Maja Nilsson Lindelöf

Hej mina vänner. Måndag och den här veckan tänkte jag komma tillbaka till livet igen. Eller jag kommer njuta av bebisbubblan så länge jag kan MEN behovet att ha på sig vanliga kläder och jobba lite lite lite har kommit. Så jag ska skriva ihop min förlossningsberättelse till er sen kör vi på som vanligt igen, med inspo, veckans fråga, kollage och ja, hela köret helt enkelt.

Våren kom hit och likaså våra utemöbler så vi njuter av dagarna i solen. Så magiskt att få slänga på sig en jeansjacka och solbrillor och känna värmen av solen i ansiktet. Vi fick åka in till sjukhuset igen då han hade gått ner i vikt efter förra besöket av barnmorskan. I fredags var han nere på 2.5 kilo så vi åkte in och gjorde blodprov för att se att allting var okej. Han har ju vägts fel flera gånger och det har slarvats lite med att dokumentera hans vikt vilket gör oss så arga, sista gången vi var inne var jag som en björnmamma som var aggressiv mot allt och alla.Känner att allting har blivit fel från början. Att vi ens fick åka hem samma dag från BB gör mig arg, med en för liten bebis med gulsot. En gång när vi åkte in till sjukhuset vägde dom honom till 1.5 kilo :)))))))) Jag och Victor fick PANIK medan barnmorskorna lugnt sa att oj ja vi får se vad hans födselvikt var. Efter en stund vägdes han om och ojsan dom vägde visst fel, att man inte som barnmorska ser med blotta ögat att bebisen inte väger 1.5 är för mig ofattbart. En natt spenderade vi på sjukhuset utan att dom ens vägde honom eller gav honom UV-ljus enbart blodprov. Dagen efter fick vi åka in igen till ett annat sjukhus och där såg dom att han var uttorkad och hade gulsot och behövde läggas under UV-ljus och få i sig ersättning på en gång. Och allt detta samtidigt som personalen har sagt gång på gång vart vi än har åkt in, ”OHH he is so tiny”. Ja visst är han och det kanske är nått vi ska kolla upp.

Ja så saker och ting har helt enkelt gått sådär och det som har varit A och O är ju hans vikt, hade han fått i sig tillräckligt med näring hade ju allting blivit bättre. Jag har känt mig väldigt ledsen över det här med amningen. Nu har det sjunkit in lite hos mig och jag har förstått att förtidigt födda barn och speciellt så små som Teddis har svårt att suga ordentligt. Han somnade vid bröstet första veckan vilket jag trodde var ett tecken på att han var mätt och nöjd medan jag nu inser att han somnar ju för att han är för trött för att fortsätta suga. Det har varit en otrolig känga mot självförtroendet. När min mamma var här och han bara var fem dagar gammal gav Victor honom ersättning medan jag satt bredvid och grät. Att jag inte kunde ge mat till mitt barn kändes fruktansvärt. Att även få höra från höger och vänster att man verkligen borde amma för att det är bäst för barnet har såklart även det påverkat mig. Att mitt barn inte fick i sig ordentligt med näring pågrund av det gör mig förbannad. Okej att amning är bra, men nu blev det ju nästan farligt för att jag enbart fick höra att man ska ”kämpa på” och ”fortsätta ge bröstet” och ”man kan absolut inte blanda flaska med bröst för då slutar dom att ta tutten”. Han orkar ju inte äta tillräckligt från bröstet, så vad mer ska jag göra. Det har varit väldigt jobbigt om jag ska vara ärlig. Och gör mig arg och ledsen att man som mamma ska behöva höra från allt och alla att man ska amma och att det är det bästa för barnet. En lycklig bebis och mamma är väl det som är det bästa för barnet och jag är glad att jag trots allt insåg det relativt snabbt och släppte det dåliga samvetet.

Nu när han sist bara vägde 2.5 kilo efter två veckor fick jag nog. Nu spelar det ingen roll vad någon säger om vad som är rätt och fel, det viktiga är att han får i sig mat. Så nu varvar vi mellan bröst och ersättning. Han är fortfarande för svag för att få i sig tillräckligt från mig, vi kan amma i fyra timmar (då jag får väcka honom mest hela tiden) och trots det äter han ersättning efteråt. Jag pumpar och kämpar på men nu fick det bli såhär och det känns så himla bra för mig och oss. Och börjar han inte bli starkare och äta mer från mig så får det bli så att han bara får mysa med amningen och få i sig maten via ersättning.

Tycker det är så synd att det är såhär, jag visste och har hört att det är en hets kring amning men har aldrig reflekterat över det innan. Att man som mamma ens ska behöva höra och ta hänsyn till andras åsikter eller av barnmorskor som ska vara professionella. Att man ska känna sig som en sämre mamma för att man inte kan amma (eller om man helt enkelt inte vill, även det måste börjas accepteras). Att man får sämre kontakt med sitt barn för att man inte ammar. Så därför tänkte jag dela med mig av det med er, så vi kan sluta sitta och gråta samtidigt som vi ger ersättning, det viktiga är att våra barn får mat, och det är tur att vi bor i länder med rent vatten så att det fungerar precis lika bra som bröstmjölk.

Är chockad över känslan det här gav mig och innan han kom hade jag tänkt att jag självklart ville amma och att det skulle flyta på naturligt för mig, och så blev det tvärtom för mig och det har gjort mig så ledsen min första tid som mamma. Men tack vare alla personer kring mig, exempelvis Sanna, Victor, mamma och svärmor har jag insett att vara en bra mamma inte ligger i min bröstmjölk. Utan i allt det andra.

Nu ska jag ta mig en dusch och sen tvätta ur hans nappflaskor från inatt <3.

216 kommentarer

 1. Massa styrkekramar! Gjorde ont i hjärtat att läsa detta, viktigaste är ju att ni mår bra och gör det som är bäst för er. Helt 100 på att du är bästa mamman till ditt barn! <3

 2. Så ska du absolut inte känna!! Men jag vet hur det är. Min son föddes i v.36+4 och vägde 2,5 och han orkade heller inte amma, barnmorskorna pushade på jätte mycket men han orkade inte och han hade gulsot så han behövde mat. Efter 2,5 dygn sa vi att han måste ju få i sig nått så då fick han lite ersättning. Alla barnmorskor pratar bara om amning men ingenting om ersättning. Jag visste ingenting om det när vi kom hem och fick börja googla runt. Jag kände mig också så dålig och grät men det är ju inte ens egna fel och det är inget fel med att ge ersättning. En positiv sak är ju att pappan kan ge mat med och få en relation med barnet på ett annat sätt ❤️

  Lilla Teddis är så söt, njut och mys en massa ❤️❤️ Massa kramar ❤️❤️

 3. Fina Maja ❤️ Jag är en kvinna som min mamma inte kunde amma. Jag föddes 1 månad förtidigt och vägde 2510gr när jag föddes. Barnmorskorna på BB när jag föddes var hemska och skakade och daskade till mig när jag hela tiden somnade vid mammas bröst pga var för trött, jag hade inte tillräckligt med sugfunktion för att orka amma. Min mamma kämpade på i 2 veckor tills en dag då min mormor kom på besök, bevittnade hur kämpigt både jag och mamma hade, hon satte sig i bilen och åkte och köpte ersättning. Då åt jag som aldrig förr. Jag gick genast upp i vikt och är idag en frisk 31-årig kvinna.
  Jag har lika bra band till min mamma som övriga som blev ammade.
  Denna amningshysteri är ofattbar. Amning passar inte alla kvinnor och alla bebisar. Varför har annars ersättning uppfunnits?
  Du gör det så himla bra. Grattis till underverket ❤️

 4. Känner igen mig så mycket i det du skriver Maja. Att det man vill är att ens barn bara mår bra, men trots det kommer skammen som en käftsmäll. Med dottern (nu 4 år) kämpade jag nästan ihjäl mig. ALLT handlade om amning till den grad att jag inte njöt de första månaderna. Hon gick upp pyttelite varje gång ich de sa ”hon är petite, men fortsätt bara”. Trots att jag sa ska jag inte ge ersättning? Det känns inte som att det är bra det här, för hon skrek dagarna i ett…. till slut fick jag en ny barnmorska som bara ”men VEM har sagt detta? Ge ungen ersättning,m också det behöver ni alla, så här kan ni inge ha det”. Sagt och gjort, hon sänkte flaskan i ett nafs ich ratade därefter bröstet. Men vad gör det? Världens gladaste unge SEB den dagen och vår anknytning blev bättre, för jag njöt av tiden med henne, ingen stress eller press. Och med brorsan som blir ett år i morgon sa jag till mig själv, ALDRIG mer pressa mig. Så från början ammade vi, men som med syrran gick han inte upp i vikt och vi lade till ersättning direkt. Har aldrig varit med om en nöjdare unge och familj. Så om ni mår bra mår Ted Louie prima ballerina. Så njut Maja, av att DU förstår vad DIN (ok er men du fattar) behöver. Du är ren power!

 5. Hade samma sak och efter 5 veckor började enbart med ersättning och efter det har han rusat upp i vikt ( och är lika frisk för det och nöjd ) 🙂

 6. Min son kom en månad tidigt och var för trött för att amma tillräckligt, vi hade exakt samma problem och gav tillslut flaskan för han skulle få i sig ordentligt. Nu är han snart 3 månader och ammar bara, så kämpa på så löser det sig förhoppningsvis för er också!

 7. Absolut att amning är bra men inte till vilket pris som helst. Och du ska aldrig behöva ursäkta dig för det utan du gör det som är bäst för DIG och DITT barn. Jag hade också problem och inte nog med alla hormoner till höger och vänster, så ska man sitta och höra av den ena barnmorskan efter den andra att du ”MÅSTE amma” som att man inte kämpar allt man har redan. Att det här ens ska vara en sån stor grej idag, helt otroligt. Du är en med all säkerhet en fantastisk mamma. Han är så fin och ni är så fina! Kram till dig.

 8. Hej! Känner verkligen med dig i inlägget. Min pojke föddes 4 veckor för tidigt och var också för liten och trött att kunna ta ett bra grepp. Jag använde amningsnapp (en sån man har för såriga bröstvårtor). Den går ju in i munnen på bebisen som en nappflaska. Då kunde jag amma utan problem. Hade den tills pojken var. Ca 4 månader och då kunde han sen amma som vanligt. Värt ett försök om du vill amma. Stor kram ❤️

 9. Hej Maja, jag får tårar i ögonen när jag läser ditt inlägg. Jag blir kastad 12 år tillbaka i tiden när jag satt hemma med min förstfödda och amningen fungerade inte alls. Fick precis som du höra att det bästa för barnet, anknytningen och för barnets hälsa var att amma. Och att jag bara skulle kämpa på så skulle det lösa sig av sig själv. Men det gjorde det aldrig. Jag satt precis som du och grät medans min man gav våran dotter flaskan och kände mig värdelös som mamma, som inte kunde ge mitt barn det som var bäst för henne. Men nu 12 år senare har jag tre barn och jag har inte ammat någon av dem, för det har helt enkelt inte fungerat. Mina barn är inte sjukare än andra, eller fått några andra ”men för livet” för att de fått ersättning. Så jag skulle ge dig rådet att fortsätta me ersättning och försöka slappna av och njuta av eran lilla kille:) Kram!

 10. Heja dig, er!! Det är inte så enkelt som alla säger, saker och ting är inte svart och vitt. Ni gör och vet precis rätt för er bebis ❤

 11. Jag älskar att du är så fucking jävla stark att du tar även denna kamp för kvinnor i den situationen du och ni nu befinner er i. Du är så modig och stark, kvinna! ❤️

 12. Men vem har sagt de där sakerna till dig? Du har ju inte skrivit här eller på instagram om amningen så är de dina vänner o familj som fått dig att känna så?
  Tycker de pratas massor om att man ska göra de som funkar för en själv. Ja ammade två månader sen var mjölken slut o vi gick på ersättningen. Inga konstigheter för någon.
  Du verkar väldigt arg över första tiden. Så ja undrat verkligen vilka personer de där märkliga åsikterna kommer ifrån?

 13. Beundrar dig, ja er! Du gör så rätt i att fokusera på er som familj och inte på alla andras tyckande och tänkande. Här sitter jag höggravid och storgråtande av att läsa ditt inlägg. När jag fick mitt första barn gick jag igenom precis det du beskriver. Hon är världens mest harmoniska tjej och gör mig till världens lyckligaste mamma varje dag, hon är 11 år nu så flaska eller bröst spelade tydligen ingen roll 😉
  Har följt dig ett tag och tycker du är såå härlig, älskar ditt skratt och dina inlägg gör mig glad 🙂 Klart man varit nyfiken på vad för kön ni väntat och vilket/vilka namn det blir…så visar det sig att namnet våran lille kille i magen fick så fort vi visste att vi väntade en kille (Loui) får samma namn som er lilla prins 🙂
  Stort grattis till er och lycka till, du är grym!

 14. Hej! Tycker du skriver så klokt! Har inte kunnat helammat någon av mina barn då den första bland annat kom 6 veckor för tidigt…Vet känslan men lyssna bara på rösten i dig och inte på andra…Mina barn mår toppen och har inte varit mer sjuka trots ersättning 😉 Heja dig och varma kramar till dig och familjen!

 15. Först och främst stort grattis till Ted Louie🙂 Vi har tre barn varav två är födda prematur (vecka 29 och 32) dom två har jag pumpat medan dom haft sond och sen amningstränat till dom tillslut orkade och lärde sig att amma. Vår första son som föddes normalt i tid, kämpade jag och pumpade och ammade men han skrek och ville äta hela tiden. Orutinerade som vi var trodde vi att han var mätt och ville amma hela tiden ”för så är det i början” men sen förstod vi att han var hungrig. Efter 3 månader så gick vi över till ersättning, mätt och nöjd bebis. Där lärde vi oss något och förstod hur denna amning rör upp till känslor och är så olika. Tre barn och tre olika amningserfarenheter. Som sagt mätt bebis är huvudsaken, kärlek och föräldraskap sitter inte i maten❤

 16. TACK TACK TACK!! För det här inlägget vi har gött igenom samma cirkus med gulsot för låg vikt, jag blev tom UTSKÄLLD av en barnmorska för jag hade inte kämpat tilleöckligt me amningen o min bebis hade gått ner för mkt i vikt jag trodde precis som du att bebis var nöjd när det somnade vid bröstet. Jag kämpade i två månader med att pumpa ut varenda måltid och med en kolik bebis så gav jag upp sen, jag började bli knäpp av sömnbristen och tänkte jag skiter i hur alla tänker döma mig om att jag ger ersättning jag klarar inte av det här mer. Jag för frtf massa frågor om varför jag inte ammar och barför jag inte bara ammade på trots att bebis inte kunde suga o bara skrek o slet i tutten.. nu skiter jag i på riktigt o det känns så jövla bra och jag önska att det här ämnet inte vore så tabubelagt. Tack för du tar Upp detta!!!

 17. Vi hade en 5 v för tidig bebis och fick så som du också gör tilläggsmata med ersättning. Känner igen mig i de känslor du beskriver och vi varvade amning och ersättning, mem började alltid med amning. Efter 2 månader kunde vi till slut fasa ut ersättningen och enbart övergå till amning, fortsätt kämpa på och gör det som känns rätt för er! Oavsett om det blir amning eller ej så ville jag bara berätta att för oss så funkade det trots en väldigt kämpig början så fortsätt precis som ni gör så kommer det ordna sig för er!

 18. Blir så ledsen över att höra att detta och att det är så vanligt. Lyssna på din bebis och gör det som är rätt för er, försök skita i vad andra säger. Tyvärr är det alltför många som lägger sig i. Viktigast är ju vad som funkar för er och att han får i sig vad han behöver. Man kan få närhet med flaska också. Har en vän som gick igenom samma sak och man blir så arg på alla som ska stötta med hetsen som finns kring amning och så blir det bara så fel. Som förälder älskar man sitt barn och gör så gott man kan. Ta hand om er!

 19. Kram till dig! Min son kom i vecka 35 och fick inte heller i sig tillräckligt för att han helt enkelt inte orkade suga. Satt och grät under amningen och kände mig sämst när han fick ersättning. Slutade amma helt efter en månad och fick börja må SÅ bra, och likaså han <3

 20. Jag ammade mitt första barn och hav ersättning. Han har blivit helt normal inga problem alls. Nummer två hade jag för lite mjölk med, så det blev ersättning direkta. Inga problem med henne heller. Mitt bästa råd är att skita i alla råd! Du känner ditt barn bäst och att han får i sig mat är sååå mycket viktigare än vad ngn jävla pretto mamma-maffia tycker! Ni gör ety strålande jobb är jag säker på.

 21. Bra Maja!!! 💪 Precis som en BRA mamma ska resonera. ❤️ Jag har ammat båda mina pojkar (minsta är 3 månader nu) för att det har fungerat smidigt och smärtfritt. Sa redan på BB att funkar inte detta då blir det ersättning. Har haft flaskor och ersättning hemma båda gångerna för säkerhetsskull. Jag försöker verkligen pusha på alla mina vänner som får barn att huvudsaken är att bebisen får mat och en varm famn sen hur den kommer till munnen spelar en mindre roll!

  Använder du amningsnapp? Tänker att det kanske blir lite lättare för honom att få tag när ni mysammar då?

  Ta hand om dig och familjen!! Hoppas vikten börjar visa uppåt nu och att ni får njuta av varandra ❤️❤️❤️

 22. Åh! Den här amningshysterin gör mig galen.. min som föddes i v 37 med kejsarsnitt.. han va för trött för att förstå hur han skulle äta… han kunde inte… vi kämpade och kämpade… tillslut Gav jag upp, ammade och gav ersättning. Det BÄSTA jag kunde göra för oss!!

  Jag förstår att du blir ledsen och när vården inte är lyhörd gör mig ännu mer arg.. när du landat i allt tycker jag att ni ska kontakta sjukhuset och berätta er upplevelse och känslor för att bidra till att de inte ska hända igen.

