Någonting jag verkligen har tampats med senaste veckorna är det dåliga samvetet som mamma. Det är någonting man har hört om innan men för mig har det varit otroligt jobbigt. Jag kan nästan känna sorg.

Jag lovade mig själv innan jag blev mamma att verkligen försöka fortsätta vara Maja också, och inte bara en mamma. Men med det kommer ett pris och jag förstår varför det är så svårt att få ihop båda delarna. För när jag jobbar, eller gör någonting roligt utan TL så mår jag väldigt bra. Som mig själv, fast uppenbarligen så känner jag även att en stor del av mig saknas. Att någonting fattas, och det är ju så fint. Det är så det är att vara mamma.

Men allt det jag väljer att göra utan TL ger mig även väldigt dåligt samvete. Nästan ohanterbart. Jag känner hur min ångest kommer tillbaka och jag får som tunnelseende. Ska jag göra någonting om några dagar kan jag tänka på det redan nu och bli ledsen. Som att jag räknar timmarna med honom, som om att jag förlorar dyrbar tid. En tid som aldrig kommer tillbaka. Och jag vet, att man ska njuta, för alla säger det åt mig konstant. Och det gör jag. Jag njuter så mycket. Varenda sekund. Mer än vad jag trodde man kunde göra. Men det är som om att jag tror att man bara njuter om jag hade varit inlåst med honom i huset i Manchester, ensamma, bara vi tre. Men det är ju inte att leva. Utan livet är nu och det är sommar. Och då måste det få vara okej att njuta som småbarnsmamma och ha ett liv som inte bara består av bajsblöjor hemma i huset. Utan bajsblöjor även ute på restauranger.

Det är nästan lättare för mig med jobbet och det dåliga samvetet. För jag har aldrig jobbat så lite som jag gör nu men fått så mycket gjort. Jag gör det jag måste och allt det där slöandet på instagram eller värdelösa saker har fallit bort, jag är effektiv och jobbar. Och hade jag inte jobbat nu, utan tagit mammaledigt, så hade jag ju inte haft ett jobb att gå tillbaka till sen. Att jobba med det jag gör kräver uppdatering för att vara intressant och så är det bara. Och jag vill ju jobba. Och vill att TL ska växa upp med en mamma som kämpar och jobbar hårt för sina drömmar, för att det är sån hon är, så därför känns just jobbdelen helt okej. Att ta en förmiddag här och där för att fota och jobba, det måste vara okej. Jag menar Victor tränar ju varje dag och det är okej.

Och egentligen vet jag inte vart jag vill komma med det här inlägget. Kanske vill jag hitta tröst hos er. Höra att det är okej. Att ta barnvakt av TLs farmor och gå på Mumford and Sons med ens bästa vänner. Och att jag fortfarande njuter av min son och min tid med honom. Att jag inte är en kass morsa för det. Kanske är det just de som gör mig till den bästa mamman för honom, för att jag fortsätter livet fast med en till livskamrat jämte mig. Jag grät på flyget till Nice för att jag hade så dåligt samvete. Jag grät på flygplatsen i Frankfurt för samma anledning. Och så grät jag häromdagen i sängen för att han har haft en lång dag med vänner och familj runt sig och hade lite svårt att få ro på kvällen. Och jag vill inte gråta. För jag är ju så lycklig. Och inte en enda sekund med honom känns jobbig, och det är nog för att vi lever vårt liv såhär, för att tiden inte blir för långtråkig eller trälig. Utan för att vi lever vårt liv. Om det betyder att han fick hänga med till Nice några dagar och sova på ett hotellrum så är det så, eller vara med sin farbror några timmar när vi firar bröllopsdag. Med det sagt förstår jag såklart att barn behöver lugn och ro, och vi har bestämt oss för att resten av sommaren ska bli lugn. Men ändå, hade vi inte bestämt oss för det hade jag inte behövt haft dåligt samvete för det.

Nu får det räcka med tårar, jag är den bästa mamman för honom, det hoppas jag verkligen iallafall. Och jag hoppas att han är glad att han kom till oss, och finner lugn och kärlek trots det livet vi lever på vift.
För jag kan inte göra någonting åt vårt liv och nu är han här hos oss och han förtjänar det bästa i livet. Åh nu gråter jag igen, för det dåliga samvetet. Min lilla älskling, om jag kunde skulle jag ge honom allt i hela världen. Och om jag kunde skulle jag bara vilja ge honom ett hem med alla hans nära och kära runt omkring, utan massa resväskor som då och då packas för att åka till nästa.

79 kommentarer

 1. Tänk att TL ju hade missat massor av tid med farmor,
  Farbröder, pappa osv om du varit med honom HELA tiden. Det är ju tid de aldrig får igen!

 2. Maja, oavsett var ni reser så är han ju med er! Ni är hans bästa föräldrar och ni ger honom tillgång till ett liv som är fantastiskt. Barn vet inte hur alternativen ser ut, dom finns i stunden. Ni gör det bästa för honom och det är allt som krävs, oavsett land eller resväskor <3

 3. Anna Löf Oscarson Svara

  Åh förstår precis hur du menar. Känslorna är så tudelade och det dåliga samvetet kan äta upp en. Jag kämpade mest med att lita på mig själv som mamma och luta mig mot att mina beslut var det rätta. Men kände precis som dig. Du är en super mamma. Tack för att du skrev om dina tankar och känslor.

 4. Åh maja du kommer snart känna dig säkrare och lugnare, i takt med att ni lär känna varandra! Och tänk på att för TL är hemma där ni är, oavsett om det är i England, på flyget eller på äventyr i Sverige ❤️

 5. Jag tänker att du också behöver göra det som gör dig till Maja, för att ha energin till att vara den bästa mamman till TL. Ni har ett otroligt fint nätverk runt er, ta vara på dem och låt dem få egentid med honom. Hitta det som fungerar för ER, för er familj. För det är bara NI som vet vad ni behöver. Och ni är bäst tillsammans, oavsett vart ni befinner er.

