Onsdag mitt i livet. Ett lugn har infunnit sig i mig och idag är en väldigt bra dag. Det har varit hektiska veckor minst sagt men nu väntar hemmamatcher för Victor vilket i sin tur betyder att han kommer att vara hemma några dagar i streck och inte åka direkt, underbart. Jag har väldigt mycket på gång nu så att balansera mitt liv som mamma, fru, vän och affärskvinna har minst sagt varit utmanade. Jag har oftast varit väldigt snäll mot mig själv när det kommer till min mammaroll men nu senaste veckorna har jag känt mig ledsen.

Ledsen över att jag har haft mycket annat som har stressat mig och tagit upp min tid, ledsen över att jag så gärna vill så mycket med min karriär samtidigt som jag slits med tankarna om hur viktiga dessa åren med TL är. Ibland är det som om att jag inte litar på min egna känsla, jag vet att jag njuter, så mycket av allting som har med den där lilla människan att göra. Men så får man höra att oj, jaha du är inte hemma med honom fast du egentligen kan, du måste njuta nu Maja, småbarn mår bäst av att sitta inlåsta i ett hus med sin mamma 24/7, och så försvinner hela min känsla kring situationen. Känslan jag egentligen är trygg med. Att jag njuter, och det är tack vare, avlastningen jag får genom förskolan, eller när mamma är här på besök eller när svärmor kan ta honom ett dygn i Sverige när vi är där.

Vi alla har ju olika åsikter om det här men jag vet att många av er känner som jag gör. Man vill köra sitt race OCH vara världens bästa mest närvarande mamma. Men när Victor är iväg såhär mycket och att bo i ett land utan vänner och familj kring sig som kan hjälpa till så blir vissa dagar helt upp och ner och jag lägger mig helt gråtfärdig och stressad i sängen vid halv tolv på natten.

Senast jag pratade med min psykolog sa hon till mig att jag måste påminna mig själv om att jag gör så gott jag kan. Jag gör ju verkligen det. Och det är ingenting fel med att vilja jobba hårt, följa sina drömmar och samtidigt vara mamma. Livspusslet är svårt för alla och vi måste komma ihåg att vara snälla mot oss själva.

Det jag försöker påminna mig själv om är att när det blir såna här perioder så måste det också få vara okej. Ibland kan jag lägga så mycket skuld på mig själv över saker jag inte borde ha skuld över. Typ som igårkväll, helt slut efter att ha klämt in så mycket jobb som bara möjligt på bara tre timmar medan Teddan sov sin nap och sen lekte med Sandra, försökt svara på mail lite då och då samtidigt som jag har lekt med bollar.

Vi åkte till ett lekland (för att jag hade så tydligt samvete men egentligen var jag så trött att jag ville svimma) och väl hemma vid sextiden satt jag på tvn till Teddan så att jag skulle kunna laga ihop en trevlig middag till oss. Då står jag där och får dåligt samvete över att han sitter ensam i soffan med sin vatten i handen och snuttis i andra och tittar på Lejonkungen. VARFÖR? Varför i hela friden skulle inte det vara okej? Självklart måste jag ju få ihop vår vardag och att ställa mig och laga en god pasta till oss medan han sitter sex meter bort i en soffa är ingenting jag borde ha dåligt samvete över. Men där stod jag, med tårar i ögonen.

Jag har också dåligt samvete över att vi funderar på att lägga till en extra dag på nursery. Nu går han måndagar, onsdagar och fredagar och han ÄLSKAR det. Han säger knappt hejdå till oss utan springer in direkt innan pedagogen ens har hunnit ta av honom skorna. Om det skulle betyda ett mindre stressigt liv för mig så varför ska jag ha dåligt samvete över det. Det bör tilläggas att jag verkligen är duktig på att vara i nuet, utan telefon och allt sånt när vi är tillsammans men även om det ibland inte blir så någon gång ibland, så måste det få vara okej.

Nu när Victor har varit iväg har jag haft så mycket på min agenda som blir helt omöjligt att klara av med Teddan hemma, eller självklart kan han vara det, men hur snällt är det mot honom. Och det andra alternativet är att jag jobbar från 19.00 till sen natt för att få sakerna gjorda. Och då blir jag inte heller en bra mamma dagen efter. Och tredje alternativet är att jag blir en hemmafru istället.

Jag är glad att jag har min mamma i det här, hon påminner mig om att jag faktiskt är betydligt mycket mer med TL än vad jag tror och ger mig själv cred för. Vi sitter ihop han och jag så att han får gå en dag till på nursery kommer han förmodligen bara tycka är kul och skönt att slippa mig en stund. Dessutom går ju våra liv i perioder, om det blir en stressig höst för den här familjen så får vi lösa situationen så att det blir bäst för alla. Och i vår kanske det blir lugnare och då avbokar vi en dag på nursery. Hösten och vintern är känt i vår fotbollsvärld för att vara den mest hektiska perioden men det blev en riktig chock i år när det slogs ihop med min hektiska period.

Jag ska berätta mer om vad all min tid går till längre fram, men det är de absolut största i min jobbkarriär hittills. Någonting som ligger mig varmt om hjärtat. Och det måste få vara okej, att både jobba hårt och vara mamma, ibland en supermamma och ibland en trött mamma. Bara för det, är man inte en dålig mamma. Vi gör så gott vi kan.

95 kommentarer

 1. Mina barn har alltid gått fullt på dagis, jag har jobbat mycket i perioder och vi mår bra av det. De växer, frodas och vi matar dom med kärlek.

  Det mest sjuka i denna värld är att detta är ett mammafenomen, detta hade aldrig ens diskuterats om det var omvänt.

  Släpp garden och lita på din magkänsla. Du är grym och en fantastisk förebild och mamma oxå kan jag lova!!