  Kramar till er ❤️

 23. Min som fick förlösas med akut kejsarsnitt och de bebisarna har också ofta svårt att ta bröstet. Han ammades lite och fick sedan ersättning samtidigt som jag pumpade efter varje amning. Kände mig också otillräcklig. Han ville heller inte amma utan amningsnapp, och det tog ca 6-8 veckor innan han tog bröstet utan amningsnapp. Förstår verkligen din känsla då barnmorskorna pushade på både amningen och att försöka bli av med amningsnappen. Det gick liksom inte i början, han ville inte. Det kan man ju inte hjälpa, om bebisen inte orkar/förstår hur den ska göra. Du är grym oavsett, och er lilla son har fått de absolut bästa föräldrarna till just honom. KRAM

 24. Känner igen mig så mycket i det du skriver, min dotter var 3 månader (nu är hon snart 10 månader) när vi såg att hon gått ner i vikt vilket blev otroligt jobbigt då man som mamma gärna vill kunna amma då alla pratar om att det är bästa näringen.
  Men min bvc-sköterska gav mig tips till att låta henne amma på båda brösten ca 30-40min, absolut inte längre då de bara tömmer barnet på energi och sedan ge ersättning så mycket som de behöver för sin ålder. Jag testade även pumpa mellan gångerna men tillslut gav hon upp bröstet och jag mådde så mycket bättre med att faktiskt se min dotter nöjd och med viktuppgång på ersättning.

  Litet tips bara för att se om det fungerar är att använda amningsnapp när du låter honom amma, funkade bra för oss i början.

  Kom ihåg att ni är de bästa föräldrarna för ert barn så lita alltid på magkänslan vad som känns rätt för er och strunta i alla moralkärringar!

 25. Julide Yoldas Svara

  Kärlek till dig maja. Du är en sån stor inspiration till så många. <3

 26. Har dom någonsin pratat om sondmatning? Min son kom v.34 och behövde sondmatas i nästan en månad då han inte var stark nog att kunna ta bröstet. Vi fick öva varje gång vi skickade in bröstmjölk via sonden och med tiden gick ammandet jättebra. 😊
  Styrkekramar, det är tufft att vara mamma till dom där små liven. Men det kommer bli bättre.

 27. Åh jag förstår precis! Min son är för tidigt född och det var samma sak med honom. Tipset vi fick på sjukhuset var att amma honom max 15 min (så att han inte använde alla krafter på att suga) och så ge flaska. Dom blir väldigt medtagna av att vara för tidigt födda och gulsoten gör dom också så trötta. För vår del var flaska enda sättet att få i honom mat. Lycka till, snart kommer han växa till sig! Stor kram

 28. Min son kom 10 dagar sent och var inte underviktig, vägde runt 3 kg. Men han hade gulsot och var så extremt trött, somnade hela tiden och var alldeles för trött för att suga. Efter en månads kämpande gick jag över till ersättning helt. Det enda jag ångrar är att jag inte gick över till ersättning tidigare. Det hade besparat mig många tårar. Kände mig så dålig som inte kunde amma mitt barn men ärligt talat, vem bryr sig? Du är BÄSTA mamman till din son som du har burit på i 9 månader.

  Kram ❤️❤️

 29. Fina fina du!
  Du är den bästa mamman för erat barn! Jag var i exakt samma situation med min lilla flicka.. Jag trodde också hon var mätt och nöjd. Började med ersättningen och jag fick en pigg och glad bebis igen. Och det viktigaste att hon gick upp i vikt <3. Ersättningarna är så fruktansvärt bra idag och som du säger. Att vara en bra mamma är så mycket mer än att kunna amma! All kärlek till er!

 30. Minns den jävla hetsen när sonen var nyfödd. Nu kunde jag amma men jag var inget stort fan av det. Kämpade på tills sonen var 6 månader och började trappa ner. Nästa gång ska jag lyssna på mig själv mer. Det viktigaste är att barnet får i sig näring och ryktet säger att det blir folk av ”flaskbarn” också. Stor kram ❤❤

 31. Hej Maja!
  Jag brukar aldrig skriva kommentarer såhär men känner viljan nu efter att ha läst din post. Det verkar som att ni blivit väldigt slarvigt bemötta i det hela vilket är så oerhört tråkigt och det sista man behöver som nybliven förälder. Vill egentligen bara skicka en pepp. Min son föddes 36+5 alltså typ två dagar prematur enligt hur man räknar. Han hade gulsot och var lite ’klen i suget’ visst ville de att jag skulle försöka amma men tror det var mest för min skull att de försökte hjälpa för samtidigt laddade de med ersättning och sa att det funkar hur bra som helst! Jag kände pga det fina bemötandet att det aldrig blev fördömande eller räknades som ett sämre alternativ och vi fortsatte varva amning med ersättning dagligen i 7 (!) månader tills han började äta vanlig mat. Han sov bättre på nätterna av det och min man kunde också mata lika mycket!
  Heja er och kör på bara!

 32. Hej fina du! Ville först och främst skicka en varm kram! Förstår känslan, du är ju ändå så klok som kommer till så bra insikt och vill dela med dig.. vill även trösta dig med att vi hade lite liknande problem i början med vår son, vi ammade i timmar och jag gav nästan upp tillslut då han aldrig verkade bli nöjd eller mätt.. dessutom så hade jag så himla mycket smärta av alla timmar vid bröstet och kände som er tillslut att nä nu får vi ge ersättning! Att vi gjorde det i kombination till amningen var det bästa vi kunde göra! Han började bli mätt och nöjd och amningen blev helt plötsligt ingen stressig stund då det nu handlade om närheten och smuttandet mer.. att kombinera funkade superbra!!! Sen kom amningen igår mer och mer och jag kunde sen heltidsamma när han istället började vägra flaska! Hah så det kan vända.. men så glad över att vi faktiskt gjorde det som kändes bäst för oss. Så försök lita på er själva och tro på det. ❤️ Kram!!

 33. Känner igen mig så himla mycket i din historia. Vår son föddes i januari i v. 37+0 och hade jättesvårt att amma. Vi fick knappt någon hjälp på BB utan dom tryckte bara hans lilla huvud mot mitt bröst och sa ”sådär!” och jag visste ju inte bättre så jag trodde också att han fått i sig tillräckligt när han somnade vid bröstet. Första två veckorna gick han ner nästan ett kg, och vi fick precis som ni uppmaningen att ”kämpa på med amningen”. Jag grät och kände mig som världens sämsta mamma som inte kunde mätta mitt barn. Trodde också det skulle komma så naturligt med amningen, men icke. Blir så trött på samhällets syn på amning vs ersättning. Efter några veckors kämpande med amning & ersättning som komplement där han gallskrek vid bröstet för att sen bli supernöjd av ersättningen så bestämde jag mig för att sluta amma helt, det var inte mysigt för varken mig eller honom. Sjukt jobbigt beslut men efter det blev han som en helt annan bebis och jag blev en 100 gånger gladare mamma. Nu, tre månader senare, så är han en VÄLDIGT matglad och rund & go bebis, hehe.

  Så lyssna på dig själv och gör vad som känns rätt för er, även om det är tufft. Superbra att du tar upp detta! <3

  Lycka till!

 34. Detta inlägg fick mig att lämna min första kommentar här hos dig. Vår dotter fyller 2månader idag. Hon föddes 12 dagar för tidigt och vägde 2,9kg. Första veckorna i hennes liv verkar vara väldigt lika TLs veckor. Tösen gick bara ner i vikt, BB nötte på om hur viktig amningen är. Efter 3 veckor var hon fortfarande nere på 2,6kg och då sa jag äntligen ifrån! Det viktiga måste ju vara att hon får mat och inte att vi ammar. Hon var för liten och svag för att orka amma. Usch och fy vilk hjärnspöken jag har haft kring detta. Känt mig som en världelös mamma. Idag är hon en pigg och alert liten tös på 4kg! Kämpa på! KRAM

 35. Grät mer av att läsa ditt inlägg än jag gjort när jag get flaskan, att du pratar öppet om det gör SÅ stor skillnad.

  Min dotter är 9 dagar gammal och har från start haft jätte svårt att suga tag i bröstet. Jag var så stressad på BB då allt var bra förutom att hon inte ville suga tag ordentligt längre stunder så dom ville inte släppa hem oss förren dom sett att hon ammar minst 10 min – Vi hade flaskor med oss med både ersättning och tomma att fylla med bröstmjölk via pump men barnmorskorna insisterade på att jag SKA amma.

  Jag personligen la ingen ”pride” i att kunna amma via bröstet, men kände mig plötsligt som världens sämsta mamma pga andras åsikter och deras bekymrade blickar när jag säger att hon får både formula och mjölk idag, men båda via flaska. Det är vad som fungerar bäst för oss, det är då hon äter och jag vet att hon får i sig tillräckligt med mat, hur kan det inte vara vad som är bäst?! Vi gör så gott vi kan och vi är de bästa mammorna till just vårt barn <3

  Stor kram från en svensk i Leeds

 36. Igenkänningsfaktorn till 100%. Det var en stor sorg för mig när amningen inte fungerade och min lilla kille inte blev mätt eller bara somnade av utmattning. Tyvärr fick jag inget stöd från sjukvården då ”amning är bäst, fortsätt kämpa” När sedan bvc kom hem och sa att, Rebecca, det ska funka både dig och familjen. Då blev allt så mycket bättre.
  Kämpa på. Flaskan är toppen och alla i familjen kan vara delaktiga.

 37. Hoppas att det går framåt med den lille. <3 Inom parentes: jag vägde runt 2,5 vid en för tidig födsel, men är nu som vuxen av normal längd och vikt. Men det är ju bra att ni är observanta på vikt m m.

 38. Åh ❤️❤️❤️ Stor kram! Jag vet precis hur du känner då det blev samma sak för mig. Jag kämpade på i 1månad med amningen när jag tillslut tyckte att min dotter såg så smal ut, då var det inte värt det längre! Sedan dess har vi delammat! Och vi är lika bra mammor för det! Amma och ge lite ersättning efter så får ni både och, om ni vill ha både och såklart ❤️ Du är den bästa mamman för ditt barn och ingen ska nånsin få dig att känna annat!

 39. Hade liknande upplevelse & säger som dig!
  – Tur att nära & kära stöttar upp & även tar beslut åt en (t.ex. köpa ersättning) innan man får en depression pga av ammningshets & inte alls kan njuta lite av första tiden. Vår Adrian skrev konstant första tiden & det var ju för att han inte heller fick i sig tillräckligt med mjölk. Efter 8 veckor på ”amningsakuten” & mvc där dem fortsatte besök efter besök att höja amningen till skyarna även fast jag fått provsvar att jag hade bakterier (streptokocker) i brösten blev jag så jävla arg & sa…. – Jag behövde fan inte amningen när jag var liten då jag är adopterad & samtidigt grät så slutade dem att tvinga mig amma & min mamma gick till Hemköp & köpte ersättning & bebisen skrev aldrig så igen… PS. På föräldrakursen fick man bara info om amning inte om ersättning alls Ds. Tack för grym blogg blogg mmm… älskar att följa dig och ditt liv. Charlotte

 40. Jag kunde inte heller amma mitt första barn. Han kom 1 vecka innan beräknad och vägde 3ooog men gick ner till 2700. Han hade också gulsot och var slö, funkade inte alls att amma. Jag var så ledsen och grät då vi var tvungna att ge honom ersättning. Men så fick det bli han behövde öka i vikt. Fick dock revansch med mitt andra barn som vägde mer när han kom, hungrig på bröstet och sög som en galning det funkade jättebra tills min mjölk sinade efter 3,5 månader och då började han få ersättning. Men det gjorde inget, man gör sitt bästa och det som funkar! Finns inga regler. Hur det än blir med amningen så kommer du vara världens bästa mamma <3

 41. Hej Maja,
  Min dotter föddes 5 veckor för tidigt och vägde ungefär lika mkt som eran son. Det fungerade inte heller med amningen för oss den första tiden, det var helt katastrofalt om jag ska vara ärlig! Vår tjej varken sög från bröstet eller från flaska så vi fick ge ersättning från kopp, typ som en katt som ska dricka vatten. Vi låg inne på sjukhuset i kanske 5 dagar för vikten svajade.

  Det enda jag fick höra fortsätt amma, fortsätt pumpa. Men när någon säger fortsätt amma och pumpa efter 500 ggr, då börjar man fundera vad är det för fel på en? Hade också fått höra av alla att det är så viktigt att amma, kände mig helt ärligt hjärntvättad.

  När vi fick komma hem från BB var min mamma hemma hos oss i några nätter. Hon försökte tipsa med allt vad hon kunde komma på om amning, hon sa även att det kanske inte kommer att fungera men att det är inget fel i det heller men det var så svårt att ta in för alla andra pratade bara om amningen! Vi kämpade på med att försöka amma och gav ersättning i flaska.

  Dagen innan hon skulle åka så säger hon jag ska gå till apoteket och köpa en amningsnapp har hört att det ibland kan hjälpa när bebisen har svårt att få tag i bröstvårtan!
  Vid det här laget hade jag gett upp – men mamma övertalade mig att testa och vet du. Det fungerade! Vilken lättnad!
  Då kan man ju undra varför ingen annan berättat detta förut när jag frågat barnmorskor om hjälp?

  Jag helammande + ersättning ibland min dotter i 2 månader sen tog det typ helt stopp och vi körde bara på ersättning.

  Vad jag nu ville ha sagt med allt det här gör det som passar er! Finns för och nackdelar med allt. Min dotter har inte varit mer sjuk än andra barn (vilket alla propsade på att barn som inte ammas är mer sjuka).

  Vi måste bli bättre på att peppa varandra det är nog svårt och jobbigt att bli förälder.
  Men mest av allt är det ju alldeles underbart!
  Lycka till med allt!

 42. Åh! Jag känner igen mig i så mycket.. min bebis var färdigbakad, stor och stark men amningen fungerade inte ändå. Man känner sig värdelös..
  Släpp de tankarna och sluta lyssna på alla moralkärringar.
  Mitt barn är uppväxt på ersättning (och i ett färglöst babygym) och än så länge har han inte tagit skada 😘 Heja dig!

 43. Hej Maja! Jag vill börja med att säga att säga att jag är helt övertygad om att du är den bästa föräldern till ditt barn och vet precis vad som är bäst för honom. 💕 jag födde min dotter i vecka 34. Hon var också väldigt liten och amningen funderade inte bra eftersom hon var för liten för att kunna få ett bra tag om bröstet. Du har säkert redan fått tips om detta, men vill bara tipsa dig om vad som hjälpte mig att få igång amningen (om du vill ha tipset). Du vet såna där bröstvårtsskydd (jag köpte från märket medela) som egentligen är till för att skydda mot sår, de funkar väldigt bra för att bebisen lättare ska få tag om bröstet eftersom de blir som en ”napp” nästan. Att hela tiden använda såna gjorde att jag kunde amma ett tag, tills min dotter tillslut ändå tröttnade och föredrog flaska och vi gick över till ersättning. Jag var också så trött på alla råd om amning och att alla sa att bröstmjölken var så mycket nyttigare än ersättning osv, tycker det är skitsnack och att man väljer själv vad som är bäst för sitt barn. Men jag ville ändå försöka med amningen ett tag och detta räddade mig!
  Men jag vill bara skicka med tipset om bröstvårtsskydd/amningsnapp ifall att du ändå vill ge bröstmjölk och slippa pumpa. Det var som sagt min räddning! 😊
  I övrigt, gör exakt vad du känner känns bäst för dig och ditt barn. Skit totalt i vad alla andra säger,skit även i det här rådet om det inte är något för dig. 😊
  Ta hand om dig!

 44. Amningen fungerade inte för mig så min dotter fick ersättning nästan från början. Mådde så bra när vi tog det beslutet. Glad mamma och glad bebis 😊 idag är hon snart tre år frisk och den mammigaste varelsen som finns, så tror nog vi fick anknytning ändå 😊 Det viktiga är precis som du säger, att mamma och barn mår bra ❤️

 45. Känner verkligen igen mig i det du skriver, min son föddes 15 dagar för tidigt med gulsot.. ville mest bara sova hela tiden inte suga på något bröst. Gick ner mer än vad som är normalt första dagarna. Och gick inte upp i vikt under första 1-2 veckorna.. Jag delammar sen vecka 2, ersättningen gjorde att han började gå upp i vikt vilket för mig var det viktigaste oavsett vad andra tycker och tänker om det.
  Folk säger att ”det är det bästa för barnet”, jag anser att det som är bäst för barnet är att inte bara barnet ska må bra utan även dens mamma.

  Så helt rätt av dig tycker jag! Kämpa på ❤️

 46. Vilka kämpar ni är! Har precis själv fått en dotter och på BB så fick vi veta att hon hade högt bilirubin alltså gulsot och det vi skulle ge var ersättning åt henne var 3 timme och då gick gulsoten ner efter 2 dagar. Dock så slutade hon ta bröstet men tog de sedan med amningsnapp och amningen kom igång till slut. Så stressa inte och fokusera istället för att eran stjärna ska få i sig mat och bli stark. Stora kramar

 47. Men vilka är dessa människor som uttrycker sig såhär? När mitt barn inte kunde amma fick jag massa stöttning och tröst från de flesta håll, jag visste ju sedan innan att det absolut bästa vore om han kunde ta bröstet, men när det inte gick fick jag veta från både sjukvård och familj att det inte var något fel och att jag inte ens skulle bekymra mig över det.

  Är detta överdrifter eller behöver folk se över sina umgängeskrets och rensa? Jag hade aldrig accepterat att någon i min närhet ens gav mig åsikter kring hur vida jag ska amma eller inte. För du har ju inte skrivit något om amning innan detta så antar att det är familj och vänner som uttryckt åsikter?

 48. Jag hade precis samma problem i början med vår dotter. Vi kom inte igång med amningen direkt på bb och hon bara somnade vid bröstet. Pga den varma sommaren behövde hon få i sig mycket vätska och barnmorskorna hetsade med ersättning så vi gav det. Vår dotter tyckte det var lättare med flaskan än bröstet och tillslut bara skrek hon vid bröstet samtidigt som jag satt och grina.. MEN jag ville så gärna amma och gav inte upp! Kämpade på hemma och när hon var ca 1 månad gick vi till amningsmottagningen på Östermalm i Stockholm och fick världens bästa hjälp.
  Sen dess har amningen gått hur bra som helst och nu är vår dotter 8 månader och vi kör på ett tag till <3

  Hur man än väljer att mata sitt barn så kommer det att bli hur bra som helst, men vill man verkligen amma så går det att få igång det även om det inte funkar på en gång 🙂

 49. Hej fina Maja och Ted Louie!
  Grattis till er fina son!
  Måste berätta att jag fick inte heller amningen att funka! Fick svåra bröstinflammation och fick ligga på sjukhus 3 gånger! Efter 3:e gångne gav jag upp och dottern fick flaska! Före had evi gett både flaska och bröst, för att hon ej gick upp i vikt tillräckligt med bar bröst!
  Å så bra jag mådde efter beslutet att sluta amma! Önskar nu i efterhand att jag slutat tidigare, men pressen utifrån och allt det du skriver om gjorde att jag inte vågade ta beslutet före!
  Och min dotter och jag har ände en jätte fin kontakt och har hittat eget sätt att tanka trygghet och närhet! De blir hur som helst jätte bra än vad du väljer att göra och du är den bästa mamman åt din son! ❤️❤️
  All kärlek till er!