 6. Hej Maja, vad fint och öppet skrivet av dig! Jag upplever också en hel del dåligt samvete. För mig är situationen lite omvänd; min tremånaders tar inte flaskan, och äter varje 1,5 timme. Det gör att jag är ganska ”låst” med honom och kan inte göra saker på egen hand. Jag upplever att jag hade njutit (ännu) mer av tiden med honom om jag själv hade fått en egen stund någon gång ibland, gå på stan med en kompis eller vad som helst. Men jag tänker helt enkelt såhär: är det kanske det man fpr på köpet nu, att man helt enkelt får dåligt samvete av allt, oavsett vilka val man gör? 🙂 För mig blir det lite lättare om jag tänker så, att gör jag det ena får jag (ändå) dåligt samvete för att jag inte gör det andra, osv. Man kan inte mer än att göra det bästa man kan och det gör vi, så heja oss! 🙂

 7. Hej!
  Jag har nog aldrig i hela mitt liv kommenterat på någon blogg men känner att jag vill bara skicka så mycket kärlek till dig och säga att du behöver inte ha dåligt samvete! Det skär i mitt hjärta att du skrev att du hoppas Teddy är glad för att han kom till just er. Jag lovar dig att han är det! <3
  Jag är själv snart fyllda 18 år, jag har 4 äldre syskon och är sladdis delux. Min närmsta syster är 13 år äldre än mig. Jag har växt upp med föräldrar som jobbat mycket utomlands i alla olika världsdelar. De jobbade som mest när jag var yngre och vill bara säga att jag aldrig någonsin lidit av det och att jag är väldigt tacksam för sättet jag växt upp på. Deras jobb har gjort att jag har rest mycket hela mitt liv, första gången var jag 1 och en halv månad på resa till Grekland. Vi brukar skoja med att jag är uppväxt på flygplatser och restauranger. För att även om mina föräldrar jobbat otroligt mycket så och varit borta på resor med jobbet så har jag aldrig känt att jag fått mindre kärlek eller att jag inte fått den stöttningen jag velat haft, tvärtom! När jag var yngre pratade jag med föräldern som var ute i världen i telefon morgon och kväll. De ringde alltid, oavsett tidzon, frågade om hur jag mådde, min dag och livet. På sätt och vis tror jag att min relation med mina föräldrar blev mer öppen på grund av deras jobb, jag tror att det är vanligt att föräldrar som alltid är hemma med sina barn egentligen är längre ifrån dem relationsmässigt. För dem blir det inte lika viktigt att fråga om allt. Sen har mina föräldrars jobb givit mig så mycket driv och inspiration, jag klarar allt om jag vill.

  Så att summera allt vill jag bara säga att jag är så otroligt tacksam för att jag är uppvuxen på restauranger och flygplatser, det har givit mig så mycket i jämförelse med mina jämnåriga som växt upp på en och samma plats. Jag kan lova att Ted-Louie aldrig kommer känna sig bortprioriterad för att ni är så måna om honom och kommer alltid visa honom kärlek, på samma sätt mina föräldrar gjort för mig.

  Förstår att detta nog inte fått ditt dåliga samvete att minska, även om jag hoppas det. Men du får tänka att ditt dåliga samvete kommer att göra att du alltid är närvarande även om ni inte är på samma plats! <3

  Kram från Johanna, lycklig med världens bästa föräldrar och uppväxt blad resväskor <3

 8. Är uppvuxen med en ensamstående mamma som flyttade runt i Sverige, England och Australien hela min uppväxt. Hon har kämpat och jag har fått se världen, fått mer respekt för människor, har lärt mig att bli utåt. Jag klagar inte! Ha inte dåligt samvete för det. Jag har lärt mig hitta tryggheten i mig själv och det blev ju folk av mig. Tagit en kandidatexamen och jobbar inom finansbranschen, pendlar varannan vecka till london då min pojkvän bor där. Har lärt mig klara av saker och ting själv! Och jag älskar min mamma jättteeeeemycket för det och är tacksam för de erfarenheterna jag fått 🙂 DU är en fantastisk människa Maja! Var snäll mot dig själv. Massa kramar!

 9. Tror att det alltid kommer vara så. Hur man än vrider och vänder sig så blir det aldrig bra. Min son är snart 3 år och jag känner fortfarande samma sak. Men jag och mannen bestämde när vi fick barn att livet går inte att sluta leva. Däremot får man göra det lite annorlunda och inkludera barnet istället på deras nivå. Allt går att göra med barn, det blir bara lite annorlunda.

 10. Du är en jätte fin mamma <3
  Till och med en bättre mamma efter du fått göra saker för dig själv!!!! ha inte dåligt samvete, även om det är lättare sagt en gjort!

 11. Hej! Såg dina storys innan på instagram om att vara ensamstående och att du inte hinner med något.. Ett tips om du vill hinna med mer, bestämd dig för vad du ska göra under dagen och att du ska hinna med det. Innebär det att Ted-Loui får ligga i vagnen med dig på stan/möten så vänjer han sig vid det. Det är bara du som sätter dina egna gränser och det handlar inte om att man inte har tid, utan att man inte tar sig tiden till det.
  Köp en bärsele, då kan du städa och allt sånt med han närvarande tillexempel. Allt går om man bara bestämmer sig för det, lite dåliga ursäkter är det ibland bara..

 12. Fina Maja <3
  Om du mår bra av att hitta på saker utan Ted Louie kloss till dig så är det bara att köra – mår du bra så mår TL bra, och tänk så mysigt han har det med mormor, farmor, sina mor-och farbröder. Det går ingen nöd på honom, du är världens bästa mamma till Ted Louie <3

 13. Jag är gravid i vecka 35 och blir alltså snart själv mamma till en liten kille och jag har haft lite ångest över att jag kommer falla in i enbart mammarollen och glömma bort mig själv som person och mitt förhållande. Men när jag läste att ni kunde flyga flygplan med en liten bebis, att ni gick ut med vänner på konsert och lämnade TL hemma med farbror för att gå ut o äta så tänkte jag bara YES. Det där är det där som jag kommer sträva efter. Att kunna vara världens bästa mamma till mitt barn men samtidigt våga göra saker med och utan honom även om han är liten. Klart man ska ta vara på all tid med sin bebis och njuta i nuet men samtidigt så behöver man egentiden och jag tycker det är så viktigt.
  Så känn inga skuldkänslor, det är bra för er alla tre att du som mamma kommer ut ibland och att lämna TL i några timmar med en familjemedlem som han är trygg med är inga konstigheter utan bara något bra och fint. ♡♡♡

