Idag får jag göra det hittills viktigaste i mitt yrkesliv någonsin och det är att dela med mig och sprida mig av information om hjärnforskning och schizofreni tillsammans med Hjärnfonden. När jag fick mailet och förfrågan för några månader sedan så blev jag så glad att jag grät och ringde mamma. Och när Victor kom hem sprang jag till dörren och berättade. I mitt jobb är det så mycket yta och allt det där, som jag även älskar. Men känner man mig, riktigt Maja, så vet man att jag lider av svår ångest och att min storebror är sjuk i schizofreni. Att dessa ämnen är någonting jag länge har brunnit för. Och att jag idag har såpass stora plattformar och kan sprida budskapet vidare är det finaste någonsin.

För snart fem och ett halvt år sedan så hamnade min storebror i en psykos som sedan resulterade i diagnosen schizofreni. Han har förmodligen haft sjukdomen hela livet och genom psykosen så bröt den ut. Det året var helt klart det värsta i hela mitt liv. Och den sommaren då allting hände så hamnade jag i chock och i ett trauma som jag idag fortfarande bearbetar. Det var så mycket som hände att det blir för långt för att skriva om här. Han försökte ta livet av sig flera gånger. För rösterna sa åt honom det. Polisen ringde mig varje dag i Oslo för att kolla om det stämde att jag hade blivit bortrövad och våldtagen som min storebror hade ringt in och anmält. Jag minns när jag för första gången träffade Albin efter händelsen på psyk så satt han vi ett stort bord och vägde inte mer än 55 kilo. Blå runt halsen av telefonsnöret han hade försökt strypa sig själv med. Det är den mest sorgliga dagen i hela mitt liv och jag kommer alltid att minnas varenda detalj av den dagen. Då trodde jag att Albin var borta för gott. Att jag fick mina år med honom men frånochmed nu så fanns inte längre min storebror.

Det tog flera år innan Victor fick träffa riktiga Albin. I början var Albin bara ett skal, satt tyst och var hög på mediciner. Men med åren har han blivit friskare och friskare. Och mer Albin och Albin. Den roliga, smarta storebrorsan jag alltid har haft är tillbaka. Och ett av de finaste minnena jag har är när min stora kärlek i livet Victor, satt vid samma middagsbord som Albin och skrattade åt hans skämt. Det var som om att Victor för första gången fick se den storebrorn jag hade växt upp med. Den man frågade frågor och den man tvingade hjälpa en med svenskaläxan. Om ni tycker att jag skriver bra, då har ni ingen aning om hur duktig han är med ord. Jag hoppas att han en dag skriver en bok. Då ska jag köpa varenda exemplar.

Det har varit tuffa år, för mig och mamma och vår familj. Men framförallt för Albin såklart. Jag är så stolt över honom. Och jag är så tacksam över att allting har gått så bra som det har gått. Men det går inte så bra för alla, och Albin är det där exemplet man berättar om för insjukna personer. ”Man kan leva ett normalt liv”. Det har gått så bra för honom. Även om han aldrig kommer att bli frisk och även om han fortfarande äter många tunga mediciner. Men nu vill jag hjälpa till att sprida ordet vidare. Så att fler kan få hjälp, och att fler kan bli lika friska som Albin. Och så vill jag att Albin ska fortsätta att bli bättre. Så bra att han en dag lever ett helt normalt liv. Och så vill jag ändra synen på schizofreni. Jag vill utbilda. Jag vill att när mina barn är stora och dom får frågor om sin morbror så ska inte fördomarna vara att han är som Gollum i Sagan om ringen. Utan man ska veta hur det egentligen är. Att det är en psykisk sjukdom som är väldigt vanlig. Och ingenting farligt.

Så jag har tillsammans med Hjärnfonden startat en insamling med inriktning schizofreni så att vi kan forska mer om Albins sjukdom. Jag satt ett högt mål. Men jag tänkte att med hjälp av er så kan det gå. Och jag hoppas att ni vill vara med och hjälpa mig, även om jag vet att många fler kan relatera till annan slags psykisk ohälsa. Just nu, vill jag bara lyfta schizofreni en liten stund, för Albins skull.

Förresten så har jag inte berättat för er om hans fantastiska tal till oss. Sanna och John hade bett alla som skulle hålla tal att välja ut en låt som skulle spelas efter presentationen av talaren. Musiken började spelas och Albin ställde sig upp och var så inne i stunden att han stod framför oss och dansade. Till en Mikael Wiehe-låt. Vi har alltid lyssnat på honom och det var så självklart att han hade valt just den låten (ni hittar den här). Där stod han och dansade. Och där satt jag och grät. Fångade varje millisekund av min storebror som stod framför mig och gungade för min skull. För kärlekens skull.

Efter hans fina tal så avslutade han med orden ”Och Victor, lycka till.” Albin om någon vet vad han pratar om när han säger det. Som han har fått stått ut med alla dessa åren. Och ändå har han aldrig tröttnat på mig utan alltid varit så stolt över att just jag är hans lillasyster. Och jag är så stolt över att just han, är min storebror.

Med mej blir du aldrig av med Albin.

