Maja Nilsson Lindelöf

Vi har ju kämpat på med nätterna här sedan Ted Louie kom och det är först nu när han är ett år gammal som jag förstår hur länge det ändå är man håller på och är vaken halva nätterna? När man är i det kör man ju bara på men nu i efterhand tänker man att herregud tio månader är en lång tid. Även om han länge bara åt en, två gånger per natt så blir ju sömnen störd

Räddaren i nöden var en i Victors pr-team som hade anlitat en sömnterapeut i London för att sätta upp ett sovschema för deras son. Alla barn är ju olika men det här har verkligen fungerat för oss och nu sover Teddan från 18.30-19.00 till 06.30 – 07.00 och det är en sån lyx!!!!! Vi har alltid nattat honom tidigt, mest för att vi värdesätter egentid på kvällarna än sovmorgon men nu går vi ju upp så bra tid så det här är fantastiskt för oss. Nu i efterhand tror jag att det misstaget vi gjorde innan schemat var för många och långa naps, samt för lite mat på kvällen.

Det här schemat följde vi slaviskt och bara efter tre, fyra dagar fungerade det för oss dock var dom tydliga med att det såklart kan ta längre tid. Det här har även gjort att om en kväll blir senare läggning pågrund av match eller dylikt så sover han ändå hela nätterna och vaknar vid sex, halv sju. Bör även tilläggas att vissa nätter äter han lite vid tre men det är ytterst sällan numera. Händer kanske max varannan vecka.

Klockan sju vaknar barnet, (Teddan vaknade ju vid fem men vi följde schemat till punkt och pricka ändå, såklart flyttade vi bak frukosten lite men han är inte så hungrig på morgonen så dessa tre dagar vi pratade om var inget problem för oss).

Klockan åtta, frukost.

Kvart över nio, nap. Sover barnet längre naps nu som Ted Louie gjorde får man börja med 40 minuter, dra ner till 30 minuter, och tillsist 15 minuter.

Kvart i tolv, lunch. Här varvar vi lite men mellan elva och tolv!

Halv ett, nap. Efter lunchen brukar han bli trött men vi har inte följt just den punkten på minuten (förutom i början) utan här går vi efter Ted Louie. Jag tänker att det beror mycket på dagsform och vilka intryck han får under dagen. Så ibland blir det halv ett och ibland ett, tillochmed halv två och då får han snacks när han vaknar istället!

Klockan två, snack!

Klockan fem äter vi middag!

Därefter badar vi om vi inte har gjort det på morgonen, stänger av all tv och alla telefoner och varvar ner med leksaker och musik.

Klockan sex åker pyjamas på och vi äter gröt! Det här kändes vääääldigt tight för oss men nu äter han både middag och gröt! Inte alltid så mycket gröt men ändå.

Halv sju läser vi bok i hans rum och han får en flaska som han knappt tittar på förrens han kvart i sju läggs i sängen. Han somnar av sig själv utan napp och det tar max tio minuter. Vi gosar ner honom, sätter på en vaggvisa och går ut och rummet.

Det här var en riktig game changer för oss och jag minns knappt senast jag var sådär orimligt trött. Jag hoppas verkligen att det fungerar för er också, jag vet inte hur många meddelanden jag fick igår efter min Q&A på story så vi verkar vara många som är i samma båt.

24 kommentarer

  • Det vet jag inte riktigt! Jag antar när barnen är redo för rutiner och inte längre behöver äta på nätterna! 😘😘

   • Vi började med rutiner efter 2 månader cirka (de första 2 månaderna sov vår bebis mestadels). Vi har kört liknande rutiner som Maja hela tiden dock reglerat antal naps efter hur gammal hon varit. Men frukost, lunch, middag, mellisar, kvällsrutin och nattning har varit mestadels varit densamma sen hon var 2 månader. Vår bebis började sova hela nätter vid 4 månader. Helt övertygad om att de flesta barn mår bra av rutiner 😊 Sen måste man såklart gå ifrån det ibland, man måste ju ha ett liv 😀 Att tänka 90/10 har funkat för oss ☺️

 1. Från vilken ålder kan man börja med detta schema? Väcker du honom efter att han sovit 15 min? Du skriver att ni i början lät honom sova i 40 min, sen 30 osv. Väckte ni då efter 30 min?

 2. Hej, försöker börja med ett liknande schema för min dotter som är lite över 5 månader. När jag lagt henne i sin säng för natten och lämnar henne så börjar hon gråta. Hade du samma problem och i så fall hur gjorde du? Kanske är det för tidigt för henne att somna själv.

  • Vi la Ted Louie i sitt babynest samt i sin lilla spjälsäng från start så han har alltid somnat ensam! Jag vet inte om det bidrog till att det har varit enkelt att natta honom! <3

 3. Tack, ska direkt börja testa detta!!!

  Men till frågan, ger ni ersättning eller välling när du skriver att han får flaska? 💞

 4. Hej,
  Samma schema fick vi av vår barnmorska i Sverige. Vi ger vår son flaskan han dricker den i sin säng sen tar vi den ger nappen och går ut han somnar direkt. Det vi egentligen gjorde va ge mer fast föda och mindre flaska under dagen. Bra skrivet!