 14. Ett citat av en läkare som gjorde mig väldigt glad idag som jag tror du behöver, ”Ted valde er som era föräldrar, han valde dig till sin mamma” ❤️

 15. Ha inte dåligt samvete, du är bästa mamman för ditt barn ❤️ Det är klart att det är okej att farmor, farbror osv är barnvakt, de vill ju också spendera tid med TL.
  Jag brukar säga till min syster att min systerdotter inte bara är henne barn utan även mitt och att hon måste dela med sig 😉

 16. Hej finaste Maja! Du ska absolut inte få dåligt samvete!!! Min pappa var utomlands i flera månader när jag var liten. För det första minns jag inte ens det då jag var mindre än 3 år och för det andra har det aldrig påverkat vår relation. Snarare tvärtom! När han väl var hemma spenderade vi all tid och utnyttjade den till fullo. Samt så fick jag massor av tid med min farmor och farfar och står dem så nära idag!! De hämtade mig och min bror varje onsdag varje vecka och vi älskade det. Var en av mina favoritdagar på hela veckan!!!

  Så även om du är borta, tänk vilka relationer han får med massor av människor som älskar honom. Det är ovärderligt kan jag lova. Och dessutom, är man borta så prioriterar man tiden när man är hemma på ett helt annat sätt, vilket egentligen är det viktigaste.

  Massor av kärlek till dig❤️

 17. Jag är uppvuxen med ett hem i Sverige och ett i Sydafrika. För att vi barn skulle få gå i skolan i Sverige så spenderade vi mycket tid hemma hos mormor och morfar.
  Och idag, när jag nyligen förlorat båda två, så är jag så obeskrivligt tacksam för min uppväxt tillsammans med dom. Självklart älskade jag att vara med mamma och pappa, men det är något speciellt att få sova mellan mormor och morfar och bli bortskämd med glass en onsdag. ”Det finaste man har sätter man på bordet” sa morfar och lyfte upp mig. Ha inte dåligt samvete för att du lämnat Ted Louie hos sin farmor ikväll, jag lovar att han lever sitt bästa liv tillsammans med sin farmor en kväll när mamma och pappa är ute och firar sin kärlek.

 18. Hemma för TL är där hans föräldrar och andra nära och kära är. Du är min förebild i mitt kommande föräldraskap! Du gör det galant och är världens bästa mamma till din son.

 19. Har själv tampats med liknande känslor men så försöker jag tänka såhär;
  1) Jag mår väldigt bra när jag får möjlighet att träffa mina vänner själv, träna eller något liknande. Min energidepå fylls på och jag får längta lite efter vår son.
  2) Jag spenderar ju fortfarande mestadels tid med min son så det är ju faktiskt rättvist att min man/familj/vänner också får lite egentid med honom.
  3) Vår son har hängt med på det mesta, resor/restauranger och middagar hos vänner och det har gått toppen (han älskar det och är glad och trygg när han träffar alla).
  4) Mor/farföräldrar älskar ju också möjligheten till lite kvalitetstid och jag märker själv på våra att de värdesätter det högt och älskar de stunder när de faktiskt får ta hand om honom själva! Jag tycker också att det känns väldigt bra i mammahjärtat de gånger de är barnvakt och vi ska bort för det är inga ledsna miner utan han är trygg och glad med dem och då kan jag slappna av mer när vi är iväg också ❤️

 20. Jag känner igen mig sååå väl.. DU är den BÄSTA mamman till er fina son! Det finns ingenting i världen som kan ändra på det. Självklart ska man kunna njuta av livet även fast man har blivit mamma. Jag vägrade lämna bort mitt första barn första tiden och det är något jag ångrar idag. Idag är jag en bättre mamma för att jag får chans att umgås med min man och mina vänner på tu man hand då och då! Du är så inspirerande och en sån fin människa ❤️ Fortsätt med det du gör! Stor kram från mig

 21. Maja, jag tycker du gör ett fantastiskt jobb med Ted Louie. Är övertygad om att du är den bästa mamman för honom. Tänk vilken ynnest för honom att få vara med alla era nära och kära som älskar honom. Jag har inga barn men jag har tänkt att när jag får barn önskar jag att jag kan vara en mamma som du är<3

 22. Alexandra Svara

  Maja! Du är världens bästa mamma till TL!! Ingen kan göra det bättre än du! En mamma o en pappa måste få vara gamla M & V elle som vi gamlaA& J för att kunna fortsätta vara bästa föräldern. ❤️Glöm aldrig att ni alltid är bästa föräldrarna till TL. Och! Barnen älskar att vara med mor eller farföräldrarna!

 23. Jag känner igen din känsla något enormt. Tack för att du delar med dig. ❤️ Jag har ständigt haft dåligt samvete över nåt, stort som smått, ända sen jag blev mamma. Något som slår mig är att mycket tror jag ligger i könsrollerna, varför är det alltid vi mammor som tampas med det dåliga samvetet men inte papporna (i alla fall inte i samma utsträckning)? Du har helt rätt i att Ted Louie behöver en mamma som följer sina drömmar och framförallt mår BRA. Jag helammade min yngsta son till han var 5 månader eftersom han vägrade flaska, och fick därför ingen ”egentid” (förutom en snabbis till affären då och då) på nästan ett halvår. Det påverkade mitt humör något enormt. Så snart jag slutat amma och kunde ta mig ut och träffa lite vänner på egen hand kände jag mig SÅ mycket gladare och piggare och framförallt mer närvarande när jag var med honom sen. Och jag tänker att det inte handlar om kvantiteten utan om kvaliteten i vår relation till våra barn. Självklart ska vi umgås massor med våra barn men all tid ihop är ju inte alltid till barnets bästa om föräldern inte mår bra eller inte är närvarande på olika vis. Och så länge vi föräldrar alltid tänker på våra barns behov, ger dem trygghet, närhet och att vi reflekterar över oss själva så är jag säker på att de kommer må bra. Rörig text men hoppas du förstod mitt budskap. Njut av en härlig sommar, både själv och ihop med din fantastiska lilla familj ❤️ Kram!