 50. Maja lyssna inte på andras skit och gör det som känns bäst för dig och lillen! Jag var ett av de barn som också var för trött för att suga och ersättning kom inte på tal på 90-talet och min mamma hade inte tillräckligt med mjölk till mig. Hur löste de detta? Jo jag fick min en månad yngre kusins mammas mjölk på flaska för hon hade för mycket, och mitt förhållande till min mamma har såklart inte påverkats. Alla sätt är bra utom de dåliga, folk bara älskar att peka finger på människor som inte gör som de själva ♥️

 51. Så jävla sant. Och sjukt att inte prio ett är bebis vikt. Amning är ju verkligen sekundärt.
  Jag kunde bara amma i två veckor. Fick förlossningspsykos av hela kalaset, utdragen latens, dramatisk förlossning, sömnbrist och sen amningshormoner på det.
  Tog 4 år innan jag vågade bli gravid igen.
  Nu tycker fortsatt vården att jag kanske kan testa att amma när det är dags för bebis nummer två i sommar .
  Man borde få stöd, i att göra det som blir bäst för bebis & mamma, ibland kan det innebära flaska för det viktigaste är ju ändå en mamma som är närvarande och mår bra! Det mår ju ändå en bebis bäst av. Vi hade en väldigt nöjd bebis efter skiftet till ersättning. Sov hela nätter ganska snart. Hon var dessutom också liten vid födseln.
  Men sjukt att man själv ska behövs ta det ansvaret. Mot hela amningsmaffian med sjukvården i spetsen.

  • Hej Elin. Exakt det du beskriver gick jag igenom för 10 månader sedan. Upplevde också stor amningshets, hade en väldigt långdragen förlossning och jag fick även en förlossningspsykos. Har känt mig så ensam kring detta och minnena kring den första tiden är fortfarande smärtsamma. Har aldrig läst om någon som gått igenom liknande. Om du vill, kommer jag gärna i kontakt med dig / Linnea

 52. Fina Maja, vet exakt hur du känner. Jag kunde ej fortsätta amma för min lilla vägrade bröstet efter att jag varit magsjuk. Jag mådde så dåligt och kändes hemskt för att alla trycker på om att ersättning inte är bra. Liksom mitt barn får i sig mat och växer, det är väll det viktigaste? Som tur är har jag insett för länge sen nu att jag även mår bättre av att ge flaska, vi får ändå närhet och det får även pappa eftersom han nu också kan mata. Vår lilla är nu 4 månader och mår så bra och klarar sig utmärkt med ersättning. Du är grym! ❤️

 53. Hej!
  Det var exakt samma för mig! Fick åka hem förtidigt och det resulterade i exakt samma som för dig, gulsot och uttorkning, ersättning och pumpning! Men efter någon vecka kom amningen igång och vi kunde helamma (är väl medveten om att det inte går för alla). Det slutade med att dottern vägrade flaskan sen och jag var helt låst till amning i 6 månader (ja, kanske ett i-landspromblem). Vill bara säga att du inte är ensam och om du vill mer eller mindre helamma så kanske det inte är kört än!

  Mys nu vidare med vackra sonen och var stolt över att du är en fantastiskt mamma!

 54. Jag och mina två syskon är enbart ersättningsmatade. Hade ju bara varit dumt om vår mamma pinat sig genom något som inte funkade! En glad mamma är en bra mamma – så det har inte gått nöd på oss😊

  Det blir folk av oss ersättningsmatade barn också, jag lovar 😉 (chockerande nog för vissa haha)

 55. Jag vet inte hur för tidigt född er lilla är men jag fick mitt andra barn nu i januari född 6 veckor för tidigt. Hon vägde då 2390. Hon var en stark och tuff bebis från start men vi blev inlagda på neo pga. Att hon var tidig. Jag märkte precis som du säger stor skillnad från första barnet med att hon inte riktigt orkade äta första veckorna. Men på oss var det första dom gjorde att sätta en sond i näsan där vi toppade upp först innan min mjölk Kom igång med ersättning och sedan utpumpad mjölk. Detta var toppen i början och efter 2 veckor så behövdes den inte lämgre och hon började orka äta bättre. Låter ju helt sjukt att de bara skickade hem er sådär. Min hade också gulsot och solade i 2 dygn.

 56. Hei Maja, vil bare si at det er så utrolig fint og sterkt å lese. Jeg har ikke mye erfaring med hvordan det tærer på et mammahjerte, men jeg kan med hånden på hjerte si at det absolutt ikke har noe å si om barnet får brystmelk eller erstatning. Jeg selv fikk erstatning fordi jeg ikke ville ta brystet, jeg har vært det friskeste barnet av meg og mine to yngre søsken (som fikk brystmelk), selv om «alle» sier at morsmelk er det beste for barnet og at det da vil styrke immunforsvar og jeg vet ikke hva ant, jeg har alltid hatt god kontakt og forhold med både min far og min mor, og jeg liker å tro at en del av det er at med erstatning så kan begge parter gi barnet kos og omsorg når barnet mates! Det finnes positive sider med begge deler, og det er viktig å ha det i bakhodet også <3
  Kos og klem, og lykke til videre – håper alt roer seg ned og ordner seg ettersom tiden går, du er sterk!! <3

 57. Var med om nästa EXAKT samma sak, både med amningen men också med alla känslor. Sorgen och otillräckligheten jag kände. Var SÅ ledsen SÅ MYCKET – av den första tiden med min dotter. Så ovärt!!!! Tiden jag la på att skuldbelägga mig själv och lyssna på alla ”kloka råd” önskar jag att jag hade lagt på att snusa på min lilla bebis och vara nära både pyskiskt och fysiskt. Min kompis (som är barnmorska) sa det enda viktiga till mig: det är inte vem som ammar barnet som är det viktiga, det är vem som mammar barnet. Låter kanske fånigt men jag tänker ändå idag (fem år senare) på att hon sa så och hur mycket hon/det faktiskt hjälpte mig.

 58. Jag tycker du verkar vara en fantastisk mamma och den bästa mamman till ER son! Jag blir rörd av varje bild du postar, så mycket kärlek som lyser genom. Det här med amning, att det ska vara sånt dömande ang det.. det viktigaste är väl att lille och även DU mår bra. Fortsätt göra det som ni anser bäst för ert barn, ni känner honom bäst. Stor kram ❤️

 59. Känner verkligen igen mig❤️ Min tjej hade inte problem med vikten eller gulsot men hon blev inte mätt de första veckorna. En kväll när hon var några dagar gav min kille henne ersättning och jag satt bredvid och grät och sa att ”nu kommer jag inte kunna amma, nu kommer hon bara vilja ta flaska” för det hade ALLA på BB sagt, även barnmorskan under graviditeten och dom hade ju även poängterat hur viktigt det var att amma. Jag hatade även att amma de första två månaderna, men jag kämpade på och efter det så släppte det, nu älskar jag amning. Men om jag har turen att skaffa ett till barn så ska jag köra mitt eget race och inte gå på allt som alla säger, lita på mig själv och min magkänsla helt enkelt.

  Grattis till er fina pojke, allt kommer ordna sig❤️

 60. Tack för att du skriver detta!
  Min första dotter vägrade ta bröstet och det var otroligt tufft med alla kommentarer från omgivningen att ”det bästa du kan göra är att amma ditt barn”. Med mitt andra barn var jag förberedd, men likt förbannat blev jag lika ledsen när det inte gick. Idag är jag övertygad och har fött det bevisat för mig genom
  MK a barn att av närhet o kärlek får man fina o friska barn. Det viktigaste är att både du och barnet mår bra! Heja dig och tack, tror att det är många nyblivna mammor som behöver läsa att de inte är ensamma och att det blir BRA ändå!

 61. Maja, jag förstår dig.
  Min son kom 5 veckor förtidigt och vi hade också det kämpigt med vikten som rasade den första tiden.
  Vi kämpade med amningen men liksom din lilla kille orkade min inte heller att äta själv. Så vår son hade sond och vi matade honom via den de första 17 dagarna för att han skulle kunna få i sig tillräckligt. Samtidigt pressades man av personal på sjukhuset att amma och få igång det.
  Att vi matade med sond den första tiden gjorde att min sons pappa fick en närmre relation tidigt i hans liv och DET var för mig helt underbart att se.
  För oss kom amningen igång sedan men vi varvade även med flaska och det har gått hur bra som helst.

  Maja, lyssna till din egen instinkt. Amningen kommer eller så gör den inte det och det är precis lika okej det med.
  Ingen ser på ett barn i skolan om den blivit matad med bröstmjölk eller ersättning inte sant? Det viktigaste är precis som du säger att dem överlever och Det maja lovar jag att din teddis kommer att göra.

  Stor kram och massa kärlek till hela din familj

 62. Hej! Så tråkigt att läsa att ni haft en kämpig start. Vi fick en 14/3, han var 12 dagar tidig (så var ju fullgången) men vägde endast 2530 g. Han hade dels svårt att få grepp om bröstet och även inte tillräckligt med ork för att suga så han blev mätt. Vi kompletterade amning med ersättning från start (fick även ha sond ett tag). Han somnar också gärna vid bröstet så man får väcka honom. Han har gått upp bra i vikt så vi kan ge mindre och mindre ersättning. Något som hjälpt oss mycket är amningsvårtskydd (de kallade det amningsnapp på sjukhuset). Lillkillen har mycket lättare att få grepp och hålla kvar då! Värt att testa om ni inte gjort det.
  Kram och kämpa på, det blir bra med eller utan amning!!

 63. Förstår din känsla! Födde en dotter 2 dagar innan dig och eftersom hon inte mådde nå bra vid födseln fick hon ersättning första dygnet, när jag sen skulle komma igång med amningen var det hemskt och svårt, började tillochmed gråta på bb för att en undersköterska var så hård och sträng mot mig gällande amningen. Nu varvar jag amning med flaskmatning och det funkar super, gjorde det med förra barnet också från födseln och hon kunde ändå ammas och ta flaska i 4 månader innan hon bara ville övergå till flaska, så må inte dåligt över att du både ammar och ger flaska, se det som något fint att Victor också kan få hjälpa till med matningen 🙂 grattis till er fina pojke

 64. Massa kärlek till dig, vet precis hur du känner men du gör verkligen det rätta! Har inte kunnat amma något av mina två barn och det är jobbigt men sen landar man i det också! Min stora som är 3 år är en glad , frisk och trygg tjej som verkar ha fått precis den trygghet och närhet som hon har behövt! Nu hoppades jag på revanch men så blev det inte , nu har jag accepterat det och njuter av att veta att han mår bra och går upp i vikt. Dom får exakt samma närhet och trygghet av att bli flaskmatad, och nu är det faktiskt två föräldrar som kan ge bebisen mat och närhet.
  Vad än alla säger om amning kommer jag alltid hävda att du varken får friskare eller tryggare barn av det
  ❤️❤️❤️

 65. Förstår dig verkligen och är så ledsen för er skull att ni inte fick bra hjälp på BB gällande matningen. En av våra tvillingar behövde få extra mat redan direkt efter förlossningen så vi fick börja koppmata redan på BB. Personalen var så hjälpsamma och visade oss hur vi skulle göra och hur mycket vi skulle ge varje dygn. För mig var det en stor sorg att amningen inte funkade. Men när jag väl bestämde mig för att skippa att amma var det en sån stor befrielse! Bästa beslutet jag tagit! Och det är fantastiskt att både jag och min man kunnat mata barnen och få de mysiga matstunderna med dem. Och som sagt, det viktigaste är att barnen får mat, varifrån den kommer har ingen betydelse. Gör det som funkar för er och er lilla kille och skit i alla förstaigpåare!

 66. Gör ont i mig att läsa att andra människor får en nybliven mamma att känna såhär. Du är världens bästa mamma till DIN son. Den kärlek och trygghet som du ger honom är fullt tillräckligt för att han ska växa upp till en trygg, glad och trygg pojke. ATT han får mat är det viktiga, HUR han får mat är oviktigt. Du och Victor kommer och är redan fantastiska föräldrar. Glöm aldrig det! KRAM

 67. Så viktigt att du tar upp detta. Satt själv på sjukhuset för en månad sedan och grät medan min lilla flicka matades med ersättning. Hon var så svag att vi blev tvungna att mata henne med sond för att hon skulle få kraft nog att äta själv via flaska/bröst. Har verkligen fått kämpa med tankarna att det inte gör mig till en sämre mamma.

  Kämpa på och det viktigaste är att ditt barn får i sig mat. Oavsett om det är bröstmjölk eller ersättning! Du är grym Maja!

 68. Hej Maja!
  Våran son vägde bara 2080 och vi låg inne på Neo i sju veckor pga han hade svårt o hålla socker osv. Och jag hörde: kämpa på med amningen, det kommer osv. Vi varvade amma med sondmatning och när min mjölk tillslut sinade pga stress osv så fick han bara ersättning o vips så ökade han i vikt o alla värden blev bra. Så för oss var ersättning nyckeln! Så kämpa på Maja, Ni som föräldrar har böttre koll än ni tror!

 69. Massa kramar och tack till dig som tar upp de här. Vi har varvat med amning och flaska från början och de har gått så bra. Får vi ett till så tror jag bara att de blir flaska, då jag tyckte att de va psykiskt jobbigt att amma, kände mig som en mjölkko och tappa bort de där mysiga med bebisen. Men de va ju aldrig nåt man fick säga högt.

 70. Hej kära Maja, jag har suttit och flinat samtidigt som jag läst din text, det är som att återuppleva min egna uppelevelse med min först-födda dotter för prick 1 år sedan. Jag hade inte tänkt något annat än att jag skulle såklart amma, det var ju det absolut bästa för barnet enligt varenda människa jag mötte. Sen när vår bebis kom så var hon också väldigt liten och kom några veckor för tidigt. Mjölken kom inte igång, mina bröstvårtor var såriga och varade. Men det skulle ju gå över, man skulle kämpa sa dom. Jag hade sån sjuk ångest inför varje matning och min lilla tjej gick bara ner, hon var som er lilla nere på ca 2,5 kg. Jag grät jag med, man kände sig så dålig som inte kunde mätta sitt barn, det skulle ju vara det mest självklara? Satt jag inte och pumpade för att inte förlora mjölk-mängden så satt jag och gav ersättning om vartannat, jag gjorde INGET annat än ammade, värmde ersättning, pumpade. Hela. Dagarna. Tillslut bröt jag bokstavligt talat ihop efter att vi hade vår barnmorska på besök och hon sa ”du måste kämpa på med amningen”. Jag var på riktigt på väg att kasta nappflaskan i huvudet på kvinnan. Efter det så insåg jag att det jag håller på med är helt ohållbart, jag ville inte minnas min första tid med min första bebis som ett enda stort fokus på min amning, flaskan gick väl minst lika bra. Och snälla, det var ju det bästa för oss. Min ångest rann av samma sekund som vi bestämde oss, inget mer amma. Min dotter är SÅ glad, pigg, frisk och helt underbar. Och vet du vad det bästa är? Hon vill vara mig nära bara för att jag är jag, inte för att JAG har maten. Var inte så hård på dig själv och se vad som passar just er. Sen en fördel till… man får ett mer jämställt förhållande med matning till bebis, min sambo har liksom kunnat ta nätter lika mycket som mig osv. Massa kram till dig Maja, och all lycka till. Din son är så otroligt söt. <3

 71. Du är den bästa mamman som Ted kan få! Dessutom, hur grymt är inte det att du hittat vad som funkar för er & kombinerar amning/ersättning – lösningsorienterat & fokus på det viktigaste, att ni mår bra! Det om något är ju att hantera situationen som ett proffs! Heja dig! <3

 72. 🙋🏻‍♀️! Jag förstår helt och hållet din känsla gällande amningen och vad samhället ”säger” och ”förväntar” sig. Vi fick en väldigt stor kille med kejsarsnitt i somras och även där så kämpade vi med bröstet och grät mängder. Blev i princip ifrågasatt på BB varför vi ville ge honom ersättning och varför jag ville pumpa. 1. För att han gick från 0-100 på sekunden och blev så upprörd att han inte klarade av att amma. När man väl fick till det kunde vi amma i en timme för att han sedan ville ha mat om 45 minuter igen… dvs gjorde inget annat. 2. Tanken var att pumpa för att få igång produktionen så att vi skulle slippa paniken men de trodde ju typ att det betydde att jag inte skulle amma utan bara ge flaskan. Vi höll ut i 7 veckor med att varva amning och ersättning. Där efter fick det vara nog och jag blev en lyckligare mamma. Man kan mysa och knyta an på så många andra sätt än att amma med sin bebis. Det är så mycket som jag önskar att jag vetat innan våran bebis kom och som jag tycker att det inte pratas om. För tar man tex upp amning bland andra mammor så kommer det fram att var och varannan har fått kämpat, att det är normalt att det inte funkar mm mm. Men det är inget som lyfts från vården. Kämpa på och gör de som känns rätt i magen, huvudsaken är att han lägger på sig.

 73. Du är världens bästa mamma till din son. Ingen annan hade kunnat vara bättre för du är precis vad han behöver. Din kärlek, omtanke och närhet är tusen gånger viktigare för honom än att du ska kunna amma.
  Så sa en barnmorska till mig (lite sammanfattat) när min son var nyfödd och det hjälpte mig att slappna av lite, så ville gärna dela det till dig också❤️ Och om du vill ha hjälp med amningen så finns det en jättebra facebookgrupp som heter amningshjälpens slutna grupp där man kan få råd, stöd och pepp! (Även anonymt)
  Grattis till underverket❤️

 74. Åååh känner igen mig så från första tiden med mitt första barn! Amningen funkade inte och jag hade ångest inför varje pip från bebisen om det betydde mat.. tänkte nu inför barn nummer två att jag skulle vara coolare ang matning och bara köra flaska om det inte flyter på super och inte känna nån skam för det. Nehej då det gick inte, var lika ledsen igen och kände mig som jordens sämsta. Det är nåt med instinkten det där med att mata sitt barn ❤️ Men båda mina barn mår toppen och är små knubbiga friska älskade barn så de överlevde sin mammas taskiga mjölkproduktion och det kommer din son också att göra, KRAM!

 75. Klart att du är världens bästa mamma till honom oavsett på vilket sätt han får i sig maten!!! Victor är ju världens bästa pappa åt honom, och han har ju inte ens mjölk i sina tuttar 😍
  Hoppas du kan skita i vad alla säger, och gör det du och Victor vet funkar bäst för ert lilla underverk!