 2. Kommentarer aldrig men … vill bara påminna dig om att du är så mycket. Om inte minst en grym inspirationskälla för oss som följer dig, oavsett om det inte uppdateras varje dag, om du pausar det sociala en period för att vara med din familj eller lägger oss åt sidan. Du är också en helt fantastisk mamma och den absolut bästa för TL. Du e fantastisk!

  • Varför har du dåligt samvete? Ha inte det. Tänk dig två föräldrar som jobbar på kontor. Efter mamma- och pappaledigheterna går ju båda givetvis tillbaka till heltidsjobb och ungen får vara 5 dagar på dagis/förskola. Det är väl precis samma sak för dig/er ☺️

   • Tror kanske det är för att många i laget är hemma med barnen betydligt mer så jag kanske jämför mig med dom, jag vet inte riktigt men du har helt rätt! ❤️

    • Fast jämför dig inte med dom andra fruarna, hur många av dom har sitt egna varumärke och står på egna ben? All creed till dig!! Du är grym!
     Jag är själv mamma till två barn och kan säga att jag hade ångest över att lämna dom på dagis till en början men i efterhand har jag bara märkt hur mkt dom älskar dagiset samtidigt som dom kommer hem till en mamma som har energi och har ork att leka med dom. Om TL trivs på dagis så testa med ännu en dag och sen kanske utöka? Du får tid till att jobba och TL får leka, umgås och utvecklas socialt! Win win för bägge. Och ha inte dåligt samvete ❤️

 3. Hej Maja!
  Jag vill egentligen bara kika in för att jag blir fundersam när jag läser dina inlägg ibland. Allt jag läser och förstår är din enorma kärlek, dels för Victor, men också för TL. Du visar sån enorm tacksamhet, glädje och kärlek för allt i ditt liv. Och att du är så genuin tror jag är vad som gör att så många tycker om dig. Därför blir egentligen min fråga, för vems skull får du dåligt samvete? För TLs? För dig själv? För Victors? Eller för alla de människor som följer dig och som du tror kanske dömmer dig?

  Oavsett vad så vet du vad som är bäst för ditt barn, och du vet vad som behövs för att eran familj ska må så bra som möjligt. Jag kan förstå komplexiteten i att ha en man som är borta mycket, ett jobb som kräver mycket tid, men då är det väl HELT fantastiskt att han trivs så bra på nursery som han gör? ❤️

  Vill inte på något sätt förminska de känslor som du beskriver, utan mer förstå dig på rätt sätt. Att man lagar god pasta, skickar honom till nursery, eller jobbar för sitt leverne och för att göra det bästa man kan för sig själv och sin familj är inget man ska ha dåligt samvete för. Oavsett vad. Du gör vad som är bäst för din familj, och återigen, allt du återspeglar är din enorma kärlek för din familj.

  Stor kram!

 4. Hej Maja!
  Ville bara skriva från en tre barns mamma. Bara du och Viktor vet vad som är bäst för er son. Strunta i vad alla andra tycker om hur ni borde göra med erat barn. Mår han bra och älskar nursery så ska du inte må dåligt över att ha honom där en extra dag ♡ alla kämpar med sitt livspussel och gör sitt bästa!

  Jag hade själv en period i mitt liv för flera år sedan då jag varje morgon fick väcka mina flickor alldeles för tidigt för att lämna dom på dagis vid 06:30 för att hinna till jobbet och sen hämta dom vid 16:45 och mitt hjärta gick sönder varje dag. Hade inget annat val för att kunna försörja oss. Idag är allt bättre med jobb och tider vilket är guldvärt.

  Jag förstår att du måste känna så mycket känslor speciellt då du är mycket själv med TL men var inte för hård mot dig själv. Vi är många föräldrar som måste låta våra små få vänta eller roa sig själva ibland när mat ska göras eller när man är sjuk osv.

  Skickar massa kramar till dig och följ din magkänsla , det som är bäst för er ♡

 5. Du är världens bästa mamma! Glöm aldrig det. Ni är en trygg och glad familj, ni har fokus på TL och ni gör så gott ni kan, vilket alltid är gott nog.
  Var snäll med dig själv!
  Du skulle knappast bli en bättre mamma som hemmafru, lika lite som V skulle bli en bättre pappa som hemmaman.

 6. Du formulerar dig på ett så fint och gripande sätt. Tvivla aldrig på dig själv, du är precis den där mamman så många ser upp till. Varje familj är unik och jag är helt säker på att er son mår som bäst sålänge hans föräldrar mår bra och följer sina drömmar ❤️

 7. Han är inte mycket på nursery.
  Jag jobbar som förskollärare och majoriteten av barnen är mån-fre och från 7.30 till 16.30. Men förstår att det känns konstigt. Men folk har alltid åsikter om allt. Du, Viktor och Teddan är de enda som har rätt att ha en åsikt. Eller så resonerar jag och min man kring beslut vi tar för familjen.

 8. Åh jag blir lite tårögd när jag läser detta… Dels för att jag är mammaledig med min 10 månaders och ska börja jobba 100% om 2 månader och dels för att vi som mammor och kvinnor ska behöva stå ut med så mycket åsikter och att folk tycker si och så om ALLT.

  Kör ditt race! Hur hade det sett ut om ni hade bott i Sverige och haft ”vanliga” jobb? Då hade förmodligen både du och Victor jobbat 100% nu och Ted Louie skulle varit på förskolan 5 dagar i veckan. Så ja, det är väl svårt att ta in kanske MEN, var snäll mot dig själv och det dåliga samvetet tror jag alltid kommer finnas där, oavsett vilken livssituation man har. Du verkar vara en fantastisk mamma till TL, stor KRAM

  • ❤️❤️❤️❤️ åh!!!!! Skickar kärlek till dig, vad mysigt med en 10 månaders och vad härligt att komma ut ur huset igen. Massa kärlek det kommer att gå toppen ❤️ och tack för dina fina ord

 9. Hej Maja,

  Har alltid gillat din blogg men tycker att den senaste tiden har det blivit väldigt mycket offerkofta på dig. Allt du pratar om är hur mycket du har i livet och att du har fullt upp med jobb och att ta hand om din son. Alltså jag vill skriva kom ner på jorden, vi vanliga människor jobbar 8-17 och är inte hemma förrän 18 och kan då hämta våra barn från förskolan och då ska man hinna göra allt och lite till. Tror att du har det väldigt bra och gnäller väldigt mycket. Känns som att du ältar otroligt mycket.