Du kan åka ut i vida världen 
bort ifrån far och mor 
och du kan lämna släkt och vänner 
och landet där du bor 
Du kan stanna borta i tusen nätter 
borta i tusen dar 
Men mej blir du aldrig av med 
Nej, med mej blir du aldrig av 

Jag ska sjunga sånger om evig kärlek 
Jag ska sjunga sånger om hopp och tro 
Jag ska sjunga sånger om ljusa ögon 
och om hjärtats röda blod 
Jag ska sjunga sånger om fagra löften 
sånger om lust och lek 
Jag ska sjunga sånger om sorg och saknad 
och om trolöshet och svek 

Du kan komma hem till folkets jubel 
Du kan komma hem i en limousin
Du kan komma hem som primadonna 
och gala högt och fint 
Du kan komma hem i lump och lasor 
Du kan komma hem utan pengar kvar 
Men mej blir du aldrig av med 
Nej, med mej blir du aldrig av 

Jag ska sjunga sånger om det som växer
sånger om det som gror 
Jag ska sjunga sånger som ger dej styrka 
och envishet och mod 
Jag ska sjunga sångerna som lindrar 
Jag ska sjunga sånger som ger dej tröst 
Jag ska sjunga sångerna som vaggar 
och värmer i ditt bröst 

Jag ska sjunga sånger om gröna skogar 
och om floden som flyter fram 
Jag ska sjunga sånger om himlens stjärnor 
Och om vägens rök och damm 
Jag ska sjunga sånger om svarta tjärnar
sånger om öppet hav
Jag ska sjunga sånger om fjärran stränder 
och om skepp som går i kvav

Och du kan bli gammal, grå och grinig 
fattig och ful och sjuk 
och du kan tappa dina tänder 
och se helt för jävlig ut 
Du kan bli en stackare i livet 
en skugga och ett vrak 
men mej blir du aldrig av med 
Nej, med mej blir du aldrig av 

Jag ska sjunga sånger om tunga dagar 
sånger om slit och släp 
Jag ska sjunga sånger om tomma magar 
och om att tvingas ner på knä 
Jag ska sjunga sånger om hårda tider 
sånger om naken nöd 
Jag ska sjunga sånger frusna hjärtan 
och om nederlag och död 

Nej, mej blir du aldrig av med
Med mej blir du aldrig av
Jag ska sjunga mina sånger 
till din allra sista dag 
Jag ska finnas vid din sida 
för det är där jag helst vill va 
Nej, mej blir du aldrig av med 
Med mej blir du aldrig av.

Här hittar ni min insamling, hjälp mig att nå mitt mål, det skulle verkligen betyda världen för mig.

117 kommentarer

 1. Jag blir så rörd av det här inlägget och samtidigt så glad. Själv har jag en faster som blev diagnostiserad med schizofreni när mina kusiner (hennes söner) bara var några år gammal. Hon spenderade många år in och ut på psyket och hennes barn, och hela vår familj har påverkats rejält pga detta. Jag Hr alltid önskat att fler faktiskt förstod vad sjukdomen innebär och att samhället ska acceptera psykisk ohälsa. Det är så tragiskt att prata med min faster och höra hus hon säger att hon aldrig kommer bli av med rösterna och att folk aldrig kommer förstå. Tyvärr har hon tagit till alkohol och droger för att desperat försöka självmedicinera, vilket såklart inte är hållbart. Jag önskar verkligen att psykiatrin fungerade när min faster blev sjuk och jag önskar att den förbättras för som det ser ut nu tycker jag inte att detta är hållbart.

  Du är en fantastisk människa och en riktig förebild Maja, all kärlek och styrka till dig och din bror!

 2. Alexandra Svara

  Åh Maja, tänk om alla vore som du. Vilken fin värld vi hade levt i då. Blev så berörd att jag började gråta. Självklart kommer jag bidra! För att alla människor ska få en chans att må bra.
  Tack för att du är DU. Det är så viktigt i dagens samhälle att det finns personer som du och att du väljer visa oss alla det.
  Kram❤️

 3. Helvete vad fint! Även jag har en anhörig med liknande diagnos, tack för att du lyfter detta <3 Måste verkligen slå ett slag för att du är så himla speciell och är, i mina ögon, ett praktexempel på hur en ""influenser"" borde vara. För låt oss vara ärliga, du är mycket mer än så. En entreprenör som väljer sina samarbeten med stil och känsla. Du är så viktig!

 4. Madeleine Svara

  åh herre gråter. detta var det finaste. syskonkärlek är det finaste band vi har. Heja Albin!!!!

 5. Grät så mycket då jag läste detta. <3
  Stort tack Maja för att du sprider budskap om psykisk ohälsa och schizofreni.
  Och tack för en otroligt bra blogg!

 6. Finaste jag läst. Så viktigt och fint att du gör detta. Blev helt rörd. Albin är stolt över dig

 7. Men Maja, vad rörd man blir. Så fint skrivet, blev väldigt tagen och älskar att du delar med dig och sprider detta vidare.

 8. Fine, fine Maja ❤ Jeg har bare lyst til å gi deg en klem. Du er så genuin og skriver så fint om din storebror og om hans sykdom at jeg blir helt rørt. Og for en viktig jobb du gjør med å sette lys på psykisk sykdom.

  Jeg ble ekstra rørt når jeg leste at din bror valgte ut en sang fra nettopp Michael Wiehe i bryllupet. Da min mamma døde for 4 år siden var det nettopp hans musikk vi spilte i begravelsen og hjalp oss gjennom sorgen.

