Nu äntligen har jag tagit mig tiden och ordnat en ordentlig guide till alla er som vill eller ska åka till Lissabon. Herregud vilken tid det har tagit, det är på den nivån att om någon någonsin försöker att ta credd för det här kommer jag att göra en polisanmälan. Jag skojar inte ens. Glöm nu inte att smaken är som baken, och det jag tycker om eller föredrar kanske ni inte alls gillar. Det blir ju en annan grej när man lever i ett land och när man enbart är där på semester. En del av er kanske tillochmed har bott i Lissabon i 20 år och undrar vad i helvete det är jag egentligen tipsar om.

För er som vill se sevärdheter är mitt tips att köpa topp tio boken som finns i varje bokhandel, där står de största turistattraktionerna med och man kan läsa på mer om Lissabons historia. Första gångerna min mamma var här hade hon med den, tog turistbussar och såg det mesta man ”var tvungen att se” i Lissabon. Alltså jag kan inte tipsa om vilket slott eller vilken borg det är som är mest sevärd. Nu ska jag mer tipsa om vart man äter den godaste burgaren eller vart man hittar den billigaste bärsen.

BRUNCH

Brunch café. Mysigt litet ställe nära både centrum och havet, går även att boka bord om man vet att det är en specifik dag man gärna vill ha en riktig storslagen brunch.

Fabrica dos sabores. Ligger väldigt nära oss vilket är mysigt, finns allt ifrån pannkakor till yoghurt och frukt.

RESTUARANGER.

La Papparucha. En argentinsk köttrestaurang som ligger nära parken Príncipe Real. Köttet är helt magiskt och utsikten är topp. Lika bra på vintern som på sommaren men det är ju någonting magiskt med att sitta ute i sommarvärme med den här nedanför altanen. Här måste man oftast boka bord!

Tapas 52. Ligger granne med restaurangen ovanför. God tapas med mycket folk och rörelse. Senare på kvällen blir det mer barstämning och borden utanför kryllar med människor och öl.

K.O.B. En liten även denna en köttrestaurang som ligger nära avenyn. Det finns ingen uteservering men det är litet och intimt, extra mysigt på hösten!

Palácio Chiado. Vi har enbart ätit lunch här men jag kan tänka mig att det är lika mysigt på kvällen. Samma koncept som Vapiano. Man får ett kort som man drar när man beställer och det finns både tapas, sushi, healthy kitchen, kött och fisk. Bra för en enkel lunch mitt i centrum!

Zaafran. Man vill väl kanske inte äta indisk mat när man är i Portugal, jag köper det. Dessutom ligger den inte så central och lokalen är inte den roligaste, men det är helt klart den bästa indiska maten jag någonsin har ätit. Tips till er som bor i Lissabon eller ska vara där en längre tid, jag kan inte tipsa er om att åka dit en varm sommarkväll när man bara vill sitta vid havet och leva life.

Pizzaria Casanova. Ligger vid Santa Apolonia en liten bit utanför staden med taxi, 10 minuter max. Det finns ett flertal restauranger som ligger precis vid havet men denna är vår favorit! Nästan alltid fullt med portugiser här.

Restaurante Meson Andaluz. En favorit. Här finns allt från småplock till kött och paella. Men det är själva omgivningen som gör allt. När borden är fulla sätter sig portugiserna i trappan och dricker sangria istället. Ligger väldigt centralt, både nära hamnen och bairro alto.

Ground Burger. Ligger nära El Corte Inglés om man har lust att shoppa lite någon dag. Stans godaste burgare, finns även ett stort utbud av öl vilket är kul.

Monte Mar. Ligger ute vid kusten i Cascais, tar kanske 30 minuter med Uber från stan. Här hade jag en av de bästa luncherna i mitt liv.

Doca de Santo. Ett ganska stort område vid hamnen i Lissabon, ligger inte alls långt ifrån centrum. Här finns det många restauranger som i princip är lika bra allihopa, oftast inhemsk mat men finns även pizza och pasta såklart. Här är det väldigt fint på kvällen och på helger är det här ute nattklubbarna håller till.

Sala de Corte. Ett helt fantastiskt litet ställe som inte ser mycket ut för världen utifrån, ett mysigt hål i väggen helt enkelt. Gå hit!

TAKTERASSER

Noobai café. Finns både brunch, lunch och middag!

