large

Idag är det den internationella kvinnodagen.

Jag skrev ett kort inlägg tidigare. Mest bara för att jag var stressad över att jag inte har varit super bra med bloggen senaste tiden och att jag hellre vill leverera fler inlägg än bra inlägg.

Sen kom jag på att det är så mycket mer än bara internationella kvinnodagen idag. Det är en dag för oss att komma ihåg hur det har varit och hur det ser ut idag. Det är inte jämställt. Kvinnors rättigheter är inte likadana som mäns. I flera delar av världen blir vi förtryckta och jag tror att det är lätt att glömma bort det när man lever i vår trygga bubbla i Sverige. Jag vet flera killkompisar som tycker att det har gått överstyr. Att helt plötsligt är män mindre värda istället för kvinnor. Helt plötsligt är det okej att kalla alla män för svin och att protestera mot det manliga könet. Och jag förstår dem. Vi alla är lika mycket värda och ska behandlas därefter.
Kvinnor är inte bättre än män, vi är lika bra allihopa.

De absolut största problemen finns självklart ute i världen och vi i Sverige har redan kommit väldigt långt även om vi inte är där än. I många länder är tjejer förtryckta, har inte rätt att gå i skolan eller att jobba. Vi kvinnor ses som mindre värda och vårt syfte på jorden är att laga mat och att ta hand om hemmet. Det finns fortfarande länder där man hellre vill få pojkar än flickor, man får även ha sex fruar om man vill och att slå dom är inget brott. Jag är väldigt tacksam över att jag har fått växa upp i Sverige, där mina drömmar aldrig har varit för stora, där jag har varit någorlunda skyddad mot den orättvisa värld som fortfarande finns idag. 

img_6503.jpg

Med det sagt så tror jag att vi fortfarande måste prata om de problemen vi i Sverige har, även om de i jämförelse är små. 

Desto äldre man blir desto mer förstår man vad man har varit med om genom livet.

Jag minns när jag var yngre och vi alla kusiner var i sommarstugan med min farmor och farfar. Alla mina killkusiner sprang och lekte efter lunchen medan farfar tyckte att jag skulle hjälpa farmor med disken. Jag älskar min farfar, och han är världens snällaste. Men för honom var det naturligt att jag som tjej trots min unga ålder skulle hjälpa min farmor i köket.

Jag är trött på att män tror sig ha rätten att klä av mig naken med blicken. På gymmet eller i mataffären. Jag pratar inte om den blicken vi alla kan ge någon vi är intresserade av. Jag menar den blicken som undervärderar oss tjejer. Den blicken som säger mer än tusen ord. Den blicken som ibland får mig att vilja skrika rakt ut av obehag och äckel. Men jag gör inte det. För jag vågar inte.

img_6497.jpg

Ute på krogen är det okej att försöka tafsa och när man ryter ifrån förstår man inte vad som är det stora problemet, han vill ju bara röra lite på rumpan. Problemet är, din lilla gris, att det är min rumpa. Och bara för att jag är en tjej har inte du rätten att röra den. En gång på en nattklubb gick jag förbi ett killgäng på dansgolvet, då tog en kille tag i min rumpa med ett rejält grepp framför hela killgänget. Full och arg som satan gav jag honom en bitchslap. Till svar fick jag en rak höger så jag flög ner på golvet. Och alla killar skrattade medan jag ensam fick ta mig upp från golvet, yr och kladdig av spillda drinkar och fimpar.

Jag är trött på att bli dumförklarad. I skolan, på jobbet eller på gymmet. Små pikar som inte en 23årig kille skulle ha fått. Jag kommer fortfarande ihåg vad min mattelärare sa till mig i högstadiet, ” det är ju tur att du är en snygg tjej iallafall”. JA men där satt du huvudet på spiken, mitt syfte i livet är att vara duktig på matte och är jag inte det så har jag iallafall mitt utseende och då kommer det gå bra för mig iallafall eftersom att världen kretsar runt män och deras smak för tjejer. När min tränar säger att han ska hämta ”tjejstången” till mina marklyft blir jag förbannad. Vem är han att säga vad jag klarar av bara för att jag är en tjej. 

img_6504.jpg
Att leva med en fotbollsspelare gör inte saken lättare. Att varje dag behöva försvara sig eller diskutera att man inte bara är en hemmafru som lever på sin mans pengar. Nej. Jag är en kvinna. Som blev kär i en man som har lyxen att få leva sin dröm. Så jag har fått kämpa som ett as och kommer förmodligen att få göra det de närmsta 15 åren för att bli någonting. Jag är så mycket starkare än vad du någonsin kommer kunna förstå. I mångas ögon är jag bara Victors lilla ögongodis som han har runt armen, en liten accessoar som man inte behöver lägga fokus på. Man pratar över huvudet på mig. Dom skulle bara veta, hur jävla smart, klok och bra jag är.

img_6498.jpg

Jag är trött på att man tror sig ha rätten att behandla oss på ett visst sätt. Att det fortfarande är okej att kalla oss det ena eller andra. Less på att vi tjejer blir kallade horor när vi ligger med killar, medan dem får mer status. Less på män som tror sig ha rätt till så mycket mer än vi kvinnor. Sen blir jag less på oss tjejer som har en tendens att trycka ner varandra. Vi måste börja hålla ihop. Stötta varandra och hjälpa varandra. Vi måste sätta ner foten och stå på oss mer. För vi är bäst. Vi är vackra. Vi är kvinnor, och utan oss hade ingenting fungerat.