 5. Hur fick ni honom till att somna av sig själv? (om han nu inte alltid somnat på det viset dvs!) Vår 9 månader gamla bebis är ett monster att natta och ibland går det så långt att vi ger upp och går och sover själva med henne mellan oss. Noll egentid och noll plats i sängen.

  • Vi la honom alltid ensam i sin side crib redan från start så jag antar att det har bidragit. Jag läste på en del eftersom att vi flyger lite hit och dit och jag ville att han skulle kunna somna tryggt överallt, så nu har vi alltid samma snuttefiltar, samma vaggvisa och så har jag gjort hans stora spjälsäng lite mindre med hjälp av en stor kudde, vet inte om det är orsaken men ett tips iallafall om man inte redan har tänkt på det vilket ni säkert har men ändå. Stor kram

 6. Det låter väldigt rimligt, kan också rekommendera sovschemat på rullavagn.se vår dotter är bara 7 månader så hon sover fortfarande mycket på dagarna (tre naps). Men i månad 8 ska vi försöka ta bort eftermiddagsnapen och förhoppningsvis så sover hon längre mitt på dagen då. Juni sover mellan 19-20 till 6.30-7.30 utan mat på nätterna.

 7. Vad skönt att ha hittat rutiner som funkar för er alla! 🙂 Hela livet blir så mycket bättre när man får sova! Har själv tre söner, 10år, 7år & 4,5månad – med alla har vi lagt dem själva i sin säng från ca 1,5månads ålder på kvällen så de fått somna själva. Kört på lung & ro, pyjamasmys och extra mat ett par timmar innan. Alltid fått sova väldigt bra med dem alla – SÅ SKÖNT. Älskar rutiner och den trygghet det ger både barn & föräldrar- och det funkar ju rätt bra att kasta om enstaka ggr vid kalas osv, för barnen har sina grundläggande tider/rutiner.

 8. TACK! Undra om man kan byta plats på napsen, alltså sova en längre på förmiddagen o en kortare på eftermiddagen? Min son är 9 månader o sover gärna längre nap på fm (9-10.30) o en kortare på em (14-14.30)..

 9. Hej Maja!
  Och tack för en otroligt kul och inspirerande blogg! Jag började följa dig för ett år sedan och är fast!
  Grattis till kollektionen på gina, jobbade där i butik när jag var yngre, gina är speciellt!
  Jag är gravid och letar febrilt efter hur jag ska klä mig och vilka plagg jag ska köpa in o ha dessa månader. Jag blir bara mer förvirrad för varje gång jag tittar. Kollade igenom dina looks på Instagram och blir såå inspirerad. Om du har tid, snälla, skulle du inte kunna sätta ihop ett blogginlägg för alla oss gravida dör ute vad vi ska klä oss i i vår och lite bas.
  Skulle bli såå glad!
  Heja dig!

 10. Vi har ett liknande schema för vår son på 11 månader och det fungerar superbra 😊 han vaknar mellan 6-7 på morgonen och somnar runt 20.
  Men jag undrar, vi har inte riktigt kommit igång med läsningen för honom. Har du bra tips på böcker för en sån liten? Vad lyssnar ni på för vaggvisor? 😊
  I behov av tips 😅💕

 11. Har ni vänjt av honom med napp? Hur gjorde ni då isf? Tänker mycket på det med mitt barn som är 7 mån. Skulle vilja att hon slutade innan det blir en vana att alltid somna med den. Hon spottar ut den efter ett tag men gillar att tutta sig till sömns.

 12. Hej!
  Ger ni flaska på morgonen när han vaknar? Eller äter ni frukost direkt?
  Älskar dig och din blogg, du är en fantastisk mamma!!! 😍🥰

 13. Hej Maja! Tack för att du delar med dig 🙂 Tänkte börja köra detta på vår son som är 9,5 månad. Men har två frågor, på det engelska schemat du lagt ut bild på så står det att man väcker vid 7 (om inte bebbe vaknat själv) och ger flaska, men det har inte du skrivit att ni gör, har ni hoppat över det målet då och kört direkt på frukost? Och du skriver även att ni ger gröt klockan 18 men det står inte på det engelska schemat, är det oxå något ni valt själva att ge eller står det bara inte på schemat?
  Tack för en fin blogg! Och tack för alla feelgood-vloggar på YT, älskar att följa er där 🙂 kram!!

  • Hej!

   Jag tänkte testa detta med start imorgon efter 9 tuffa månader och undrar också om du ger flaska kl 7 som det står på det engelska schemat eller hoppar över den och kör frukost kl 8 istället? Tacksam för svar 😍

Skriv en komentar