 24. Min kommentar ovan skulle vara till johanna längre upp men det misslyckades jag ju fullständigt med :—) PUSS Maja ❤️

 25. Ååååååh vilken igenkänning! Får dåligt samvete hela tiden och känslorna bara väller över! Har sån ångest över allt möjligt, att hon ska börja förskola efter sommaren och inte vara led mig
  på dagarna, att jag ska behöva gå tillbaka till jobbet=missar massor dyrbar tid och minnen med min älskling. Kan få dåligt samvete att jag snabbt kollar mobilen, att hon får för lite stimulans vissa dagar när vi bara är hemma hon och jag. Även om jag vet att mitt barn mår bra osv så är det så svårt att lägga samvetet åt sidan! Du är inte ensam, det verkar vara normalt att känna såhär även om (iaf i min bekantskapskrets inte alls pratas om detta).

 26. Om man älskar sina barn besinningslöst så finns det väldigt lite man kan göra fel. Jag tycker inte du någonsin ska känna att du behöver förklara dig för någon baserat på de livsval du gör. Jag önskar jag kunde säga att det dåliga samvetet löser sig av sig själv men det är ju just för att man älskar de så jävla gränslöst som man får dåligt samvete.

  Men man är inte bara mamma. Man är fan i mig människa, fru, kompis, dotter, sexy motherfucker KVINNA som också behöver annat för att hålla hjärnan i schack.

  Kram från tvåbarnsmamma, kvinna, förskollärare, snart fru, kompis, dotter, som älskar att göra saker ensam, trots att jag älskar mina barn mer än livet.

 27. Ted Louie kunde inte fått en bättre mamma än dig! Du är grym Maja<3

 28. Älskar denna kommentar! Word!!!
  Har en 7 månaders dotter och relaterar så mycket till det du skriver, Maja. Jag kan få så dåligt samvete när vi hittar på grejer. Har vi hittat på saker flera dagar i rad, träffat vänner, varit iväg på grejer osv så kan jag få så dåligt samvete och ångest å bara vilja stänga in mig med min dotter och ge henne all min tid. Men vem blir lyckligare av det? Livet pågår ju, vi måste fortsätta leva trots att vi fått våra små skatter. Men jag förstår exakt vad du menar. Man behöver få andas och vara sin egen person ibland, man är fan inte en sämre mamma för det kan jag tala om! Du är bästa mamman till TL och jag är bästa till min dotter.

 29. Hej Maja tack för att du visar en sådan fin sårbarhet. Du är fantastisk och måste tänka så även om du inte vistas med gossen dygnet runt. Min första tanke är när jag läste ditt långa inlägg är att bli mamma är ju inget man vet på förhand hur det känns. Snälla du försök känn att du är bäst men det finns säkert en farmor som gladeligen kan passa honom någon timme så du kan komma ut och känna en glädje utanför hemmet också. Jag vet ju inte hur du l Victor lever och om han är borta mycket genom sin fotboll. Det viktiga kan jag känna att han är med i vad du känner och att ni tillsammans kommer fram till vad som är bäst för er. Ha det så gött och va rädd om dig och lilla familjen 🤗

 30. Kanske är det just för att du ger utrymme för det där andra i ditt liv som du verkligen kan njuta fullt ut av tiden med TL. Att det gör dig till den bästa mamman du kan vara tänker jag. Vissa är helt nöjda med att vara hemma jämt, andra är det inte och båda är okej! O. Med ert resande mm. Så små barn har sitt hem med sina föräldrar, med er, inte med en bostad eller sina saker. Och vid det laget det börjar spela roll, om ni överöser med kärlek ja då kommer han vara trygg ändå.. Det är inte husets fyra väggar som skapar trygga barn. Och du, facetime är guld. Vår stora dotter är sååå tight med sin farmor. Som bor 100 mil bort. O det tackar vi facetime för. Tack för att du lyfter och är ärlig kring ett svårt ämne

 31. På flygplanen säger de att om behov av syre finns kommer masker ramla ner från taket. Ta då på dug din mask först och sedan på eventuella barn. Precis så är det i livet med! För att du ska kunna vara en bra mamma måste du ta hand om dig och se till att du mår bra. Då är du den bästa mamman du kan vara för dina barn. Ha inte dåligt samvete eller ångest. Du är den bästa mamman för ditt barn ❤️

 32. Hej Maja! Vilket otroligt starkt inlägg. Jag är också nybliven mamma och du sätter fingret på så mycket som jag känner. Du är den perfekta mamman för Teddis och han känner er kärlek även om ni inte är med honom varje sekund, man behöver få komma ut och känna att man lever och är någon annanstans än bebisbubblan. Och tänk vad fantastiskt att han redan nu fått ensamtid med både farmor och farbror, det stärker hans band med de ännu mer.

  Du är grym! ❤️

 33. Ska du orka vara den bästa mamman (och frun, vännen, dottern osv också för den delen) till TL så måste du göra sånt som ger dig energi, sånt som får dig att vara den bästa Maja! Våga hitta en kombination som passar dig/er!

 34. Du är en jättebra mamma, precis som du säger- den bästa för TL. Och att du reflekterat och reagerar på att han blir orolig efter en dag med mycket intryck och olika famnar visar ju bara att du känner honom. En så liten bebis kan ju inte säga ”jag vill till mamma/pappa” utan visar det på andra sätt, och det är ju jättebra att du känner av och är lyhörd inför det.

 35. Är helt säker på utan att känna dig, att du är världens bästa mamma till Ted Louie. En lyckligt lottad kille som fick en sån superwoman till mamma 😊🌟❤️

 36. Fina Maja❤️ Du ska inte ha dåligt samvete, tänk va underbart för TL att kunna få spendera så mycket tid med nära o kära nu när ni är hemma i Sverige.
  Det är viktigt att ta sig tid o gör annat än att bara vara mamma, att vara Maja

 37. Jag tror man alltid kommer känns lite så, men tror inte alls bebisarna har såna tankar ♥️♥️♥️

 38. Jag är övertygad om att du är världens bästa mamma Maja. Det tar tid att få ihop livspusslet efter förändringar. Ge dig själv utrymme att testa dig fram vad som passar just er. Det kommer <3

 39. det är så jävla svårt. för mig hjälper det ibland att, istället för att tänka på det dåliga samvetet ett kvitto på att man suger, att se det som ett bevis på att man vill det så jävla mycket. och ärligt, när jag läser det du skriver, hur du som mamma anstränger dig och vill bli bättre, ge mer kärlek, mer trygghet, allt du gör för han och hur mycket du älskar honom, så litar jag till 100% på at TL inte kunde haft en bättre mamma.