Länge leve vi. 

img_6500.jpg

27 kommentarer

 1. Bra skrivet! You go girl! Jag är medelålders och har en dotter som är på väg in i tonåren. Som jag peppar henne att veta sitt värde, tro på sig själv och människors lika värde. Vi har kommit en bra bit men det finns mer kvar å göra. Men när en bloggare skriver såhär blir jag glad.

 2. Väldigt bra skrivet Maja! Det är så ”normaliserat” att kvinnor inte har samma värde/förutsättningar som män, och det viktigaste är att lyfta det och prata om det för att det ska kunna förändras. Håller med Annika, superbra och viktigt att du som bloggare skriver om det. Hoppas fler gör detsamma!
  Tack för en bra blogg och grattis till lägenheten! Kram Emma

 3. Väl skrivet! Jag känner igen den där tonen du beskrev att dina killkompisar har. Med lite självdistans hade jag kanske själv kunnat bli sådär defensiv om rollerna varit motsatta.
  Argument i stil med att ”svenska tjejer har inget att klaga på i jämförelse med resten av världen” (som jag egentligen tycker är ganska nedlåtande/förminskande oavsett ”välmening”) som ofta tas upp brukar jag besvara typ så här.
  -Ska ALLA världens problem, orättvisor och kriser lösas innan vi kan lösa de som direkt påverkar oss själva, i Sverige? Kan man kanske -hör och häpna- fokusera på FLERA problem på en och samma gång? Jag tror att de flesta av oss är kapabla att samtidigt hålla flera frågor aktuella, och lösa dem. Iaf, keep up the good work! <3

 4. Word sister! Jag är så glad över att fler och fler verkar fatta grejen med hur viktigt det är med jämställdhet! Blir så sjukt trött på folk som säger att feminismen har gått för långt och att man hatar alla män om man kallar sig för det. Herregud, väx upp och lär där vad det innebär. Att vara feminist innebär att man ser att samhället är styrt efter ett patriarkat och vill att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Det är inte mer komplicerat än så. Det är på tiden att det ändras nu. Och ja Sverige har kommit långt jämfört med en del andra länder men det betyder inte att man ska nöja sig. Tex kommer det dröja 33 år innan det blir lika lön för lika arbete om det fortsätter i samma takt i Sverige idag. Smaka på det liksom, 33 ÅR. Jag lär inte ens jobba då. Det är bara att ta sig en titt på instakontot ”assholesonline” för att fatta vardagen för en offentlig tjej. Och även om det inte sker i samma omfattning är det så många tjejer som är med om samma sak.

  Men kampen fortsätter och jag tänker inte ge upp. Känner mig stolt och glad över att läsa ditt inlägg, systerskapet så fint och viktigt. Tack för ditt inlägg Maja <3

 5. Instämmer med varenda ord, så himla klokt skrivet. Du är en fantastisk förebild!

 6. Väldigt stolt över att ha så kloka vänner, och att du är en av dem ❤

 7. Så jävla bra skrivet 🙌🏻 du slog huvudet på spiken flera gånger. Och även om man själv inte upplevt alla situationer än kommer man antagligen göra det eller ha någon nära som är med om det! Jag hoppas att kommande generationer får läsa om internationella kvinnodagen i historieböckerna och att de skakar på huvudet åt vår dumhet och firar att alla istället gläds åt en humanist dag. Vi är lika mycket värda och lika viktiga – oavsett kön, religion och bakgrund <3

 8. Å andra sidan får vackra kvinnor nästan allt i livet gratis. Män klär inte av kvinnor med blicken. Vi är genetiskt skapta för att beundra kvinnor vi finner attraktiva… Hade du varit ihop med din pojkvän om han inte varit idrottsstjärna?? Nope.

  • majanilsson Svara

   Jag tror att du precis bekräftade varför den internationella kvinnodagen samt feminism behövs. Och jag visste inte att en del av den manliga befolkningen i Sverige faktiskt lever kvar på 1700-talet, fascinerande. Önskar dig en trevlig dag Ulf.

   • Nu håller jag med/förstår mycket av det du skriver. Men precis som Ulf skrev är detta genetiskt. Att titta på något man finner attraktivt vidgar pupillerna till exempel.
    Men att du drar upp mäns kvinnosyn från 1700 talet har inget med genetik att göra då det tar flera tusen år för gener att utvecklas och anpassas.

    Sen måste jag erkänna att jag inte har någon aning om vilken typ av blick du menar då jag är kille och aldrig upplevt att någon klätt av mig med blicken och aldrig klätt av någon annan med blicken.

  • ”Hade du varit ihop med din pojkvän om han inte varit idrottsstjärna??”

   Ja, det tror jag absolut att hon hade. Jag tror på intet sätt att det spelade någon avgörande roll.

  • Uffe du hade gjort allt för att vara ihop me en fotbollsstjärna…
   Lägg din tid på annat som att snickra eller fiska istället för att lägga näsan i blöt här..
   ———–///–///////////——-
   Go Maja du är bäst!

 9. Asså, du söker så jävla mycket uppmärksamhet hela tiden. Hur fan står Victor ut med dig ?

 10. SÅ JÄVLA BRA SKRIVIT’ jag håller med dig till 100!!
  Jag känner igen mig i ALLT du skriver, det är så
  Tragiskt!!

  Stand your ground giiiiiirl!!
  Kramis

 11. Ulf och Lucas: Det finns mycket man skulle kunna skriva om era idiotiska kommentarer, men jag orkar inte ens börja. Låt bara Maja vara. Förstår inte hur det ska kunna vara så jävla svårt.

 12. Precis så! Bra skrivet Maja! 🖐🏼
  Btw, vilken fin lägenhet ni köpt. Hoppas ni kommer trivas! 🙂

 13. Håller med om varenda ord! Som alla andra skriver, du är grym 👊🏻🌟

Skriv en komentar