Maja Nilsson Lindelöf

Idag är det den internationella dagen för våld mot kvinnor och det känns som min skyldighet som en offentlig kvinna att skriva och prata om det här, även om det är läskigt och svårt när man faktiskt inte är specialist inom området. Med åren har jag blivit mer och mer uppmärksammad inom ämnet och jag läser väldigt mycket om det, ser dokumentärer och lyssnar på podcast inom ämnet. Min svärmor är väldigt aktiv inom våld i nära relation, och då, män som utför våld mot kvinnor och genom henne har jag blivit mycket mer uppmärksam och det har helt klart väckt någonting inom mig. Ilska, frustration och sorg. Men även en slags nyfikenhet (kanske fel ordval) som gör att jag vill veta mycket mer och framförallt sprida budskapet. Jag vill PRATA om det här och engagera mig mer i det.

Någonting som jag har reflekterat över sen jag blev mer uppmärksam är hur det var och varannan dag står i våra tidningar ”Kvinna hittad död i lägenhet”, ”Kvinna hittad död i springspår”, ”Kvinna efterlyst – inte setts på sju dagar”. ÖVERALLT, hela tiden, hittar man dom här rubrikerna och på något sätt har det blivit en sak som man nu är van med att läsa. Då och då blir det väldigt uppmärksammat i media, så som Lisa Holm. Men alldeles för ofta är det en liten liten rubrik som står under artikeln om gårdagens derby i fotboll.

Egentligen vet jag inte vad jag ska skriva, dels för att jag inte vet vad jag ska säga egentligen och framförallt för att det så enkelt kan bli fel. Fast kanske är det de som är problemet, att man inte pratar om det nog. För att man tror att man inte är kunnig nog eller har rätt saker att säga. Men bara genom att prata om det, diskutera ämnet och sprida budskapet så gör man iallafall, någonting litet, som kanske bidrar till någonting.

I somras såg jag dokumentären om Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är, och jag var tvungen att pausa flera gånger för att jag blev så illa berörd. Så fruktansvärd och mörk. Främst för att den här mannen går runt i livet som om att ingenting har hänt. Och när Örjan Ramberg blir intervjuvad låter HAN som ett offer och förklarar hur han nu känner sig jagad efter att dokumentären släpptes. Tre månadersfängelse fick han och motiveringen var då han tidigare var ostraffad och att media har varit en stor påfrestning för den stackars karln. TRE MÅNADER!

I veckan lyssnade jag på den här dokumentören om Abbe ”Blattelito” och grät flera gånger. Skakandes pausa jag dokumentären och pratade ut om min ilska till Victor. Uppenbarligen har människan mördat sin exflickvän på natten när hennes 2åriga dotter var hemma (han lämnar sedan lägenheten så dottern är kvar ensam hela natten) och ändå blir han inte dömd för mord utan för olaga vapeninnehav och kvinnokränkning eller något sånt skit. Efter TRE ÅR går han fri igen och kan leva sitt liv igen. Det enda jag tänkte på var offrets familj och att behöva leva med den orättvisan. Att den här mannen fick mörda deras dotter, utan att bli straffad. Jag vet inte hur man kan förvänta sig att män ska sluta döda kvinnor när så få blir fällda. Jag vet inte hur man ska förvänta sig en förändring när det ger längre straff att fiffla med pengar än att injicera en överdos i en kvinnas hals och sedan placera henne i badkaret medan hennes dotter tittar på.

Och jag har även lånat en bok av min svärmor som ligger i vårt julpynt som håller på att skickas hit till England och såfort den kommer ska jag sätta mig ner och läsa den. Boken heter ”I händelse av min död” och jag började läsa den på tåget hem från Köpenhamn och samtidigt som hela kroppen fylldes av obehag kände jag att jag var tvungen att läsa den. Det är två kvinnliga journalister som under 10 år har dokumenterat varenda fall i Sverige där en kvinna har blivit dödad av sin partner. Det finns även en poddserie av dom som jag har lyssnat på som ni kan hitta här. Jag la upp en bild på boken i min story och så många skrev till mig om den. Kanske är det årets julklapp, en bok som upplyser fler människor om hur det faktiskt ser ut idag.