 76. Hej Maja! Du behöver absolut inte känna dåligt samvete eller att du är en dålig mamma. Du är grym! Du är den bästa mamman till ditt barn. Barnen blir även väldigt trötta av att ha gulsot så det är verkligen inte konstigt att han inte orkar helamma. Men du är grym som varvar ersättning med amning och när han blir starkare kommer han säkert orka helamma, om det är vad du vill.

 77. Grattis till er lilla son, han ser så fantastiskt fin ut☺️ Så tråkigt att din första tid som mamma har varit som du beskriver. Den bästa mamman är ju den som gör det bästa för sin son, då spelar det ingen roll om man ammar eller inte utan att barnet får mat. Va skönt att du börjar komma tillbaka från den lite nedstämda perioden som du verkar varit i. Nu är det bara att blicka framåt, ni är hans föräldrar och ni vet vad som är bästa för honom så hoppas vi att folk är vettiga och inte försöker lägga sig i hur ni tar hand om honom. Ha det fint☀️

 78. Du ska lyssna på din magkänsla älskade du <3 Mitt första barn fick jag när jag var 20 och då kom alla och klappa mig på huvudet "lilla gumman du måste försöka" hmm tro mig det gjorde jag, när jag fick mitt andra barn sa jag till min barnmorska att jag inte ville amma redan innan han kom och hon var supergullig och det gick hur bra som helst att ge honom flaska från första stund plus att då visste jag hur mycket han fick i sig så lite win win 😉
  Super gullig son och ett jättegrattis till er båda!!!
  Kramar i massor

 79. Åh fina Maja! Jag har läst din blogg länge, men aldrig kommenterat. Men nu måste jag. Du ska aldrig behöva känna dig dålig för att han ni ger ersättning. Det är ju det bästa för honom! Amning är inte det bästa om det inte fungerar.
  Jag har två pojkar på 8 och 6 år. Den äldsta är ammad och den yngsta fick ersättning pga han gick ner i vikt och det vände inte uppåt. Han somnade också heeela tiden vid bröstet. Varje försök med amning slutade med att jag grät och han grät.. Då grät även den då tvååriga storebrodern av empati.
  Stå på er och ni gör precis det som är bäst för er!!
  Många kramar!

 80. Åh fina Maja mina tårar rinner och alla mina minnen från min förstfödda kommer tillbaka. Denna jäkla amning och amningsgalna människor som ska tycka så jäkla mycket. Min första kille var stor när han föddes och behövde mer näring och jag hade inte tillräckligt. Han var aldrig nöjd, bara skrek och vi kunde amma i evigheter. Hade en BVC sköterska som var för amning och jag kände mig totalt värdelös. Tack vare min barnmorska på mvc vid efterkontrollen gjorde att vi fick tillbaka vår bubbla för innan var det bara ren stress och jag kom knappt utanför lägenheten i 3v. Efter 2,5 månads kämpande slutade jag helt med amningen och jag fick tillbaka min glada bebis som åt och blev nöjd. Vi blev lyckliga och kunde slappna av. 2,5 år senare kom lillebror och jag gick in med hållningen att funkar amningen så funkar det och gör det inte det så är det också ok. Men lillebror visade sig vara en riktigt sugpropp och åt för glatta livet så bara för att man får en mindre bra upplevelse med amningen så betyder det inte att det blir likadant nästa gång 🙂
  Fick höra så mycket med mkn första att amningen är så viktigt för det stärker immunförsvaret och risken för allergier minskar, min idag 6 åring är nästan aldrig sjuk och allergier har vi heller aldrig märkt av.
  Man gör det som är bäst för än själv.

  Et prins är så fin. Njut och gör det som passar er bäst. Kram E

 81. Du är mänsklig, glöm aldrig det.
  Det finns absolut inget som säger att man måste amma.
  Lite på din mammakänsla och gör det som ör bäst för er.
  Om man klankar ner på folk som ger ersättning kan aldrig ha upplevt svårigheten med att amma.
  Hejja er och fortsätt njut❤️

 82. Hej Maja!
  Blir så ledsen när den första tiden har upplevt som kämpig, men så starkt att du delar med dig då detta nog är mycket vanligare än någon kunnat tro. För i tiden dog barn (och säkert fortfarande) för att alla sa till mammorna att amning var det enda som fungerade för barnet, så ersättning är en grej vi bör vara riktigt glada för att det finns och räddar livet på nyfödda.
  Det är extra viktigt att du som har stort inflytande på unga kvinnor främst, normaliserar detta och visar att en bra mamma inte alls har något med amningen att göra.
  All lycka/ Maja

 83. Det va exakt samma för mig. Våran tjej gick inte upp i vikt och jag fick börja med ersättning. För att barnet ska få ditt immunförsvar krävs bara några teskedar bröstmjölk varje dag. Så får han i sig det är det bra men det kommer att gå bra iaf. Det är måååååånga barn som är uppväxt på flaska. Dessutom får Victor också dela på myset med att mata. Kramar!

 84. Gör ont att läsa. Hög igenkänning på det.
  Min son sondmatades via näsan de första dagarna och jag satt, precis som du, bredvid och grät. Grät över min drömbild där amningen bara funkade. Grät för att det är min uppgift som mamma att mata mitt barn. När han orkade amma sen varvade vi amning med ersättning och det gick kanon. Ted Louie kommer gå upp i vikt och allt kommer gå bra! Släpp hjärnspökena och njut. Strunta i folks åsikter och kör ert race.

 85. Oj vad mycket kommentarer, sjukt att så många varit med om liknande situationer och haft samma känsla av otillräcklighet! Så ska det verkligen inte behöva vara. Jag känner också igen mig från tiden med min förstfödda son. Han gick upp väldigt bra i vikt så det slapp jag som tur var oroa mig för, men däremot ville han verkligen BARA amma konstant typ första 3-4 månaderna. Jag kommer ihåg att jag ammade i 45 minuter sen var han nöjd max en kvart. Enda som gjorde honom nöjd var att amma igen. Kommer ihåg kommentarer från både familj/släkt och andra (oftast äldre) som sa: ”men du ska väl inte amma igen? Han KAN inte va hungrig redan” och ”var fjärde timma ska de ha mat!”. Hade sedan tidigare bestämt mig för att inte ta åt mig av vad folk sa, men som nybliven mamma kändes det ibland som man famlade i mörker under tiden man lärde känna sin bebis och hann ”landa” i sin roll som mamma, så nu i efterhand kan jag verkligen se att det påverkade mig mycket mer än jag ville erkänna för mig själv. Mådde så dåligt för jag satt ju verkligen FAST vid min bebis hela tiden. Mysigt såklart, men man måste ju kunna få gå in i duschen en kvart utan att höra skrik och bli stressad efter fem minuter. Började till slut ge ersättning och det var det bästa som kunde hända. Grät också i början men han blev SÅ mycket nöjdare och det gjorde att det kändes lättare. Nu i efterhand önskar jag att vi skulle börjat med flaska lite tidigare. Sorry för lång kommentar men har nog aldrig riktigt satt ord på detta tidigare. Tack för att du lyfter detta viktiga ämne! Och säger bara en sak: som förälder är det VI som har rätt att bestämma vad som är bäst för våra barn. Inget ska vara skamfyllt eller ”fel” så länge det hjälper våra barn att växa och må bra.
  Önskar er allt gott vidare med er lilla juvel! ❤️ Kram

 86. Ååh!! Massa kramar till er, allt man vill är att sitt barn ska gå upp i vikt i början så man vet att allt går bra!

  Håller med om amningen! Men som du säger det blir lika glada och trygga barn av ersättning med! Så kör på med vad som funkar för er det viktigaste är att lillen är frisk och mår bra ❤️🙌

 87. Finaste Maja! Du är den bästa mamman till ert barn och man behöver inte amma för att vara en bra mamma. Jag vet själv när jag tvingades sluta amma min lilla kille och jag hade sån ångest för att jag inte skulle kunna göra det bästa för honom, men direkt efteråt så insåg jag att en mamma som mår bra är en bra mamma. Jag hade mått så dåligt av att läsa så mkt om hur bra amning var och det finns så många amningsförespråkare som ”klankar ner” att jag skämdes för att sluta amma. Men det var det bästa jag gjort. Nu mår jag bra och min kille går upp i vikt som han ska! Även om er lilla kille ratar bröstet till slut så är han ju så otroligt älskad och väl omhändertagen att det inte gör något. Heja er!

 88. Hej!!
  Lyssna inte på så många andra! Lita på er själva och på er bebis! ❤️
  Och om ett kort tag står du där med en 18 åring och undrar hur det gick till

 89. Vilken kämpe du är! Grym!

  Jag hade preeecis samma situation som du. BVC som säger att man bara ska kämpa på. Att ingen INGEN förbereder en innan att amning inte alltid är en valmöjlighet. Att det är barnet och dess förmåga som ibland inte för det möjligt. För mig så arg med all denna amnings prestige.

  Efter 2 månader gav jag honom ersättning och som vi kämpade innan dess. Hoppas du får bra hjälp med det. Det fick inte vi utan var helt utelämnad att själv exprementera. Han blev mätt men hans mage kraschade för att jag gav honom för mycket för fort vilket han inte var van med. Men allt löste sig till slut. Bästa tipset, använd windy isf.

  Stort lycka till!!!

 90. Jag födde i vecka 37 (för drygt 6 månader sedan) och blev kvar på BB i en vecka för att vår lilla kille inte kunde ta tag vid amning. Att bli påpassad av barnmorskor var 3e timme för att i 1.5 timme försöka få i mitt barn mjölk (och misslyckas varje gång) i en veckas tid var helt fruktansvärt. Min son dalade ner till i vikt och när vi äntligen lååångsamt fick det att vända började kampen hemma. Jag kämpade med amningen i fyra månader tills vi bestämde, i samråd med vår läkare, att gå över helt till ersättning. Det var ett jobbigt beslut i en halv dag, sen kände jag mig så fri – och min lilla familj mådde (och mår fortfarande) så bra!

  Om jag ges möjlighet att få ett till barn kommer jag aldrig acceptera den amnings-shamingen som jag upplevde på BB igen. Det är så kort tid man ammar i det stora hela, och den första tiden med ens lilla bebis ska inte vara präglad av påtvingad ångest, för något man inte ens kan rå för själv.

  Du är en grym mamma till just ditt barn, stor kram! ❤️

 91. Sjukt att detta ska behöva vara en grej överhuvudtaget men det finns gott om amningsnazis i världen. Ingen av mina barn är för tidigt födda men har ändå inte kunnat amma någon av dem. Med den första hetsade jag till att kämpa på i tre månader trots att han varken växte eller sov som han skulle. Så först hade jag dåligt samvete för att jag överhuvudtaget ville sluta amma och sen hade jag ännu dåligare samvete för att jag inte slutat tidigare…med andra barnet gav jag upp redan efter en dag…bästa beslutet någonsin. Bägge mina barn är glada och välmående och har bättre immunförsvar än många av mina kompisars barn som ammat till 1års ålder. Gör ingen som helst skillnad om man ammar eller inte. Och att flaskmata har rätt många fördelar det med. Inte minst för ens partner som också kan få känna sig lite usefull under bebistiden😎 kämpa på!!❤

 92. Hej fina Maja!
  Så ledsen man blev att läsa ditt inlägg.
  Du är världens bästa mamma åt din söta plutt.
  Som jag sa till min svägerska när alla tjata på henne du ska amma, viktigt med bröstet hit o dit, hon mådde psykiskt dåligt, hennes påg fick inte i sig det han behövde, sa till henne ge ersättning lyssna inte på andra, följ det som känns bäst för en och den lille, hon gav ersättning direkt efter ett dygn mådde hon mycket bättre och gossen gick upp i vikt efter en vecka.
  Hatar folk som lägger sig i vad mån ska göra med sitt barn! Jag som mamma innesrt inne vet vad som är bäst.
  Helt galet att ni fick gå hem samma dag, här släpper de hem en de första 3 dagar om allt inte är ok. Förstföderskor stannar och få stanna 3 dagar på BB.
  Sänder Styrke kramar och följ ditt hjärta så blir allt bra, lyssna inte på vad andra säger.❤

 93. Alltså det är så sjukt det här med amning vs ersättning och hur vi inte kommit längre. Jag är född 1994, två veckor över BF och min mamma hade jätteproblem med att få mig att bli mätt enbart på just amningen och fick typ mata mig var 30 minuter och sitta i någon timme för att jag, ca 5 minuter senare, var hungrig igen. Detta höll på så tills jag blev förkyld och inte kunde ta bröstet (då en månad gammal) och istället då fick ersättning. Det var då första gången som jag blev riktigt mätt, en månad gammal. Min mamma hade då innan tagit upp detta med barnmorskerna som sa exakt samma sak som du, nu 25 år senare fått höra. Att man ska ”kämpa på” och ”fortsätta ge bröstet” och att det ”tillslut blir bättre”.

  Men jag tror absolut att ni vet vad er Ted Louie mår bäst av och att om det nu är ersättning varvat med amning så ska ni ju absolut köra på det, oavsett vad folk säger <3 MASSA KRAMAR TILL ER

 94. Den ersättningen som finns idag är så lik den bara kan bröstmjölken och fungerar lika utmärkt som bröstmjölk. Min barnmorska var väldigt positivt till ersättning och sånt när det inte fungerade, då det inte finns några som helst statistik på att barn som ammas utvecklas (eller vad man ska säga) än barn som äter ersättning. Kör på som är bäst för dig!! Bättre han får i sig ersättning än inget ju ❤️

 95. Hej finaste Maja!
  Läser till sjuksköterska och har gått igenom delen ang amning relativt nyligen. Som mamma ska du inte alls ha någon dåligt samvete, för en del fungerar det bättre och för andra mindre bra. Det är bra att ni varvar bröst med flaska. Vill du amma så är det bra att låta honom göra det först och sen fortsätta med flaska, men anatar att du kanske redan fått höra det.

  Lycka till med allt Maja. Så fint att följa er resa. Kramar💕

 96. Käkade i princip bara ersättning när jag föddes i slutet av 80-talet. Fyller snart 30. Är frisk. Är inte kriminell. Har fungerande realtioner. Har alldeles för många högskolepoäng. Jobbar med forskning. Älskar min mamma och min pappa. Det kommer garanterat gå bra för Ted Louie också. Och om det inte gör det kommer det nog att bli svårt att härleda problematiken till ersättningen.
  Tack för att du delar med dig <3

 97. Jag blir på riktigt galen på alla som lägger sig i och att Sverige (och tydligen England) är så sjukt fokuserade på amning. Ersättning funkar precis lika bra. Mätt bebis. Glad mamma och pappa. (Och med ersättning kan ni ta varannan när båda är hemma…) fortsätt pumpa om du verkligen vill men om det nya livet och alla hormoner är överväldigande som det är hade jag skippat amningen, en sak mindre att landa i.
  Kram ❤️

 98. Blir ledsen av att höra bemötandet på sjukhuset. Tyvärr har jag liknande erfarenheter men också bra erfarenheter med just bemötandet.

  Hoppas att det fortsätter rulla på för er, se det som något fint att ni båda kan vara delaktiga i det här. Som så många mammor ofta är själva med.

  Kram till er alla tre <3

 99. Hej! Åh jag känner med dig! Det gör verkligen ont i hela mig när jag läser, eller inte bara ont. Tänk vad mysigt ni har det och vilket band ni skapar nu. Och vilken mamma din son har! Min tjej som föddes i juni förra året vägde 2540 efter fullgången graviditet. Så jag vet hur jävla frestande att säga något spydigt när kommentarer om hur liten hon var kom titt som tätt! Nicoline som min dotter heter hon koppades samtidigt som jag tragglade med amningen. Hon tog inte flaska så jag var så illa tvungen att sitta, amningen kunde ta 8h och jag satt bara som ett mähäe.

  Allas historier är så olika men vilken kanal du har som kan nå ut och påverka!

  Jag vill bara typ säga att det bara att höra av dig om du vill ha någon att ösa över till, jag är hemma hela dagarna liksom😉 haha

  Kram

 100. Heja dig Maja!!! Känner igen mig så mycket i det du skriver. I höstas fick vi en liten tjej alldeles för tidigt så jag fick direkt börja med pumpning för att mjölken skulle komma igång redan då fast kroppen fortf trodde att jag var gravid. Efter all pumpning, all amningsträning så började hon till slut amma men hon orkade inte och jag hade för lite mjölk. Hon gick inte upp i vikt som hon behövde, jag fortfatte slita med pumpningen eftersom det vore verkligen bäst om hon fick i sig bröstmjölk istället för ersättning. Till slut började vi med flaska istället och viktuppgången blev bättre. Men jag kände mig värdelös som inte kunde ge mitt barn tillräckligt med mjölk. Nu får hon ersättning, vi mysammar och hon mår toppen. Ibland smyger sig känslorna fram av otillräcklighet men som tur är försvinner dom så fort jag tittar på henne och får världens finaste leende.
  Vi ska fortsätta prata om att ersättning går lika bra för alla barn!! Och hur svårt det faktiskt är att få igång, upprätthålla och kunna amma sitt barn. Ju mer alla pratar om det desto mer kommer skulden att släppa tror jag.
  Heja er och massa lyckönskningar till er lilla prins ❤️

 101. Att inte kunna amma gör dig inte till en sämre mamma ♡ jag kämpade så mycket med amningen med våra tvillingpojkar (också för tidigt födda och så små) så pass att jag blev helt förstörd. Nu i efterhand inser jag att jag hamnade i en förlossningsdepression. När pojkarna var 4 veckor åt de bara flaska och det är fan det bästa vi har gjort. Helt plötsligt såg vi att de åt och bara där släppte mycket av ångesten. Fick också höra alla typiska amningsåsikter och det gjorde mig så sjukt ledsen. Idag ser jag tillbaka på första månaden och kan känna att vi missade det bara för att all fokus låg runt just det ämnet och konstant tragglande med amning dygnet runt med alarm som ringer när de ska äta bara för att de inte ska dippa i sockret… nä tacka vet jag ersättning, det är inget sämre i det. Våra pojkar är lika vana vid mamma som matar som pappa och jag älskar att de kan få känna samma trygghet! Ni gör det som känna bäst för er (a mother knows best). Förstår VERKLIGEN känslan av att vara otillräcklig, men vet du att det är DU inte ♡

 102. Snälla Maja, sluta plåga dig själv! Min son orkade inte heller amma och efter 4 dagar gav jag upp! Efter det gällde bara ersättning. Idag är han 9 år, aldrig sjuk. Ibland funkar inte amningen. Leve ersättningen! Massa styrkekramar!!!