  • Jill Sandberg Svara

   Läs din kommentar igen.
   Fundera på om du hade sagt så till Maja om du träffade henne live och hade du uppfostrat dina barn till att säga så till någon annan?

   Tror svaret är nej

   Har du inget bra att säga är det ibland bättre att vara tyst!

  • Suck. Att Maja beskriver sin upplevelse i sin situation som mamma utifrån hur de lever sitt liv betyder inte att hon inte förstår att andra som lever på andra sätt också kan ha det kämpigt. Det är ju just denna genuina och ärliga sidan som jag tror de flesta av oss följare uppskattar. Stör du dig på detta kan du väl läsa en annan blogg istället. Finns väldigt många andra med betydligt mer fluff och perfektion om det får dig att må bättre!

  • Du kan inte tänka dig att Maja jobbar långt mycket mer än så bara det att hon inte har klassiska kontorstider? Och gör allt för att kombinera jobb och familj?

  • Det här var den mest onödiga kommentaren jag läst i mitt liv. Internettroll deluxe.

  • Även om det var onödigt hårt formulerat av Anna så kan jag delvis förstå vad hon menar. Ibland blir man så fast i sitt eget och behöver lyfta blicken och titta runt sig, både på ens egna privilegier och hur andra har det. Annars blir man lite världsfrånvänd. Finns väldigt få människor här i världen som kan jobba endast för att det är kul och för att man brinner för det, inte för att sätta mat på bordet. Ibland måste man ”count your blessings” .

 10. Hej Maja! Jag blir så tagen av din text och dina tankar och känslor. Vad lyckligt lottad er lilla kille är som har så inkännande föräldrar som er.

  Jag jobbar som förskollärare i Sverige och jag skulle säga att det finns mååånga barn l svensk förskola som är yngre än TL och har mkt längre dagar och veckor. Men alla gör vi vårt allra bästa. Någonstans måste vi ändå som mammor och medmänniskor ha den tillförliten till varandra.

  Du är Ted Louis Mamma, den absolut bästa för just honom.

  • ❤️❤️❤️❤️ så många fina förskolelärare som har hittat in hit med så fina åsikter. Stor kram

 11. Jag bor också utomlands och har två barn. Jobbar heltid och mer där till – jag vet precis hur det det dåliga samvetet gnager och gnager. Men vet du, tror du att papporna går runt och känner så här? Barnen har faktiskt två föräldrar (oftast), så varför är det default att mammorna alltid ska gå runt och känna sig otillräckliga. Man är en ”working Mom” – men varför är papporna bara pappor och inte ”working Dad”? Kan reta upp mig nåt otroligt! När mina barn frågar varför jag inte är hemma-mamma som en del av deras kompisars är, har jag börjar säga ”fråga pappa varför han inte är hemma”. VÄGRAR släpa på det här dåliga samvetet också! Man kämpar på så gott man kan och det är verkligen inte lätt. Så jag förstår precis din känsla. Men jag tycker du verkar vara en superbra mamma till TL och tycker du också ska tänka lite mer som en pappa 🙂 Dessutom känner jag att det ofta är större tryck på allt detta i Sverige, där man har möjlighet att vara hemma med barnen länge. Jag fick 12 veckors mammaledigt där jag bor, har inga släktingar eller familj heller. Så vi har förlitat oss på nanny osv. Barnen är trygga och fina än så länge men har oroat mig så mkt såklart. Faktiskt helt onödigt, och orättvist! Tänker numera att ”it takes a village” osv – det KAN vara fler som uppfostrar och tar hand om, än bara mamman och pappan! Stor kram till dig och släpp ditt dåliga samvete bums! <3

  • AMEN! It takes a village, älskar det och ska komma ihåg det. Han är aldrig så lycklig som när han är kring andra barn, sin farmor och mormor, vänner och familjerna. Man gör så gott man kan och sen får man ta hjälp. Stor kram

 12. Hear hear! Tror helt ärligt man blir en bättre mamma om man är nöjd och glad på andra plan i livet också. Jag tycker du är grym som roddar runt en liten, karriär och en flängande man. Hos oss är vi 2 som jobbar raka veckor och får knappt ihop det ändå 😅 heja dig! 💕

  • ❤️❤️❤️ verkligen! Och tack för dina fina ord. Alla mammor och pappor där ute är grymma, herregud detta livspussel 😂

 13. Heja dig Maja! Det sista du ska ha är dåligt samvete. Man behöver inte sitta ihop med sitt barn 24/7, för att vara en bra förälder. Strunta i vad normen säger att man ska vara eller inte vara som mamma. Du om någon vet vad som är bäst för TL. 😊🙏🏼

 14. Så gott vi kan. Låter ungefär som ”kvalitetstid”…Samma försök till ursäkt…

 15. Glöm inte att du jobbar precis som andra som har sina barn på förskola. Det ska inte skilja på vilket yrke man har. Tänk hur många barn som går heltid på förskola pga föräldrars jobb och ändå får världens tryggaste uppväxt.
  Lägg till då att du jobbar mer än heltid har ändå inte din som fullt ut på förskola. Du o ni är helt fantastiska i er syn på familj och hur ni gör med er son.

  Den kärleken vi kan läsa oss till i dina inlägg till din familj. Hallå bara där är beviset på vilken helt fantastiskt uppväxt er glada, söta o tillgivna son har.

  Ps hade han mått dåligt hade han inte suttit där i soffan, älskat förskolan o alltid varit så glad det är snarare tecken på vilken trygg anknytning han har till sin familj dvs DU o Viktor

  • ❤️❤️❤️❤️❤️ åh. Så FINA ORD jag kommer hulka snart, tack för att du tog dig tiden att skriva till mig.