  Fortsett å være deg selv Maja ❤ Stor klem

 9. Blir så himla rörd av det du skriver! Har själv en storebror som lider av psykisk ohälsa. Därför förstår jag att det du gör så himla viktigt. Du är en inspirationskälla! KRAM

 10. Tack för att du lyfter detta ämnet Maja. Med en släkting som led av schizofreni av hela livet, som tyvärr gick bort förra året, och som aldrig fick den hjälpen han behövde – vet jag hur viktigt det är att lyfta denna sjukdom. Att veta att sjukvården har gått så långt som den har är en oerhörd lättnad när man tänker på de historier jag har hört från min släkting: isolering, institutionalisering, otroliga mängder medicin och värst av allt, lobotomering. Men trots alla framsteg är vi långt ifrån klara<3 Stigmat kring sjukdomen måste försvinna och människor måste förstå att psykisk ohälsa av denna typ är fruktansvärd när det först kommer, men kan bli något väldigt fint med tiden<3 All kärlek och lycka till dig och din bror – hjältar!!!

 11. Maja JAG GRÅTER SÖNDER!!! SÅ fint. Skickar så mycket kärlek till dig och hela din familj. Vi ska hjälpa dig att nå målet <3

  Kram

 12. Wow. Så fint skrivet. Så viktigt inlägg. Du är så grym som delar med dig, och framförallt: startar insamlingen!

 13. Åh hjälp!! Kan inte läsa texten pga tårarna fyller ögonen. Fantastiska fantastiska Maja. Vilken otrolig förebild du är, tänk om fler va som dig.

 14. Fine, fine Maja! Som du berører når du skriver. Du er en fantastisk person og jeg er så glad jeg kan følge en person som virkelig bruker sine kanaler til det som virkelig er viktig, og som tørr å være åpen rundt vanskelige temaer. Jeg er så glad for at jeg får lov til å følge en så fornuftig og herlig jente, du er en STOR inspirasjonskilde ❤️ Klem fra Norge

 15. Kan vara det finaste jag någonsin läst Maja. Du är otrolig med orden, jag kände så mycket att det liksom sved i hjärtat och så kom det ett gäng tårar också. Tack för att du inte är som alla andra influencers och tar chansen att lyfta sånt här. Är helt mållös. Jag saknar min egen storebror jättemycket nu. Tack för allt du gör, du gör skillnad <3

 16. Har aldrig gråtit så mycket av ett blogginlägg, fan vad viktigt och fan vad starka ni är.
  Ingen är som du Maja, du lyfter ämnen ingen annan vågar lyfta och gör det otroligt bra.
  Tack för att du finns och höjer ribban för influencers, du är bäst i din bransch utan tvekan

 17. JAG GRÅÅÅTER!! Fint att de gick så bra ändå, och härligt me en influenser som gör ett vettigt samarbete!

 18. Men herregud, jag bara gråter och gråter, alltså hysteriskt. Gud vad du berörde nu, eller framförallt din bror och hans kamp. Tack för att du delar med dig, tack för att du försöker få alla att förstå att livet är ett helvete ibland, för alla. Men att det blir bättre <3

 19. ❤️❤️❤️Wow vilken text har jag bara tårar i mina ögon !!! Kärleken mellan bröderna är så bra !!!
  Vilken bra idé du hade!
  Alla förtjänar att leva bra! Jag ska hjälpa, för att jag vill hjälpa så att dessa människor kan ha ett lyckligt liv!

  Din bror är en sann krigare, och han kunde inte ha en bättre syster!
  Wow, Maja, vad du gör för din bror är otroligt. Jag är säker på att din bror är mycket stolt över att säga att din syster är MAJA NILSSON LINDELÖF
  Du är bäst i världen.
  Du är en inspiration till alla.
  TACK SÅ MYCKET!!!!!! ❤️❤️❤️

 20. Vilken otroligt vacker text med ett lika vackert budskap. Tårarna rann nedför kinderna.

 21. Såååå fint skrivet!!! Wow ❤️❤️❤️ Heja Albin!

 22. Fixk verkligen hålla tillbaka tårarna när jag läste detta, då jag sitter på jobbet.. Detta inlägget berörde verkligen. Vill bara skriva till dig hur fantastiskt detta är att du har denna insamling och använder dina kanaler till sånna här saker. Psykisk ohälsa är så otroligt viktigt att prata om! Heja dig Maja.

  Har följt dig i sen du starta bloggen. Idag är du den bloggen jag går in på allra först och längtar efter att få läsa dina inlägg med tankar och även få se mode och allt där till. Du har en perfekt blandning på innehåll! Och nu när du ska bli mamma, det är min största dröm i livet att skapa familj med killen jag älskar. Men det är några år kvar dit. Det är så spännade att följa din resa. All lycka till dig. ❤️

 23. Åh vad din fina text berör mig! Så fint skrivet av dig om din bror och din kärlek till han!❤️ Mina tårar rinner fortfarande så jag knappt ser vad jag skriver.. Kram till dig och självklart skänker jag en slant!?

