Stopp och belägg vad tiden går fort nu. Jag har åtminstone accepterat att jag inte har en bebis hemma längre utan en liten grabb, och vi älskar det. Varje dag skrattar man antingen med eller åt den här lille människan. Jag har alltid fått höra att 1,5 till 2 år är en fantastisk ålder och det är de verkligen. Jag njuter av varje sekund just nu.

Det roligaste just nu är att han är väldigt lättlärd och härmas mycket. Säger vi ett ord försöker han på en gång att säga likadant och man märker att han övar. Säger jag glas så säger han på sitt egna språk ”glas” fyra fem gånger i rad. Och han pratar, pratar och pratar. Och det är så gulligt att det inte är klokt. Jag fick mycket frågor om språket han pratar och vi upplever att han mixar en del nu. Vi pratar ju svenska med honom men på förskolan och med Sandra pratas det ju engelska så det hör han lika mycket som svenska. Han säger ”bye bye” istället för hejdå, ”look” varvar han med ”titta där”, ”oh noooo” varvar han med ”oj” osv. Han mixar helt enkelt. Jag tror inte att det kommer att ta jättelång tid innan han pratar och sätter ihop meningar. Han har fått in den svenska klangen i talet så när vi har en konversation hör man vad han säger fast han inte säger rätt ord bara pågrund av tonläget. SÅ gulligt. Jag har även läst att det är en myt att barnen lär sig språk senare när det finns två språk runt omkring, det ska nästan vara tvärtom. Vilket känns logistiskt eftersom att det finns fler ord att välja mellan?

Förutom det så är det roligt att se minnet dom har i den här åldern. Vi kan gå till en lekpark vi inte har varit i på flera månader och ändå vet han exakt vart han ska. Lägger jag undan såpbubblorna i en låda en kväll så minns han det dagen efter och står och pekar tills han får dom igen.

Han är envis som bara den just nu (det har han absolut fått från mig) och ibland blir det lite ”bråk” när han inte får som han vill. Han lägger sig ner på golvet och bara gråter för att han inte får glass 08.20 en måndagmorgon :)). Vi märkte när vi kom tillbaka efter sommaren från Sverige att vi behövde sätta tydligare gränser, hemma hade han levt life med sin mormor och farmor, fått glass lite hela tiden och blivit lite bortskämd (som man ska bli av sin släkt) men det gjorde att vi bestämde oss för att bli mer tydliga och att ett nej är ett nej. Vi har även märkt att han såklart mår bättre av det, han tar en i handen och visar en vad han vill. Vi bekräftar att vi ser vad han vill men att vi säger nej. Han blir sur men sen slutar han att tjata och börjar leka med något annat istället.

Han är STOR nu, blivit lång och väger en del. En riktig liten kille. Han gillar att leka mycket med fantasin, hans lilla kök är en stor favorit och igårkväll beställde jag hem fler leksaker så som en barnvagn, en liten kiosk och liknande men förutom det så leks det mycket med tennisracket och bollar, bollar, bollar som tidigare. Han förstår tillochmed att jag inte är lika bra på det där med bollsporter som sin pappa så sitter vi i soffan kan han ta mitt racket från mig och ge det till Victor istället. Väldigt roligt faktiskt. Även på nursery sa dom häromdagen att han tror att allting är ett tennisracket, han hade tagit en leksaksstekpanna och boll för att spela tennis.

Han går på nursery tre dagar i veckan och älskar det. Han har en favorit-lärare som heter Amy och hon får knappt lämna rummet på hela dagen. Jag gillar henne också väldigt mycket, 23 år och helt underbar. Idag gick lämningen på totalt 30 sekunder för att han sprang mot henne medan han vinkade hejdå till mig. Det känns så skönt, en stund grät han hysteriskt varje gång vilket var så jobbigt. Och i november ska han byta upp en grupp!!!!! Så stor.

Han gillar att pussas och gosa, han kan se ett gosedjur på golvet och tar upp det och kraaaamas en lång stund innan han fortsätter att leka. Det är något av det jag gillar bäst med TLs personlighet. Han är väldigt försiktig, varm och snäll. När vi har hängt med våra vänner i laget som har små bebisar så klappar han fint och gosar med dom. Väldigt ömsint.

