Maja Nilsson Lindelöf

Här går det undan!! Däremot har min ångest över att min lilla bebis inte är så liten längre släppt, precis som jag sa tidigare så ÄLSKAR jag den här åldern och desto äldre han blir, desto roligare blir han. Ted Louie är verkligen en liten människa nu och jag och Victor skrattar med samt åt honom mest hela tiden.

Nummer ett är att han har blivit en vild liten kille. Jag var på barnkursen med honom och jag märkte av att han verkligen var en vild kille när jag satt där. Jämte honom satt lugna små tjejer som pillade lite på någon leksak medan han kastade grejer överallt samtidigt som han pratade och vrålade och skrattade. Han försökte krama tjejerna och när jag skriver försöker så drog han tag i dom hårt så jag fick be om ursäkt till x antal personer. Så vår ”lugna” lilla kille har blivit en liten galning. Jag vet att Victors mamma har sagt samma sak om Victor när han var liten, liksom inget egentligt konskekvenstänk utan att han slänger sig från soffan och sängen, gör volter på mornarna i hans säng och slänger allt som kommer i hans väg. Han är klumpig. Och rolig. Nu när jag beskriver det låter det kanske negativt vilket det absolut inte är, herregud han är en bebis så det är inte så att vår vilding måste gå i terapi utan vi kan mer konstatera att det kommer bli många skrapsår på den där grabben och energin kommer att räcka och bli över.

Samtidigt så är han väldigt eftertänksam och uppmärksam. Han måste ta in rummet innan och nu är det svårt att lämna ifrån sig honom nu. Han är i en otrolig separationsfas och vi kan knappt lämna ifrån oss honom. Till Sandra går det galant men jag har testat flera gånger på barnpassningen på gymmet nu och det går inte alls. Han gråter så förtvivlat och på ett sätt som han bara gör när han har gjort sig illa på riktigt. Dom säger att jag ska lämna honom ändå men jag tror att det skiljer sig mycket från England och Sverige. För mig känns det inte bra att lämna honom och jag tycker mig se tydligt att han har ett behov av min trygghet och därför känns det väldigt olustigt att lämna honom hos några han inte trivs hos just nu. Så vi går promenader istället eller så har Sandra honom en timme eller två. Men är vi hemma så går det bra att lämna rummet en snabbis eller att jag hänger tvätt medan han leker. Det var några veckor där när han prompt behövde sitta på min höft mest hela tiden.

Han har fått tänder ju! Två små där nere och nu är fler påväg om jag tolkar utslagen på kinderna rätt. HAN KRYPER och är överallt just nu. Han knäckte koden förra veckan och då grät jag som en tönt.

Vi kämpar på lite med maten, vi tycker att det är lite svårt att veta hur mycket han ska få i sig och inte och han är inget barn som äter tills vi säger ifrån utan tvärtom. Vi ger han alltifrån majs, gurka, ris och pasta att snacksa på och sen får han varm mat två, tre gånger om dagen. Typ kycklinggryta vi har gjort eller spagetti och köttfärssås. Ersättning får han fortfarande och mycket frukt! På morgonen äter vi gröt och innan läggdags blir det gröt och sen en flaska i sängen.

Nu kommer vi till det här med sömnen. Nu är det kämpigt hörrni.

Vi äter gröt vid 18, sen badar vi och vid 19 lägger vi honom i sängen. Eftersom att han är en vilde och den nya spjälsängen inte har kommit än så är det en riktig cirkus en halvtimme innan han däckar. Han står och håller i sig i kanterna, slänger sig över i vår säng och ibland kan man hitta honom i alla möjliga positioner. Livsfarligt. Men tillslut somnar han. Han vaknar alltid vid elva för att äta lite och sen vaknar han mellan 04 och 05 för DAGEN, är vaken i två timmar innan han vill somna om och detta har skett i flera veckor. Inatt vaknade han 02.30 och var vaken i två timmar :)))). Är det någon som vet något bra tips? Vi har försökt korta ner hans naps på dagen och att ge han mer mat. Det är mörkt i hela sovrummet och behaglig temperatur. Kanske är det bara så att småbarn vaknar tidigt men herre så tufft det är vissa mornar så alla tips välkomnas. Vi har även försökt att lägga han senare men upplever att han sover sämre då och vaknar fortfarande samma tid så det är lönlöst.