 16. Maja, jag har följt dig sen dag 1.
  Har läst din blogg sen du började med bloggen. Du har HJÄLPT mig med min psykiska hälsa. Podden och dina inlägg har räddat mig från så mycket kan inte med ord beskriva hur viktig du är för mig ♥️ Du är en FÖREBILD för ALLA människor, kvinnor, mammor osv i världen.
  Dem som skriver dem
  Kommentarerna om att du borde vara mer med din son osv osv, borde istället lära av dig.
  Jag är äldre än dig, och har 3 barn och har lärt mig av dig att TA HAND OM mig själv. Om hur viktigt psykisk hälsa är och att jag vågar sätta mig själv före allt annat i hemmet när jag känner att jag behöver en paus.
  Tack tack snälla Maja för allt du gör. Tackar gud för att jag har hittat till dig. Inspireras så oroligt mycket av dig och berättar om dig till alla jag känner♥️
  Med dessa ord, vill jag säga: Teddan har finaste mamman man kan önska sig. Han är liten än att förstå hur stor skillnad du gör i denna värld. Men om några år kommer han vara så stolt. Så nu när han är liten , fokusera på vad som är bäst för er. Alla har olika liv och väljer scheman efter deras behov,
  Välj dem dagarna du/ ni behöver för att ha honom på nursery
  Ni lever ett annorlunda liv Som en vanlig arbetare i Sverige inte förstår och kommer ledig att förstå. Det krävs så mkt energi att uppfostra barn när man lever med en man som spelar fotboll( borta mkt) i ett främmande land utan nära vänner och familj) pratar utav erfarenhet. Jag uppfostrade 2 barn i 5 år utomlands. Och förstår dig precis. Jag hade ångest även när jag var med barnen och gav 200 procent av mig för att jag alltid kände mig ensam och att barnen behöver 2 föräldrar osv osv.. har lärt mig att barn behöver glada positiva energi rika föräldrar/ förälder. Så snälla gör det som du och Viktor SJÄLVA känner. Alla andra kommer alltid ha ngt att kommentera om. Det är inte deras liv, det är ERT liv ♥️

  • Åh började gråta och har läst din kommentar flera gånger nu. Tack tack tack, vilka otroligt fina upplyftande ord. Wow ❤️ det är vårt liv! ❤️

 17. Hej Maja! Du är en av få jag följer, och det rätt så slaviskt haha. Jag gillar din ärlighet och humor, den skiner verkligen igenom i dina stories mm.
  Angående inlägget du skriver här – DU ÄR EN BRA MAMMA! Jag förstår att det knappt spelar nån roll vad jag skriver här men klart ni ska låta honom gå en dag till på nursery om ni har möjlighet till det. Min son är exakt lika gammal som TL och går på förskolan 5 dagar i veckan, och det är inget konstigt alls med det, de allra flesta där verkar gå 30-40h/v och (nästan) alla ääälskar ju det! Jag kanske låter ”obrydd” men va fasen, kombon med jobb, egentid och tillsammanstid är ju den bästa, så får man längta lite till allt <3

 18. Hej Maja!
  Min son är ganska precis lika gammal som din. Han har gått i förskola sen två månader tillbaka och han älskar det numera. Jag brukar stanna till och tjuvkika I fönstret när jag hämtar/lämnar för att få se hur han härjar runt i glädje tillsammans med sina kompisar. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte haft dåligt samvete, jag grät några kvällar pga det. För att jag nånstans läste att någon (helt oviktig människa) tyckte att små barn inte hade i förskolan att göra. Men ärligt talat, den där oviktiga personen känner inte min son. Inte din heller. Vi ser på våra barn vad som gör dem glada. Och vad som gör oss glada sedan, är också en viktig bit! För hur ska vi föräldrar orka med att vara närvarande och roliga föräldrar, om vi aldrig får göra något som är för oss? Man blir så trött på att folk ska tycka åt höger och vänster, till slut slår man Knut på sig själv för att inget är rätt!

  Det blev ett långt inlägg, men jag hoppas att du en dag slipper känna dåligt samvete för att du satsar på din framtid. Din framtid är trots allt TLs framtid också. Stor kram till dig och tack för att du delar med dig av såna här saker!

  • Jaaa jag har också läst på typ familjeliv att man är helt galen om man lämnar sina barn på förskola innan en viss ålder och ett visst antal timmar, att det SKADAR BARNEN och så satt jag där och grät medan Victor bara skakade på huvudet hahah. Så himla fina ord, tack för att du tog dig tiden att skriva till mig ❤️

 19. Ett barn mår inte alls bäst av att bara vara med sin mamma 24/7 som vissa menar.
  Snälla hör i Sverige har majoriteten av föräldrar sina barn heltid på förskola. Varför skulle det vara annorlunda för er? Du jobbar och din man jobbar.

  Förmodligen kommer tl bara må bra av en extra dag på nursery eftersom du då dem andra dagarna kommer vara piggare och gladare.
  En glad mamma är en bra mamma! Vi måste också få vara människor även fast vi är mammor.
  Jag tycker du är en inspiration, speciellt för oss småbarnsmammor.

  Och skit i vad negativa tråkiga människor säger, dem lever inte ditt liv!

  • ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ nej du har helt rätt. Mailade förskolan idag, känns så himla bra. Massa kärle

 20. Nu är jag inte mamma själv men mina föräldrar har alltid jobbat mycket & pappa framhävde alltid kvalitet före kvantitet för oss vilket jag verkligen tror på!!! När mina föräldrar var hemma var det verkligen kvalitetstid där jag & mina syskon fick all kärlek & uppmärksamhet vi behövde. Något jag ofta uppskattade & kunde se på vänner där (oftast) mammorna var hemma mycket mer men inte hade någon kvalitet i umgänget, jag är så mycket närmare mina föräldrar tack vare att det alltid var noga med att lyssna/finnas/visa kärlek till oss när de var hemma!
  Dessutom tänker jag att det är nyttigt för TL att se att både mamma & pappa jobbar hårt ❤️

 21. Hej. Min dotter är också 1,5 år. Hon går fulla dagar på förskolan mån-fre. Hon älskar det. Och jag älskar att jobba. Och älskar att hämta henne efter jobbet och kvällarna blir så mysiga när man har fått sakna henne lite under dagen. Först tog jag åt mig när folk kommenterade hur jag kunde jobba heltid med ett så litet barn, jag borde vara hemma. Nu bryr jag mig inte. Det här är det bästa av två världar för oss.

  • Håller verkligen med. Kvällarna efter förskolan är dom bästa, vi har en rutin att bada då, i typ en timme bara han och jag. Bästa som finns. Tack för din kommentar ❤️

 22. Min yngsta började förskolan en vecka innan han fyllde ett år och gick alla dagar i veckan. Han ÄLSKADE det. Det betyder INTE att du är en sämre mamma. Tänk på flygplanen man måste först hjälpa sig själv för att sedan hjälpa en annan.

 23. Vet du vad jag gjorde idag efter att jag lämnat mina två kiddos på förskolan (varav den yngsta är prick lika gammal som TL)? Jag promenerade 8km och plockade svamp. Solo. Lyssnade på ljudbok och njöt av att svänga på armarna. På arbetstid! Och damn it felt good.
  Att vara mamma är allt jag någonsin önskat av kärlek, men det är samtidigt den största utmaning jag fått. Vi är bara människor Maja <3

  • Åh haha blev rörd!!! Så fint formulerat allting och vad magiskt att få plocka svamp ENSAM en vanlig onsdag ❤️

 24. De enda som vet vad som är rätt för dig och er är ni själva. Min fundering är väl vad du så gärna måste uppnå i ”karriären”. Det är ofta jag ser att influenser jagar och jagar saker, men varför? För att synas? Många influenser kan inte ta ledigt, enligt de. Varför skulle inte en influenser kunna göra det? Det kanske handlar om att influenser måste synas för att må bra? Vet ej. Men du kanske kan ge en bra förklaring.

  • Jag hade jagat efter mer oavsett karriär! Det ligger i min personlighet, jag vill alltid utvecklas och växa i min yrkesroll, så tråkigt om man inte bilen det tänker jag! När jag var 18 och jobbade på Donken ville jag bli manager efter två månader, det är bara sån jag är! Kram

 25. Hej Maja! Jag förstår precis din känsla, man vill verkligen göra sitt bästa på alla sätt och vis. Jag tycker du ska fundera över hur mycket du faktiskt jobbar, jag gissar att du enkelt arbetar 40h i veckan. Det finns ingen med ett så kallat vanligt jobb som arbetar 40h i veckan och bara har sitt barn på förskola 3 dagar i veckan. Därför tycker jag att du absolut enbart ska utgå från er situation och såväl din som Victors jobbsituation. Och skulle TL vara några fler timmar på förskolan skulle du kanske känna dig mindre splittrad när det är mycket i jobbet och slippa känna dåligt samvete.

  Ni ska utgå från vad som är bäst för er, för dig, Victor och TL 😊

  • Det har du helt rätt i. Måste nog respektera jobbet lite mer och anpassa vardagen efter det så jag inte blir galen snart. Tack för fin kommentar som fick mig att fundera lite. Tack tack tack ❤️

 26. Hej Maja!
  Jag brukar inte kommentera men följt dig så länge jag kan minnas och jag kände mig bara tvungen att skriva något nu.

  När man läser inlägget så märker man att du vet ju innerst inne, hur det faktiskt ligger till. Som någon annan sa ”släpp på garden” och lita på din magkänsla. Kanske lättare sagt än gjort när övertänkandet tar över men när man läser allt du skriver samt följt dig så pass länge så SKRIKER hela min magkänsla att du måste vara den mest fantastiska mamman någonsin!! Jag är HELT säker på det. Och HELT säker på att du gör ALLT DU KAN. Vem kan bolla livet som mamma, fru, vän och affärskvinna som du? Vem???

  Kämpa på!!! Du har många som beundrar dig och när jag blir mamma hoppas jag att jag kan bolla allt, framför allt min karriär så som du gör, och faktiskt försöka unna mig den även om man någonstans prioriterar det sist i sammanhanget. För det förtjänar man, för sin egen skull!

  Kram kram kram. Du är fantastisk och mer än nog!!!

 27. Hej Maja!
  Jag ville bara ge dig mitt perspektiv, jag är 25 och var var den som blev lämnad först och hämtad sist på dagis/fritids 5 dagar i veckan. Min mamma lekte aldrig med mig vad jag kan minnas och jag blev liksom forcerad att underhålla mig själv. Jag lärde mig sätta på tvn själv på helgmorgnar när jag var lite äldre och jag tittade på tv tills mamma och pappa vaknade lite senare. Det var först när jag bodde som au pair i London och levde med en brittisk familj och de ställde krav att jag skulle leka med deras 9 och 11-åring. Leka med kids som bara ville spela xbox och hänga med brudarna på high street. Föräldrarna ville att jag skulle underhålla dem 24/7 men varken de eller jag ville det, de klarade sig gott och väl utan mig för de fick göra det de ville och jag fanns där om de behövde något. Jag vill också säga att jag förstår dig till 100% när influencerkollegor verkar spendera all vaken tid med sina barn, allt är en dans på rosor va? Som om deras personligheter försvunnit helt och deras behov med. Vad jag vill säga är – du ska inte skämmas för att du vill jobba, ha egentid, ett break, eller sätta TL framför en film medan du gör… whatever u wanna do. Jag tror I turned out ganska bra, självständig framförallt. Lyssna inte på någon annan. Gör det som känns bäst för dig och din familj. Mama needs a break am I right?