 40. Jag tycker att det är SÅ fint och värdefullt att ge sitt barn fler vuxna trygga människor som finns där i deras liv.. det är en lyx få förunnat att dom får ha så många som älskar dom runt om sig och viktigt när de sen blir äldre också tror jag! Så se det som en fin sak att ni faktiskt har familj runt omkring som tar sig till er son och ger kärlek och trygghet. Att ni sen får vara Victor och Maja tror jag bara ger positivt! Jag menar vi behöver få den tiden för att kunna vara den där power föräldern med ork och kärlek. Så kör på precis som ni gör och försök vara snäll mot dig själv.. allt handlar om ett mindset. ❤️

 41. Julide Yoldas Svara

  Om du inte låter dig själva göra saker så kommer du sluta vara Maja, och ingen vill att ens mamma ska sluta vara sig själv. Du är grym❤️ Kam

 42. TL har valt dig och Viktor! Han kommer ha världens bästa föräldrar och att ha en mamma med tillgång till sina känslor är allt❤️ Välj vad du vill tro på, en glad och lycklig mamma är en bra mamma. Självklart är det så! Ser ännu mer fram emot att bli mamma nu tack vare allt du delar med dig av. Kram

 43. Förstår hur du känner, tänker också så ofta, har just flyttat ner till Grekland några månader med min 3 månaders bebis. Får dåligt samvete av att jag tog med honom på flygplanet, av att han va med på en liten roadtrip en dag (trots att han mest sov) , att vi har varit några timmar på stranden (trots han ligger skyddad i UV-tält under parasoll). Hela tiden finns det saker man tänker att man kanske inte borde istället för det inrutade livet vi hade i Sverige hans 3 första månader. Men det är väl som någon skrev att en bebis är ju här och nu och tänker nog inte så mycket vad vi tar med dem på så länge man tar hand om deras basala behov.
  Du är en helt fantastisk mamma till din son, livet ska ju inte ta slut för att man får barn, så länge man alltid prioriterar att barnet har det bra 🙂

 44. Hej Maja! Jag har en son som är 1,5 år och jag tänker att när vi lämnar bort honom till hans farmor, mormor eller någon annan, så får man se det som att man ger sitt barn en möjlighet till kvalitetstid med sina nära och kära och chansen att bilda relationer med andra vuxna än sina föräldrar, vilket jag tror är viktigt för barn!

  TL kommer att vänja sig vid ert liv och det är vanligt att småbarn blir oroliga på kvällen om de har fått mkt intryck under dagen, och det hade han ju kunnat få fast han var med er en hel dag i Stockholm t.ex, så det handlar nog inte bara om att han inte har varit med dig/er som han kan upplevas orolig på kvällen!

  Tycker inte du ska ha ett dåligt samvetr, du är en grym mamma och person, heja dig!

 45. är i precis samma situation som du. Med två barn och tredje på väg. 28 år gammal. Förstår dig precis, du gör helt rätt som inte vill ” förlora” maja .
  Med Min erfarenhet som mamma tycker jag att det är jätte viktigt. Att ens mamma faktiskt är viktigt för andra människor också, det gör barnen stolta.
  Tack för detta inlägget.

 46. Jag tror att de är ganska normalt att känna så. Man har ju trots allt suttit ihop med sin bebis i nio månader. Helt plötsligt är man själv på ett ställe och bebisen på ett annat <3

 47. Åh! Igenkänningen. Har ständigt dåligt samvete för mina barn. Vår yngsta på 10 mån har bara fått hänga med från dag 1. När hon var ETT DYGN gammal satt jag i lekparken och ammade henne bland stoj och stim eftersom vi var tvungna att gå ut och aktivera vår 3åring. Hon har fått sitta mååånga timmar i sin babysitter och bara titta på allt som händer runt omkring. Ibland har jag kommit på mig själv och bara ”SHIT vart är hon?” Och så sitter hon nöjt i sin babysitter och tittar.

  Och det dåliga samvetet då. När man glömt sitt barn! Men så förstår man tillslut att hade hon varit missnöjd med livet så hade hon visat det. Och hon är världens nöjdaste och gladaste bebis. Just också för att vi som familj tycker om att aktivera oss med saker. Hade vi bara suttit inne hela dagarna hade vi blivit galna och vem hade mått bra då?

  Vi gör alla så gott vi kan och är så bra föräldrar som just vi kan vara till våra barn.

  Kram! Och tack för en underbar plattform.

 48. Hej,
  Att du och v är den viktigaste för ditt barn är ingen tvekan om. Men försök o tänk lite tvärt om, när du låter TL vara med andra som älskar honom så kommer du genom ditt stora ansvar o kärlek låta han bli trygg utan dig också och utvecklas till hans egna person. Banden kommer bara stärkas mellan er om man utvecklas inom sig själv också som person. Din mor har låtit dig få vingar och bära iväg och kärleken till din mor är nog inte mindre där, men din mors kärlek växer nog varje dag till dig, den stolthet hon känner att du är så fin som person och hur modig du är, det har hon varit med o skapat genom att ge dig möjligheter till utveckling.
  När du låter TL vara med dem du litar på ger du han möjligheten att få känna andras kärlek o trygghet och utveckling till en egen individ.

 49. Åh Maja om du visste hur vanligt detta är. Jag har en helt annan situation där min man bygger företag och jobbar dygnet runt för tillfället och jag är med vår dotter konstant och vet du vad? Det är inte heller bra.
  Jag har så dåligt samvete, jag orkar inte vara den mamman jag vill vara när jag hela tiden är helt själv och ska ta alla fajter hela tiden. Ibland kan jag känna hur jag tar ut min frustration på min dotter när hon har trotsat hela dagen och jag tillslut kokar över. Och på det kommer det dåliga samvetet..
  hon är 3 år och kan inte rå för att jag är helt slut liksom.
  Jag vill egentligen komma fram till att det inte hjälper att vara med sitt barn dygnet runt, året om. Man blir absolut inte en bättre mamma för det, hellre tvärtom, man orkar inte vara en bra mamma och man aldrig kan kliva ur mammarollen och bara vara sig själv en stund. Det är vi värda och inget barn kommer ta skada av det ❤️ Jag tror bara att barnen får en stark relation till andra vuxna i sin närhet och det är bland det finaste man kan ge dem.

