”nu är hon för smal” eller ”Nu måste hon ha gått upp lite i vikt”. Det är nog ända gången jag reflekterar över mitt utseende och har jag en dålig dag kan jag absolut bli påverkad i en timme eller två av orden jag precis läste.

Jag och lilla grisen, sommaren 2019.

Jag minns att jag förra sommaren gjorde ett samarbete med ett företag med träningskläder och jag kände mig så fin och som mig själv i min kropp efter graviditeten och allting. Jag tänkte inte ens på att jag faktiskt vägde tio kilo mer än vad min normalvikt är utan det enda jag tänkte på var att jag kände mig snygg, fräsch och tillbaka. Kommentarerna strömmade in av kvinnor (som alla absolut bara menade väl), men det var kommentarer som jag absolut kunde ha tagit helt fel om jag var kvar i mitt gamla mönster. ”Älskar hur du omfamnar din kurviga kropp”, ”älskar att du visar att man inte behöver vara smal”, ”Så snygg när du väger lite mer”, osv. Jag var helt chockad och läste upp alla kommentarerna för Victor. Mest chockad över hur idealet faktiskt ser ut i våra huvuden. Jag som då vägde 66 kilo sågs som sån fantastisk förebild för att jag vågade stå i sport-bh och omfamna min kurviga kropp. Helt galet ju! 

Så den enda gången mitt yrke gör att jag reflekterar över min kropp så är det av kommentarer jag läser, inte av företagen jag jobbar tillsammans med eller i jobbsituationer. Vilket jag tycker är härligt och ett gott tecken på att vi är påväg åt rätt håll någonstans. Aldrig någonsin har något företag haft åsikter eller kommentarer om mitt utseende. Det finns inga förväntningar på hur jag ska se ut, det enda som krävs av mig är att vara mig själv. Det är det viktiga. Och det är de som i sin tur gör att deras produkter säljs.

Vi kvinnor har mycket åsikter om varandras kroppar och främst om våra egna. Det är alltid där. Vi tänker på hur andra ser ut och vill gärna kommentera det, vi jämför oss med varandra och fokuserar på ett orimligt ideal. Och det är ju inte vårt fel, det är ju samhällets fel.

Jag har lyxen att vara gift med en man som älskar mig precis som jag är, och om något vet jag att han gillar lite extra när jag har dom där fem kilo extra efter en härlig sommar. Och jag har lyxen att jag har kunnat ta mig ur det där helvetet där allting handlar om kalorier, vikt, kilometer och grönt tee med citron efter v a r j e måltid.

Jag tror att det viktiga är att inte jämföra sig. Jag ser ut såhär. Om någon annan är mindre eller större än mig, i samma bransch som jobbar med samma varumärken, spelar ingen roll. För jag är jag, och det är också bra. Mer än bra. Och så ska det vara för alla kvinnor, oavsett yrke.

Maja, hösten 2017. Här mådde jag inte alls bra och här hade jag nog min peak när det kom till mina ätstörningar. Usch, blir ledsen bara av att se den här bilden faktiskt.

Jag hoppas för din skull att du snart blir bättre. Försök ta hjälp med dina tankar om du kan, hur stora eller små dom än är så är det verkligen någonting otroligt jobbigt att behöva hantera i sin vardag. Jag kom till insikten att livet, faktiskt, är för kort för att fokusera på några kilon hit eller dit, lite hull på magen eller runda kinder. Mitt liv består av så många fler härliga moment än vad det gjorde när jag var inne i det där. Min vardag är fantastisk i jämförelse med då. Det är ju livets extra glitter att kunna äta choklad när man känner för det, dricka vin utan en dålig tanke i huvudet och äta pasta en vanlig hederlig tisdag utan konstigheter. Och mina tankar och min energi går till mycket viktigare saker, så som min familj, mina karriärsdrömmar och livet i allmänhet än vad det gjorde förut. Jag har aldrig varit såhär på G i mitt liv, och det är jag helt övertygad handlar om just det, att jag fokuserar på rätt saker. Dessutom så är det mycket härligare att tänka på det fina och bra i livet, hela ens hjärna och aura blir mer ljus när ens tankar går till r ä t t saker. JAG LOVAR! Det hänger verkligen ihop.