  • Tack för din kommentar! Så skönt att läsa från andras perspektiv. Håller med vem fan vill leka 24/7 😂 tack tack tack ❤️

 28. Du är grym!
  Hur löste ni att TL sov längre på morgonen? För ett tag sen skrev du att ni gick upp runt 6 men att ni nu behöver ställa klockan, vi har gått åt andra hållet med vår som 🙁 han vaknar tidigare och tidigare varje dag nu och jag är så trött…

 29. Hej Maja! Jag tänker att allt inte behöver vara satt i sten heller? För att ni lägger till en dag på nursery betyder ju inte att han behöver vara där 4dgr VARJE vecka, utan de veckor det behövs. Har du det lugnt en vecka ja då kanske han kan va hemma om det funkar! Allt måste inte vara svart eller vitt även om man betalar för en viss antal dagar. Älskar din blogg!

 30. Hej!
  Kan verkligen rekommendera podden ”mammasanningar med vivi och carin”. Dom tar bland annat upp det här med ”mammasamvetet”, kan vara skönt att känna att man inte är ensam.

 31. Johanna Heikkilä Svara

  Åh Maja! Jag studerar till förskollärare här i Sverige och vill säga att du är den perfekta mamman för DIN son. Att du tar dig ann en karriär får dig att växa och vara lycklig i din roll som Maja, är du en lycklig Maja så är du en lycklig mamma och när DU är lycklig så är din son lycklig. Och alla barn stimuleras olika, men något jag märkt är att alla barn behöver andra bra och andra vuxna. För att barn behöver se hur andra barn beter sig och gör saker, och vågar oftast testa sig fram när inte mamma eller pappa finns nära!

  DU är den bästa mamman gör din son. Det är mer än okej att göra saker som underlättar och gör dig lycklig också, glöm inte det.

  • Verkligen! Han älskar att vara med andra barn och jag har ju sett vilken utveckling det ger! Tack för din fina kommentar ❤️

 32. Har nog aldrig kommenterat här tidigare. Men ville bara säga att jag jobbar på förskola och där lämnas barnen som är 12 månader tidigt från morgon till sent på eftermiddagen varje dag. Och det är så det ser ut för alla, dom flesta jobbar ju 8 timmar varje dag + restid, så det förstår jag. Så vilken lyx TL har som har dig som är med honom så mycket. Du behöver verkligen inte ha dåligt samvete över det. En utvilad lycklig mamma är en bra mamma ❤️ Ta hand om dig. Kram

 33. Hej! Jag vill bara säga att jag känner EXAKT likadant. Jag arbetar som sjuksköterska och min sambo studerar till läkare. Fullt upp alltså. Igår grät jag när jag stod och lagade mat medans min son satt och kollade på tv. Hade också dåligt samvete helt utan anledning. Du är bäst 💕

 34. +1 på det här. Det är jobbigt nog att vara mamma och samtidigt komma ihåg sig själv och jag har också dåligt samvete om jag sätter på tvn för att få laga maten (vilket absolut inte är dåligt vi gör ju maten för oss och barnen!) eller låter henne leka själv en stund, vilket egentligen är bra. Barn ska lära sig ha tråkigt och kunna underhålla sig själva, det ingår i att dom ska lära sig olika känslor och att hantera olika situationer. Men kan bara tänka mig sen att ha tusentals människor som ser på, pekar, dömer och säger hur dåligt det är. Jag hade ju gått sönder av prestationen att alltid vara på topp, du gör det så himla bra. Jag ser upp till dig som mamma. Jag älskar att kika in på din instastory och se att ni gått runt i pyjamas hela dagen och sen ätit glass eller något sånt i soffan framför film. Älskar också att se när ni är ute på äventyr och tittar på djur eller går promenad. Det är för att du skildrar en verklighet. En dag orkar man baka bullar, gå på promenad, gå på playdate och laga gormet middag för att sen uppvakta sin man. En annan dag ligger man raklång på soffan hela dagen med ostbågar och låter pappa ta allt (om man har möjligheten). Livets balans! Min dotter går på förskola och jag jobbar hemifrån. Hon var sjuk en vecka och jag skulle ALDRIG kunna jobba och ha barn hemma. Jag försökte en dag och nej nej nej det går inte. Blev såklart Vabb resten av veckan för att kunna hålla fokus på henne. Så att TL går på nursery och lever rövare är HELT OKEJ. Hellre att han får kuta runt med polare och goa lärare några timmar som har fullt fokus på honom, än att vara med en mamma som nästan går sönder av stress och gråten i halsen. Då är det ju mycket bättre att du jobbar undan allting, dricker en kaffe i lugn och ro, går en promenad etc för att hämta upp honom med vidöppna armar och färsk energi för att du vet att du inte behöver vara stressad.

  Och tänk såhär. Får Victor lika mycket kritik för att han var borta 2 veckor? Går han av pga dåligt samvete? Skriker folk vilken dålig pappa? Nej. Det är alltid vi mammor som blir påpekade och pekpinnade och det värsta är att vi tar på oss det. Vi tar på oss bördan på axlarna, alla andras kommentarer.

  Nu blev detta jättelångt men KÄNNER IGEN MIG. Kunde varit jag som skrev det här.

  • Åh vilken fin kommentar. Sitter här helt gråtig haha ❤️ du har helt rätt och vad fint att få läsa din kommentar. Känns så skönt att ni är så många som håller med mig, pjuh. Massa kärlek

 35. Hej! Jag började på dåtidens dagis före jag var ett år, min mamma jobbade heltid och min pappa skift, ca heltid. Det var inget konstigt eller skammande kring det. Vi gjorde familjegrejer tillsammans på ledig tid, eller var bara hemma. Jag hade en finfin barndom med massor av fina minnen, det finns inget i mig som tänker eller känner att det var konstigt att jag började på dagis före ett års ålder. Gör det ni känner är bäst för er familj, ingen annan räknas!