 103. Vill bara säga att det känns så himla fint och är så himla starkt och bra av dig att du skriver om detta! ♥️ När min son föddes för 6 månader sedan så funkade inte amningen för oss heller, vi kämpade på i flera veckor innan jag till slut sa att ”nej nu får det räcka, nu går vi över till ersättning helt och hållet”. Han blev aldrig nöjd och det var alltid en massa krångel och skrik. Jag är så glad över att jag tog det beslutet samtidigt som det var och fortfarande är en stor sorg att som kvinna och mamma inte kunna ge mitt barn mat. Men det finns enorma fördelar också, bland annat att min man också kan mata och få den närheten med vår son vilket är helt underbart att se 😃♥️
  Grattis till er supersöta lilla Teddis, njut av den här tiden för det går fort som tusan och glöm inte att ta hand om varandra ♥️♥️♥️

 104. Åh Maja, vet precis hur du känner dig med amningen. Hade kunnat vara jag som skrev allt det där för nio månader sedan. Man satt och grät om nätterna när amningen inte funkade och ens son bara skrek. Efter en månads kämpade så gav vi/jag upp och vi började ge ersättning. Och man fick höra att man gav upp alldeles för lätt mm. Men min son var helt plötsligt nöjd och jag visste vi hade gjort rätt val så vad spelade det för roll över vad alla andra tyckte.
  Idag är min son snart 10 månader och är sååå frisk så och älskar sin mamma mer än något annat fast jag knappt ammat honom. Tycker det är såå himla bra att du tar upp och skriver om detta. Det måste bli ett slut på att trycka ner nyblivna mammor!! Mer pepp istället!!! Tack för en bra blogg och er söta Ted är så magiskt fin Maja!😍❤️

 105. Maja!

  Strunt i alla andra. Från och med nu kommer du/ni får höra en massa ”gör si, gör så” från folk. Så fort man får barn verkar alla andra ta sig rätten att tycka till. Var ödmjuk och lyssna men ta INTE åt dig av sånt som du direkt känner inte känns bra. Stäng ute allaa tänkande. Lyssna på de dina i din närhet men framför allt, gå på det NI känner är bäst för er. Stor kram!

 106. Det är inte lätt alltid. Jag har 9 st syskonbarn och alla har inte fått i sig tillräckligt via amning. Men det betyder absolut inte att man är en sämre mamma för det. Barnet kommer ändå inte komma ihåg den första tiden. En bra mamma är den som ser till sitt barns bästa och det gör du! Ta hand om er och njut av bebisbubblan! Massa kramar

 107. Du ska inte må dåligt över att amningen inte fungerar. Det är många som både ammar och ger ersättning. Du ska göra det som fungerar bäst för dig och strunta i vad andra säger. Fördelen med att ni börjat med flaska tidigt är ju att det underlättar för dig om du vill komma iväg och få lite egen tid framöver. Inge problem med maten för Lill killen. Min dotter är snart fem månader och tar inte flaskan vilket min sambo tycker är lite jobbigt då han inte kan mata henne än eller vara själv med henne några längre stunder. Så det finns mkt positivt vid att varva mellan flaska och amning skulle jag säga. Vi börjar nu med lite smakportioner och ska testa att ge ersättning i pipmug istället för flaska. 🙂 glöm inte att du vet vad som är bäst för dig och ditt barn 🙂

 108. Hej Maja! Jag har tre barn (den minsta är bara 2 månader) som alla har fått ersättning. Jag försökte amma den första, men slutade efter 2 månad eftersom hon inte gick upp i vikt ordentligt.Mitt andra barn gav jag ersättning direkt eftersom han var för tidigt född och jag vågade inte riskera att han gick ner i vikt.
  Jag har aldrig ångrat beslutet att ge mina barn ersättning. Jag har haft friska, glada, tjocka bebisar och de har haft en mamma som mår bra.
  Gör det som känns bäst för dig, skit i alla andra!

 109. Du är så grym Maja 💓 Du är världens bästa mamma oavsett vad. Skickar dig en stor styrke kram 💓

 110. Enligt WHO ska man ju amma sex månader. Anledningen till det är ju att merparten av kvinnor som föder barn faktiskt bor i länder där tillgången på rent vatten är dålig. Sedan jag bodde i Manchester vet jag att även om vattnet smakar badhus så är det bra vatten. Alltså är flaskmatning också bra. Vill man amma är det ju bra att undvika flaska. Så länge det funkar att amma, Är behoven andra eller om en helt enkelt bara inte vill amma så är flaskmatning hur bra som helst. Om det skulle komma till att barn och mamma lättare knyter an borde det ju vara kört för alla pappor och föräldrar till adoptivbarn. Alla får väl amma var, när, om de vill, men vill, kan eller orkar du inte så kör på flaska. Bra för partnern ju som också får ta del av en mysig (förhoppningsvis) matstund.

 111. Min son föddes både frisk och stor en vecka efter BF. Vi åkte också hem från BB ett dygn efter förlossningen, i tron om att amningen och allting fungerade som det skulle. Väl hemma hade vi en ytterst missnöjd bebis, han skrek vid blöjbyten, han skrek när vi badade honom och han skrek vid bröstet. Efter en vecka sökte vi hjälp vid BB hemvård pga att jag hade fått hemska sår och vi insåg då att jag knappt hade någon mjölk och att våran lilla bebis hade helt fel grepp. Jag grät i flera dagar, pumpade och grät ännu mer när det knappt kom någon mjölk, detta medan min bebis låg nöjt och sov i min sambos famn efter en flaska ersättning. Efter flera vakna nätter, som gick ut på att ge min bebis flaskan för att sedan själv sätta mig och pumpa insåg jag att det enda som var missnöjd över att amningen inte fungerade var jag, och ja typ min mormor som fortfarande tror att man MÅSTE ge sitt barn bröstmjölk, så gav jag upp. Det viktigaste är som sagt att ens barn mår bra, och ingen vett bättre vad som är bäst för ett barn än barnets mamma. Kram

 112. Åh känner så igen mig i detta inlägg! Min dotter föddes förtidigt och vägde 2,3 kg. Hon orkade inte amma så började ganska omgående med ersättningen samtidigt som jag pumpade och höll på. Det var en fruktansvärd tid, det dåliga samvetet för att jag som mamma inte kunde ge henne det ”bästa”. Googlade som en tok efter inlägg som just detta där någon sa att det faktiskt är okej att inte amma- för det är det verkligen! Min första dotter är idag 4 år och är typ aldrig sjuk (vilket folk sa att hon skulle vara om hon inte fick bröstmjölk!) och det har funkat så himla bra! När mitt andra barn föddes bestämde jag från början direkt- ingen amning! Så skönt!! Glad mamma ger glad bebis! Du är så grym❤️

 113. Åh, Känner igen mig i det du skriver. Min bebis vägde 2,2 kg när hon föddes och på bb här i Västerås var de otroligt måna om att matningen skulle komma igång innan vi fick åka hem. Jag fick amma, pumpa och ge flaska (allt var tredje timma) på bb och hemma den första tiden eftersom hon inte utvecklat sugtekniken ännu. Det som gjorde att amningen började fungera för mig var amningsnapp! Fick den redan på bb och den gjorde att hon lättare fick tag. Tips om du ändå vill försöka lite till med amningen. Annars funkar ersättning lika bra! ❤️

 114. SÅ otroligt fint skrivet och vet du, helt rätt, en lycklig mamma och en lycklig bebis är det som räknas. Du ska överhuvudtaget inte känna att du gjort någonting fel, du har gjort helt rätt, du har satt honom i fokus och insett vad han behöver. Som du säger, en förtidigt född bebis (min föddes i vecka 33+5 nu i mars) gör att man måste hitta andra sätt som fungerar då dem är lite tröttare.

  Ni fixar det här galant och att ni hittar något som fungerar för er tre är det som betyder något. Allt blir dock inte som man tänkt sig, och det får också ta tid att smälta och bearbeta. Tro mig när jag säger det, för jag menar att ALLT inte blev som jag tänkt mig med min graviditet, förlossning och att få en prematur. Men när man kommer ur det så måste man få vara lycklig för bara små saker, o det är tillexempel att det fungerar för er med amning och flaska, och då är det som gör er till de bästa föräldrarna till Ted ❤️

  Stort grattis igen och vill du prata ut med någon som aldrig kommer döma, då finns jag här!

  Kramar i mängder till er alla tre, så otroligt fin familj ni är!

 115. Har inte läst alla kommentarer så du kanske redan fått tipset om tillmatningsset? Då får han ersättning samtidigt som din mjölkproduktion stimuleras av att han ammar. Självklart spelar det ingen roll hur bebisen får mat, det viktigaste är att ni båda mår bra ♡

 116. Gud vad jag känner igen mig i det du skriver, vill bara få säga det. Du är inte ensam i dina känslor!

  Min son föddes några dagar senare än bf, men amningen gick bara inte. Jag ammade, ammade och ammade – men han blev aldrig mätt. När min sambo kom hem en dag från jobbet (när vår son var sisådär 5 veckor gammal) satt jag på sängen med vårat barn i famnen och bara grät. Han gallskrek och jag hade försökt med aaaallt för att lugna honom. OCH ammat i säkert 4 timmar. Jag var helt tom och slutkörd! Min sambo tittade bara på mig och åkte och köpte direkt för att köpa ersättning.

  DET var räddaren för oss, ersättning. Min mjölk rann aldrig till tillräckligt, så lilla stackarn var aldrig riktigt mätt. Hans första flaska ersättning sög han i sig och somnade som en stock. Sån vändning i allt! Sedan var det mestadels ersättning som gällde.

  Kände mig dock aldrig ledsen över det, bara en lättnad. För oss var ersättning det bästa beslutet och inför nästa barn tror jag att det kommer att tas till ganska direkt 🙂

  Jag fick också mycket kommentarer om det här, det hör liksom till. ”Varför ammar du inte? Har du försökt tillräckligt?” Det ör tröttsamt, men det spelar liksom ingen roll vad man gör – alla kommer tycka något kring det. Kör på och gör det som är bäst för er, det mår NI bäst av och det är det enda som faktiskt spelar någon roll!

  KRAM

 117. Fina Maja, ni är så underbara!! Älskar att följa er.
  Så frustrerande att höra om sjukhuset.
  Jag vet att Charlotte Perrlli hade samma problem med sin senaste pojk då han föddes förtidigt. De varvade också med ersättning och hade ett tajt matschema just för att han skulle öka i vikt.
  Detta höll i sig ett tag å sen behövdes inte ersättningen mer!

 118. Upplevde samma hets, främst från sjukvården. Jag är glad att jag litade på instinkt när jag kom hem med min tjej med gulsot mitt i smällvarma juli förra året. Hon orkade inte heller äta. Så jag gav ersättning på flaska. Och ljög för sjuksköterskan dagen efter på återbesöket att amningen fungerade fint. Orkade inte ens ta diskussionen. Förutom det var vården här i Västerås för nyfödda super. Hoppas lilla Ted-Louie snart blir stor och stark 💪🏼

 119. Tack för att du skriver om det här! Jag kämpade på med min amning så länge och min dotter gick förvisso upp men följde inte sin kurva utan avvek från den. När jag tittar på bilder från då hon var nyfödd och de första månaderna så är hon så späd jämfört med nu då hon har hull. Tack för att det finns ersättning och tack än en gång gör att du skriver om detta. Det är inte självklart med amning och det är så svårt!

 120. Men åhh vad arg jag blir?! Det finns väl ingen i världen som tvekar på att den där gosungen kommer att få all närhet, mat och kärlek som han behöver, med eller utan patte! 😬 Grattis till er, ni är så fina!

 121. Hej Maja,

  Vanligtvis är inte jag en person som kommentarer i bloggar men nu måste jag göra det känner jag. För vi måste ju backa varandra och peppa varandra om vi kan. Oss mammor emellan.

  Min dotter blev 2 månader förra söndagen. Och för bara några dagar sedan började hon amma, efter alltså 8 veckor!! Hon föddes också med gulsot och orkade inte amma, precis som din bebis så gick hon ner massor i vikt. Jag märkte inte heller ett skit för än vi var hos BVC och sköterskan säger ”vill inte skrämma dig men ni måste åka in akut till SÖS” samtidigt som hon kände på min lilla fågelunges fontanell. Kände mig så dålig som inte kunnat se det själv. Du är inte själv i detta, jag vill att du ska veta det för jag kände mig ensammast i världen och undrade varför i helvete ingen pratade om det här. Grät, blev frustrerad, var arg. Känner verkligen igen mig i det du skriver. Nu kör vi som ni, varvning ersättning och amning. Funkar kanon! Barn som växer upp på ersättning mår lika bra. Punkt. Skit i allt som har med ”du borde” å göra. Du ver verkligen bäst själv. PUNKT.

  Men vill samtidigt ge dig hopp, att det kan också vända när han blir lite starkare.

  Kram och tack för att du delar med dig ❤️

 122. Det blir som det blir.. inget man kan styra 🙂 Vi väntar tvillingar och kommer troligtvis behöva ge ersättning. Vill också amma men är inte säkert att det går .. viktigaste är som du säger att de får i sig det de behöver 🙂

 123. Jag födde min dotter två veckor efter beräknad födsel och hon vägde 4,2 kg.. ändå hade hon svårt att ta bröstet, hon fick liksom inte tag. Efter mycket kämpande började jag använda amningsnapp (trots att alla sa att de inte var bra för då skulle hon inte ta nappen) och den gjorde att hon fick bättre tag. Jag upplevde alltid att de gjorde väldigt ont att amma, även när jag hade amningsnapp, och en dag såg jag att det var blod i bröstmjölken!!!! Då ringde jag min barnmorska som sa att det inte var farligt för min dotter, jag skulle fortsätta kämpa på trots att de gjorde så förbannat ont, bröstmjölken var ju bra för min dotter. En dag fick jag åka in akut till sjukhuset, jag fick 40 graders feber och svimmade så fort jag reste mig upp, det visade sig att min dotter hade sugit bort bröstvårtan och jag hade fått en infektion i bröstet som spridit sig i hela kroppen.. att barnmorskorna kan mer än vad vi kan är inte konstigt, dom är utbildade. MEN, om amningen inte fungerar eller om mamman eller barnet inte mår bra utav det, varför hela tiden trycka på vikten av att amma? Inget barn mår ju dåligt av att få ersättning. Jag står mitt barn precis lika nära som jag hade gjort om jag ammade, min dotter mår bra av att få ersättning, den gör henne mätt och tillfreds! Barnmorskor borde ta mer hänsyn till varje enskild familj och vara lyhörda, öppna och positiva till de fantastiska alternativ som finns. Det skulle minska risken för att mammor får dåligt samvete och tro att vi dåliga mammor för att vi inte ammar! Så är det inte, du är grym Maja.

 124. Det viktiga är att han får i sig mat. Inte hur. Amning eller inte. Eller både amning och ersättning. Du är mamma och vet bäst vad ditt barn behöver för att växa och må bra. Och tänk vilket band han också får till Viktor som också kan mata. Lyssna inte på så många. Jag valde ut 2-3 personer jag visste var ärliga och peppiga. Sedan frågade jag allt ! Åsikter som kom från andra borstade jag av mig. Gör det du med !

 125. Bästa Maja! Du skrev det så bra själv, att vara en bra mamma ligger inte i bröstmjölken :)!
  Ta hand om er <3 styrkekramar från en nybliven mamma till en annan!

 126. Tack för detta inlägg och tack för att du säger ifrån, viktigt att visa att amning inte fungerar för alla. Jag ville exempelvis inte amma när jag var bebis och mamma gav mig ersättning och både hon och jag mår superbra idag och har alltså inte lidit av att jag inte har ammat henne. Det jag menar är att det visst går bra oavsett än vad man gör 🙂 Hoppas att allt går bra för er framöver! ❤️

 127. Hej Maja,

  Jag har aldrig kommenterat här förr. Jag är kille, 23 år, kan ingenting om varken barn, amning eller något annat. Jag gillade Victor, min flickvän gillade dig. Med tiden har jag börjat digga dig och min flickvän börjat digga Victor. Fint va? Så är det. Ni är grymma bägge två. Vad jag dock för allt i världen inte förstår är det ständiga moraliserandet som pågår i ditt (och andra bloggares) kommentarsfält.

  Jag begriper inte varför människor måste tycka någonting om allting. Jag begriper inte heller varför människor inte inser att varenda enskilt fall är annorlunda, personligt, individuellt, och det är exakt därför vi har doktorer, läkare, sjuksköterskor, sjukhus. Det är dessa yrkesgruppers jobb att anpassa vården och hitta lösningarna efter individens behov. Varför envisas vanligt folk då med att berätta om sina egna, jag upprepar: EGNA, erfarenheter på ett sätt som antyder att DU bör följa efter? Det är direkt farligt, exakt som du skriver!

  Jag tycker verkligen inte att ditt kommentarsfält enbart ska bestå av ros, ros, och ros. Folk ska definitivt kunna säga till när de inte håller med dig, eller när de tycker du gör något fel. Ingen är perfekt. Om du berättar om ett problem i detalj får folk med relevanta erfarenheter självklart ge tips och råd. Men någonstans finns en gräns över vad man ska blanda sig i. Ingen har hittills vetat om din specifika situation med barnet, dina specifika behov och ditt barns specifika behov. Då är det inte rimligt att dessa personer spelar läkare och specialister. Nog är nog!

 128. Hej fina Maja! Jag undrar när nästa vlogg kommer upp längtar så mycket har kollat om din gamla vloggar typ 20 gånger.🤪❤️❤️

 129. Maja, du är fantastisk! Skit i alla normer och vad ”mammor ska göra”, jag föddes en månad tidigt och har aldrig ammats, det blev människa av mig också och min relation till mamma tog inte stryk av det, bebisar behöver mat, skitsamma om det är flaska eller bröst.

 130. Har precis gått igenom liknande som dig. Min son blir tre månader imorgon och gick ner mycket i vikt i början (10%) sen gick han bara ner ännu mer varje gång vi var på bvc. När han var en vecka gammal knappt så fick vi kombinera ersättning med amning utan vidare resultat. Då kunde jag också sitta och amma i en timme åt gången och så var det som en käftsmäll varje gång man skulle väga han och han inte hade gått upp nått utan snarare gått ner! När han var nyfödd sov han i princip hela tiden, jag fick som du även väcka honom för att äta men han somnade om vid bröstet igen. Och jag tänkte i början först ”jäklar vad skönt med en sovbebis” för hans storebror är tvärtom 😛

  Men nu efter mycket om och men misstänker de att han är mjölkallergiker så vi kör endast på mjölkfriersättning, bröstmjölken sinade bort.

