Hej Maja! Har en fråga som hänger ihop lite med den första frågan du besvarade. Har funderat lite över detta sedan du skrev ditt inlägg om att dra ner på sociala medier. Vill också verkligen understryka att detta inte på något sätt är kritik utan bara en fundering! Du säger att du mår bättre av att dra ner på sociala medier och att du bara snabbt går in för att posta själv. Hur tänker du då kring att du på ett sätt bidrar till det som får dig själv att må dåligt? Du är själv en ”influencer” som postar bilder osv för att folk ska gå in och kolla på men har samtidigt insett att du inte själv vill sitta och scrolla igenom instagram. Är det något du har reflekterat kring? På ett sätt bidrar du ju, med ditt jobb, till det beteendet. Kan inte riktigt formulera min fråga inser jag men hoppas du förstår vad jag menar! Och som sagt, detta är absolut ingen kritik mot dig och jag hoppas att du kan förstå mig rätt. Älskar att följa dig i alla dina kanaler och detta var bara en fundering som dök upp hos mig och av nyfikenhet undrar jag om det är något du reflekterat över själv. Kram!

Hej <3 och bra fråga! Jag tror ju att alla fungerar olika och blir inspirerade av olika saker. Jag ÄLSKADE instagram tills jag själv började ha det som yrke. Jag får svårt att slappna av nu att gå in och skrolla halv tio en söndagkväll gör att jag blir påmind om mitt egna jobb och vad jag borde göra och inte. Typ som om att man är journalist, och spenderar sin fritid med att läsa andra texter som är liknande ens egna. Det är ju utvecklande men inte jättehälsosamt att göra när man väl är ledig från sitt jobb.

Jag går in på instagram när jag är i jobb-mode och vill ha inspiration. Eller när jag helt enkelt bara vill se vad mina nära och kära har för sig (då får jag ställa in hjärnan på att bara njuta av det istället för att skapa massa måsten för mig själv).

. Jag tror att instagram verkligen kan inspirera andra, på riktigt, och att alla inte är som mig, blir lika påverkade. Victor kan sitta inne exempelvis och bara skrolla, han blir aldrig påverkad på ett negativt sätt utan kikar lite, sen lägger han undan telefonen. Såg ett klipp på en basketspelare, en hund eller hans lillebror som spelar hockey, likear lite och sen går hans dag vidare. Han sitter aldrig inne på kvällar när vi tittar film, äter middag eller liknande. Hänger vi en hel dag tror jag att han går in typ en gång vilket jag älskar med honom. Obrydd om omvärlden återigen. Och att mitt barn ska få en sån pappa är det bästa som finns. Hursomhelst.

Jag tycker att det blir ohälsosamt när man är inne MYCKET och nästan maniskt. Jag tror många känner igen sig när jag skriver att man bara uppdaterar gång på gång, symbolen rullar längst upp på sidan tills det står ”inga nya inlägg”, och för vad egentligen? Att se vad andra gör när man uppenbarligen själv inte har någonting vettigt för sig. Eller så har man någonting vettigt för sig, kanske väldigt vettiga saker, men ens tix att gå in tar över. Så skillnaden och svaret på din fråga är att jag älskar sociala medier, i en lagom mängd, och när jag jobbar, men inte på min fritid och det är jag ganska säker på beror just som jag skrev, på mitt jobb. Och att jag har fått en ganska så skev bild av sociala medier och att ”hänga med”. Jag kan bli stressad om jag inte har varit inne på länge och det om nått är ju ett kvitto på ett ickenormalt beteende. Jag vill absolut inte leva ett liv som styrs av min mobil, därav min detox.

Så jag är på detox och uppmanar till att inte gå in på instagram men ändå fortsätter jag att publicera inlägg efter inlägg, jag förstår din fråga. Men jag hoppas och vill tro att jag inspirerar på ett hälsosamt sätt, att när man ser en post av mig eller läser ett blogginlägg får en positiv känsla i kroppen. Och får man inte det, så anser jag att det är ens egna val att avfölja. Exempelvis läser jag vissa bloggar när jag är i vissa sinnestillstånd, exempelvis väljer jag en blogg om jag vill ha inspiration i jobbet, en inom mode och en inom mammarollen. Men har jag en dag med mycket prestationsångest då ger det mig ingenting att gå in och läsa dom bloggarna, då går jag in på en annan typ av blogg och läser om något som för mig är helt oviktigt. Eller så går jag inte in alls. Samma med instagram, jag följer konton jag mår bra av att följa (när jag väl väljer att kika), annars avföljer jag. Och låter min energi gå till någonting annat istället. För det inspirerar kanske inte just mig, men kanske någon annan och det är ju det fantastiska med sociala medier.