Förutom det så är han så rolig och man ser att han är så snäll. Han busar med oss och vet om när han gör nått lite tokigt. Att bli jagad är det roligaste han vet och att pilla på vår silvriga fjärrkontroll. Han är bedårande och ofta skrattar vi åt att han ser så lost ut.

Det här är en fantastisk ålder som sagt och han är verkligen en egen liten person. Vår Ted Louie. Ska bli fantastiskt att få fira första julen med honom.

34 kommentarer

 1. Mitt enda tips – sluta me nattmat!! De gör stor skillnad. Och faser kommer och går. Vissa medför tyvärr mindre trevliga inslag 🤪

  • Nu har jag bara en krabat på knappt 5 månader, men jag har hört av många vänninor med äldre bebisar att det blev bättre med nattsömnen efter att dom slutat med flaska på kvällen/mat på natten.

 2. Vår sån är lika gammal som er 🙂 hade det också kämpigt med nätterna länge. Det som funkar för oss är att han sover i eget rum och får ingen mat efter gröten Kl 18.15. Sen äter han igen vid 07.00. Med maten har jag tänkt lite som hur vi vuxna bör äta. Frukost (gröt), mellis (frukt), lunch (lagad mat), mellis (frukt, middag (lagad mat), kvällsmat (gröt). Då känns han verkligen mätt. På dagen sover han 2h på förmiddagen och 2h tidig eftermiddag. Det med eget rum gjorde stor skillnad för oss 🙂

  • Det ska stå 2h totalt på dagen, 1h på förmiddag och 1h på tidig eftermiddag. Sen somnar han ca 19 på kvällen. Vi har ingen rutin med bad eller så.

 3. Båda mina småttingar hade precis samma ”beteende” på natten vid den åldern. Det som hjälpte oss och som vi fortfarande använder oss utav är att mellan 22-06 säger vi ”nu är det natt”. Vi söver om i sängen och ”ger” oss inte. Lyfter inte upp, tänder ingen lampa och pratar inte mer än nödvändigt. Vi finns nära och håller handen genom spjälorna. Några få gånger vart de väldigt ledsna och då vaggade vi i famnen men annars har det gått bra. De är nu 4 och 1 1/2 och båda har sovit 12 timmar i sträck från 10 månader, utan att vakna för nattmat. Vi har också då gått över till max 2 sovstunder på dagen och den ”sena” har fått inträffa senast 13 på em. Man brukar säga att de ska ha 5 vakentimmar innan nattsömn 👍🏻

  Vet inte om du blev klokare men det bästa tips jag har egentligen är håll ut!! Det blir bättre 💕

 4. Håller med föregående! Vi höll på med nattmat till typ 1 år och vilken tortyr. Ungen vaknade hela tiden! Vi slutade cold turky och förberedde oss på kaos men det gick bra och nu vid 20 månader sover han ÄNTLIGEN hela nätter! Kämpa på 🙂 det där med sovmorgon verkar dock omöjligt hehe…

 5. Har aldrig kommenterat men måste göra det nu då det lika gärna kunna varit jag som skrivit inlägget. Har en 8-månaders hemma och det är EXAKT samma. Han har tidigare sovit bra men i den här utvecklingsfasen (som är värsta so far) kan han vakna mitt i natten och vara vaken en timme innan vi lyckas få honom att somna. Vaknar också vid 4-5 och ska kliva upp. Är helt slut pga sömnen. Försöker också lägga honom senare men vaknar ändå samma tid..

  Men tror det är en vanligt med sömnproblem i den här åldern då de saknar mamma/pappa på natten och därför vill ha uppmärksamhet, kolla så att vi är där.