 50. Meeen han behöver en mamma som får gjort sitt och mår bra , då blir man en bättre mamma med massa energi å som uppskattar alla stunder ni får ihop 😍😍😍

 51. Maja du är grym! Lite härligt är det ändå att du också känner det man själv känt. Fast att det verkat som att du kunnat leva på som vanligt utan dessa hemska skuldkänslor. Äh det jag försöker säga är att ibland är det tufft att se hur bra andra kvinnor är och hur bra de hanterar och bollar att bli mamma och samtidigt briljera det sociala med vänner och familj när en själv hanterat det hemskt. Tack snälla du för ärlighet och att du också belyser hur känslorna är så svåra ibörjan. Fortsätt sätt dig själv högt i prioritering, fortsätt gör det du också mår bra av, var du, glöm inte bort dig själv. Du kommer hantera det hela mkt bättre om du får vara du. Jag hanterade det inte bra, jag gav mig för min ångest. Bokade av typ allt, började tacka nej, hitta på undanflykter och följde aldrig med. Var bara hemma med min missnöjda bebis, min självkänsla, mitt humör, mitt sociala liv är och var botten. Det är väldigt svårt att komma igen. Fortsätt lev, skuldkänslorna lägger sig. Massa kärlek!

 52. Åh, så mycket igenkänning i ditt inlägg. Vi fick vår bebis för ett år sedan, och bestämde oss för att inte vara rädda för att hitta på saker, resa, då och då unna oss kvällar själva för någonstans visste vi att vi inte ville att livet skulle vara i alla fall lite likt som det var innan vi blev föräldrar. Förändringen och omställningen är ju enorm som det är!! Trots att jag visste att min bebis alltid var trygg, mätt, ren, glad osv minns jag den ständiga återkommande ångesten. Känslorna på utsidan och mottaglig för minsta lilla kommentar som på något sett skulle antyda till att jag gjorde något ”fel” som mamma.

  Men nu ett år senare får man ett lite annorlunda perspektiv. Jag känner mig så självsäker i att jag är den bästa mamman till mitt barn, och att min känsla vad som är rätt eller fel värderas över alla andra åsiktsmaskiner. Jag är 100% säker på att du också om ett år från och med nu kommer vara otroligt glad för sakerna ni gjorde, att ni kombinerade mysiga dagar hemma i soffan med resor, middagar och ibland ensamtid. Tror även det bidrar till att man i kontrasterna får skarpare minnen, och dagarna flyter inte bara ihop.

  Du är grym Maja! Och en fantastisk mamma till just din bebis<3

 53. Catarina Stenberg Svara

  Tänk vilken lyx att få flera hem. <3 Hör många som säger att man ska bo med barnen på ett ställe. Allt jag ville som barn var att flytta. Alla barn är inte lika precis som alla vuxna inte är det. ÄLSKAR tanken på flera hem. Det är livet för mig!

 54. Jag har själv haft samma tankar och pratade med en psykolog om detta. Jag fick i uppgift att göra en övning där jag skulle skriva ”jag är den bästa mamman för xxxx”. För att övertyga mig själv i stunder när jag tvivlar och får skuldkänslor. Du är den bästa mamman för din son!

  Jag har också lärt mig att det är viktigt att göra saker för mig själv. För att jag ska vara den bästa mamman till min son behöver jag få bara vara jag ibland och ta hand om mig själv, och blir på köpet en gladare mamma.

  Jag tänker också att det är viktigt att min son får ett ”skyddsnät” och inte bara känner sig trygg med mamma och pappa. Utan att precis som med din sin, är det många som älskar och vill finnas där för honom. Och det är himla fint och viktigt!

 55. Jessica Hansson Svara

  Alltså Maja du är FAANTASTISK! inspireras så mycket av dig. Igenkänningsfaktor 1000000, tycker bara det är härligt att se dig och allt du gör. Finns inget häftigare än personer med driv, fatta vilken super morsa han har!

 56. Håller med om det mesta men skulle nog ändå säga att när det gäller ens egna barn är det absolut inte kvalitet framför kvantitet. En pigg o rolig lektant finns överallt, men en mamma/pappa som är närvarande är ovärderligt. Tänker att det är en del av uppfostran med. Att visa att man inte alltid är på topp o att man kan va trött.

 57. Jag är inte mamma än. Men jag hoppas att du och andra mammor vet att ni är med och skapar något nytt. Ni är med och förändrar synen på vad en mamma är och vad en mamma ska göra. Det förväntas saker av mammor som är ett resultat av gamla synsätt och det är nog därför du och många andra lider av dåligt samvete. Jag hoppas att när jag väl blir mamma, att det är norm att som mamma få gå på konsert med sina vänner, restaurang med sin käraste, jobba runt om i världen och inte sitta hemma med sin bebis 24/7, norm att få leva och samtidigt vara världens bästa mamma för sin bebis, för det är man.
  Jag hoppas även att andra mammor i framtiden ska stötta varandra och inte trycka ner en annan mamma som t.ex. går ut och fixar naglarna med en nyfödd bebis hemma som Ida Warg fick uppleva.
  Tack för att du delar med dig och visar hur det känns, men också hur du vill att det ska vara. Det behövs!

 58. Förstår precis det dåliga samvetet, är själv nybliven mamma sedan snart tre veckor tillbaka. Och speciellt känslan hur det skär i hjärtat när de inte kommer till ro på kvällen om det varit mycket intryck under dagen. Men samtidigt tror jag det är nyttigt att ens barn blir van vid de nära och kära, att det kan skapa en trygghet inför framtiden.
  Och jag tror att det dåliga samvetet är en bra sak på sitt sätt. Att man bryr sig och älskar sitt barn så mycket att man hela tiden strävar efter att de ska må och ha det så bra som möjligt.
  Kram från en mamma till en annan.