  Kämpa på det vänder till slut! Kände också skam över att inte kunna ge mitt barn bröstet 🙁

 131. Känner med dig! Jag klarade inte heller att amma, för mig på grund av att min kropp inte orkade producera tillräckligt med mjölk, fick opereras ett par gånger efter förlossningen. Det jag tar med mig från personalen var att det var viktigt att amma men barn klarar sig ypperligt utan det också. Precis som du skrev så mår barnet bäst av att ha en mamma som mår bra och då är amningen mindre viktig. Stå på dig för som förälder känner man sitt barn bäst och tyvärr är sjukvården inte alltid bra. Styrka till er båda och önskar er all lycka! ❤️

 132. Känner så igen mig! Har en 3 månaders bebis hemma och när vår son föddes var han nog bra i vikt. Men han hade gulsot och tappade såklart mycket i vikt och gick inte tillräckligt snabbt upp till sin födeselvikt.. Alla hetsade mig på sjukhuset att han måste upp i vikt pga gulsoten. Han somnade också vid bröstet pga trötthet av gulsot. Jag kämpade med amningen men de vid sjukhuset/rådgigningen ville jag skulle ge ersättning också så han snabbt fick vikten tillbak. Jag var rädd han då inte skulle vilja ha bröstet mer och grät ofta.. Vi fortsatte att ge både amning och ersättning vilket gick bra trodde jag, men till sist insåg jag (då han alltid va så olycklig mellan 1-2 mån) att han var hungrig hela tiden och önskade mer än jag kunde ge vid amning. Så till sist gav jag upp amningen vid 3,5 mån och ger nu bara ersättning för att vara säker på att han får i sig så mycket mat han verkar vilja ha.. Det var såklart tungt beslut men som du skriver, glad och mätt bebis och glad och lycklig mamma är det viktiga, inte om jag ammar eller inte.

 133. Har själv 2 prematura barn, en född i v33+3 på 1610g och en i v35+2 på 2480g. Amning är svårt med prematura och små barn. Heja dig som lyfter detta! Och jättebra att ni hittat ett sätt som fungerar för er. Skriver ett tips nedan som hjälpte mig med amningen, men skippa gärna att läsa det om det inte känns relevant! Inte menat som någon amninghets!!! Mätt och nöjd bebis är det viktigaste och alla sätt att komma dit är lika bra!
  Ett tips som fungerade för mig med min dotter som vägde 2480g var att amma med amningnapp. I amningsnappen lade vi en en slang som var fäst vid en spruta med antingen ersättning eller pumpad mjölk. Samtidigt som hon ammade så tryckte vi på sprutan så att det kom mycket mjölk ur amningsnappen och hon fick i sig den mat hon behövde utan att behöva göra allt jobbet själv. Hon orkade helt enkelt inte suga allt själv. Dock är det bra om man är 2 vid dessa matningar då man behöver typ 4 händer 🙈😂. Efter ungefär 1 vecka med detta orkade hon äta helt själv sedan. Tips i all välmening.

 134. Du ska göra det som känns rätt för dig. Skit i andras åsikter. Andra med små barn fattar inte. Men deras välmående går före allt. Tänka sig att det finns otroligt många människor som växt upp på ersättning. Och tänk dig, det har blivit människor av dem med… amning är inte det viktigaste. Det viktigaste är att ni är världens bästa föräldrar för er Ted. ❤️

 135. Det viktiga är inte hur barnet äter, de viktiga är att barnet äter!!! Amning eller ersättning spelar ingen roll!! Åh med i gruppen vi som flaskmatar på fb får du lite pepp å stöd å massor med tios å ingen hets kring amningen 💪🏼❤️ Du är en grym mamma!!! ❤️

 136. Har två barn som vi flaskat för att de skulle få i sig mat, växa, bli starka och utvecklas. Rent krasst hade ingen av dem överlevt utan ersättning. Jag fick också höra trista kommentarer från olika håll kring flaska o ersättning men till sist lärde jag mig säga ifrån. Sen tycker jag ju föräldrar ska få välja själva utifrån vad som passar. Med anknytningen så gjorde vi så att det var bara vi föräldrar som flaskade, ingen annan men i anknytningen är det ju så mycket mer än matningen.

 137. Hej Maja! Låter som att er son borde stannat på sjukhuset åtminstone några dagar! Vår son föddes några dagar efter er och även han för tidigt med igångssättning. Personalen på neo hjälpte mig direkt att börja pumpa för att få igång mjökproduktionen och dagarna han var som svagast fick han sondmatas med ersättning och min mjölk. Så fort han blev starkare fick han amma först och sen tillmatas efter! Nu ammar jag på heltid! Styrkekramar!!

 138. Du har hört det förr men det kan inte sägas nog, du vet bäst & amning är inte allt. Långt k från!

  Säga vad man vill om amning och allergier men flera av oss lever helt utan alla dessa brister. Min bror & jag ammades inte. Vi har varken allergier, diabetes eller whatever.

  För knappt två år sedan fick jag en dotter. Inte lika mini som er sötnos men jösses med sina 2774g var hon ingen stor sak. Amning var inte heller hennes/vår stora grej. Det rann liksom aldrig riktigt till😅 3 veckor sen blev det bröst med ersättning upp till & när gensvaret var enormt kom också tryggheten i det.

  Våga tro på era instinkter, inte minst dina! Närhet, trygghet och kärlek är inget som kommer genom bröstmjölk. Hur är det möjligt när det är något vi ger & tar hela livet☺️

 139. Finaste Maja!
  DU är en fantastisk mamma och jag vet precis vad du går igenom. Hade jättejobbigt med mina två barn… den första ville inte ta mitt bröst. Så jag pumpade ut mjölk i 4 månader innan jag inte orkade mer. Och sen fick hon ersättning.. Den andra blev jättesjuk två veckor gammal i RS- viruset och där fick jag ge ersättning direkt nästan. Men båda mår jättebra idag och är två goa tonåringar. Bästa ”rådet” jag kan ge dig är ett råd jag själv fick. Lyssna inte så mycket på andra som ”vet hur det ska vara” utan DU känner din bebis bäst och vet vad som funkar bäst. Lita på din magkänsla, den stämmer oftast. Lycka till och han är jättefin eran lille prins!! Kram 💕

 140. Det finns så många normer och föreställningar kring mödraskapet.. detta du beskriver är en, en som gör att man som nybliven mamma mår dåligt!!!! Viktigaste är naturligtvis barnets hälsa och mammans psykiska mående. Skit i alla normer!!! Gör det som funkar.

 141. Carolin Hilmander Svara

  När jag fick mitt första barn för snart 14 år sedan gick jag igenom exakt samma sak. Han gick inte upp i vikt av min bröstmjölk och vi blev inlagda. Jag ammade tills jag blödde och vi fick till slut varva med flaska. När han var 1 månad var jag helt slut efter att pumpa, amma, ge flaska och må dåligt var tredje timma dygnet runt. Jag var ett vrak och då sa min mamma att nu fan räcker det! Jag la ner amningen och vi gav bara flaska.
  Jag har nu 2 barn till och ingen har gått upp i vikt av min bröstmjölk enbart. Barn nummer 2 ammades i en vecka sen föredrog han flaskan och barn nummer 3 ammades i 13 månader parallellt med flaskan. Inget är bättre el sämre. Bara olika sätt att få i sig mat.
  Kram till dig Maja ❤

 142. Fina Maja 💜 all styrka till dig! Jag har två fantastiska barn ett på 5år och ett barn på 2år. Båda mina barn är uppväxta med ersättning. Jag fick höra både det ena och det andra från bekanta och släktingar till min sambo. Att amma sitt barn kan alla, bara lägg ungen till bröstet.. Och att få höra att ”tur dina barn inte är födds då inte ersättning fanns, då hade dem ju inte överlevt”
  Jag mådde psykiskt dåligt över detta i 3mnd, men när jag tillslut orkade säga ifrån.. herregud vilken lättnad!
  Mina två barn är som vilka andra barn som helst som är ammade, fulla av energi och denna kärlek de ger, obeskrivlig! Jag ser bara fördelar med att ge ersättning idag, då kan båda föräldrarna vara delaktiga!
  Tack för att du delar med dig! Och viktigast av allt är att Ni mår bra 🌺💜

 143. Momshaming at its finest! Lyssna inte på alla som talar om hur du ska ta hand om ditt barn. Jag vet att det är jättesvårt, speciellt när man är nyförlöst, hormonell och orolig för sitt barn. Att sjukvården behandlar mammor (och pappor) på det här sättet är helt sinnesjukt! Ditt inlägg gör mig så arg och tar mig tillbaka både till min egen tid som nybliven mamma och till min bästa kompis som blev så hårt ansatt av sjukvården pga amningen.

  Du kan det här, lita till din egen förmåga du är den bästa mamman för ditt barn!
  All kärlek!

 144. Hade samma problem med min lilla kille som kom 37+4, vägde 2700 och hade gulsot! Han somnade så fort han kom upp på bröstet hos mig. Kämpade på till han var lite över en månad, då var han ner på 2400 och gick upp igen till 2700 när han var 5 veckor. Då började vi med ersättning men fortsatte amma. Nu är han snart 11 månader och jag kommer aldrig få ungen att sluta amma! 😅 Gör de som känns bra för dig, och lita på magkänslan. OCH stort grattis till er fina kille!

 145. Så bra att du/ni väljer det som är rätt för er och ert barn. Den där hetsen det är kring hur man ska mata ett barn, samsova eller inte, sen kommer uppfostran på det. Så skönt det hade varit om vi bara stöttat varandra istället. Så länge barnet inte far illa så borde allas olika sätt vara okej. Jag fick också en liten son, vägde 2.7 gick sen ner till 2.5 kämpade på med amningen men han gick upp så lite. Så efter 7 veckor la jag av. Och allt vände på en dag! Nu i efterhand skulle jag gjort valet mkt tidigare, för det viktigaste är precis det du skriver, att familjen mår bra!

 146. Fina underbara du! ❤ Du är en fantastisk mamma och du och din son kommer få en nära relation oavsett om du ammar eller ger ersättning. Jag känner igen mig i allt du skriver. Min son vägde 2640g när han föddes och fick efter ett dygn lågt blodsocker så han behövdes sondmatas. Även han orkade inte suga och var för liten för det, sedan blev han också bortskämd med sondmatningen första tiden. Jag kämpade på så länge med amningen, fick till och med prova en hormon nässpray för att få hjälp med att ”rinna till”. Jag pumpade och hade mig. Kände mig helt värdelös och grät mycket över det! Efter någon månad gick vi över helt till ersättning och ångrar det inte alls efteråt. Så fint att även min sons pappa kunde mata och få uppleva den närheten. Vi, både jag och pappan, byģgde upp ett band och närhet genom att ge honom ersättning. Matstunderna är sååå mysiga! När vi bestämde oss helt för ersättning gick vår lillkille upp i vikt som han skulle och har alltid varit så nöjd sen dess. Ni ska göra det som är bäst för er och er gudomligt söta son! Vilken himla fin familj du har och är så glad att du skriver om detta samt delar med dig av glimtar från ert nya familjeliv 😍❤

 147. Ja du Maja! det där med amning är en hets, vi mammor vill ju inget hellre än att kunna amma sitt barn, jag ammade min son i en vecka då han var nyfödd, ( -99) han fick inte i sig tillräckligt med bröstmjölken o han ville till slut inte ens ta bröstet, så jag tog kontakt med min barnmorska o grät o sa som det var, o jag hade provat pumpa o fick någon spray i näsan för o få igång amningen, men det fungerade inte, hon sa! köp ersättning o ge honom, o det gjorde jag o han vart mätt o nöjd. man är inte en dålig mamma, bara för att man inte kan amma, det är som du skriver, alla andra som tycker en massa. Du är ju en fantastisk mamma till eran fina son <3 kramar till dig fina Maja, o din fina familj.

 148. Känner igen känslan men det viktigaste är att ditt barn mår bra ❤ Hälsningar hon som aldrig har haft tillräckligt med mat till vare sig barn 1 eller 2 och har varvat ersättning och bröstmjölk tills bröstmjölken tog slut efter 3 månader 😊

 149. Min amning funkade som den skulle men vi valde ändå att ge ersättning vissa mål, dels för jag inte va så pepp på att amma offentligt och framförallt för att jag ville att barnets pappa (och andra nära och kära) skulle kunna vara med och mata. Och det är det bästa beslutet ever!!! Så istället för att vara ledsen över att Victor ”va tvungen” att mata så tänk vad UNDERBART att även han får vara med och mata ert barn <3

 150. Marika Fransson Svara

  Hej,
  Jag blir både glad och ledsen när jag läser detta inlägg. Glad för att du lyfter något som är vanligt och då menar jag svårigheterna med att amma, men även hur samhället ser på det här med amning. Det är sådan hysteri kring amning. Du lyfter ett viktigt ämne som inte borde skuldbeläggas eftersom det är svårt att få amningen att funka och beror helt och hållet på ens bebis och en själv.
  Jag blir såklart ledsen för din skull över att det inte blivit som du tänkt dig. Men kom ihåg du gör så gott du kan efter din förmåga och det som passar dig och din familj bäst. ❤️

 151. Jag tycker du verkar vara världens bästa mamma! Jag har inte ammat ngt av mina barn och det blev människor av dom också 😉

 152. Oj vad jag känner igen mig i det här. Det skulle kunna vara mig du skrev om. Jag kände mig så värdelös som inte kunde ge mitt barn mat via amningen. Jag fick enbart igång mjölken på ena bröstet, det andra gick inte alls och hon bara rasade i vikt. Jag mådde så dåligt över detta och över att hela tiden behöva stå upp för mig själv och varför jag gav flaska. Men hon gick ju äntligen upp i vikt, önskar bara att folk hade lyssnat på det istället för att hacka ner på mig och min kropp ”som inte kunde ge mat åt mitt barn”. Usch dessa kommentarer gör mig så arg!
  Du är en fantastisk mamma varesig du ammar eller ej. Försök se det positiva i detta, ni kan hjälpas åt på ett helt annat sätt än om du bara ammar och Viktor får en viktig del i detta med. Ni är en fantastiskt fin familj ❤

 153. ”Det finns så många amnings-fascister där ute och dem ska du inte bry dig om. Man kan vara världens bästa mamma även fast man inte ammar & se de positivt då kan pappa också få uppleva den närheten och den mysiga stunden när bebis ska matas” så sa min barnmorska till mig i min sons 3:e vecka efter att jag haft precis samma känslor som du. Idag är han precis 3 månader och han har massa gott hull & är en riktig myskille! Se de positivt att han säkert kommer gilla nappen och kan matas av många genom flaska som inte alltid är en självklarhet! Massa kramar till er

 154. För det första, alla barn är olika och alla väljer att göra olika! Det ena är inte bättre än det andra, utan det viktigaste är att hitta vad som passar för er!

  Jag kan däremot relatera lite. Mitt första föddes i v 36+3 och klarade inte alls av att ta bröstet. Jag visste egentligen ingenting om amning innan och blev förtvivlad när det första de gjorde på BB var att komma med ersättning i en kopp, utan att ena prata med mig om det innan. Vi fick ligga kvar på BB i 6 dagar och fick mata omvartannat med kopp och omvartannat med flaska, efter ett tag fick jag prova pumpa ut mjölk som vi fick ge. På BB kände jag ingen stöttning alls i amningen men precis som du hade jag fått höra att bröstmjölk är det bästa. Provade amningsnapp där min men fick börja ge bebis flaska medan jag hade han i min famn och försökte successivt få honom att ta amningsnappen. Många, många tårar blev det. Jag kände mig otillräcklig. Alla i min omgivning ammade och jag hade knappt hört om att det kunde strula. Till slut lyckades jag få honom att ta amningsnapp någon gång då och då, medan vi flaskmatade utpumpad mjölk större delen av dygnet. När han så var närmare 2 månader klarade han att äta med amningsnapp större delen av dygnet, men det var praktiskt att även andra kunde mata med flaska. När han var närmare fyra månader kunde han äntligen ta bröstet utan amningsnapp, men oj vilka sår jag fick. Misstänkte att han hade kort tungband så att det skulle vara anledningen, men fick ingen stöttning av BVC. Slutade amma vid 9 månader och då var det svårt att sluta, för det hade just börjat att fungera problemfritt, men jag ville ha tillbaka min kropp för mig själv.

  Lång historia, men det jag vill förmedla är att det är bara ni som kan bestämma vad som är bäst för er. För oss gick det att blanda bröst och flaska (med mycket tårar), så det kan fungera. Men det viktigaste är att ert barn får mat och att ni alla mår bra! På vilket sätt matningen sker och vad ni ger spelar mindre roll ❤️

 155. Känner så igen mig i det du skriver. Du träffar mig rakt i hjärtat.
  Har en treårig tjej som förlöstes med snitt efter 60 timmar med värkar.
  Redan där fick jag höra att ”barn har man fött på riktigt om man har fött vaginalt, inte via lyx snitt”
  När jag var gravid trodde jag att amningen skulle fungera, någonting annat fanns inte på kartan.
  Jag kämpade dygnet runt kändes det som, men mjölken rann aldrig till.
  Tillslut gav vi ersättning och vår dotter åt och var nöjd. Samtidigt grät jag floder över att jag inte ens kunde ge mitt barn mat. Vad var jag för usel mamma?
  Inte blev det bättre av att höra kommentarer som att ”amningen är bra mot immunförsvaret” ”alla kan amma” ”försök lite till” ”det är sååååå enkelt att amma när man är iväg. Maten finns alltid där, och är rätt temperatur” osv osv.
  Jag grät och grät.
  Då ersättningen tar en liten stund att blanda till och vår dotter skrek av att hon var hungrig, blev jag stressad och grät för det.
  Fick rådet av barnmorskan att ge en napp så hon blir nöjd, jag mindre stressad och alla mår bättre.
  Då börjar nästa våg av fördomar. ” jag har aldrig gett mina barn napp” ”riktiga mammor tröstar sina barn” ”tänderna blir fula” etc etc.
  Jag grät.
  När dottern började fsk så kom sjukdomarna i ett. Och då fick jag höra att ”hade hon fått bröstmjölk hade hon inte varit sjuk” ”amningen är a och o för immunförsvaret”
  Jag grät.
  Berättade för ca ett år sedan för en barnläkare om min upplevelse av amningen och hetsen ang immunförsvaret. Fick till svar att det där är är gammal skröna som lever kvar. Amning eller inte. Immunförsvaret byggs upp på så mycket annat som barnen får i sig idag.