Så summan av kardemumman så tror jag att man är sin egen lyckas smed och man har ett eget ansvar i vilka man följer och inte. Och man får se till sig själv och fundera på vad blir jag inspirerad av, och vad ger mig någonting? Och sedan köra på det. Man sparar energi på det sättet och blir en lyckligare människa.

Sen måste man komma ihåg vilken kraft sociala medier har och hur det kan påverka en, jag avföljde alla slags fitnesskonton när jag hade ätstörningar, och nu i efterhand såg jag hur mycket mer det påverkade mig än vad jag trodde.

Och jag fortsätter att uppmana till att ha detox från sociala medier, att skrolla på instagram flera gånger om dagen ger ingen nytta, och det tycker jag även om jag är en av de som postar. Där ska man kika in när man är nyfiken och har lite tid över. Man ska inte göra det medan livet passerar förbi. Livet är för kort för det.

Less scrolling, more living. Mitt motto 2019.

Stor kram <3

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer

 1. Therese Svara

  Tack för ett väldigt klokt inlägg! Har verkligen märkt så stor skillnad i mitt mående sen jag avföljde massa influencers och ärligt talat vanligt folk också. Det jag märker på instagram (jämfört med bloggar osv) är att det är en helt annan bild som målas upp, många postar ju exempelvis bara när det gör något speciellt. När jag är hemma en fredagskväll och bara tar det lugnt så brukar jag ta bort appen faktiskt, annars är risken att jag går in och så ser man vad alla andra gör (är ute och äter middag/dricker bubbel/whatever) och så får man, iaf jag, ångest av det för att alla andra verkar göra något. Men så försöker jag tänka på att alla andra som också ligger hemma och tar det lugnt kanske INTE lägger ut det på sociala medier. Det är mitt största ”problem” med instagram, att det visas upp en så polerad yta hela tiden.

  Det jag ville komma fram till iaf är att jag verkligen uppskattar att du delar så mycket av ditt liv och att man aldrig får ångest av att gå in på dina konton, varken instagram eller bloggen. Stor kram <3

 2. Matilda Svara

  Vilket bra svar Maja! Och vad du har blivit mycket bättre på att bemöta och besvara folks kommenterar, nyfikenhet och frågor. För mig som hela dagarna sitter och koncentrerar mig på ekonomiska och juridiska frågor kan det vara en fröjd att få skrolla lite på instagram och se mer ”obetydelsefulla” sakar som mode, inredning osv. osv. För dig är ju det helt kopplat till ditt jobb och din prestation. Självklart har du och jag då helt skilda uppfattningar kring vad sociala medier bidrar med.

 3. Ida Svara

  Fina Maja! Gillar verkligen hur du resonerar! Jag har själv detox från instagram och nu har jag det bara på min Ipad som jag har hemma. Alltså sitter jag inte längre ständigt med telefonen i handen i skolan och på andra platser, det är så skönt och nu blir det mycket roligare att titta på instagram när jag väl kommer hem! Gillar verkligen att du uppmuntrar till detta, man inser inte hur besatt man faktiskt är för ens man tar sig ut det. All kärlek❤️

 4. Kelly Svara

  Jag hoppas du kommer skriva en bok någon dag, så bra och fint som du uttrycker dig <3 Varje gång jag läst ett lite "djupare" inlägg här på din blogg så känner jag att jag fått insikt på något sätt och blivit lite klokare. Tack för det, du är bäst!

 5. Erica Svara

  Maja! Älskar din blogg, eran podd och din Youtube. Idag var jag själv hemma, kokade kaffe och la mig i soffan för att kolla på din senaste Youtubevideo, men hittade den inte? Är det jag som drömt att du la upp på din insta att du gjort en ny video eller finns den inte kvar? 🙂 längtar annars efter en ny video. ❤

Skriv en komentar