Jag, idag!

Lev livet NU. Och kom ihåg att man är så vacker oavsett storlek eller form. Det kommer inifrån, själen är vad som lyser igenom på en människa och vad som i sin tur gör en vacker, tycker iallafall jag.

Och tack för dina fina fina fina ord <3. Jag blev väldigt glad av att läsa det. Stor kram

23 kommentarer

 1. Herregud vilken fin text. Du är så fantastiskt duktig på att skriva och förklara. Dina ord träffade verkligen mig och det är så viktigt det du pratar om. Jag själv jobbar som personlig tränare och det är så jobbigt att se & möta väldigt många människor som mår dåligt och kritiserar sig själv och andra. Precis som du skriver så är ju livet för kort för just det! Varför kan vi inte bara träna för att öka självkänslan, känna oss starka och få extra kraft till att orka vardagen? Och varför behöver mat vara något annat än energi och njutning?
  Jag hoppas att vi fortsätter gå åt rätt håll och att detta blir mindre laddat så att vi kan njuta av livet på riktigt.

 2. Fyfan vad du är bra Maja <3 Du inspirerar mig varje dag till det bättre, tack för det här inlägget.

 3. MÅLLÖS!!! <3 Tack för ditt inlägg Maja, du är otrolig på att sätta ord på saker. Tack för att du tog upp ämnet just idag.
  Många kramar!

 4. Fantastiskt inlägg <3 jag har själv haft ätstörningar och allting. Vill passa på att tipsa om att följa denna tjej: @karolineepettersson på Instagram, Det har hjälpt mig jättemycket i mitt sätt att tänka och hon pratar på ett väldigt sunt sätt om kropp, mat och träning. inte alls så hetsigt som med alla andra! Tack Maja för att du är en fantastisk förebild på alla sätt <3

 5. Att skylla på samhället är ju att ge upp kontrollen över sina egna tankar. Tragiskt.

 6. FINT! Sen ska man också komma ihåg att: Man väljer kompisar efter hur dom är som personer! Inte hur dom ser ut. Dom man gillar mest är dom som är roligast/snällast/ödmjukast osv – och inte dom som är vackrast!! Man glömmer lätt det ibland!

 7. Wow vilket fint, ärligt och klokt inlägg!! Behövde verkligen läsa detta. Fortsätt med allt du gör Maja, du är fantastisk!

 8. Fick tårar i ögonen när jag läste detta. Precis det jag behövde höra idag. Tack för att du alltid är så ärlig och delar med dig. Du är fantastisk.

 9. Alltså tack för dina ord. Så bra att få perspektiv från någon som har kommit längre, särskilt när hjärnspökena drar igång. Du är så jävla grym!

 10. Gåshud genom hela texten, det finns inte ord för dig Maja, tack för att du gång på gång höjer oss kvinnor och lyfter såna här saker utan att på något sätt förminska något/någon.

  Längtar (och jobbar dagligen med) tills jag kommer till den stunden i livet där man njuter av kroppen för allt den gör för en och kan vara närvarande i stunden, inte som under de senaste åtta åren njuter för att den ser ut på ett visst sätt och då kunna njuta av stunden, som dessutom varar max 10 min innan hjärnspökena kommer igen eller om kroppen råkar förändras så går hela livet under 💗

  Maja, du är min stora förebild här i livet.