Park bar. Lite klurigt att ta sig hit men ack så magiskt när man väl är uppe på toppen. Man går in i parkeringshuset och sedan tar man hissen upp. När man kliver av på högsta våningen får man gå den sista biten upp innan man ser ingången, man tror minst tre gånger att man har kommit fel men det har man inte. Finns både mat och drinkar och på helger är det fullt ös efter klockan elva.

Tivoli hotel. Bra skit, älskar den här takterassen. Finns både mat och dryck.

Bairro Alto Hotel. Både bra fika och drinkar, maten är sådär om jag ska vara ärlig men DET GÖR JU NÄSTAN INGENTING FÖR UTSIKTEN ÄR MAGISK.

Lost in. Jag har ju skrivit om det här stället förut, men här finns det bra mat och bra drinkar. Det finns ett litet område som är mer en lounge som också är väldigt trevlig för bara en kall öl eller en glass.

Topo Chiado. Ligger i kärnan av Lissabon, liiiite klurigt att ta sig hit första gången men bara man googlar så hittar man galant. Ligger vid den kända hissen Elevador do Santa Justa (turistattraktion). Här finns stans bästa sangria!

UTESTÄLLEN

Det här är lite klurigt det här med att tipsa om bra barer. Det är inte riktigt som i Sverige exempelvis Stockholm där det är uttalat vad som är en bra bar och inte. Här finns det barer överallt, och alla är unika samt bra och dåliga på sina sätt. Området dit man går för att ta sig en öl innan klubben heter Bairro Alto, även Pink Street är en trevlig bargata. Det är här man hänger, minglar och har det trevligt. Ölen kostar runt tio kronor och en mojito typ lika mycket.

Gå mellan de olika barerna och testa er fram, ibland hittar man guldkorn där det finns liveband som spelar alla de där låtarna man vill höra när man är på festhumör.

TIPS! Ha alltid med er cash, ibland tar barerna inte kort och då blir man ganska besviken när man precis har beställt in fyra stycken mojitos.

Min absoluta favoritklubb är Urban Beach, även Main, Lux och Lust är bra ställen. Till alla dessa ställen får man ta en taxi eller Uber, det finns ingen nattklubb i centrala Lissabon (vad jag vet iallafall). Men det är inte långt, tio minuter max så är man framme.

SHOPPING

I kärnan av Lissabon finns ett område som heter Chiado. Här hittar du allt ifrån Zara till Footlocker. Även gatan Rua da Prata som ligger ett stenkast därifrån har en lång gata med affärer.

Är man sugen på märkesaffärer ligger de allra flesta på Avenida da Liberdade, det finns alltifrån Gucci till Gant.

Letar man efter ett stort köpcenter så är det största Colombo, det finns även ett mer centralt som heter Amoreiras.

DÄR MAN HÄNGER

 När vi åker ner på stan för att strosa åker vi ner till Chiado. Där är det alltid mycket folk, finns mycket restauranger och caféer.

Príncipe real är även det ett mysigt område, finns en stor park och små unika butiker. På helger är det marknad här uppe där det är mysigt att strosa runt. Det är den enda parken jag kan tipsa om, vi är inte såna parkmänniskor riktigt.

Området Alcantara är mysigt. Här finns det foodtrucks, barer och rooftops. Även en del hippiebutiker och dylikt. Åk ut hit en eftermiddag! Här sitter jag på restaurangen Rio Maravilha.

Praca do Comércio  är en riktig turistattraktion. Det är ett stort torg med ett flertal uteserveringar och en stor staty. Ligger PRECIS vid havet. Finns små stånd där man kan köpa en mojito och smutta på vid vattnet.

Cascais. Som en liten by utanför Lissabon, kanske tar tjugo minuter med taxi eller tåg. Här kan man strosa runt, äta lunch i solen eller bada i havet.

Ett tips jag alltid brukar ge folk som ska åka till Lissabon är att bara STROSA runt. Det finns så mycket härliga smågator med fik eller butiker. Det finns museum och spårvagnar, det finns turistattraktioner i varje hörn och små parker lite här och var. Planera inte för mycket, bara va. Typ så som portugiserna gör, chillar.

STRÄNDER

Här kan jag inte komma med mycket tips eftersom att vi är de lataste människorna i världen och alltid åker till samma strand, Costa da Caparica. Men det finns fina stränder i Cascais och Estoril också där vi har varit. Men här får ni googla om det inte räcker med de tre stränderna, det finns massvis.

ALLMÄNNA TIPS

Tar ni taxi från flygplatsen försöker dom alltid att luras, tar betalt per bagage eller lägger på 10 euro på startavgiften. Det ska kosta mellan 12 till 15 euro från flygplatsen till centrala Lissabon.