 24. Det finaste jag har läst på länge! <3 Hoppas nu så många som möjligt är med och bidrar!

 25. Förstår inte hur du kan skriva såsom du gör, du berör verkligen med dina ord. Fint och viktigt inlägg! Tack.

 26. Emma Eleonora Svara

  Så himla vacker och ärlig text. Inte ofta jag får tårfyllda ögon men detta inlägg fick mig att stanna upp och reflektera. Jag jobbar själv som ambulanssjuksköterska och träffar många personer med schizofreni och önskar att alla fick uppleva de skratt jag delat med dessa personer och de kloka ord de sagt till mig. Hoppas verkligen att din insamling blir överfylld ❤️

 27. Och där kommer tårarna. Wow Maja! Tack för att du lyfter psykiskt ohälsa till en ny nivå. Det hjälper mig att acceptera min egen psykiska diagnos. Detta är så vackert! Tack och fortsätt inspirera som den häftiga kvinna du är<3

 28. Wow, vilket inlägg… Blev verkligen berörd och det kan jag ha svårt med när det gäller bloggar eftersom det inte är lika personligt alltid. Men du har verkligen öppnat upp dig om Albins sjukdom och hans resa. Det som är extra fint är att du gör det med ett syfte, du lägger inte bara ut det för att lägga ut något. Utan du väljer att uppmärksamma hans sjukdom genom en insamling. Det gör allt så mycket mer fint och viktigt. Att din bror har gjort den redan han gjort är så sjukt starkt, och det hoppas jag han vet! Jag önskar er båda (och Victor ;)) ett enormt lycka till i framtiden, det är ni såå värda <33

 29. Henriette Svara

  Hej Maja. Min storebror har också schizofreni. Jag vill också att synen på sjukdomen ändras. Det skulle underlätta för de som drabbas och för oss som är anhöriga att våga berätta hur det egentligen är. Människor som drabbas av psykisk sjukdom är inte bara sjuka, de är människor och väldigt modiga.

  Jag kan tänka mig att du reda lyssnat på Simon Kyagas sommarprat från 2014, annars vill jag tipsa dig om det. Jag tycker det är fint att lyssna på.

 30. Å Maja, jag gråter! Så rörd och så fint och viktigt skrivit. Har själv en bror med psykisk ohälsa (av annan sort) och självmordsbenägenhet och kan verkligen relatera till kaoset runt omkring det. Går in och skänker en gåva!

  Du gör ett grymt jobb!
  Kram på er!

 31. Åh Maja, så fint att man spricker. Ni verkar vara så fina ihop och fina mot varandra. Tänk vilken tur att ni har varandra. Och så fantastiskt att du sprider information om hjärnfonden och schizofreni. Många inklusive jag själv har dålig insikt och kunskap om det och därför ännu viktigare att någon som du med så stora kanaler kan nå ut till så många på ett så fint sätt. Älskar detta Maja.

 32. Men <3 pausade läsandet 3 ggr på bussen hem från jobbet pga tårarna. Tack för det du gör.

 33. <3 Majis! Något ingen kan ta ifrån dig – DU ÄR EN FANTASTISK SYSTER.

 34. Så himla fint Maja! Blev rörd till tårar av din fina och genuina text. Vilket underbart sätt att stötta din bror på. Önskar dig all lycka med insamlingen och bidrar självklart med en slant ❤️

 35. Vad berörd jag blev, rinner tårar nedför kinderna. Viktigt ämne!

 36. Alltså wow vilken text!! <3 sitter här på jobbet å får bita mej i läppen för att inte börja storgråta!! Du är jävlar i mej en influencer i ordets rätta bemärkelse!! Tack! <3

 37. Maja du är en tjej som använder hela dig varje dag ❤️ Du berör o ger hopp
  Så gott att du o din bror delar med er av era erfarenheter
  Inte ett öga är torrt men blir varm i hjärtat

 38. <333333 gud gråter av detta!!! har självklart gett en gåva!!!! Det du gör är fantastiskt.

 39. Så fantastiskt fint!! Första gången jag börjat gråta av att läsa ett blogginlägg. Kärlek! ❤️ Och så fint initiativ. Jag ska självklart stötta din insamling. Så viktigt på alla sätt och vis!

 40. Fick tårar! Min storebror drabbades av flera psykoser och det tog flera år innan han verkligen fick hjälp av vården och diagnosen schizofreni. Idag går han på stark medicin men är precis som din bror, mer sig själv igen och det är fantastiskt att se! Samtidigt finns sorgen där att han måste ta denna starka medicin för kanske resten av sitt liv för att inte drabbas av de hemska psykoserna, att han aldrig kmr bli helt frisk! Men han mår mkt bättre idag<3 kärlek och styrka till dig, och din familj! kan verkligen relatera till dig och din familj i varje ord. Jag ska bidra till din insamling och hoppas många fler kmr göra det! Tacksam att du använder din plattform på detta sätt, för att hjälpa människor <3

 41. Världens bästa Albin!!!! Kämparnas konung! Så fin och genomsnäll. Går inte att inte gråta till din text majsan! Snart 27 år sen vi träffades för första gången ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 42. Maja Nilsson Lindelöf!!! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Vilken kvinna du är. Ni har tur som har varandra. Kramar kramar kramar

 43. Wow, wow wow wow. Så otroligt fint, starkt och berörande. En sedan stark och vacker text från hjärtat. Är berörd och tårögd. Imponerad av dig maja, och Ansolut imponerad av Albin!❤️

 44. Högaktar dig som lyfter detta otroligt viktiga ämne. Rörande berättelse som rörde mig till tårar. Fantastisk är du Maja. ❤️