  Hoppas får oss båda att fasen går över snart 😅

 6. Det låter underbart! <3 Angående sömnen, min 10-månaders har vaknat mellan 04-05 för dagen, och under nätterna, under ca 1,5 månaders tid och man blir ju GALEN!! Det är hemskt att gå upp så tidigt, haha. Jag hade ”dragit plåstret” och tagit bort all mat på natten. Utöver det tror jag på att vänta ut det – här har lillen sedan två veckor plötsligt börjat sova hela nätter mellan 19-07. Julafton kom tidigt om man säger så! (Vi flyttade honom även till eget rum, men vet inte om det ger samma positiva effekt för alla bebisar…)

 7. Vår plutt är ju typ lika gammal & måste säga att vi har det exakt likadant vid läggning och på nätterna. Han har dessutom börjat ställa sig upp i sängen i sömnen och gråter & man ser på hela honom hur förvirrad han är haha. Nu har han dock börjat vakna vid 6 istället, vilket känns helt okej tycker jag. Så jag har egentligen inget tips mer än att det enda jag har lärt mig är att allt kommer och går 😀

 8. Har också samma tips som Cia – sluta ge nattmat.
  Vi hade nog 3-4 riktiga pissnätter med en ledsen bebis som ville ha mat för att han alltid fått det på natten.
  Men egentligen blev det lite bättre redan natt 2. 5e natten vaknade han en gång vid 03-tiden och var vaken ca 30min.
  Efter en vecka började han sova hela nätter, sån lättnad 😭❤️
  Jag ska absolut inte säga att han alltid sover hela nätter, men nu om han vaknar så är det max någon minut vi får klappa och buffa på rumpan till hans somnar om.

 9. Så mysigt med en uppdatering, så fin han är 😍 du kanske redan har sett det men tipsar alla mina vänner om ”sömnschemat” på rullavagn.se som jag alltid tycker har funkat så himla bra! Tycker att dagssömnen gör så stor skillnad för hur nattsömnen blir med min tjej och med hjälp av schemat får man ett hum om när och hur länge sovstunderna ska vara och när det är dags att sova för natten ☺️ Tack för en superfin blogg, kram 🥰

 10. Håller med! Ta bort maten på natten. Vid den åldern behöver dom inte nattmat om dom äter ordentligt på dagen !! 🙂

 11. Mitt barn hade en 04.45-fas i någon/några månader där kring 9-10 månader, plus att jag behövde stå och vagga henne mitt i natten ibland också. Har nu hört flera vars barn vaknar extremt tidigt just kring de månaderna, och sen ger det sig. Nu är min dotter 15 månader och sover 19-06, oftast hela natten. Så jag tror inte så mkt på att mixtra med vilotider utan det kommer ge sig av sig självt. Kämpa på <3

 12. Jag läser din blogg via mobilen och ser inte hela bilderna, har gått att se bilderna vanligt till nu. Men nu Måste jag vicka mobilen för att kunna se hela bilder!

 13. Säger också – sluta nattmata. Jag nattammade min son och då vaknade han kanske 5 ggr per natt. Sen slutade jag och det blev en väldig skillnad 🙂

 14. Har en son som fyllde 1 år i slutet på november. Har alltid sovit och ätit bra och varit en allmänt nöjd kille. Förutom vid tandsprickning… Men runt 9-10 månader så kom separationsfasen från hell 😅🙈. Höll på i cirka 2.5 månad. Han ville se mig precis hela tiden. Helst sitta klistrad på min höft, åt väldigt dåligt och sömnen var katastrof. Ville gärna vara vaken mitt i natten och gärna flera timmar. På detta fick han 8 tänder samtidigt… behöver jag säga mer?!? 😅. MEN! Nu ser jag (vi) äntligen slutet på denna fas och han är samma glada kille igen som sover bra på nätter och dagar och äter bra. Det vi gjorde var att fortsätta med samma rutiner som vanligt och såg till att han fick sitt behov av närhet. Sen är det nog bara och härda ut alltså. Tråkigt men sant 😪

 15. Jag håller med om nattmaten, när jag slutade med den på båda mina killar så blev sömnen mycket bättre. 🙂

 16. Sötaste sötaste TL❣️ det kommer att gå över. Våra barn hade en vaknatidigt-period. Den gick över, men det är tufft när det är så. De är hungriga på livet. Snart har den fasen passerat och då dyker en annan fas upp 🙂 Stor kram, så roligt att följa er❣️❤️

 17. Att sluta med nattmat var det enda som funkade för oss och våra två barn. Räkna med 2-3 jobbig nätter sedan vänder det och han kommer sova som en prins. Ordentligt med gröt/välling innan läggdags!