Generellt så luras taxichaufförerna när de ser att man är en utlänning, lek erfarna lissabonbor eller ta en uber istället.

Tar du ändå en taxi så måste du alltid ha cash!

Tunnelbanan samt tågen går väldigt ofta och är otroligt smidigt. Vid Cais do Sodre kan du köpa veckokort som är betydligt mycket billigare än om du kommer per dag. Det går även tåg till typ alla ställen jag har tipsat om som ligger utanför stan!

Tack betyder Obrigado om du är en kille eller obrigada om du är en tjej. Kan vara kul att kunna nått portugisiskt ord.

Lissabon är ganska litet egentligen så du tar dig runt väldigt lätt.

Köp flygbiljetter i tid, när det är högsäsong stiger priserna rakt åt.

I Portugal äter man middag vid 21 snåret, förfestar vid 00 och går på nattklubb vid 03. Kan vara gaaaanska bra att veta så man inte står där som den svensk man är klockan 12 och är helt ensam på nattklubben.

Lissabon består i princip enbart utav backar och kullersten. Lämna stilettklackarna hemma och om ni ska ta en heldag och gå runt hela stan så får ni förbereda er på svettfläckar. Ha inte på er grått.

Och kanske det viktigaste av allt. Njut av tiden här. Lissabon är en av världens vackraste städer och det är en ynnest att jag har fått spendera så många år här redan. Älskade Lissabon. Som jag älskar dig.

12 kommentarer

 1. Wow, världens superguide! Tack så jättemycket för tipsen, ska skriva upp allt tills vi ska åka. Nu längtar jag ännu mer till Portugalresan i augusti. Hoppas ni har det bra i Sverige och att flytten flyter på smidigt! Kram

 2. Hej! Av ren slump kollade jag in på din blogg då jag följer Hannahs. Imorgon blir det lunch på la paparucca innan det bär hem till Stockholm 🙁 så tack för tipset 🙂 håller med dig, Älskar Lisboa. Skickar ett tips tillbaka om ni inte har gått på någon Fado än, så måste ni göra det sååå mäktigt och vackert, gärna i den äldre delen Alfama. Och om ni inte har ätit på Solar dos presuntos så prova den restaurangen. Det var visst två tips 😉
  Kram och ha en skön sommar ☀️

 3. Brunch på Nicolau! Glass på Nannarella!
  Pasteis på manteigaria! Vin på by The wine!

 4. Så har du lagt ner x antal timmar på det här så ska folk ändå påpeka att dom vet fler eller bättre ställen. Som om att dina tips inte räcker, för fääään dina tips var grymma och jag tycker man kan slänga in det i sin kommentar om man ska komma med äääännu mer tips. Kram du e bezt

  • Tråkigt Sofia, för ingenstans i min kommentar skriver jag att Majas tips är dåliga. Tvärtom, tycker hon gjorde en sjukt bra guide, hon nämner många väldigt bra ställen. Som läsare kanske det är kul med än fler tips på samma ställa? Det var i alla fall min tanke, eller kanske tipsa Maja om ställen hon aldrig varit på (jag bor också i Lissabon). MEN för att adressera din kommentar: är jag tvungen att ge komplimanger eller beröm? Det är väl ändå du som lägger dina värdering eller din tolkning av min ganska neutrala kommentar som bara nämnde ytterligare några trevliga ställen i Lissabon?

 5. Tack för att du tagit dig tid att ge oss denna fantastiska guide till Lissabon. Nu vill man boka biljett så fort som möjligt. Väldigt inspirerande. Tack!

 6. Jisses va sugen man blev på att åka till Lissabon! Grym guide och man förstår att du verkligen lagt ner tid på att fixa denna åt läsarna. Kram!

 7. Please don’t go Maja!!!!!!!! 🙂

  You need to try:
  – Olivier Avenida;
  – Quinta do Arneiro – very healthy!!!;
  – Las Ficheras;
  – Nicolau;
  – Bao Bao – very trend now;
  – Maria Azeitona – very portuguese! 🙂
  – Landeau – at Lx Factory – the best chocolat cake ever!
  – Yakuza First Floor – If you like sushi;
  – Belcanto;
  – Bistro 100 maneiras;
  – Darwins (in Belem!);
  – Bastardo;
  – …

 8. söt du! vart är den rosa kimonon/långa koftan ifrån?? Kram

 9. Underbar guide!! Ska definitivt ha denna i bakfickan när jag nån gång åker till Lissabon!
  STYRKEKRAM!!!

Skriv en komentar