 45. Oj herrejösses Maja.
  Det gick ända rakt in i hjärtat och kvävde mig för en stund. ?❤️

 46. Wow. Kan inte sluta gråta. Förlorade min storebror för 5 månader sen i självmord, han hade inte schizofreni men autism, adhd och en depression på det.. Mitt hjärta krossas när jag läser detta och tänker på hur han aldrig kommer komma på mitt bröllop, hur jag aldrig mer kommer få prata med honom. Det är så viktigt och bra att du pratar om det här, och du ska vara så JÄVLA stolt över dig själv som är där du är idag! En så jordnära, smart, fantastisk människa. Tacktacktack<3

  • Jag blev så drabbad av din kommentar, fy fan vilken smärta och förlust. Jag beklagar verkligen att han fattas dig alltså. Vet inte vad jag vill säga med det här annat än att jag tar min bror lite mindre för givet i detta nu just på grund av vad du skrev. <3

   • Tack snälla. Man tar alla i sin närhet för givet ibland, och märker det ofta inte förrän det är för sent.. ta hand om dig<3

  • Hej Sofia, ville bara skicka en styrekram till dig, blir så ledsen när jag läser detta och beklagar verkligen det du, din familj och din bror behövt gå igenom <3<3

 47. Herregud vilken fin text!! ? så fint att läsa ❤️

 48. Jessica Olin Svara

  Maja, så viktigt och så modigt av dig! Stå upp för dom man älskar och visa övriga världen hur livet kan se ut bakom fotbolls vm, fotbollsgalor mm är så otroligt viktigt! Detta du gör är så otroligt viktigt! Tack!

 49. Wow, bara wow.
  Var på en föreläsning med ångestpodden och när jag kom hem så gick jag in och läste här. Blir väl till att fulgråta hela kvällen, och försöka ringa min älskade lillebror ❤️

 50. Nu gråter jag! Alltså wow, du är så fantastiskt jordnära och viktig!

 51. Åh så fint skrivet Maja.
  Min lillebror är just nu tvångsintagen och lider av paranoia schizofrenia fick vi veta av en läkare i måndags. I fyra år har familjen kämpat för att han ska få hjälp, eftersom han är helt omedveten om sitt tillstånd har han inte förstått att söka själv och då vill ingen hjälpa till 🙁 Ber varje dag att han ska bli i alla fall en del av sig själv igen, vi har också musiken och låtar gemensamt <3
  Vill mest säga att jag är så tacksam att jag började lyssna på er pod, och att avsnittet där du berättar om din bror kom som en blixt från klar himmel för mig. Det var som att jag fick islossning inombords och jag grät så mycket efter det. Men vet du, jag kände mig också så jäkla mycket lättare efter det, som sagt som att något lossnade och jag började kunna prata om det, berätta vad som tynger mig för folk i min närhet, berätta om kaoset som kunde uppstå runt honom. Jag har velat säga det till dig på något sätt, tacka dig för att du tog upp det, vilken skillnad du gjorde för mig. Jag är 9 år äldre än dig och sjukt imponerad över din klokhet, och när poden med din mamma kommer ska jag tvinga min egen mamma att lyssna. För hon är så ledsen hela tiden och beter sig som att vi är dom första någonsin som drabbats av något liknande, men så är det ju inte. All kärlek till dig och grattis till bebisen. och återigen TACK <3

 52. Att du är vacker på utsidan är en sak, men fan vad vacker du är på insidan Maja! Vilken stor person du är och vad rörd jag blev av detta inlägg.

  ”Jag hoppas att han en dag skriver en bok. Då ska jag köpa varenda exemplar.” Dessa meningar fick tårarna att rinna. Så himla fint skrivet och om man kunde ta på stolthet, så hade det där varit en sådan gång. Kram!

 53. Wow maja! Du är en så fantastisk förebild! Sättet du beskriver Albin på gör mig så rörd. Orden får mig att tänka efter på min egen storebror, Albin han med. Hur fantastisk han är, och att jag ibland tar det för givet. All kärlek till er❤️

 54. Förutom att säga du och din bror är bland de starkaste jag känner till, just för att ni är ärliga om att ni på vissa sätt är sköra, vill jag bara hänvisa till en annan skånings sång om syskonkärlek. Johan Karlsson aka Familjen skrev Det snurrar i min skalle i panik kvällen innan sin systers bröllop, där han egentligen skulle hållit tal. Han framförde den istället för talet. När jag fick reda på backstoryn blev den låten något helt annat för mig, och kan bli tårögd när jag tänker på min bror, att vi inte levt en dag utan varandra.
  ”Jag gjorde upp en eld för dig
  och nu brinner hela skogen
  Nu vet jag vad du kommer att säg
  och det känns som första gången
  Kom vi visar dom att det är vi
  Men det visste alla redan
  Ut, springer du iväg med mig
  Ja hör du hur dom sjunger

  Som att allting redan var bestämt
  Som att jorden går runt solen
  Vem hade kunnat ta min plats
  Han finns ju bara inte
  Dom pratar om nåt underbart
  Jag är där jag kan berätta
  Stort, större än jag någonsin trott
  Det snurrar i min skalle

  Jag gjorde upp en eld för dig
  och nu brinner hela skogen
  Nu vet jag vad du kommer att säg
  och det känns som första gången
  Kom vi visar dom att det är vi
  Men det visste alla redan
  Ut, springer du iväg med mig
  Ja hör du hur dom sjunger”

