God morgon söndag! Jag ska strax iväg till gymmet och träna, sedan väntar fotbollsmatch med gänget som vann Musikhjälpen i vintras – minns ni? Kul tycker jag! Sen middag med bekanta till Victor. Fullsmockad dag helt enkelt. Det ska bli kul att ta sig iväg lite, jag har inte sminkat mig sen vi kom hem från Barcelona så ett par jeans och lite mascara kommer att sitta fint.

Jag vill bara återigen tipsa er om vår podcast Livet på Läktaren. Den här veckan pratar vi om Avicii – Tim Berglings bortgång. Hur vi tänker och resonerar. Hur vi har blivit påverkade av det här. Jag tycker att det blev ett bra avsnitt. Vi spelade in i två timmar så mycket var suddigt men jag tror att ni skulle gilla resultatet. Och om inte så kan vi väl bara titta på den vackra bilden en stund, helt magiskt. Jag har taggat vår ”bildkille” på min instagram om ni är intresserade!

Ni hittar avsnittet här.

43 kommentarer

 1. Bara bilden fick mig att gråta när jag såg den på instagram ❤️

 2. Precis börjat lyssna på er podd från avsnitt 1 och måste bara säga; guld vad härliga tjejer ni är! Jag har strecklyssnat hela veckan! Keep up the good work, massor med kärlek

 3. Hej!

  Jag är verkligen en Sanna-personlighet som inte har så mycket erfarenhet av egen ångest. Innan har jag nog tänkt att personer med ångest är ”gnälliga” och ”behöver rycka upp sig”. Sedan jag har hört dig prata om ångest har jag verkligen helt ändrat uppfattning och skäms nästan för hur jag resonerat tidigare. Du förklarar så bra och det ni gör i er podd är så himla viktigt! Kram <3

  • Maja Nilsson Svara

   Men WOW vilken kommentar!!!!! Bästa känslan att få läsa detta, att jag har fått någon utan ångest att förstå ångest. Tack för att du tog dig tiden att skriva till mig ❤️

 4. Hallå! Älskar er podd och avsnittet idag är jättebra och jätteviktigt <3 har en liten kritik som jag hoppas inte känns alltför hård, och det är att ni säger ”Förstår du?” till varandra väldigt ofta. Det blir lite svårare att bara slappna av och lyssna, för samtalet stannar av när ni säger så.

  • Maja Nilsson Svara

   Ska absolut tänka på det!!! Tack och kram

 5. Har precis lyssnat klart på avsnittet och har gråtit exakt hela tiden… så fruktansvärt hemskt, men så fint att ni delar med er om era och andras upplevelser <3

 6. Åh vilket viktigt, rörande och extremt bra avsnitt. Massa kärlek och energi till dig och Sanna.

 7. Helvete vad bra du beskrev ångest Maja. Och du fick mig att bestämma mig att jag ska fasen också ta tag i min ångest och inte vifta bort det, för man SKA faktiskt inte behöva vakna upp kl 6, trots sovmorgon av alla tankar och att det känns som att någon sitter på ens bröst. Och vilket avsnitt i övrigt också, blev helt golvad. Älskar er två och att ni lägger ner tid på att ta upp viktiga ämnen, för ni gör faktiskt en stor skillnad bara av att prata om det i det forum ni har. Tack för att ni finns och jag hoppas att vi båda lyckas få hjälp med våra problem och ha färre ångest-dagar. KRAM

  • Maja Nilsson Svara

   Åh exakt SÅ!!!!! Fruktansvärt. Tack för din kommentar ❤️

 8. Efter att ha lyssnat på avsnittet vill jag bara säga att du är grym!!! Du är så klok och gör proffsiga analyser som du beskriver på ett enkelt sätt som gör att alla förstår!! Jag önskar att alla som har ångest och alla som inte har ångest lyssnar på det du säger! Kram!