 18. Haha alltså känner så igen mig i mkt som du skriver! Vi skrattar också alltid åt hur ”lost” vår lilla tjej ser ut ibland och hon har så många roliga och udda saker för sig just nu och tycker att hon är så jäkla rolig 😅 Hon är också född lite för tidigt (v 36+6) och blir 9 mån på julafton. Hon vaknar i snitt 3-4 ggr per natt fortfarande men somnar tack och lov om fort (sover o rummet bredvid oss och behöver oftast bara ge henne nappen). Hon håller ofta låda vid 5.30-6 och då brukar jag ta in henne mellan oss och inte säga ett ord och hennes pappa snarkar vidare så tillslut verkar hon tycka att vi är så himla tråkiga att hon ofta kan somna om en timme till. Förut hade hon den perioden mitt i natten så förstår er frustration med sömnen! Vi ger inte längre mat på natten då hon är ett riktigt matvrak på dagen – stor portion gröt morgon + kväll, i snitt 2 burkar barnmat per dag plus frukt/klämmis till mellis. Tycker sömnen blivit bättre – kortare uppvak sedan vi slutade med nattmaten som
  hon alltid blev pigg av. Hoppas ni snart får sova bättre – hade blivit knäpp av så tidiga morgnar med en karl som i perioder är bortrest veckor i sträck = ingen avlastning 🙈

 19. Hi Maja, älskar att läsa din blogg! Så himla genuin 🙂
  Här i Kanada sover flesta bebisarna i ’sovpåsar’.. alltså inga sängkläder – bara lakan och sen sovpåsen är typ täcket så att säga. Kanske det hjälper om han rör på sig mkt? Tills det att han får sin nya säng? Rörelse förmågan är fortfarande god men åtminstone kan han inte röra sig på samma sätt. Kanske kan vara värt att testa 🙂

 20. Vill tipsa om appen ”växa och upptäcka världen” om ni inte har den redan. Stämmer ALLTID på vår dotter och där finns många bra tips om hur man ska möta barnet i utvecklingsfasen!

  Har ni provat att samsova?
  Vår dotter är en riktig kelgris och sover mycket bättre om hon sover med oss. Krigade i tre veckor med att försöka få henne att somna om i sin säng men hon vaknade alltid efter ca 1h ändå. När hon sover mellan oss sover hon hela nätterna utan uppvak och vaknar för dagen vid 07-08. Det bästa och mysigaste som finns.. jag kan inte sova utan henne nu 🙈 Kanske ger problem i framtiden men det får vi ta då. Jag ser hellre att hela familjen får sova ordentligt än att en av oss ska springa upp en gång i timmen varje natt. Det är inte hållbart.

  Glöm inte att alla barn är olika ❤️ Det som passar någons barn kanske inte alls funkar för Ted Louie.

  Kram ❤️

 21. Hej! Hur än dåligt detta kommer låta så funkar det. Sluta med nattmat och gå inte upp med honom förrän efter sex. Ge nappen och envisas med den. Han kommer gråta osv och det kommer vara tufft några nätter men i slutändan är det värt det. Vi gjorde så med vår äldsta när han va 7 månader och nu är han 4 år och har aldrig sen dess vaknat på natten inte ens för o gå på toa. Och nu gjorde vi så med vår 9mån när han blev 7 mån och han somnar sju och sover till 8, vaknar bara runt sex för lite ersättning som han äter i sömnen. Han sover dock endast två gånger på dagen och han är vaken efter sitt eftermiddagasnap fram till han ska sova för natten.