 55. Åh så himla himla fint Maja!! Man blir så berörd av det du skriver. Så viktigt att sprida detta då jag tror många kan relatera.
  När jag var ett år gammal så tog min mamma sitt liv. Hon brottades med schizofreni som sakta men säkert tog över hennes liv. Hon ville skydda mig genom att själv försvinna, för det sade rösterna..
  Detta har inte jag fått veta förrän nu i sen ålder. Att det var just schizofreni min mamma hade, som tyngde henne. Jag förstår nu. Tack Maja♥️

 56. Vilket mod! Det ska inte behöva vara modigt att berätta om något sånt här, men det är det. Fint att ni gör det! Kram! <3

 57. Åh så fint skrivet Maja.
  Min lillebror är just nu tvångsintagen och lider av paranoia schizofrenia fick vi veta av en läkare i måndags. I fyra år har familjen kämpat för att han ska få hjälp, eftersom han är helt omedveten om sitt tillstånd har han inte förstått att söka själv och då vill ingen hjälpa till ? Ber varje dag att han ska bli i alla fall en del av sig själv igen, vi har också musiken och låtar gemensamt <3
  Vill mest säga att jag är så tacksam att jag började lyssna på er pod, och att avsnittet där du berättar om din bror kom som en blixt från klar himmel för mig. Det var som att jag fick islossning inombords och jag grät så mycket efter det. Men vet du, jag kände mig också så jäkla mycket lättare efter det, som sagt som att något lossnade och jag började kunna prata om det, berätta vad som tynger mig för folk i min närhet, berätta om kaoset som kunde uppstå runt honom. Jag har velat säga det till dig på något sätt, tacka dig för att du tog upp det, vilken skillnad du gjorde för mig. Jag är 9 år äldre än dig och sjukt imponerad över din klokhet, och när poden med din mamma kommer ska jag tvinga min egen mamma att lyssna. För hon är så ledsen hela tiden och beter sig som att vi är dom första någonsin som drabbats av något liknande, men så är det ju inte. All kärlek till dig och grattis till bebisen. och återigen TACK <3

 58. Åh. Så himla fint Maja. Började gråta. Alla har vi nåt svårt här i livet och det är så fint att du delar med dig av ditt. <3

 59. Så fint Maja ❤️. Hoppas att det fortsätter gå bra för Albin.

 60. Herregud, så rörd jag blev av denna fina, fina text! Kunde inte hålla mig från att tårarna skulle komma. Du är en sådan stor inspiration. Inte att du bara lyfter ett sådant viktigt ämne, utan att du dessutom gör det med hela ditt hjärta! Att du vågar blotta en sådan personlig del av ditt och din brors liv. Säger bara wow! Och tack! Du förtjänar inget annat än bara kärlek.

  /en som aldrig kommenterat någons blogginlägg någonsin

 61. Det här är det finaste och viktigaste samarbetet jag någonsin sett någon göra. Oj vad tårarna rullar nedför kinderna nu! Så viktigt och stort gjort av dig och av Albin! ❤️

 62. Tack för att du lyfter att det kan hända det sjukaste med våra älskade hjärnor. Alla tar en lilla rackaren allt för given!

  Jag blev av slumpen månadsgivare till hjärnfonden 3 år sedan, en underbar person på Drottninggatan som jag pratade med fick mig att bli månadsgivare. För mig var de stora anledningen psykisk ohälsa och att det bara stegrat i antal som mår dåligt. Och ville bidra med forskning inom detta.

  Sen 1 år senare fick min sambo en hjärntumör. Vi kämpade alla (Han såklart allra mest!) Men jag har aldrig blivit än mer tacksam att jag redan varit månadsgivare till denna fina hjärnfond och att mina slantar senaste året kanske även gav till den i min närhe. Mina slantar ger inte bara till han utan rill alla de andra fina människorna där ute i sverige som förtjänar samma enligt mig rättigheter att må bra och få vara friska läsvärt problematik!

  Jag säger bara snälla! Oavsätt om det är psykiskohälsa, Alzheimers, schizoffeni, hjärntumörer eller vad det nu må vara. Skänk till denna fina fond som ofta blir bortglömd och tusen tack Maja som lyfter denna! Tusen tusen tack!

 63. Men sluta, så fint. Grät till ditt poddavsnitt där du berättade om din bror och gråter nu. Ni är så fina. Maja, du är så duktig på det du gör. Du sätter ord på känslor på ett sådant sätt så att det berör ända in i själen.

  Sluta aldrig blogga, för här ser man livet ur en realistisk synvinkel. Det är både toppar och dalar och vi är många som följer dig genom dessa. Du är så mycket power och en fantastisk förebild. Din blogg berör på bästa möjliga vis.

  All lycka till Albin. Till er.

 64. Fina Albin, jag hoppas han går in och läser här och ser alla vackra kommentarer alla har skrivit om honom. Och jag önskar honom precis som alla andra att han får fortsätta må bra, att det bara blir bättre, han förtjänar allt bra ?
  Och Maja, tänk om alla med så stora plattformar hade lika stort hjärta och klokt huvud som du!
  Det är så fint att läsa detta (gråter i skrivande stund) och att du inspirerar på så hög nivå, det är så fint. Du är en förebild och framförallt en fruktansvärt fin människa.
  Sänder så många kramar till dig och din familj som jag bara kan.
  Tack ❤️

 65. Maja, jag gråter, tårarna rinner i floder. Dethär är en av de vackraste texterna jag läst! Fyfan vad fin du är och din bror verkar vara världens finaste. All kärlek till er, är så rörd❤️ Tack för att du skriver om dethär viktiga ämnet. Hoppas alla som läser detta inlägg som har möjligheten även har hjärta att skänka en slant. Många bäckar små❤️

 66. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Du är fantastisk!