Vi övar på att räkna och hittills kan han säga ett och visar med fingret. Vi ska även försöka börja pottträna honom snart tänker vi. Någon som har tips? Är det för tidigt? Går han utan blöja och kissar så kommer han alltid och hämtar oss och visar oss vilket jag tänker är ett bra tecken på att han förstår att det inte ska ligga kiss överallt.

Han kan många djur och härmar alltid ljuden. Favoriterna är kossor och tigrar. Han älskar böcker och vill läsa helst 20 stycken om dagen vilket är så mysigt. Vi kan sitta i soffan och bara läsa och läsa.

Det bästa jag tycker med den här åldern är hur lätt vardagen blir. Jag minns att jag en period var så fysiskt trött av allt konkande och det är nog det jag uppskattar med den här perioden. Ska vi gå ut och gå kan jag be honom att hämta sina skor och jacka, vi klär på oss och sen kan han gå ut själv genom dörren exempelvis. Det gör vardagen enklare för mig speciellt när jag är ensam mycket med honom.

Han sover väldigt bra just nu. Vi lägger honom med en flaska 19.00, han somnar av sig själv och sover till 7.30 – 8.00. SÅN LYX! Alltså halleluljhaaaa, ett tag vaknade han ju 05.15 varje dag och då var man inte människa.

Mer än så kan jag inte komma på, förutom att jag vill stoppa tiden nu.

22 kommentarer

 1. Vi började sätta vår dotter på pottan när hon var 4 månader (hon är en månad yngre än Ted Louie) och i samma veva verkligen fokuserat på hennes signaler. Sen dess har vi kanske tagit max 10 bajsblöjor. Det har gått jättebra fram till för några veckor sedan där hon vägrat sitta, men också vägrat ha kvar det i blöjan eller ens bära blöja. Hon fick ett syskon nästan två månader efter hon fyllde 1 så vi tror lite det har med det att göra & kanske i kombination med att hon vill bestämma. Jag tror absolut inte att det är för tidigt! Kör hårt och stort lycka till! =)

 2. Ååh mys!!! Angående potträningen är det absolut inte för tidigt att börja, har praktik på BVC och där rekommenderar vi föräldrarna att börja redan när barnen är 6 månader! De förstår mer än vi tror, och dessutom är det ofta lättare för barnen att göra sina behov sittandes än i farten.. sen ska ni självklart inte tvinga fram någonting men börja med att leka med pottan och lär honom hur den funkar! Lycka till och KRAM

 3. Kan tipsa om BVCpodden på Spotify, avsnitt 20 och 84 handlar just om potträning. Mycket bra tips får man där!

 4. Barn kan inte rent fysiologiskt styra sina behov förrän 2-3 års ålder. Självklart kan man börja träna, alla är ju olika, men man ska nog inte förvänta sig något

  • Detta stämmer inte, myt från blöjindustrin. För 20-30 år sedan blev barnen blöjfria vid 1,5-2 års ålder, nuförtiden är snitt 3-4 år. För att blöjorna är så bra!

   Vi tog bort blöjan på min dotter helt vid 20 månader och hon blev helt torr på ngn månad, dag som natt.

 5. Vi körde på boken Potträning på 3 dagar på sinnen precis när han blev 2 år. Så var vi lediga i 2 veckor och körde intensivt. Krävs mycket av en. Lägg bort allt och ha matlådor och kör fokus på potträning. De är grymma. Ge inte upp de kommer svackor men det är så värt det. Vi kan ha något bakslag ibland nu efter 1 år ändå men.
  Han började på förskolan 2 veckor efter vi börjat och då hade vi några olyckor i början men sen har det varit jättebra. 😍😍 Lycka till!

 6. Så roligt att läsa! Min dotter är född samma dag som TL så det känns extra roligt att följa erat liv och TL utveckling – så mkt som är lika även om de såklart har olik personligheter och intressen ☺️ dock är dom väl inte 20 mån utan 18 mån och blir 19 mån senare i oktober 😉😘

 7. Exakt så som du säger gällande tvåspråkighet, det är en fördel! Språken ”drar” varandra framåt i utvecklingen. Att det ska försvåra språkutvecklingen är en myt som trist nog lever kvar hos många. Det finns INGET negativt med att vara tvåspråkig. Man rekommenderar däremot att föräldrar t.ex. ska tala det språk de behärskar bäst/känner sig mest trygg med för att var så god modell för barnet som möjligt!
  / Logoped 🙂