 22. Min son är en månad äldre – hög igenkänning på sömnen! Han kunde plötsligt vara vaken 1,5-2 timmar på natten men gick upp vanlig tid sen (5.30-6.00). Så ja , en fas! Har hört o läst att mellan 8-10 mån är det mycket som händer så kan vara bra att inte försöka ändra allt för mycket på rutiner\sömn under den här perioden. Märker att min son börjar sova bättre igen så mitt tips är bara att vänta ut fasen!

 23. Hej! Tänker också att ni kan prova sluta med nattmat plus ignorera :). Jag körde stenhårt på att det är natt och på natten sover vi. Steg aldrig upp innan 6. Mina barn har fått snurra runt och prata men jag har markerat att det är natt med att ligga kvar och ”sova” efter några gånger har dom gett upp och bara fortsatt att sova 🙂 Lycka till.

 24. Hade samma, fick tips från BVC idag om att blanda välling i ersättningen (dottern ratar välling men funkar när man blandar) sen får hon lägga sig en timme senare, längre (?!) naps på dagen och hon sover nu 20-07/08.. kan bli ett uppvak för mat men somnar om. Tips tips!

 25. Hej Vännen. Du känns som det 😊 Vi har en liten dam här hemma som är lika gammal som T-L. Just lossnat för henne också med att krypa och dra sig upp på allt och hon äter typ allt som bjuds. Är tacksamt!!

  Jo gällande sömnen så sover hon en omgång förmiddag och en på eftermiddag. Men upplevde henne liksom övertrött i sängen vid sex-sju. Snurrade och höll på massor. Men så testade jag och lägga till en liten lur vid fem. Typ på bara max 15 min. Och sen läggning runt halv åtta. (och somnade dirr!!) Nu får hon en flaska extra Välling vid 22 men sover sedan till 06. För att sedan få en ny flaska och däcka till åtta.

  Det är vi nöjda med och damen känns så glad. Nu är det så olika för alla men ville bara dela med mig lite av våra upplevelser precis som du gör!

  Ha det gött.
  Jessie

 26. Hej Maja! Hur vet man vem som vann tävlingarna som du och Victor arrangerade genom musikhjälpen? 😊

 27. Ville bara tala om att bilderna blir halva nu igen (läser via telefonen)
  Och så önskar jag er familj en GOD JUL❤

  • Hej igen, gällande nattsömnen så somnar våran dotter runt kl 19 och ja, tar morgon runt 05. Ibland vaknar hon en gång på natten och får välling ibland sover hon hela nätter (det gjorde hon konstant från 2 månader- 6 månader). För våran del så spelar det ingen roll hur dagen har varit, om den blir helt skev med hennes sovrutiner, hon sover samma ändå 🙃 alla barn är olika! Min syster har en son som alltid alltid har vaknat tidigt. Oavsett när han har lagt sig 🤔
   PS. Vår tjej var så tidig med att krypa, 4,5 månader, samt resa sig mot ALLT och börja gå utmed saker, 6 månader, så här hemma är det ingen lugn stund numera haha!

 28. Håll ut! Vår var exakt likadan med sömnen, nu är han tre och man får väcka honom. Men det är alltid jobbigt mitt i det, men jag säger som många andra det blir bättre när dem slutar äta på natten.
  Men kämpa på, när han är tre har du glömt allt det här! 😉

 29. Sååå kul att läsa dessa inlägg, jag har en som är född samma vecka så dom följer varandra! Håller med om typ allt du skriver, det går så fort och nu är det verkligen en liten människa. 😍😍

 30. Min son är nästan lika gammal och vi hade det kämpigt med sömnen ett tag. Vi testade att ge mindre mat på natten, han får välling vid 19 och sen äter han ersättning om han vaknar tidigt typ allt från kl 04.30-6.00. Då somnar han om igen, allt för att få sova några timmar till 🙏🏻 Vår bm sa att det ofta är nattmaten som gör att de sover sämre. Hoppas det snart blir bättre för er 🤗

Skriv en komentar