 11. Säger bara tack för din text Maja! Du inspirerar mig sååå mkt och jag kan inte vara mer än tacksam att jag hittade ditt konto för några år sedan. Jag har tyvärr länge varit osäker på min kropp o utseende, men har varje gång kommit till insikten att det inte är det viktigaste utan att det är att man är lycklig. Man blir ju faktiskt bara finare med en bra självkänsla o särskilt när man är glad, som man dock inte behöver vara hela tiden! Du är bara för bra o kommer aldrig kunna tacka dig tillräckligt. Du är den vackraste och mest inspirerande människan på denna jord! Tack 💗

 12. Så himla fint och vettigt skrivet! Tänker dock att det känns lite naivt att tro att företagen inte bryr sig om ditt utseende, bara att du är du. Det är säkert så till viss del men förmodligen också för att du är just smal och att i princip alla vill ha modeller/ansikten utåt som är det. Du får inga kommentarer för att du redan ser ut som dom önskar. Det är skillnaden mot de som är tjocka. De får kommentarer om hur de ser ut det även om deras arbete inte handlar om utseendet överhuvudtaget.

  Tack för ett bra och välskrivet inlägg, ha en fin helg

 13. Hej Maja!
  Tack för att du svarade på min fråga, och att du la ned tiden på att svara så utförligt. Och ärligt! Det du skriver om att ha fokus på det som är viktigt på riktigt i livet – så viktig påminnelse. När jag reflekterade över din text så inser jag att när jag är starkare och orkar/våga hålla fokus där jag vill ha det, då är jag inte lika benägen att jämföra mig eller tänka negativt om mig själv.

  Och det där som du delade med dig av, 66kg och få ”you go girl”-kommentarer. Wow, så jäkla skevt!! Alltså klimatet. Hur vi tror att vi själva och andra ser ut. Tack, tack, tack! Du är magisk <3

 14. fina fina fina maja, vilken himla fin och BRA text. du är så bra på att formulera dina ord både i hur du pratar och skriver, dessa ord gick rakt in i mig och du inspirerar mig återigen. du är verkligen fantastisk. vilken jävla kvinna du är alltså!!!!!!<3<3 massor med kramar, ha en fin helg nu

 15. Maja Nilsson Lindelöf – du är en G U D I N N A. Och det vackraste av allt med dig är att du verkar ha ett hjärta av guld. Tack för att du är så öppen, ärlig och härlig. Du är en sann förebild för oss alla.

 16. Hej!
  Sjukt bra svar Maja. Du är en guld tjej!
  Vill också ta mig tiden att skriva några ord om de här problemet som finns idag i samhället (och alltid funnits antar jag)
  Jag själv kan äta nästan allt jag vill utan att min kropp ändras så mycket. Visst jag har också svullen mage vid mens etc. Men jag har precis som alla andra tankar på min kropp. Tror nästan alla tjejer har de.

  Jag tror att med åldern blir det bättre, jag orkar faktiskt inte bry mig längre. Jag tar hand om min kropp, jag tränat och äter vad jag vill och mår bra av de. För de handlar inte om våra kroppar det handlar om vilka vi är. Oavsett hur din kropp ser ut så kommer din själ och personlighet att vara den viktigaste, Att man är en bra person! Det finns så många tjejer som jag tycker är sjukt snygga och alla dem har SJUKT olika kroppar men jag tycker fortfarande att de är sjukt snygga.

  Sen det viktigaste av allt, som jag alltid tar med mig. DU ÄR DIN EGEN LYCKAS SMED! Om du väljer att må dåligt över din kropp om du väljer att lägga tid på hur andra ser ut, om du väljer att inte äta choklad. etc etc. det behöver inte bara handla om mat/kroppar, de kan vara allt i livet. Så är det du som avgör hur du lever ditt liv, om du är lycklig. Det är så viktigt.
  Ingen annan kan göra dig lycklig, ingen annan kan få ditt drömjobb åt dig, ingen annan kan skapa ditt perfekta ideal. Det är bara du.

  Och tro mig, är man lycklig och mår bra oavsett kropp storlek så är livet så mycket bättre!!

Skriv en komentar