 8. Så gullig! Men han är väl 19 månader? Min son är född i februari 2019 och han blir 20 månader nu 🙂

 9. Fantastiskt när ens bebis börjar bli en liten mini-människa!

  Potträningstips: vi har läst boken ”potträning på tre dagar” och kört typ efter det konceptet. Kortfattat har vi inte lagt energi på att potträna förrän barnen är runt två år (sommaren efter de fyllt två). Då har vi tagit fram pottan, bort med blöjor och kört all in med potträning. Båda grabbarna har hanterat det kanon och varit blöjfria på några dagar.

 10. Vilken fin uppdatering, du verkar alltid njuta så mycket i mammarollen vilket jag önskar jag själv kunde göra desto mer. Kunde inte låta bli att kommentera just för att du nämner det här med två språk. Jag läser till sva-lärare (svenska som andraspråk) och i vår utbildning lär vi oss såklart hur både barn och vuxna lär sig sitt andraspråk (eller tredje och fjärde osv). Om Teddan får fortsätta utsätta sig för engelskan högt upp i ålder kommer han i princip behärska det lika bra som svenskan. Däremot är det ingen myt att det tar längre tid för barn med två språk att tala, generellt sett ser man att det tar längre tid för barnen att leta rätt ord i PRODUKTIONEN även om de förstår långt mer än vad de ger sken av. De har två uppsättningar av mentalt lexikon att sålla mellan och därav kan det påverka när de ska prata. Däremot kanske det inte nödvändigtvis är så för Ted? Det kan ju skilja från individ till individ. Med det sagt, så kommer han ha så många fördelar med att lära sig flera språk i så tidig ålder. Vissa forskare (dock väldigt omdebatterat) hävdar till och med att flerspråkiga barn har kognitiva fördelar jämfört med enspråkiga barn. Väldigt intressant ämne, kände att jag inte kunde låta bli att kommentera detta när jag precis skrivit en tenta om det 🙂

  Hoppas du får en fin vecka Maja, kram!

 11. Är han 20 månader redan? Var han inte född i mars? 😬 min grabb är född i maj och är ju inte ens 17 månader….

 12. Min svärmor, som jobbar som barnpsykolog, tipsade oss om att sätta en potta inne på toaletten så tidigt som möjligt. Vår son är 1 år o 4 månader och så fort jag eller mannen går och kissar så följer han med och sitter brevid oss på sin potta, dock fullt påklädd hehe. Detta ska avdramatisera potträningen eftersom pottan redan är bekant. Make sence tycker vi. 🙂

 13. Åh Maja! Kan du inte göra ett inlägg om hur ni fick in er sovrutin och hur ni fick honom att sova hela nätter i sin säng? Har en 14 månaders som just nu gör en galen på nätterna. Tack för att du är så inspirerande!

 14. Hur gammal var Teddan när han slutade vakna på natten? Min dotter är över året nu och vaknar fortfarande 2-3 gånger 😩

 15. Ja, det där med tvåspråkighet är en myt. Jag är uppväxt med två språk från start och kunde prata rätt begripligt vid 2 års ålder. Trots att jag är född och uppvuxen i Sthlm så var det dock min mammas modersmål som dominerade fram tills att jag började dagis kring min tredje födelsedag.. men väl där släppte svenskan omgående och i dagsläget (är 31 nu) pratar jag fyra språk och håller på att lära mig ett femte. Så, kör på! Ni ger er son en väldigt fin gåva!

 16. Våran tjej slutade med blöja när hon var 2, inget påtvingat utan hon ville helt enkelt inte ha blöja praktiskt nog på en 2 veckors solsemester. Vi hade sen hon var ett alltid haft pottan framme och sen har vi suttit på den, ibland läst en bok sittandes på pottan osv. Märker ni att han är intresserad av pottan skulle jag absolut testa. Vi fick tipset att även sluta med blöjan på natten (oftast klarade hon en hel natt och blöjan var torr) och det funkade med några nätter fick vi byta lakan. Ha bara massa skyddslakan under så slipper madrassen bli blöt!
  Alla barn är olika, vissa barn behöver längre tid på sig med att vänja av sig med blöja, som med allt annat!

Skriv en komentar