 67. Maja, Maja, Maja, Maja. Herregud så fint detta var att läsa!! Du är helt fantastisk❤️

 68. Fina Maja, nu gråter jag av dina fina ord. Syskonkärlek kan vara något av det finaste som finns! Så fint att du tar upp det som sällan nämns. DU ÄR EN RIKTIG INSPIRATION!! Ta hand om er <3

 69. Tårarna rinner.. Tack för att du lyfter detta ämnet! Min pojkväns mamma har sedan ett år tillbaka efter en förlossningspsykos blivit diagnostiserad med både schizofreni och bipolär. Det är extremt tufft och än så länge blir det inte bättre, men ditt inlägg ger mig hopp. Tack! <3

 70. ❤️❤️❤️❤️❤️
  Så naket och äkta och fint.
  Självklart vill jag hjälpa till.

 71. Jag verkligen bara gråter. Så mycket. Så äkta och så fint. Heja dig Maja, och heja Albin! Kärlek till er <3

 72. Du använder plattformen som influencer på bästa sätt. Att du vågar öppna upp om det här är SÅ viktigt, önskar att fler kunde förstå det! Har själv stöttat hjärnfonden i flera år då min farmor lider av en ovanlig demenssjukdom. De arbetet hjärnfonden gör är så himla viktigt! Man blir otroligt inspirerad av dig och din bror. Hoppas du visar honom alla fina kommentarer folk har skrivit här inne.
  Din blogg är ett ställe man går in och peppar varandra på, helt klart! Det behövs i den här världen.
  Puss!

 73. Du är min störta inspirationskälla Maja! När jag läser dina texter så kan jag relatera till så mycket. Jag själv lider också av ångest och stress. Inget som jag sökt för men jag känner igen mig i allt du skriver kring det. Att du väljer att öppna upp dig kring detta och ta upp det här i bloggen är så fantastiskt starkt och bra gjort av dig.
  Jag hoppas du aldrig slutar att göra det du gör. Dina texter och tankar kring livet är så kloka och fina.
  Att du nu ska bli mamma också, jag menar, jag är redan avundsjuk på denna lilla pärla som får ha dig som sin mamma.
  Med det sagt, kör hårt och kör ditt race.
  Hoppas vi ses på er live-podd?
  Kram

 74. Åh så fint skrivet Maja.
  Min lillebror är just nu tvångsintagen och har paranoia schizofrenia fick vi veta av en läkare i måndags. I fyra år har familjen kämpat för att han ska få hjälp, eftersom han är helt omedveten om sitt tillstånd har han inte förstått att söka själv och då vill ingen hjälpa till ? Ber varje dag att han ska bli i alla fall en del av sig själv igen, vi har också musiken och låtar gemensamt <3
  Vill mest säga att jag är så tacksam att jag började lyssna på er pod, och att avsnittet där du berättar om din bror kom som en blixt från klar himmel för mig. Det var som att jag fick islossning inombords och jag grät så mycket efter det. Men vet du, jag kände mig också så jäkla mycket lättare efter det, som sagt som att något lossnade och jag började kunna prata om det, berätta vad som tynger mig för folk i min närhet, berätta om kaoset som kunde uppstå runt honom. Jag har velat säga det till dig på något sätt, tacka dig för att du tog upp det, vilken skillnad du gjorde för mig. Jag är 9 år äldre än dig och sjukt imponerad över din klokhet, och när poden med din mamma kommer ska jag tvinga min egen mamma att lyssna. För hon är så ledsen hela tiden och beter sig som att vi är dom första någonsin som drabbats av något liknande, men så är det ju inte. All kärlek till dig och grattis till bebisen. och återigen TACK <3

 75. Men ryser av slutet, så fint skrivet och så bra samarbete!

 76. Fällde tårar till din text. Vad starka ni är, både du som lillasyster men framförallt din bror. Är också lillasyster till en bror med psykisk ohälsa, men det finns ingen annan i världen jag är så stolt över som honom, min bästa vän.
  Vilken tur Albin har som har dig till syster. All kärlek till er <3

 77. Åh så fint skrivet Maja.
  Min lillebror är just nu tvångsintagen och har paranoia schizofrenia fick vi veta av en läkare i måndags. I fyra år har familjen kämpat för att han ska få hjälp, eftersom han är helt omedveten om sitt tillstånd har han inte förstått att söka själv och då vill ingen hjälpa till ? Ber varje dag att han ska bli i alla fall en del av sig själv igen, vi har också musiken och låtar gemensamt <3
  Vill mest säga att jag är så tacksam att jag började lyssna på er pod, och att avsnittet där du berättar om din bror kom som en blixt från klar himmel för mig. Det var som att jag fick islossning inombords och jag grät så mycket efter det. Men vet du, jag kände mig också så jäkla mycket lättare efter det, som sagt som att något lossnade och jag började kunna prata om det, berätta vad som tynger mig för folk i min närhet, berätta om kaoset som kunde uppstå runt honom. Jag har velat säga det till dig på något sätt, tacka dig för att du tog upp det, vilken skillnad du gjorde för mig. Jag är 9 år äldre än dig och sjukt imponerad över din klokhet, och när poden med din mamma kommer ska jag tvinga min egen mamma att lyssna. För hon är så ledsen hela tiden och beter sig som att vi är dom första någonsin som drabbats av något liknande, men så är det ju inte. All kärlek till dig och grattis till bebisen. och återigen TACK <3

