Maja Nilsson Lindelöf

Kanske det bästa några av er vet, eller det absolut tråkigaste. Jag hatade kondition innan jag blev ”duktig” på det. Att springa var det värsta jag visste men jag fick till en powerwalk då och då. Idag är kondition min absoluta träningsform. Dels för att tiden på springbandet eller cykeln blir en sån ventilation för mig, jag lyssnar på musik och dagdrömmer eller tänker på allt från det lilla till det stora jag har i mitt lilla huvud. 

När jag började träna för att få resultat bestämde jag alltid en tid jag skulle hålla. Det kunde vara en timme på crossen eller 30 minuter på löpbandet. Men är man nybörjare på träning eller precis har börjat blir det lätt att det blir mer kvantitativ än kvalitativ träning. Man tror lätt att man har kört på som satan bara för att man har stått på löpbandet i en timme när man egentligen bara har lyssnat på en podd och gått fyra kilometer.

Jag köpte en pulsklocka och bestämde istället hur många kalorier jag skulle bränna per pass. Snittet låg vid 600 kcal. Jag tränade alltså till jag hade nått den förbränningen. Detta gjorde att resultaten blev bättre och jag började se en förändring. Dessutom tog man i mer, om jag bara ville ha träningen gjord så tog jag i som uti helvete vilket minskade tiden på gymmet. Alltså springer jag på 12 istället för 9 så når jag ju såklart 600 kcal på kortare tid.

img_7923

Desto bättre kondition man får desto roligare blir det. Ni är några som har kommenterat och mailat om hur jag orkar eftersom att det är så tråkigt.

Mina tips är;

Bestäm dig. Innan du börjar passet ska du bestämma dig för X antal kilometer eller kalorier du ska klara. Gå på dagsformen och sätt upp rimliga men ändå utmanade mål. Gör det inte svårare än vad det är, gör det bara. img_7927

Uppdatera spellistan ofta, musik underlättar alltid. Har jag en ny favoritlåt tränar jag dubbelt så bra.

Googla inspiration innan eller under passet. Har jag noll energi kan jag sätta mig på cykeln och titta på musikvideos på Beyonce. Det går inte att inte bli motiverad.

img_7925

Variera dig. Du behöver inte stå på löpbandet i 60 minuter. Jogga i 10, kör intervaller i en kvart på cykeln och sista kanske 20 på crosstrainern.

Visualisera. En kanske lite töntig sak är att jag ofta dagdrömmer om vilka mål jag vill uppnå och hur jag vill se ut i vissa situationer (ja, jag vet att det är ytligt). Exempel är en klänning jag vill ha i sommar, på typ summerburst, då visualiserar jag det i huvudet och springer.

Öka alltid och sätt upp nya mål. Om 5 km var ditt mål i somras ska du inte nöja dig med att du idag kan springa den sträckan utan problem. Öka till 7 km, sen 10 osv.

Köp bra skor. Jag sprang milen förut i ett par skor som var helt fel för mina ben vilket resulterade i att mina knän blev helt förstörda. Tog nog ett halvår med nya skor innan det kändes helt 100 igen.

Ge dig själv en klapp på axeln. Man får inte glömma bort vart man var innan man satt upp målen. Jag kan ibland ha sprungit en mil och inte ens tycka att det var bra jobbat. För tre år sedan hade jag aldrig kunnat springa den sträckan.

Träningsdagbok. Jag skriver alltid ner vad och hur jag tränar på min telefon. Ofta även reflektioner ”idag kände jag mig stark” eller ”idag tog jag inte ut mig 100 %”. Detta gör att man ser sin träning svart på vitt.

Köp snygga träningskläder. Det blir roligare att stå där på springbandet och svettas om man känner sig snygg.

img_7931

3 kommentarer

  1. Din blogg är guld värd!!! Har du någon Spotifyspellista som du kan dela med dig av? Kram

  2. Vilka grymma tips! Man behöver läsa/höra det från någon annan för allt är ju egentligen ganska självklart men när det väl är dags att träna så tänker man bara ”vad fasen skulle jag göra idag?”. Men nu så är det bara tuta och köra! 🙂

  3. Har du någon app som du använder som träningsdagbok? Eller var antecknar du?

Skriv en komentar