  Maja, du är en fantastisk mamma. Låt dig inte tryckas ner.
  Vi ska vara glada och tacksamma för att det finns ersättning att tillgå.

 156. Jag är en stolt 2 barn mamma som enbart gett ersättning enbart för att jag inte ville amma, det kändes inte som en naturlig grej för mig och har aldrig skämts för att berätta för folk att jag minsann inte vill amma, vet att jag är en precis lika bra mamma oavsett och mina barn har fått närhet och ett band från mig på annat sätt än i maten 🙂 kämpa på och lyssna aldrig på någon annan än dig själv 💕

 157. Det viktigaste är att han går upp i vikt och att ni mår bra, framförallt du Maja! Gör det som funkar för er, kommer amningen funka senare så gör den det men som sagt det viktigaste är det som fungerar för er! Kramar

 158. Men va?! Vi har ju ingen aning om vilka människor som hon pratar me utanför sociala medier?! Kulturen i England kanske är annorlunda kring amning också? Jag själv VALDE att inte amma. Fick höra av flera (sjukhuspersonal, släkt och andra mammor) att de va hemskt av mig att välja bort amningen.
  Maja delar me sig av en liten del av sitt liv.

 159. Maja
  Jag har jobbat med amning.
  Du har gjort allt riktigt. Du har ageret precis som man ska och kan.
  Du har känpat och gjort allt ditt bästa du kan med amningen.
  Din bebis behöver mat och kärlek.
  Du kan ge honom både och utan att det behöver inkl bröst.
  Du kan ge honom ersättning på flaska och lägga honom vid ditt bröst efteråt.
  Bara han får din närhet. Han älskar att höra ditt hjärta och dina lukter. Han har i 9 mån hört dina hjärtslag och blir lugn av att höra dem vid att ligga på dig.
  Du ska lyssna på din magkänsla.
  Du är en fantastisk mamma till just ditt barn. Du ska med tiden ge dig själv självkänsla i rollen som mamma till ditt barn.
  Människor har alltid så många råd men lyssna mest på dig själv och din sons pappa, det blir bäst i längden.
  Grattis till er och grattis till er son som fick er som mamma och pappa:

 160. Fina ni är ❤
  Jag är mamma till 2 pojkar, 21 o 17 år. Äldsta föddes 5 veckor för tidigt och orkade inte äta själv precis som du skriver. Han sondmatades, ammades, flaskmatades tills jag plötsligt blev sjuk och pappan var tvungen att ta hand om honom själv. Då orkade jag inte längre utan bestämde mig för att sluta kämpa. Jag trivdes helt enkelt inte med att amma. Andra sonen har inte ammats alls. Båda sönerna är friska, välmående, inga allergier, bra band till både mig o pappan och amningen fick inte alls så stor plats i mitt samvete andra gången som första. Tyvärr var det mest andra mammor som kommenterade att han fick flaska. I gengäld fick deras pappa ett lika starkt band och blev lika delaktig som jag som mamma. Det är def inte amningen som avgör.
  Ta hand om er och släpp samvetskvalen och njut!!!
  Kram från Skåne ❤

 161. Usch det gör ont i mig! Känner så igen mig. Jag kunde inte amma för jag var så uttorkad efter att jag kräks från v 3-39… typ nästan ALLA påpekade att jag skulle amma å att vi inte skulle få lika bra kontakt mm… så kommer barnmorskan hem till oss å jag hade ångest. Så säger hon ”vill han ha bröstmjölk eller en mamma som mår bra?” En mamma som mår bra såklart så säger hon ”bra då slutar du försöka amma nu!” Det va det bästa någon kunde säga till mig!

  Lyssna inte på vad alla säger! Lyssna på dig själv och Victor! Ni vet bäst om ert barn❤️

 162. Alltså KRAM till dig! ❤️ Och en liten spark i röven. 👊🏼 Ursäkta dig inte. Du behöver inte förklara dig. En mätt bebis är en glad och nöjd bebis som växer. Hur den blir mätt spelar ingen roll. Han känner din närhet ändå. Och Victors. Var maten kommer ifrån skiter han i.
  Mina tvillingar sondades (de var för trötta för att suga, jag var för trött för att producera mjölk), ammades och gavs ersättning. De blev faktiskt riktigt trevliga ändå! Och de gillar mig! (Ganska ofta i alla fall). Och verkar fatta att jag är deras mamma!
  Amning är megahetsigt i typ 8 månader. Sen ska det hetsas om andra saker. Föräldraskapet är en enda stor hets. Så var trygga i er själva och stå stadigt (vilket ni gör). Ni vet vad som är bäst för ert barn. Alla andra kan gå hem till sig.
  Ert lag vinner. Teambuilding är det också, föräldraskapet.
  GO TEAM! 💪🏼❤️ (Hatar folk som skriver långa inlägg).

 163. Fina Maja, så bra att du insett att huruvida man är en bra mamma eller ej inte sitter i om man ammar sitt barn eller inte. Min mamma kunde inte amma mig när jag var liten, av den enkla anledningen att jag inte ville ta tutten, jag vägrade. Jag har inte lidit av det över huvudtaget. Min och min mammas relation är det finaste jag har i livet. Det finns ingen jag är så nära som henne. Och jag är övertygad om att du och er son kommer få en lika fin relation, oavsett om du ammar eller ej. Det finns väl INGEN som säger att barn får dålig relation till sin far för att han inte ammar? Helt obegripligt att det fortfarande ska behöva vara sådan hets.
  Man gör det som passar en själv och ens barn bäst! Lycka till med lille killen, skit i andra och kör ert race ❤️

 164. Hej!
  Jag hade samma problem ammade och ammade timtals. Rio blev aldrig nöjd. Tappade i vikt . Inte nog med att det är överväldigande att få barn åt båda håll hormoner som vände upp och ner på en men samtidigt så mycket kärlek och sen då stressen av att inte kunna tillfredsställa honom med amningen. Fick råd av barnmorskan att jag måste ge ersättning han vägde alldeles för lite och han åt som att han aldrig fått mat och nöjdare bebis har jag aldrig upplevt. Sen poff har han gått upp i vikt då skulle jag amma igen. Fick fajtas med denna barnmorska och kände nu får det fan vara nog är du helt dum i huvudet ! Gjorde vad jag trodde var bäst för oss båda och ångrar aldrig det beslutet . Men kände i början jätte skuld mot honom för barnmorskor idag ger en skuld och stressar en med amningen.
  Men Rio är nu åtta månader och mår hur bra som helst och vi har en jätte fin relation trots att jag inte ammat honom kanske lite ersättnings rund 😂. Ta ingen skit , känslan av skuld går över , du känner ditt barn, gör vad som är bäst för er och njut för snart är han inte så liten längre tiden flyger förbi.
  Och till alla barnmorskor som stressar dig och ger dig den här skulden be dom dra.
  Lycka till det kommer bli fantastiskt !

 165. Förstår verkligen hur du känner ❤️ Man känner sig så misslyckad inombords och sen får man dessutom typ skämmas när man berättar att man både ammar och ger ersättning. Vi fick också göra så då vår son hade en punkterad lunga och var svag i början. Har gått hur bra som helst att kombinera bröst och flaska för oss, så tappa inte hoppet 🙌🏼 Kan rekommendera Medela, de har en flaska som är som ett bröst i konstruktionen och barnet får inte i sig en massa luft 👌🏼 Skulle det skita sig helt med amningen så klarar han sig utmärkt på ersättningen, viktigaste är att ni båda mår bra 😘 Lycka till med allt!!

 166. Min historia är liknande. Jag föddes via akut kejsarsnitt ca en månad för tidigt, vägde 2,2kg och mamma har berättat att jag aldrig riktigt fick till sugreflexen. Jag låg mest och snuttade. Att jag inte tog bröstet ordentligt fattade inte mamma på riktigt förrän min lillasyster föddes 4 år senare. Hon hade nämligen en fungerande sugreflex. Jag var ett litet barn, som säkert hade mått bra av lite ersättning (hur sjukt att sjuksköterskorna inte noterade att jag inte kunde suga ordentligt?), men kontentan är att jag idag är 27, fullt frisk, med fantastisk relation till båda mina föräldrar. Jag har klarat mig minst lika bra som mina nära vänner och min lillasyster.

  Hur bra att du har hittat en metod för att se till att er son får ordentligt med mat! Det kommer gå finfint! <3

 167. Åh.. känner igen mig exakt i varenda mening du skriver. Som jag gråtit över att min amning inte heller fungerade som jag hade tänkt den skulle göra, och detta dåliga samvete kopplat till allt som har med amning att göra. Helt galet onödigt.. På vilket sätt barnet får i sig näring är inte betydelsefullt, huvudsaken är att barnet får i sig. Så precis som du skriver, bort med negativa tankar och dåligt samvete för gott. Du är världens bästa mamma till din son oavsett vad! Grattis till underverket <3

 168. Sorry glömde skriva det skapas så mycket i mig av ditt inlägg och det här med gravid hjärna verkar aldrig ta slut 😂
  Jag anser att det är ju inte amningen som avgör vad du får för anknytning till ditt barn utan det är ju handlingarna gentemot barnet ex omvårdnad kärlek närvaro närhet lyhördhet, se behov osv som avgör anknytningen.
  Tittar man på din bild du lagt upp så ser man ju kärleken du har. Läser man ditt inlägg så ser man ju allt ni gör för han alla fina omvårdande handlingar kärleksfullheten närvaron närheten som finns. Så du knyter ju an till honom med allt det och allt du gjorde 9 månader innan i magen ❤️
  Hoppas det inte det blev allt för rörigt 😂

 169. Jag vet precis vad du menar! Födde vår son (nu 7 månader) i vecka 34+2 och han vägde som minst 2,6 kg. Jag låg på intensiven de första dygnen efter förlossningen (KS) så fick inte träffa min son på nästan ett dygn efter förlossningen. Till intensiven kom en barnmorska med en bröstpump o sa åt mig att pumpa sen gick hon (jag var sängliggande och kunde knappt röra på mig), så ja- blev inte så mkt med det där.. sen låg vi på neonatalavdelningen i 10 dagar då lillkillen sondmatades och jag försökte amma lite samtidigt, och de som jobbade där ville verkligen att jag skulle amma! Det var bröstet hela tiden, testade med amningnapp och helst skulle jag pumpa varannan timme för att få igång produktionen + sondmat varannan timme också. Och så fortsatte det hålla på även hemma! Jag fortsatte testa amma men han blev aldrig helt nöjd och behövde alltid ersättning efteråt så tillslut var jag sååå trött på att amma i 2 timmar men ändå behöva ge ersättning efteråt pga missnöjd bebis som steg väldigt långsamt i vikt. Tyckte det var skitjobbigt och kände mig så värdelös som inte kunde ge mat åt mitt barn, men bestämde mig ändå att sluta amma o bara ge ersättning- och det var det bästa beslutet jag tagit. Han började gå upp jättefint i vikt och jag blev en gladare mamma. Win-win! Så, med det sagt, det är inte värt att kämpa så du mår dåligt. Glad mamma=glad bebis. Och du är världens bästa mamma till din son, glöm inte det!!

 170. Fina Mamma Maja! Er pojk är ljuvlig och ni har gjort ett fantastiskt jobb ❤️ Du är så klok i dina resonemang och det visar på att du Är en bra Mamma! Du kommer att känna dig otillräcklig och tvivla på dina förmågor många gånger under er sons uppväxt, men försök komma ihåg att du duger och att allt du gör, säger och agerar grundar sig i kärlek och omtanke för den som betyder mest.. Din son! Allt gott till er. Försök att njuta av denna tid som är så kort!

 171. Jag födde min dotter för 7 månader sedan och jag kunde inte amma henne, producerade inte tillräckligt med mjölk. Var så ledsen och kände mig så värdelös, när hon fick ersättning blev hon en sån glad och lugn bebis och jag mådde hundra gånger bättre. Min dotter är en stark och frisk tjej och jag ammade hon inte och vi har den bästa kontakten någonsin, amningen har inte förstört det. Du är världens bästa mamma till din son fast du inte kan amma honom ❤️

 172. Maja gör som jag och ta del av forskarna Cecilia Chrapkowska och Agnes Wold som skrivit boken ”Praktika för blivande föräldrar” dem slår hål på alla alla myter om att amning skulle vara bättre än att ge ersättning med vetenskapliga belägg. Finns också något poddavsnitt på Rullavagnen med dem som du bör lyssna på. Inte konstigt man blivit hjärntvättad med amning – när man inte får marknadsföra ersättning. Ersättning som är så jäkla bra numera:)!

 173. Att bebisen mår bra och du mår bra är viktigast. Ersättning är grymt! Bebisen får i sig bra ändå och dessutom kan fler hjälpa till (sorry Vigge) och du fasa ut amning och bröstpumpning.

  Vår lille har tagit ersättning från första stund, det hjälpte enormt.

  All lycka till er!

 174. Det viktigaste är precis som du säger att du och bebis mår bra. Har fått ge båda barnen flaska och har haft tjatet om amning över mig. Så glad att jag litade på mig själv med andra barnet och gjorde det vi båda mådde bäst av.

 175. Hej maja, jag är 47 år o mamma till 2 härliga ungdomar. Fy vad jag känner igen mig i hur du känner när du inte kan amma. Innan jag fick barn tänkte jag inte ens att det skulle vara ett problem, man såg ju över allt hur mammor bara la barnet vid bröstet så funkade allt så fint. Min lille kille somnade så fort han började äta vid bröstet vilket oxå gjorde att han minte fick i sig tillräckligt. Jag hade inte tillräckligt med mjölk så han snuttade mest efter ett tag, fick oxå tipset att fortsätt amma mkt så kommer det igång. Ett tag körde jag amning, sen pumpade jag(medans hungrigt barn gallskrek) sen matade jag med det jag pumpat och tillslut även ersättning på flaska! Du kan tänka tiden det tog, jag gjorde inte mkt annat än o mata o amma o pumpa. Plus då att man känner sig som världens sämsta mamma. Tillslut gav jag upp o bara gav tillägg och vilken harmoni det blev… så vill bara säga att du är grym som mamma och jag blir så trött på amningshets! Stor kram o lycka till

 176. Denna amningshysteri är faktiskt förjävlig. Alla vet ju att det bästa egentligen är att amma, men vissa kan inte och vissa, bla. jag, ville inte amma. Att inte amma gör en inte till en sämre mamma för det! Vi ger ju närhet ändå vid matning och typ resten av dagen. Jag har en 4 åring, född förtidigt, som är tryggare än många av sina kompisar som är ammade som bebisar. Det är givetvis beroende på hur barnet är men det ena behöver inte utesluts det andra. Jag väljer att se det positiva med att ge ersättning så att även pappan kan hjälpa till med matningen, vilket blir en mysig stund för dem med.
  Det som gjorde mig så upprörd med vårt första barn var att jag inte bara fick skit ang. amning från omgivningen utan av min barnmorska innan förlossningen samt sköterskorna på neo när vi var inlagda där.
  Alla familjer borde få göra precis som de vill utan pekpinnar och annat från andra. Man gör det som passar en själv bäst!
  Du har säkert fått tips från andra, har inte läst alla kommentarer, men det finns grupper på Facebook för förtidigt födda barn. Där finns det mycket stöd att få av andra som har varit/är i liknande situationer.
  Ta hand om er alla tre, och igen, stort grattis till er fina lilla son ❤

 177. Funderade också på det här med sondmatning. Min tjej kom i v 35 och vägde 2,5 kg. På sjukhuset var de jättetydliga med att vi inte fick åka hem förrän vikten gått upp och det gjordes kontrollvägningar mest hela tiden. Jag pumpade, vi sondmatade med bröstmjölk samtidigt som hon tuttade på bröstet. Vi körde även extra med ersättning på inrådan från sjukhuset. Kämpigt som fan i början men efterhand som hon gick upp i vikt så orkade hon suga mer från bröstet.
  Kan inte fatta att de är så nonchalanta. Gör vad som funkar bäst för er! Det kommer bli bra ❤️

 178. Ledsamt och fint på samma gång ❤️

  Känner igen mig så mkt i den där hysterin, känslan satte sig i kroppen. Fick ingen hjälp när de kom till ersättning, alla runtomkring tjatade om amningen, men våra barn blev inte mätta av bröstet och behövde mer. Jag älskar mina barn högst och är så tacksam att jag kunde ge dom min närhet som mamma och maten de blev mätta av ❤️

  Njut av tiden som mamma och gör det som passar er bäst. ❤️

 179. Strunta i alla PK-morsor där ute! Från dag 1 när min son föddes krånglade det. För lite mjölk, mjölkstockning, svampinfektion i bröstet, sår på vårtorna.. ja vad inträffade inte? Detta tog givetvis väldigt hårt på mig och jag kämpade i 1 månad innan jag kände att nej, vad är jag för mamma som lägger nästan all min energi på amningen när jag istället kan ge honom flaskan och lägga ALL min energi på att vara bästa mamman för min son! Bästa beslutet jag tagit någonsin. Det din son behöver är närhet och kärlek och det får man inte via ett bröst utan via mammahjärtat ♥️ Stor kram till dig!

 180. Åh, finaste du… Om du verkligen vill amma, så finns det stödgrupper, erfarna barnmorskor, ja allt man kan tänka sig under himmel och jord i England! Men jag förstår om du inte orkar. Min son hade jättesvårt att ta bröstet, var hungrig och skrek, jag satt som Dolly Parton med såriga vårtor och bara grät. Då kom en barnmorska hem till oss – visst gör de fortfarande home visits här i England?
  Hur som helst, hon började massera mitt bröst, sonen fick ordentligt tag och började äntligen att äta!
  Och helt plötsligt så släppte det, och amningen kom igång.

  Men, känn ingen press. Du måste göra det som passar dig. Men om du vill, så kan du säkerligen få hjälp!
  Vet inte ens om du läser detta meddelande, men om du gör så kolla här till exempel https://www.breastfeedingnetwork.org.uk/breastfeeding-support/

  Lycka till, och kram till dig och din fina familj!

 181. Du är inte ensam! Vår äldsta flicka föddes v 35+0, 2400g o gick inte heller upp i vikt till en början. Hon var helt slut efter amning så att hon inte orkade äta ersättning heller. Fick ha sond i några dagar o sen blev det fart på ätandet men jag kunde inte amma henne. Andra dottern född 38+2 gick upp fint i vikt av amning i ca 6 veckor; därefter gick det bara sakta uppåt o alla sa att hon ”bara är liten”. Gav upp efter 2 månader o gav ersättning på eget initiativ, därefter ökade hennes vikt i raketfart o hon blev en rund o go bebis. Jag tyckte själv att det var jättejobbigt att inte kunna amma mina barn o har gråtit mycket över det. Nu är de 3 och 5 år gamla o är två glada o pigga tjejer ☺️ Kämpa på o gå på din magkänsla! Ni vet vad som är bäst för ert barn!