  • Nej jag håller helt med! Jag började också förskolan när jag var ett år och mamma påminner mig om att det inte blev något större fel på mig för det he he. Tack för kommentar ❤️ ingen annan räknas!

 36. Hej Maja!

  Vill bara flika in att det inte alls behöver va dåligt att börja tidigt på förskola. Jag började när jag var 11 månader eftersom min mamma inte kunde vara hemma mer. Så jag gick på förskolan 5 dagar i veckan innan jag ens fyllt ett år.
  Har aldrig märkt att det ska ha varit nått problem, utan har snarare blivit en väldigt social och trygg person. Det har fler än mina föräldrar sagt.

  Och håller med alla kommentarer här. Ha inte dåligt samvete, även fast vi alla vet hur lätt det är att hamna där. Du vet vad som är bäst för TL. Du känner honom och är garanterat den bästa mamman för honom <3

 37. Det dåliga samvetet ska inte få lov att ta över! Alla gör det som är bäst i sin egen lilla familj och vi alla behöver avlastning ❤️!

  Det värsta är också att detta endast är en mammagrej! Hade du varit man hade man aldrig ens diskuterat att det vore negativt att arbeta!! Man kan absolut jobba OCH vara en fantastisk förälder!

  Heja dig Maja du är så grym & en förebild för oss alla❤️❤️

 38. Hej Maja,

  Jag växte upp med två föräldrar som gjorde karriär och jobbade otroligt mycket samtidigt som de var (är) supernärvarande och engagerade föräldrar!

  De var klassföräldrar, idrottsledare och ställer alltid upp. Men ja, de jobbade mycket, jag var alltid kvar sist på fritis (under förskoletiden började den ena 7 och hämtade mig typ 15:30, den andra lämnade på morgonen och jobbade senare).

  Min poäng är att jag inte alls led av det under min uppväxt, eftersom de var så engagerade i mitt liv med fotbollsträningar, kompisar och läxor. De körde till matcher och träningar, hjälpte mig och alla kompisar med läxor.

  Vet att de stundtals jobbade på kvällarna för att få ihop det och att vi hade barnflicka en dag i veckan för att få ihop det.

  Kontentan är väl att man kan vara närvarande och ge sina barn det de behöver även om de behöver gå lite mer på förskola/fritids. Så länge man är där för det som är viktigt för barnet.

 39. Jag blir så ledsen när jag läser det här, jag ser vad du försöker säga men det enda jag ser är hur du ursäktar dig för att du vill jobba. Det är såklart inget fel med att vilja ha en karriär bara för att man blir mamma, barn mår inte dåligt av förskolan, tvärtom. Jag tror det viktigt är när man väl är med barnen så ska man vara närvarande i den mån man kan, hellre lämna barnen på förskolan varje dag och vara en närvarande förälder när man hämtar dem är att småjobba hela tiden men ha barnen hemma.
  Och inget illa mot Victor men tror du tanken har slagit honom att han bör skaffa ett annat jobb eller så för att kunna vara hemma mer? Det är så kvinnligt att känna att man alltid ska vara med sina barn 24/7.
  Jag tycker ni gör vad som känns bäst för er och skit i vad andra tycker, ni känner Ted-Loui bäst och vet vad som funkar för honom (och er)
  Du är en fantastisk mamma Maja! Älskar din blogg och Instagram 💕

 40. Så ska du absolut inte känna. Du verkar vara världens bästa mamma! Undra hur mycket såna där pikande kommentarer din man får om sitt föräldraskap …
  Menar inte att han borde det, bara sjukt att nån ens tycker till om andras föräldraskap när det är uppenbart att allt står bra till med ungen. Alltså heja dig och lita på din egen magkänsla.

 41. Vet du varför du njuter? För att du har chansen att få ladda om, prioritera dig själv och det leder till att vi ALLA blir bättre människor. Vilket gör att tiden du får med TL blir ännu bättre där han också känner att du är närvarande.

  Vill skicka ett varmt bomullsfilter som blir till din guard mot andras åsikter. sluta aldrig lite på din egna känsla, det är den enda rätta!

  kramar

 42. Känner igen mig så mkt i det du skriver, har två söner 1,5 och 3 år gamla. Får så dåligt samvete jämt för att jag precis börjat jobba 100% efter föräldraledigheten och då är ändå min man hemma med barnen, har storebror på förskolan 3 dagar i veckan bara 4 timmar så han får leka med jämngamla barn men ändå får vi ofta kommentarer om varför vi lämnar han där när han skulle kunna vara hemma, och då får jag alltid dåligt samvete. När lillebror börjat förskolan i vinter ska jag gå ner till 80% för att korta ner dagarna men får ändå panik att dem blir där för mycket och varje dag. Vet ju att dem Kommer ha det jättebra där men för mig är det mer tanken att jag missar deras dagar. Fick liksom ångest av att jag bokat ett träningspass nästa vecka (1timme)när jag har en tidig dag ist för att åka hem till barnen då Att jag satt i 30 min med avboka knappen…blir trött på mig själv att jag känner såhär för jag vet ju att dem har det jättebra med pappa men svårt att sluta tänka såhär.. ville egentligen bara säga att vi gör vårt bästa för barnen även om vi har våra tvivel ibland🤦🏼‍♀️

 43. Alla har redan sagt så fina och peppande meddelande (vilket gick rakt in i mitt mammahjärta som ofta är tungt av dåligt samvete) så allt jag kan säga är att du gör så gott du kan, och enligt min mening upplever jag att du först och främst prioriterar TL, och alltid gjort. Det dåliga samvetet är ju också ett tecken på hur goda mödrar vi är, tänk om vi inte hade funderat på detta alls? Skuldkänslorna kommer ju faktiskt från kärlek. Och viljan att få vara med och delaktig. Men kanske för mycket och obalanserat i perioder.