  • Maja Nilsson Svara

   Åh tack tack tack!!! Så himla fint att höra

 9. Tack för ett viktigt avsnitt, ni gör det så bra ❤️

 10. Alltså WOW vad mycket cred ni ska ha för det här avsnittet <3 så himla genuint, lärorikt och viktigt!

 11. Fina Maja, tack för ett otroligt fint poddavsnitt, älskar att ni tar upp psykiskt ohälsa och lyfter superviktiga frågor.

  Känner igen mig så mycket i det du berättar, jag gifte mig för två månader sedan. Min ångest var skyhög före bröllopet, precis där du befinner dig just nu.

  Alla beslut ska tas, allt ska fixas, allt måste vara perfekt, jag måste vara smal och ha jättefin hy. Måste även tänka på alla gäster, vart alla ska bo, fixa transporter, svara på tusen meddelanden. Samtidigt som jag spenderade alldles för många timmar skrollandes på instagram och pinterest för att hitta dom perfekta inspo bilderna, men bilderna gav mig bara ännu mer stress och ångest.

  Den härliga tiden jag hade sett framför mig var nu bara prestationskrav, ångest och stress. Jag brydde mig alldeles för mycket om vad andra skulle tycka och tänka.

  Så mitt bästa tips till dig är att försöka släppa på kraven (svårt när man är högsensitiv och har ångest) Men om man börjar med små saker leder det till nya tankebanor och nya val. Helt ärligt så stressade jag så mycket att jag inte ens kom ihåg något från vårt bröllop, väntar ivrigt på alla bilder och videon så att jag kan återfå lite minnen och känslor.

  I slutändan så handlar det om dig och Victor och er kärlek, det är er dag och inget annat. Det är inte värt att må dåligt, ligga sömnlös och ha en stor ångestklump i bröstet för. Hade jag vetat detta när jag var mitt upp i stressen hade jag sagt stop på en gång. Det är inte meningen att man ska behöva ta lungnade för att kunna sova för att man är så stressad över allt.

  Ha nu en underbar sommar och ett magiskt bröllop och försök att återkoppla till känslan av kärlek och inte rädsla. För rädsla är ångestens utryck, rädsla för att inte räcka till, för att inte vara till lags. Stor kram på dig, allt kommer att lösa sig till det bästa!

  • Maja Nilsson Svara

   Åh ja. Du har så rätt. Tack snälla för att du tog dig tid att skriva till mig. ❤️

 12. ❤️❤️❤️ Och bra att ni har modet att lyfta ämnet?

 13. Så tungt, men så bra och viktigt avsnitt. Grät när jag satt i bilen och lyssnade ❤️

 14. Christina Svara

  Åh. Grät som en galning när jag lyssnade. Ingen erfarenhet själv av psykisk ohälsa och det är något som verkligen behövs pratas mer om! Så tack för att ni gav mig en tankeställare. Blev också lite ledsen när du sa att du inte orkat/velat skriva om ditt mående på bloggen med risk för elaka kommentarer. Du verkar vara en fantastisk tjej på alla sätt och jag hoppas du får den hjälp du behöver, att alla får den hjälp de behöver, i rätt tid!

  Ni är underbara <3

 15. Verkligen ett fint avsnitt, men också jobbigt att lyssna på. Det är så viktigt ämne som ni tar upp och inte snackar ”läkarspråk” utan så att man kan ta till sig och förstå. Även känna igen sig!!

  Jag jobbar på en högstadieskola och kan säga att ungdomarnas psykiska ohälsa, framförallt ångest, har ökat SÅ mycket! Därför är det viktigt att få höra att allt inte är lika bra som det verkar på utsidan. Tack igen, ni är bäst!