Där var iallafall tre tips från mig, som kanske kan spridas vidare och göra fler människor medvetna. Det är någonting så viktigt att prata om och jag hoppas vi pratar om det så mycket och gör det vi kan så att det en dag faktiskt blir en förändring. Att en dag, män faktiskt slutar att döda kvinnor. Att det inte längre ingår i vårt vardagliga nyhetsflöde.

9 kommentarer

 1. Så bra att du lyfter det här! Våld i nära relationer finns överallt, och vi måste våga se det och tillsammans hålla förövarna till svars.

 2. TACK för detta inlägget. Så jävla viktigt och rätt att du som offentlig kvinna höjer din röst och ökar medvetenheten. Återigen Maja, du är fan makalös!

 3. Underbara Maja. Du är så inspirerande som lyftet viktiga ämnen och precis som du skriver, vågar tala om det fast man inte är expert inom ämnet.
  Det här är en fråga som verkligen ligger mig varmt om hjärtat sen min kompis för några månader sedan blev knivhuggen i bröstet av hennes ex pojkvän. Tack och lov hade hon tur och klarade sig genom att hon lyckats ta sig ut i trapphuset och att en granne hittade henne efter ett tag. Om hon inte lyckats ta sig ut hade hon troligtvis inte klarat sig.
  Mannen går nu fri i brist på bevis.
  Jag är en person som bearbetar genom att prata om det. Och har fått höra att jag berättar om det här för att få uppmärksamhet eftersom det är ett tabubelagt ämne som man annars inte pratar om, vilket jag tycker säger så mycket. Att man får höra att man söker uppmärksamhet när man pratar om tabubelagde ämnen. Så tack för att du lyfter ämnen som våld mot kvinnor, ångest och mycket mer!
  Kram

 4. Viktigt ämne!
  Har precis läst boken- Helvetet jag kallade kärlek, så otroligt att man kan brytas ner och bli en ”marionett ” Tror det kan hända vem som helst. Min syster hade i unga år ett sånt förhållande med just psykisk misshandel, hon tog sej ur det i tid, men vem vet var det annars slutat. Ca 10 år senare råkade hon hamna på ett bröllop där han också var gäst. Och hon bröt ihop fullständigt trots att det hänt för så längesedan. Skickliga på att dölja vad som händer och går ofta istället i försvar om någon kommer med frågor…

 5. Så grymt bra av dig att ta upp ett så pass viktigt ämne!! Jag ska lyssna på den podd serien och sprida detta vidare. Tack för att du är en sån bra förebild. Att du vågar ta upp dessa ämnen, som är tuffa och jobbiga. U ROCK❤️kram

 6. Ulrica Lindelöf Svara

  Jag är glad och stolt över att du är modig och tar ställning för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kram svärmor ✊🏼🧡

 7. Detta är power om något! Så viktigt att prata om och lyfta i flera sammanhang. Fortsätt med det, Maja! Önskar jag själv kunde nå ut till fler i ämnet men jag gör det lilla jag kan i mitt forum. Tillsammans så kan vi förändra ❤️

 8. Hej fina Maja! Jag har ett tips om en podd. Nätpedofilen i Husby. En man som terroriserat flickor allt från 11 år gamla och uppåt på internet och utpressat dem till att göra diverse obehagliga saker framför kameran. Mannen fick 7 års fängelse och gick fri efter två.. En flicka tog livet av sig för hon orkade inte med livet efter. Det är hemskt. Jag mådde så dåligt efter den här podden. Tänker på min egen dotter som ska behöva växa upp med såna här creeps som får göra vad dem behagar..
  Kram ♥️

Skriv en komentar