 59. Jag är ingen förälder men som dotter så ser jag det som att du, genom att leva precis som du gör, stärker din son, ger honom kraft och möjligheter att utvecklas och bli en fantastisk och trygg person som vuxen. Han kommer att ha en nära relation till era vänner och familjer, vara en stöttepelare för dom precis som dom är för honom och han kommer veta att man kan arbeta hårt och samtidigt vara så närvarande sina nära och kära. Man kan vara närvarande samtidigt som man är en bit ifrån familj och vänner och det tycker jag att du och Victor redan är ett bevis för bara genom att följa era kanaler.

 60. Åh Maja! I hear you sister! Jag blev mamma för första gången för exakt två månader sen och förstår precis vad du menar. Det är svårt att hitta balansen mellan att vara mamma och samtidigt inte bara bli en mamma utan också vårda den egna personen. Men vi är de bästa mammorna för våra barn! TL är så extremt älskad och är omhändertagen hela tiden av människor som gör allt för honom och det är bara nyttigt för alla om det inte bara är du och Victor som axlar den rollen. Du behöver vara bara du ibland och du och Victor behöver vara bara ni ibland. Då blir ni också starkare och bättre föräldrar. Men det där dåliga samvetet alltså.. och alla tappra försök att hitta balansen i vardagen. Det är kämpigt och det är helt okej! Vi är som sagt de bästa föräldrarna till våra barn, du till TL och jag till min Love. <3

 61. Du ska verkligen inte behöva känna så här Maja men att du oroar dig så här mycket säger otroligt mycket om vilken fantastisk mamma du är! Jag tror att TL kommer att vara otroligt tacksam när han blir äldre över att ni spenderat er tid under somrarna i Sverige på detta sätt. Det är ju nu ni ger honom de starka band till familjen som både du och Victor redan har med dem. Han har så otroligt många som älskar honom och som vill vara med honom och det är ju en jättefin möjlighet för dig att ta vara på dem och se till att bli den bästa mamman du kan till honom genom att vara dig själv precis som du säger! Tänk vad stolt han kommer att vara över dig när han blir gammal nog att förstå vilken fantastiskt driven och stark kvinna hans mamma är.

 62. Du är en alldeles fantastisk mamma, Maja. Ser upp till dig så extremt för allt du gör. Det kan inte alltid vara så lätt att leva utomlands, långt ifrån familj och vänner och med en partner som reser mycket inom sitt jobb och jag är så otroligt imponerad av dig. Du är absolut den starkaste jag vet. Vill att du ska veta att det självklart är okej att du även får egen tid med vänner, för träning, middagar, fester eller vad som helst. Om du får göra saker som du utvecklas och mår bra av så kommer du även att bli en ännu gladare, starkare och mer fantastisk mamma till TL. Dessutom tror jag garanterat att Victor, farbröder och mor- och farföräldrar älskar varje sekund som de får hoppa in och agera barnvakt. Att de hinner umgås kommer enbart att göra att de får en ännu bättre relation och er familj kommer att bli närmare än någonsin. Tusen kramar <3

 63. Hej Maja! Det här med att vara mamma kan verkligen framkalla hur mycket känslor som helst, känslor man knappt visste att man hade. Eller så känner jag iaf, två grabbar senare. Mina grabbar är nu 4 år och den minsta 7 månader och jag upplever att jag är den bästa mamman när jag bara får vara mig själv mellan varven, vare sig det gäller en AW, jobb eller träning. Då njuter jag så himla mycket av att komma hem igen och jag tycker det är en så himla skön känsla. Jag tror det är viktigt att behålla sig själv, att inte tappa bort sig i barnen (om du förstår hur jag menar). Sen har vi också haft mycket barnvakt mellan varven och flängt en hel del. Men det har genererat i att barnen har jättefina relationer till mormor o mormor, farmor o farfar, mostrar och andra vuxna. Så hittills har det aldrig varit några problem att ta barnvakt, somna borta funkar hur fint som helst och likaså åka bil. Vi bestämde oss i samband med att vår första grabb kom att barnen får följa med i vårat liv – vi kommer inte anpassa oss efter barnen (i stora drag så klart). Det har funkat hur fint som helst!

  Och med det sagt! Ha inte dåligt samvete, lättare sagt än gjort, ni är dom bästa föräldrarna till er lilla grabb. Och han kommer med största sannolikhet att känna trygghet i er hur mycket ni än far och flänger – det är ju så både erat och hans liv kommer se ut 🙂 Så va inte för hård mot dig själv! Du är inte ensam.

  Stor kram!!

 64. Du är fantastisk och TL kunde inte ha fått föräldrar mer kärleksfulla än er. KRAM!

 65. Ojojoj vad jag känner igen mig,
  I varenda ord. Jag har två barn & är duktig på att föra saker ensam & med min man, jag älskar det men det där dåliga samvetet jagar en alltid. Jag har fått
  Någon typ av ångest sista åren tror jag, då jag varje dag stressar & kör Som
  En dåre från jobbet för att hinna till dagis liiiite tidigare än avsatt tid, men för vems skull? Barnen märker ju inte om jag är där tio minuter innan? svårt att förklara men jag vet hur de känns med ångesten & det dåliga samvetet, är rädd att de alltid kommer hänga med. Men vi gööööör ett så bra jobb, det vet vi innerst inne ❤️❤️❤️

 66. Kom-ihåg att lilla TL också har sitt lilla liv. Som kanske till en början endast kretsar kring mat sova behov & sina föräldrar meeeen att ge honom en chans att få ta del av & ta in lite annat i sitt lilla liv, är inte det fint? samtidigt får också du chansen att uppfylla dina behov (för som människa och som Maja har du ju behov som sträcker sig längre en lilla TL även om han är allt för dig), och är inte det ganska fint? att du får vara både mamma & Maja och ta del av livet på flera sätt? Jag tror nog att lilla TL, utan att känna honom, skulle bli glad över att veta att du fortsätta känna livets olika nyanser, och lät honom få träffa lite andra familjemedlemmar också. Förstår du min tanke? Stor kram. Du är fullkomlig tillräckligt även om det inte alltid känns så ju!!<3