 78. Alltså wow Maja!! vilken fantastisk människa du är, fortsätt med det du gör, precis så som bara du kan. Så mycket kärlek <3

 79. Maja, åter en gång träffar dina texter rakt i hjärtat. Otroligt fint och bra det du gör. Ni har ett speciellt band och jag kan inte föreställa vad du och främst Albin gått igenom. Men ni känns båda starka och starka tillsammans. Min syster dog för 11 år sedan, inte genom psykisk ohälsa utan av cancer. Jag vet hur skört livet är. Hon fick all medicinsk hjälp hon kunde få, det gick snabbt med behandlingarna, men den psykiska hjälpen glöms av även där speciellt efter cancer (för de som klarar sig). Vi är bra på så otroligt mycket i detta underbara land men vi måste ta större allvar på den psykiska ohälsan och dess sjukdomar.

  Jag älskar att läsa om starka syskonpar, för så var vi också. Vi klarade mycket tillsammans. Jag ska skänka pengar för första gången till hjärnfonden genom din insamling. Oftast går det till andra organisationer. Så känn dig otroligt stolt över dig själv, över din insamling och över Albin. Kram <3

 80. Wow, jag sitter här på jobbet och gråter!! Du är så himla duktig på att sätta ord på känslor, jag blir verkligen rörd och man känner verkigen kärleken du har för din bror ❤

 81. Sitter här och gråter. Fantastiskt att du delar med dig. <3

 82. Wow vilken stark berättelse ??❤️ Så oerhört viktigt att belysa…Psykisk ohälsa måste uppmärksammas mer! Har en man som lider av panikångest…Första gången var vi 19 när han fick sin första attack och började prata om självmord…Jag har suttit utanför psykakuten och gråtit och känt att hjärtat gått itu. Den känslan önskar man ingen! Idag har vi två barn och varit tillsammans i 20 år ? Med hjälp av medecin så mår han idag oftast bra…Denna resa har gjort oss oerhört starka tillsammans! Fint av dig att dela med dig…Förstår att du är stolt över din bror ❤️ Kramar och lycka till er!

 83. Vad modigt att göra detta! Och viktigt! Tack!!

  Min pappa har samma sjukdom.

  Så viktigt. Jag finner inga ord.

 84. Jag sitter och gråter när jag läser din fina fina text! Du känns som en helt fantastisk och otroligt stark människa! Jag beundrar människor som dig Maja! Du inspirerar så många där ute så sluta aldrig göra det du gör för du gör det så otroligt bra??

 85. Tårarna bara rinner. Vad fint du skriver om din storebror och er relation, om hans sjukdom och varför du valt att starta en insamling. Självklart kommer jag bidra med så mycket jag kan. Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi göra mycket! Tack för att du delar med dig och tack för att du försöker göra skillnad, särskilt i något så viktigt. Kram Maja <3

 86. Satt och läste din blogg i köket medan resten av familjen var där, men kunde inte läsa färdigt för började gråta. Nu sitter jag här i sängen och har läst färdigt och tårarna bara rinner. Vilken stark kärlek de är mellan dig och din bror! Så fint att se bilden på ditt bröllop och man ser hur du verkligen suger in alla orden. Så starkt av dig att dela med dig av era erfarenheter gällande psykisk ohälsa!
  All kärlek till dig!!

 87. Idag är det 113 dagar sedan min storebror valde att avsluta sitt liv efter att ha krigat mot sin psykiska ohälsa i flera års tid. Jag har ingen aning om hur många veckor eller månader det är, men jag vet exakt antalet dagar. För varje dag blir dagarna mellan min bror och mig bara fler och fler, saknaden och tomrummet bara växer. Men varje gång jag ser att någon väljer att prata öppet om det och påverka på sitt sätt så känns det som dom hedrar min älskade bror och alla andra krigare som inte orkade mer. Tack Maja, du är en fantastisk person och det verkar din Albin också vara!

 88. Oj så fint du skriver, fick tårar i ögonen när du skrev om din bror som stod och gungade framför er till Mikael Wiehe

 89. Jag är en tjej på 18 år och min mamma har under hela min uppväxt tampats med schizofreni. Kommer ihåg vissa bra stunder men tyvärr är det betydligt fler dåliga.. Hon har tråkigt nog inte fått den hjälpen hon behövt under alla dessa år men det kommer bli bättre, hoppas jag.
  Tycker det är så otroligt starkt av dig att berätta om din bror, så fint skrivet!
  Vi behöver verkligen börja prata mer om psykisk ohälsa. Man ska inte behöva skämmas över det.
  Du är grym Maja❤️

  • Maja Nilsson Svara

   Man ska verkligen inte behöva skämmas, gjorde det ibland den första tiden men tror att det var för att jag var yngre. Önskar dig allt gott och din mamma, och jag hoppas att du inte skäms utan är stolt över henne som kämpar på med sin sjukdom. Stor kram till dig <3

Skriv en komentar