 182. Jag förstår din känsla till tusen. Jag tog beslutet att inte amma mina barn( av olika anledningar). Ändå,2019, så påpekar folk att amma är ju bäst.. Vet ej hur det är i England,men i Sverige står det på den mjölkfria ersättningen ”Kom ihåg att bröstmjölk är det bästa för ditt barn ”. Idioter känner jag!

  För oss har det bara varit positivt att jag intr ammat då pappan har fått ta lika mycket del av allting från början. Det har varit så mysigt att få dela det ansvaret.

  Så bra att du skriver om det här, du är en mammaförebild!

 183. Tack Maja för att du delar med dig <3
  Hade en nästan identiskt situation som er och jag mådde fruktansvärt dåligt i en månad. Kände mig som en helt värdelös mamma och hörde andra som visst kämpat på i flera månader innan amningen funkat bra. Men jag slutade plåga mig efter en månad och det var det bästa som hänt! Bebisen mådde bra och jag mådde bra och vi hade mycket mysigare med varandra, och idag när han är 19månader har vi världens mysigaste relation så skulle inte säga att det påverkat något förutom positivt.
  När lillebror sedan kom (jag jag har två pojkar under 2 år 🤪) gav jag amningen en ärlig chans igen men gav upp redan efter 1 vecka för att inte plåga oss som sist och även det har fungerat fantastiskt bra.
  Amningen är en sån yttepytte del och att vara en bra mamma är att ge kärlek, trygghet och vara närvarande. Lycka till i fortsättningen med lille stjärnan han är så fin <3

 184. Min son som är född i v.42+ har bara fått ersättning från start. Av 2 skäl ändå, Förstå var att jag aldrig ville amma men sen visade det sig ändå att jag inte kunde producera mjölk. Men ändå skulle alla ta sig friheten och tycka att det var deras rätt att påpeka att jag borde amma istället för ge ersättning. Men jag väljer att se det så här att nu fick min sons pappa möjlighet att ha mysiga matstunder ihop med sin son tidigt, liksom övrig släkt o vänner kunde få närhet med han tidigt för han inte satt fast vid mitt bröst hela tiden. Sen så mättar faktiskt ersättning bättre än bröstmjölk. Dagens ersättning är faktiskt lika bra som bröstmjölk är idag. Så folk måste faktiskt slutta hoppa på oss kvinnor att det är ett måste att amma. Det är det inte. Det är min kropp och jag bestämmer själv hur jag vill göra.

  Så skit i alla andra o bestäm själv vad du tycker är bäst och mår bäst av. Det är det viktigaste

 185. Vad jobbigt att behöva känna så Maja 😢 tror allt kommer ordna sig tillslut! ❤️
  Jag har själv ingen koll på detta eller vet inte exakt hur er situation är så kanske säger helt fel, men har någon nämnt tillmatningsset (om man vill fortsätta försöka amma)? Jag är själv gravid och har gått en amningskurs där de nämnde detta samt en vän som födde sin son 3-4 veckor för tidigt där det var svårt med viktuppgång och då hade hon som en extra tillägg/behållare runt halsen med antingen utpumpad bröstmjölk eller ersättning och så två små slangar som fästs vid bröstvårtan så att barnet får extra mjölk/ersättning samtidigt som det ammas! Det verkade i alla fall som det fungerade väldigt bra för min vän och hennes son. Hoppas allt ordnar sig, att ni får den hjälp ni behöver och att ni gör det som ni känner passar er bäst! Tack för en fin blogg!

 186. Hej fina Maja! Jag kunde inte heller amma, jag kämpade på som en galning i 2 veckor och grät floder varje gång det var dags då jag fick sån ångest över att det aldrig funkade och det gjorde så ont. Tillslut ringde jag BB och frågade hur jag skulle göra och det första den barnmorskan sa till mig var, ”Vet du vad, man måste faktiskt inte amma. Barnet kommer må bra ändå, om inte bättre eftersom han kommer få en glad mamma istället”. Det var SÅ skönt att höra det från en barnmorska, och jag fick faktiskt inte höra från en enda människa att jag gjorde fel i att sluta amma. Och så fort vi gick över till ersättning så släppte allt, jag blev en glad och harmonisk mamma och min lilla son likaså. Idag är han tre år och har världens bästa immunförsvar ändå, han är nästan aldrig sjuk. Så du behöver verkligen inte få dåligt samvete för att du inte kan amma, jag vet att du är den absolut bästa mamman för Ted Louie ändå! Och såklart vill jag passa på att gratulera er till en sån fantastiskt fin son. KRAM!!!

 187. Så himla tråkigt att ni haft en tuff början och kan känna igen mig i det du skriver med amningen. Som tur är hade vi bra stöd från MVC som tryckte på att det viktigare är att barnet har en fungerade mamma som mår bra och inte en mamma som gråter eller får ångest av att amma (som i mitt fall). Så jag delammade från vårt barn var ca 3 veckor och det funka jättebra. Det är viktigt att komma ihåg att man ska göra på det sätt som fungerar bäst för sin egen familj!

 188. Jag är faktiskt en av dem som valde att inte amma min son längre än 5-6 veckor. Allt flöt på bra mjölken fanns det gott om men jag fick en sån sjuklig ångest av det, kan inte riktigt förklara varför jag kände som jag kände mer än att jag fick ångest och blev nedstämd. Så jag gav min son flaska med gott samvete! Idag är han snart 5år och frisk och vi är hur tajta som helst! ❤️ Nu inför andra barnet så har jag sagt klart och tydligt till min barnmorska att jag prioriterar att min son får mat och blir mätt och jag mår bra. Sen om det blir amning eller flaska är inte relevant! Jag hejar på dig maja! Och var stolt över beslutet du tagit som är det bästa för er ❤️

 189. Hej,
  Jag har haft exakt samma problem med båda mina barn, båda har haft gulsot. Jag var helt förstörd med första barnet, hade en annan inställning med andra barnet, skrev i förlossningsbrevet att jag inte vill att någon barnmorska pushar för amning och de gjorde inte det, ändå var jag förstörd för att jag inte fick till det.
  Tips och råd till dig, du behöver inte pumpa, det tar bara tid. I slutändan kommer du känna att det enda du gör om dagarna är ammar och pumpar och matar med flaska. Min barnmorska här i Sverige har sagt till mig det räcker att amma 10 min på varje bröst och därefter ge ersättning. Ett annat tips är att köpa mendela flaska calma (tror den heter så), den den ser ut som ett bröst. Om ditt barn vill vara nära hela tiden och du vill ha händerna fria så kan du köpa en bärsjal, så så bra.
  Min svärmor har inte kunnat amma någon av sina fem barn och samtliga är vuxna idag,har inga allergier eller sjukdomar.

 190. Kram till dig och till er! ❤️ Amningens förmodade fördelar kan omöjligt väga tyngre än en välmående mamma & bebis. Det viktigaste i slutändan måste ändå vara att bebis blir mätt, och att hela familjen mår bra, hur vi väljer att mata våra barn borde inte vara ett så laddat ämne idag.
  Jag drabbades av en förlossningsdepression när vi i julas fick vår förstfödda lilla dotter, jag rasade snabbt i vikt från 80kg ned till 64 på väldigt kort tid (och då är jag en lång tjej), och höll knappt ihop som människa. När jag då försiktigt i mitt väldigt sköra tillstånd frågade om vägledning kring att ge vår dotter ersättning eftersom jag helt enkelt inte orkade amma i mitt tillstånd blev jag väldigt ifrågasatt och fick hela tiden höra att bebis gick upp fint i vikt och att jag bara skulle ”kämpa på” med amningen så skulle allt kännas bättre. Och där stod jag, nybliven förstagångsmamma, trasig och skör i en depression med stark ångest och fick höra att det enda rätta var att amma mitt barn. Tillslut, när jag höll på att gå itu, så tog jag och min man tillsammans beslutet att nu får det vara nog! Och numera ger vi enbart ersättning. Men att jag faktiskt varit tvungen att förklara vårt val kring hur vi matar vår dotter för båda närstående och okända personer är för mig en gåta! Att det fanns en så utbredd amningshets kunde jag aldrig ens i min vildaste fantasi trott innan jag själv fick uppleva det. Nu önskar jag bara att vi börjat med ersättningen tidigare då jag äntligen börjat må lite bättre nu när alla hormoner börjat lugna ned sig och dessutom har vi fått en nöjd och glad bebis, som går upp precis lika fint i vikt som innan. Gör det som känns bäst för er lilla familj ❤️, en glad mamma resulterar ofta i en glad i bebis ❤️.

 191. Stor styrkekram!! Jag var i precis samma sits som dig och blev både ledsen och stressad. Kändes mig inte tillräcklig. Till slut sa barnmorskan och alla runt mig stopp. Jag har tyvärr ej kunnat amma mina två fina tjejer men det har gjort att vi har delat på amningen jag och min man med närhet och matning. Tjejerna mår fantastiskt bra och fyller 21 och 15 i år.
  Du ska må bra!! Gör det som känns bra för er. Sluta lyssna på alla andra. Ni är fantastiska och fortsätt njuta och mys som ni gör. Kärlek!

 192. Hej Maja! Min som föddes 4 veckor för tidigt och jag kämpade också med amningen i början. Han somnade bara hela tiden och snuttade typ bara så min amningsbh kunde va helt dyngsur efter just för att han inte orkade suga ordentligt, det rann bara ut ur mungipan. När jag var gravid tänkte jag som du att det är självklart att jag ska amma eftersom det är det bästa för barnet, men tänkte även att om det inte funkar så får jag väl sluta amma och ge honom ersättning, det är väl ingen big deal. Men när det väl sedan kom till kritan så hade jag jättesvårt att sluta amma. Kände mig misslyckad, som en dålig mamma och mådde väldigt psykist dåligt. Pratade med vänner och familj och alla sa att om det inte funkar och du mår dåligt, sluta med det! Men det dåliga samvetet fick mig att fortsätta ett tag men efter sex veckor bestämde jag mig och slutade till slut och det var det bästa beslutet jag kunde ha ha gjort! Jag började så småningom bli mycket gladare och även Link mådde bättre då han blev mätt fortare nu. Tänkte verkligen att Link behöver nog hellre en glad mamma än bröstmjölk!

  Heja dig som står på dig och gör det som du känner är bäst för både ditt barn och dig själv!

 193. Maja! Jag älskar din blogg, så himla ärlig och härlig. Hela du är feel good och du inspirerar så mycket!
  Jag har en fråga. Jag ska på min brors flickväns babyshower I maj och undrar om du kan tipsa om bra babyshower presenter! Vad vill man ha? Enbart babygrejer, mammagrejer?? Så svårt! Så några olika tips från dig som nyss blivit mamma skulle verkligen vara intressant! 😀 Massa kramar till dig och din fina familj <3

 194. Jag undrar också vem det är som sagt något om detta till dig eller vart de här åsikterna kommer ifrån? You do you boo!

 195. Bilden på er är så otroligt fin, den rymmer så mycket kärlek och värme. Det strålar om både dig och lilla Teddis – det syns att ni mår bra tillsammans, amning eller ej. Massa kramar till lilla familjen <3

 196. Du är världens bästa mamma till ditt barn, låt ingen annan säga något annat. Amningen är sekundärt, det viktigaste är att ditt barn får mat och att du mår bra. Det som funkar för er är det rätta för er.

  När jag blev mamma för 4 år sedan föddes min dotter med kejsarsnitt. Det fick inte alls bra att amma och jag fick ge henne ersättning samt amma det lilla jag kunde, redan från dag ett. Ganska snabbt märkte jag att min dotter inte växte så bra och jag fick mjölkstockning flera ggr efter varandra. Jag upplevde samma hets från omgivning och barnmorskor. Det värkte i mammahjärtat just då och jag kände mig som världens sämsta mamma. Så jag förstår hur du känner!

  Glöm inte att du är världens bästa mamma åt ditt barn. Ingen annan än du kan avgöra vad som är rätt för för dig och ditt barn ❤️

 197. Hej! Vi fick en flicka den 26e mars, född knappt tre veckor tidigt. Jag ammar med amningsnapp och ger ersättning. Amningen är nog mest för det känns mysigt, hon vill alltid ha ersättning efter. Jag är mest chockad över hur alla barnmorskor pratar till mig som om ”det är ditt beslut om du vill ge ersättning”, ”vad som känns bäst för dig som mamma”. Jag känner som förstagångsmamma att detta handlar väldigt lite om mig och helt om vad som är bäst för mitt barn. Om hon behöver ersättning för att bli mätt måste ju det bästa vara att ge henne ersättning… lycka till med allt! Så kul att läsa din blogg!

 198. Känner så igen mig i dina känslor. När jag nyligen fick barn hade jag också tanken att amningen skulle funka naturligt. Tyvärr fungerade det inte alls bra men däremot gjorde ersättningen. Dock tog det emot att ge upp amningen och jag har fortfarande ångest att jag ”misslyckades” med det. Dock hade jag super bra stöd hos bvc att fortsätta med det som funkade bäst för oss och även omgivningen. Men det är så tråkigt att jag känner att jag misslyckats med att inte amma för mitt barn mår hur bra som helst, han är nöjd och växer som bara den.

 199. Samma känslor här, min pojke är 7 veckor nu och han kom nästan 3 v för tidigt och vi har haft samma bekymmer med gulsot och en bebis som inte orkade få i sig mat. Vi fick väcka honom och stötta med ersättning från början fast jag bara ville att amningen skulle fungera. Hade ingen aning om hur svårt det kunde va att få amningen att fungera och har varit så ledsen. Vi har kämpat på och nu 7 veckor senare har vi lyckats bli av med amningsnapp men får fortfarande stötta med ersättning. Så jag ammar vad jag kan och har också pumpat det jag kan. Sen får han stöttas med ersättning även om jag önskar att vi kunde helamma. Antar att man får försöka acceptera situationen men är helt med dig om hur du känner. Så länge bebisarna går upp o vikt och mår bra är det ju de viktigaste. Min pojkes gulsot försvann direkt när vi började få i honom ordentligt med hjälp av ersättning. Lycka till Maja ❤️

 200. Kärlek till er familj <3

  Jag ammade min son i 3 månader, min dåvarande barnmorska sa att det ska inte vara jobbigt att amma så funkar det inte så tycker jag att du ska börja med ersättning, vilket ledde till att vårt beslut blev mycket enklare, vi slutar amma. Men nu till "bakslaget", vi fick ny barnmorska för några månader sen och vår son har utslag runt munnen och känslig hy överlag, har haft sen han var liten bebis (nu är han 1,5) och problemen kvarstår. Då sa min nya barnmorska att jag ser att du bara ammade 3 månader, varför gjorde du det? och det kan absolut hänga ihop med att er son har dessa hudproblem idag. TACK FÖR DEN! Vi gör så gott vi kan och allt blir inte som man planerat eller kanske vill och det sista man vill höra är att vi kan ha tagit ett beslut som kan ha orsakat "skada" på vårt barn.

  Ta hand om er!

 201. Min son var också liten när han föddes och orkade inte amma igång mjölken. Så vi varvade ersättning och amning med att jag pumpade och till slut kunde vi fasa ut ersättningen. Sen ammade jag i nästan 1,5 år. Haha. Men det var en jävla karusell. Gör det som är bäst för er ❤️

 202. Min dotter fick ersättning allaredan inne i förlossningssalen då hon mådde lite dåligt och behövde näring direkt. Sen i 7dagar så varvade jag amning och ersättning men till slut så blev det bara ersättning. Idag så har jag en 5-åring som följer sina kurvor, längden är t.om en kurva upp och har varit det hela tiden.

  Går det som tjänst bäst för dig och barnet 💕

 203. Carolina Carlsson Svara

  Hej Maja! Jag har följt dig länge men brukar aldrig våga kommentera men du är en härlig inspiration som bjuder på dig själv. Detta inlägg träffade mig rakt i hjärtat. Jag vet precis vad du pratar om!
  Jag födde min son i vecka 35+6, förlossningen gick bra men väldigt snabbt, så allt var lite chockartat. Sverige är fantastisk på så sätt så där jag födde fanns neo-avdelning där sonen blev inskriven direkt. Jag kämpade också på med amningen, alltid mycket snack och dessutom olika direktiv från alla håll. Men som du skriver, när de är sådär små så orkar de inte och får inte rätt grepp alltid. Jag ammade fullt i 3 veckor, därefter varvade jag amning och ersättning, men när han var 7 veckor så gick vi över till ersättning helt och hållet. Inte meningen att babbla på om mig själv men det jag vill säga är att vid ersättningen så får du en massa närhet i form av full ögonkontakt med ditt lilla knyte, helt gudomligt mysigt att få drunkna i sin sons nyfikna ögon. All lycka till dig och Victor!

 204. Jag valde redan innan min son föddes att jag inte ville amma. Så tog medicin för att mjölkproduktionen inte skulle komma igång.
  Dels för att jag driver eget som hälsocoach och visste att jag skulle behöva gå in och jobba tidigt. Dels för att jag ville att min man skulle bli lika delaktig som jag i vårat barn. Och faktiskt dels för att min för del så blev jag äcklad av att någon skulle använda och vara i behov av min kropp på det sättet. Alltså – inget illa mot dom som ammar, jag tycker det är något fint och blir inte alls äcklad av att se någon annan göra det!! Men, jag själv får lite panik av den tanken…
  Men, det jag vill säga är att det var så enormt olika hur detta togs emot – av alla barnmorskor jag mötte var det faktiskt ingen som någonsin kommenterade om att detta var något dåligt utan snarare att jag var stark som valde det jag ville. Dock fick jag mycket skit från många över att jag valde som jag gjorde – främst från det äldre gardet så att säga.
  Men jag kan bara säga att det är ta mej fan det bästa beslut jag tagit! Så, var inte ledsen, se det istället som att du ger Ted Louie chansen att få lika mycket mystid med sin pappa <3

 205. Hörreduru, släpp dom jobbiga känslorna. Min mamma ammade tills jag var 2,5 och förvisso gav det mig bra immunförsvar då jag inte var sjuk tills jag var 13. MEN jävlar vad sjuk jag var sen då. Fick alla dagisbakterier kommande 10 år istället :))))) hade ju så att säga hellre gjort bort det tidigare….

Skriv en komentar