  Jag ser att många skriver ”men papporna då” och jag kan ju snarare känna att mammor inte nödvändigtvis ska känna mindre dåligt samvete, utan sådär lite lagom balanserat för det är ju någonstans det som gör oss till tänkande, inkännande mammor. Papporna kanske snarare ska KÄNNA och FUNDERA lite mer, snarare än att vi ska ”få bort det”. Men det är bara en tanke.

  Oavsett så tycker jag att du är fantastisk, och jag inspirerad ofta av dina tankar, ord och tillgången till ditt starka känsloliv. Det är som att se sig själv i spegeln när en kommer in hit 🙂 kram på dig Maja! <3

 44. Hej Maja.
  Jag flyttade till England pga min mans jobb (pilot) när vår dotter var 7 veckor gammal. Jag Kände ingen och han jobbade väldigt mycket. Det var otroligt ensamt i perioder utan familj och vänner . vi försökte med Child minder, nursery och nanny för att jag skulle få någon tid för mig själv och mina drivkrafter. Annars hade jag på riktigt blivit galen. Att ha henne på nursery gav mig tid att plugga, träna och att ibland bara läsa en bok på soffan.

  Jag har även haft långa perioder ensam sen vi flyttade hem till Sverige (Västerås 🙌🏻) , då han fortsatt jobba utomlands, och nu har vi två barn. Sömnbristen har ibland varit outhärdlig.

  Allt jag kan säga är att du måste vara trygg i att en glad mamma som får göra det hon vill och behöver är en bra mamma. En bitter och trött mamma som inte får det, blir på sikt en bitter fru och det leder till mer bråk hemma, vilket i längden påverkar barnet mycket mer negativt än att bli lämnat på nursery en dag extra. Jag talar av erfarenhet!

  Våra barn och vår familj är harmonisk. För mamma och pappa mår bra, får utvecklas, och har tid för sig själva och för varandra. Och när vi är med familjen så är vi otroligt närvarande. Vi är tajta och har kul ihop. Vår dotter lärde sig så mycket på nursery och att bli tvåspråkig tidigt är grymt bra för utvecklingen av hjärnans synapser.

  Heja dig och stor pepp-kram! Du har lika mycket rätt att göra karriär som din man har!

 45. Vill bara säga att DU är anledningen till att jag vill skaffa barn. Har länge tvivlat på om jag verkligen är en lämplig mamma när man hör såna grejer att barn mår bäst att vara med en 24/7. Men så läser jag din blogg och tänker mamma livet kan ju vara fantastiskt också. Så nu sitter jag här 7 veckor gången och vet att jag har en så rolig tid framför mig. Kram

 46. Skaffa dig ett kontor någonannanstans. Skulle inte det vara skönt att gå till jobbet och där kunna jobba ostört,att inte alltid sitta hemma bland leksaker,tvätthögar utan gå hemifrån och att ha hemmet mer som en fri zon från jobbet.
  Man uppskattar mer att komma hem när man varit iväg ett tag.😍😍

 47. Jämför dig inte med andra. Jag är helt övertygad om att alla föräldrar gör de som är bäst för sig själva och sina barn och att man gör så gott man kan och lite till. Vad som är bäst för er och erat barn är det bara ni som vet, lita på dig själv. Du ska hålla hela livet, kramar! <3

 48. Du är så viktig maja! Jag är säker på att TL är otroligt stolt och nöjd över att ha dig som mamma. Du är ju en riktig drömmamma!! Du hjälper så många med det jobb du gör och vi är så många som uppskattar den tiden du tar för oss också! Jag är mammaledig just nu och jag har varit så lycklig över mammalivet men också så ledsen över att mina vänner plötsligt slutade höra av sig så fort jag blev gravid. Jag har nog aldrig känt mig så ensam och din blogg är verkligen en trygghet på nåt sätt. När din kollektion för Gina släpptes så stod jag utanför vid öppning med min son i famnen och hade tårar i ögonen för jag kände mig som en stolt vän (hehe) och då kollade jag på min son och kände att så härligt att han får växa upp i en värld där kvinnor som du tar plats!! Du är bäst Maja, jag är obeskrivligt tacksam för det jobb du gör! <33

 49. Jag gick fulla dagar (6.30-18.30) på dagis och fritids fram tills jag var 10, lägg till att jag var hos min mormor och morfar/farmor och farfar åtminstone en helg i månaden dessutom. Tycker jag blev en ganska så bra person ”ändå”. 🙂 mina föräldrar jobbade mycket under min uppväxt, och när vi var hemma (från 18.30 då) så var det matlagning, läxläsning och våra aktiviteter som gällde. Vi ”var” med våra föräldrar på helgerna, med pappa 2 helger i månaden och mamma 1 då hon jobbar inom vården och jag har en fantastisk relation till dem idag (26 år) ”trots” att de jobbade och jag gick på dagis 🙂 <3

 50. Det finns så många åsikter vad som är ”rätt” och ”fel” när det kommer till förskola och barn. I slutet av Augusti skolade vi in vår dotter som då precis fyllt 2 år. Här i Sverige är det ”sent” då många skolar in vid 1 år eller då barnet är 1,5 år. Ålder är som genom hela livet bara en siffra och alla väljer det som passar bäst för deras familj. Vi har tre barn och alla har trivts olika bra på förskolan men det är och har varit väldigt viktigt för oss alla. Viktig för dom att få nya kompisar, bygga upp deras självförtroende och självkänsla och inte minst våga anförtro sig till en annan vuxen.
  Ni gör det som är bäst för er! Av vad jag läser på din blogg är ert hem fyllt med kärlek och det är det finaste man kan få. Stor kram till dig.

 51. Hej Maja! Har två tjejer varav en är som din lilla plutt. Går fullt i förskola 7-15.30 mån-fre och är lyckliga och glada (för det mesta 😉) Det är en livsekvation som en klok människa berättade för mig, för ett livspussel borde man ju kunna lösa? 🤪 Tack för att du delar sånt som vi många går och tänker på! Heja dig!

Skriv en komentar