 16. Älskar när ni pratar om psykisk ohälsa lever med det själv. Många i min omgivning förstår inte och tycker mer att jag ska rycka upp mig. Har ångest i stort sätt varje dag, vaknar rätt ofta med ångest på nätterna. För inte så längesen vakna jag upp med tryck över bröstet svårt andas kom inte upp ur sängen grät kunde liksom inte komma ur sängen. Har levt med ångest i hela mitt liv men för 2 år sen blev det värre. Går pratar med en psykolog, så otroligt skönt! Så som du beskriver din ångest känner jag igen mig i så mycket. Jag skäms att prata om psykis ohälsa för folk inte förstår hur det är leva med det. Jag älskar när ni tar upp om psykis ohälsa gör det oftare!! Kommit så mycket tårar i det här avsnittet! Fortsätt med det ni gör!

 17. Jag var en av dem som var med i avsnittet och jag är tacksam att jag fått medverka i det otroliga jobb ni gör för detta viktiga ämne.
  Ni är fantastiska !

 18. ❤❤❤Wow, Maja!
  I imagine it was an excellent section.
  Unfortunately I still do not speak Swedish very well.
  But now I’m really determined to start a Swedish course.

  This whole affair is so delicate.
  And it makes me think sometimes what points life can get.
  It’s so sad.
  It costs me so much to talk about this.

  You and Sanna are the best.
  Thanks.
  PS: The image is incredible.❤❤❤

 19. Super fint avsnitt verkligen, det är så himla viktigt att prata om och det ligger verkligen rätt i tiden. Däremot, så tycker jag det är fel att jämföra pyskisk ohälsa med cancer. Det kan finnas så mycket hjälp som man kan få för psyisk ohälsa, om man får rätt hjälp förstås. Men cancer kan du inte alltid hjälpa, hur mycket ”rätt” hjälp du än får. Annars, super bra avsnitt precis som alla andra 🙂

 20. Hei! Takk for et utrolig bra poddavsnitt <3 Vondt å høre på, men takk for at dere belyser temaet. Elsker podden deres – du og Sanna er virkelig noen fantastisk herlige jenter! Stor klem

 21. Hej Maja och Sanna!
  Jag sitter på bussen och lyssnar på ert avsnitt just nu och jag är helt tagen och känner igen mig i era historier på olika sätt när der kommer till psyk.

  Jag förlorade min lillebror i psykisk ohälsa i oktober 2017. Vi, jag och min familj, precis som både du och Sanna säger i podden har varit inne på psyk väääldigt många gånger då min lillebror också var inlagd ett flertal gånger. Den gången vi var inne och det var som värst fick han också som ni säger fylla i ett formulär med hur han sover, alkohol, vad rösterna i huvudet säger och om han är suicidal. Då blev han inlagd en längre tid, men tillslut orkade han inte mer.
  Också som ni säger är de som mår psykiskt dåligt väldigt duktiga på att ljuga och förfina historien vilket var precis det han gjorde. Vi hade ingen aning om hur dåligt han faktiskt mådde.

  Det är en väldigt kort version av hela historien. Jag är väldigt imponerad av er och hur ni vågar prata om detta så öppet. Jag är också imponerad över er vänskap. Att ha en vän som lyssnar och förstår.
  Ni är GRYMMA, har aldrig kommenterat en blogg förut men nu kände jag bara att jag var tvungen eftersom detta ämne ligger mig så nära, men också av anledningen att ni är så starka personer och återigen så imponerande.
  Tack för en fantastisk podd!!

 22. TACK för ett otroligt avsnitt. Helt fantastiskt. Första gången jag lyssnade var tillsammans med kompis precis innan vi skulle gå och lägga oss. Det gjorde så så ont men det var fint på samma gång. Exakt så som du och Sanna diskuterar, så kan hon och jag också ha en diskussion. Nu lyssnar jag för andra gången själv för att ämnet ligger mig så nära. Jag känner igen mig så mycket i det du beskriver, hela din personlighet och din problematik kring ångest.
  Jag har alltid haft stora problem med min ångest och ätit medicin i flera omgångar, trappat upp och trappat ner men har svårt att hitta rätt. Men man får kämpa på.

  TACK! Följer er podd slaviskt sen dag 1 och det är veckans höjdpunkt. Om ni bara visste vilken skillnad ni gör
  <3 <3

Skriv en komentar