 67. Oj vad jag känner igen mig i det du skriver! Min son är 3,5 månad och jag får också såå dåligt samvete ifall jag vill ut med mina kompisar eller jobba några timmar. Så himla skönt att läsa att det är flera som känner så! Började gråta av ditt inlägg just för att jag känner igen det så mycket! Tack för att du delar med dig av alla delar, & jag lovar- du är den bästa mamman för just din son! ❤️

 68. Maja! Jag är själv inte mamma men kan utgå ifrån egna erfarenheter som barn, mina föräldrar jobbade mycket och roade sig nästan lika mycket vilket gjorde att vi ofta var hos farmor eller mormor när vi var små. Jag är SÅ tacksam för det. Att ha en bästa vän i sin farmor och nära relation till sin mormor är så mycket värt. Tid med föräldrarna blir det ju automatiskt ändå och jag är supernära dom också. Så att våga lämna bort, till och med om det bara är för att farmor vill låna en lördag och ni får en kväll hemma – GÖR DET! Hehe.

 69. Vet exakt.. grät varenda gång jag behövde ha barnvakt någon timma i början, fy, men det är mammahjärtat och en stor dos hormoner…;) Det lugnar sig och i takt med att han växer och blir äldre så kommer han älska att hänga med farmor, mormor, farbror och älska alla resor med sina päron. 🙂
  Vår nu 1,5 åring hatar att bara vara hemma med oss, hon vill ut på äventyr och träffa folk helst hela tiden. <3

 70. Hej Maja!

  Det du tar upp är så viktigt. Det dåliga samvetet som kommer med att bli mamma är inte lätt. Jag tycker också att det viktigt att få behålla sig själv även när man blir mamma. Jag började tex att jobba sporadiskt några dagar när min son var 2 månader för att få komma ut och ”samla krafter” och få känna mig som mig i några timmar. Reaktioner från (mest kvinnor var: men hur får din son mat? 😱(han bantar, vad tror du pucko!!!) men nej, jag svarar snällt att han tar flaska och försäkrar de oroliga med att de bara är några timmar.

  ”Är det ett klokt val när ens barn behöver sin mamma under den första tiden?” Jag bet ihop och tänkte att min son har sån tur att redan tidigt får finna ro och kärlek hos fler människor än bara sin mamma. (I några timmar, blir lika irriterad när jag tänker på det) han fick Starkare band med sin mormor och inte allra minst sin egen pappa. Helt sjukt egentligen att ingen ifrågasätter att pappan försvinner iväg På utekvällar eller golfresor eller vad de nu kan vara. Men vi mammor ska hållas hemma vi! 🤷🏼‍♀️

  Hursomhaver, ingen aning om varför jag skriver heller men skönt att bara få det sagt. Man blir kanske tom en bättre mamma om man tillåter sig själv att samla energi och ingen kan någonsin ifrågasätta vår kärlek till våra barn bara för att man även behåller sin egen identitet. Våra söner ska veta att deras mammor kan med (usch, låter som min egen mamma, kvinnor kan osv😅, men det kan vi ju faktiskt)

  Heja dig och försök släppa ångesten och dåliga samvetet. Min kloka vän sa att om du får dåligt samvete när du är borta och gör något kul så slösar du bara tid, för du är ju redan ute på kul. Så ha kul istället🤷🏼‍♀️😀

 71. Fina Maja! Jag tycker du är en underbar mamma & framför allt modig som fortfarande vågar vara just ”Maja” & jag tror bara att det gör Ted Louie gott att ni låter honom vara med nära & kära medans ni också lever erat liv, detta gör bara att han känner trygghet till flera personer inom familjen & det är helt fantastiskt & samtidigt viktigt! Heja er, som gift par & som föräldrar ❤️

 72. Instämmer med det många skriver. Självklart ska du inte ha dåligt samvete. Allt kommer bli bra Maja. Det jag tror du känner är den där villkorslösa kärleken från TL. Att vad ni än gör så älskar han er villkorslöst och det är ju något man aldrig har känt innan och det ger så dåligt samvete. Jag kan fortfarande känna det och gråta över det. Du vet, man skäller till lite för högt eller man stressar för mycket. Trots 6 år som mamma.men det är väl just det som gör en till mamma kanske… Kram

 73. Ha ingen dåligt samvete! TL:s trygghet å hem är du å Viktor- att ni flänger å far gör honom ingenting ♥️ Lyssna på Pampers barnvagnspromenader!

 74. Åh Maja, förstår att detta känns så otroligt jobbigt och du ska veta att du inte är den enda föräldern i världen som känner såhär. Precis som du skriver så måste ju du också få jobba precis som Victor. Och som du själv skrev så lever ni det liv ni lever och det behöver inte vara något negativt även om det kan kännas tufft. Jag är säker på att TL i framtiden kommer att se på dig och Victor och känna sån stolthet och förmodligen tycka att det är häftigt att fått ha upplevt så mycket redan som liten! Miljoner pussar till dig.

 75. Jenny palmkvist Svara

  Vilket otroligt berörande inlägg, tårarna rann när jag läste. Lever ett helt annat liv än ni men känner så igen mig i känslorna du beskriver. Jag tror att för att man ska kunna vara den allra bästa föräldern åt sitt barn så behöver man få vara bara sig själv ibland också. Jag tror också att det är viktigt för barn att få nära relationer till andra vuxna (mormor, farmor osv.) Du är en fantastisk mamma åt er son och han kunde inte fått det bättre. Tack för att du delar med dig av dina tankar och känslor. Det gör det lite lättare för en nybliven 2-barnsmamma som känner sig otillräcklig då och då. Kram!

 76. Blir så rörd av ditt inlägg Maja. Herregud vilken underbar kärlek du har till er TL. Jag vet att jag är lite sen med att kommentera detta inlägg men ville ändå säga att du självklart är den finaste mamman han kan ha. Jag känner kärleken du har till honom genom min dataskärm, det säger allt. Du är fantastisk och det finns inga tvivel på att det du gör för TL gör du med hela ditt hjärta. Jag ska själv bli mamma till en son i höst, och jag har dig som min största förebild i min kommande föräldraroll. Han är så lyckligt lottad som fick dig som mamma. Puss och kram

Skriv en komentar