Maja Nilsson Lindelöf

Idag är det Internationella kvinnodagen! Heja oss kvinnor! Jag tycker att det är så himla bra och viktigt med en sån här dag. En dag att påminna alla om varför vi ens behöver en egen dag från första början. Jag tycker nästan att det blir ännu tydligare hur stora klyftorna blir en sån här dag, kränkta män är duktiga på att påpeka på att man inte alls behöver vara feminist för att tycka att alla är lika värda eller så påpekar dom och undrar varför vi ens behöver en egen dag om det nu ska vara ”jämställt”. Skrämmande att många än idag är på opålästa och naiva, eller kanske rent av tycker att män är värda mer, vad vet jag.

Jag har växt upp med både en mamma och en pappa som aldrig har gjort skillnad på mig och min storebror vilket jag är väldigt tacksam över. Jag har aldrig märkt av hemma hos oss att män skulle vara mer värda eller sitta på fler samt bättre egenskaper. Det var inte förren jag kom upp i tonåren som jag märkte av att det kunde vara skillnad på tjej och kille, men även om jag märkte en skillnad så har jag alltid omringats med fantastiska män som alltid har respekterat mig. I gymnasiet hade jag massor av killkompisar som jag en idag tycker är helt fantastiska. Och sen träffade jag ju Victor, som låter mig vara den starka och högljudda kvinnan som jag är. Han skulle aldrig vilja tysta mig utan tvärtom, han har alltid min rygg och påminner mig ofta om att fortsätta försöka påverka på det sättet jag kan.

Jag lyssnade på Emma Watsons tal och blev väldigt berörd häromdagen. Och jag tyckte att hon sa det så himla bra, ni hittar talet här. Att feminism idag är ett väldigt laddat ord som folk knappt vågar kalla sig själva för med risk att hamna i konflikt. Men i slutet av dagen så står ju just feminism för att män och kvinnor är lika värda, varken mer eller mindre, och jag tror att alla vettiga människor håller med om det idag. Hon pratar också fint om hur feminism behöver finnas för det manliga könet, hur även killar ska få växa upp med att det är okej att visa känslor och att gråta, man slutar inte vara ”macho” för det. Ett helt otroligt tal som jag rekommenderar alla att lyssna på, speciellt ni som kanske läser det här och inte håller med mig överhuvudtaget.

I was appointed six months ago and the more I have spoken about feminism the more I have realized that fighting for women’s rights has too often become synonymous with man-hating. If there is one thing I know for certain, it is that this has to stop.

For the record, feminism by definition is: “The belief that men and women should have equal rights and opportunities. It is the theory of the political, economic and social equality of the sexes.”

Because the reality is that if we do nothing it will take 75 years, or for me to be nearly a hundred before women can expect to be paid the same as men for the same work. 15.5 million girls will be married in the next 16 years as children. And at current rates it won’t be until 2086 before all rural African girls will be able to receive a secondary education.
 

Byxor här / T-shirt här (adlinks).

Här hemma firar vi med att jag fick välja middag så ikväll ska det tändas ljus och ätas tacos.

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer

  1. Malin Stokki Svara

    Hej,
    Superfina byxor, vilket märke är det och var har du köpt dom?

  2. Lyssnade på avsnittet ”Woman” för tredje gången igår ute på en långpromenad i det fina vinterväder. Vet inte vad jag ska säga men WOW vilket avsnitt det är!! Så otroligt grymma ni är, blir så inspirerad!
    Avslutningslåten kan vara den finaste jag hört. Vad heter den?

    Fortsätt vara precis som du är, för du är grym!! <3

Skriv en komentar