Maja Nilsson Lindelöf

Så var jag äntligen igång med träningen på RIKTIGT. Det går väldigt bra och jag har snabbt sett resultat. Mina gamla jeans passar och redan nu kör jag i princip på samma vikter som innan bröllopet. Jag tror att kroppen verkligen har ett minne och har man varit i form en gång har man helt klart en fördel, även om den första tiden är jobbig. Nu efter sommaren stod jag där på gymmet och förstod verkligen varför många aldrig kommer igång, för att de tio första passen är inte roliga. Man känner sig svag och obekväm. Men sen släpper det, och träningen är det härligaste som finns.

Så mitt träningsschema ser ut såhär just nu. Jag tränar cirka sex dagar i veckan, två/tre gånger med min tränare, två gånger springer jag på gymmet och den sista dagen går jag en långpromenad med vagnen. Barnpassningen är stängt på helger och dessutom är Victor i princip alltid borta på helger så det har blivit en tradition att vi kör långpromenader, vilket jag älskar. Jag åker ju hem igen nästa helg men efter det ska vi börja köra tre gånger i veckan hela tiden jag och Ali. Måndagar – underkropp, tisdagar – överkropp och fredagar – HIT. När jag tränar ensam springer jag och de senaste fyra gångerna har jag sprungit milen. Jag älskar ju att träna mycket men just nu är det mer högintensivt än vanligt just för att jag ville ha en kick-start. Som innan bröllopet tränade jag mer på feeling men just nu är det planerad träning som gäller.

Fördelen med att ha en tränare är att jag gör det där lilla extra varje gång. När jag tränar styrka själv kan jag ibland fega lite på vikterna för att jag inte vågar, eller maxar inte repetitionerna. Dessutom blir det en väldigt varierad träning med en tränare, jag vet aldrig vad som väntar och varje vecka är olik även om många övningar är likadana. Jag förstår såklart att alla inte har möjligheten att ha en tränare men ett tips är också att boka en eller två gånger, att få tips om övningar och liknande och efter det kan man enkelt sätta ihop sina egna träningspass. Idag skulle jag inte ha några problem att bara träna ensam, men jag tycker att det är roligare och mer motiverande med en tränare!

Så mina styrkepass brukar se ut följande, två övningar, 12 repetitioner var X 3. Exempelvis:

12 squats
12 dead lifts
X 3
1 minut paus emellan seten.

Efter det går vi vidare till nya övningar, exempelvis:

12 bulgariska utfall med vikter
12 sumo squats på två bänkar med en tung vikt
X 3

Totalt brukar vi köra mellan 8 till 10 övningar per timme. Vissa övningar är lättare, andra tyngre.

Och idag körde vi exempelvis HIT. Och herregud, jag tror inte att jag har tagit i så mycket på mer än ett år (kändes olustigt när jag var gravid, jag vet inte varför men det gjorde det). Vi körde exempelvis:

10 benböj med vikter
10 armhävningar på tå
8 burpees
25 situps med boll
20 sekunder sprint på springbandet

X 3 innan vi gick vidare till nästa set. Totalt gjorde vi 4 sets och avslutade med fyra olika övningar för magen.

Det viktiga med träningen som jag har lärt mig efter dessa år med en tränare är att fortsätta utmana kroppen. Man blir lätt bekväm och tror inte att man kan eller borde öka vikterna. Vi ökar varannan vecka, ibland var tredje. Det behöver inte vara mycket och det kan även bara vara repetitioner. Även med löpningen, man nöjer sig med sina 5 km i lagom tempo på springbandet istället för att verkligen försöka springa sju i ett högre tempo. Det är så man får resultat som gör träningen roligare, iallafall enligt mig!

Jag har fått mycket frågor om min träning och även om träningen efter graviditeten. Jag började med promenader nästan på en gång, mest för att komma ut från huset och få frisk luft. Och under sommaren tränade jag inte alls mycket, typ ingenting. Så det tog ändå fyra, fem månader för mig att komma igång, vilket jag också tror är viktigt! Jag minns i början hur ont jag hade i höfterna och jag kunde verkligen känna hur kroppen drog ihop sig igen efter nio månader. Så jag är absolut ingen expert men det viktiga är absolut att lyssna på kroppen. Jag kan även idag ibland känna att någonting känns konstigt och då byter jag bara övning!

Det var lite svårt att skriva om min träning men skriv gärna frågor om ni vill veta mer så svarar jag på det i ett annat inlägg!

7 kommentarer

  1. Kul att du delar med dig! Träning går oftast ihop med bra mat så du får sååå gärna dela recept även om det ”bara” är gröt eller pasta. Bara kul att få läsa och få inspo. Kram till dig, du verkar vara en fantastisk människa!

  2. Maja jag tycker pratar om träning på ett så bra sätt! Du har verkligen balansen mellan att uppmuntra till träning utan att det blir en hets. Jag tycker det är så bra att du skriver din åsikt kring att leva hälsosamt, att det faktiskt inte är hälsosamt att äta massa socker varje dag men ibland är ok. Cred till dig som också tagit dig ur en ätstörning och nu har så hälsosam syn på mat och träning. Du är fantastisk Maja!

  3. Hej Maja, tycker du har en sådan sund syn på livet. Du inspirerar mig mycket. Härligt att läsa om träning.
    Jag har alltid tyckt om att träna men då spelat en sport som fotboll eller innebandy. Men nu (några år senare) har jag försökt mig på gym, kändes så svårt i början för kände lite att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra och kände mig mest uttittad på gymmet.. Nu bokat en tid med en pt tack vare pepp från dig. Nu ska jag våga och bara bli mer hälsosam! Uppskattar alla tips du har kring träning! Tack för att du är så fantastisk! Kram <3

Skriv en komentar