Maja Nilsson Lindelöf

Hej Maja! Hur hittar man nya vänner? Skulle du kunna göra ett inlägg om det eller ha med den frågan i ett veckans frågor inlägg? Tack för en bra och inspirerande blogg!

Hej <3 och vilken bra fråga! Någonting jag alltid får frågor om och även jag och Sanna i podden är just om vänner. Och relationer. Jag själv har haft lite jobbiga år med relationer men är äntligen på en plats där jag känner mig lugn och trygg. Dels i mig själv men framförallt i mina relationer.

Med åren och åldern (pratar som om att jag är 80 år) så faller vänner bort och man får nya. Logiskt och bra tänker jag. Jag har några äldre stabila relationer kvar som är ovärderliga för mig. Dom relationerna och våra familjers är bland det viktigaste vi har. Men jag tycker även om känslan av att få nya vänner. Vänner som tycker om den Maja jag är idag.

Så hur hittar man nya vänner? Väldigt bra fråga och svår, jag tror att det är väldigt många som känner igen sig och undrar samma sak. Någonting jag har lärt mig efter åren utomlands är att att ta intiativ. Gillar jag någon så är jag den som frågar om vi ska ses. Typ som att dejta. Man får inte vänner av att låsa in sig hemma eller att röra sig i samma kretsar. Man måste våga. För det är läskigt och första gångerna kan det kännas halvsegt, för att man liksom blir nervös och vill så gärna att den andra ska digga en. Men efter några gånger så blir man ju kompisar, och det blir mindre ansträngt. Så ta intiativ. Exempelvis träffade jag en tjej på gymmet innan Ted Louie kom, vi har samma tränare och även hon var gravid. Jag stannade för att säga hej till Ali och snackade lite med henne, och hon var så trevlig och mysig och jag gick därifrån med så mycket energi efter bara några sekunder (vi hann snabbt prata om förlossningskurser och vår gemensamma läkare), så jag bestämde mig redan då att nästa gång jag ser henne ska jag säga hej igen och fråga om vi ska ta en kaffe. Jag tänker att jag bara hade blivit glad och någon frågade mig om en kaffe så varför ska det vara så läskigt egentligen?

Så man måste våga. Och ta för sig. Och framförallt hamna i nya sammanhang. Man får inte nya vänner eller relationer av att gå runt i samma hamsterhjul, trivs man i det så är ju det toppen men det finns oftast så många andra och härliga relationer man inte har upptäckt än. Jag tror att många tänker att ”äsch jag har mina vänner och det räcker”, vilket det kanske gör, men det är också härligt att gå igenom livet och tänka att man VILL träffa nya intressanta människor. Det är då man träffar dom.

Så kanske har jag inte många tips men ändå bra tips, för om det är nått jag har lärt mig genom åren är det att bli något bättre på att vara socialt kompetent och att hamna i nya sammanhang med nya människor. Och en till grej att komma ihåg är att alla inte behöver bli ens bästisar, utan vanliga vänner är också fint att ha. Och att ha vänner till olika grejer, kanske en man går en kurs med, en man dricker kaffe med och en man tränar med. Och sen har man förhoppningvis någon eller fler som man känner att man är väldigt nära.

Dessutom tycker jag att man enkelt fastnar vid bilden av att vänner måste vara folk utifrån, jag har blivit väldigt nära mina kusiner på senare år, har fin relation med Victors bröders flickvänner och kusin, vänner kan liksom redan finnas i familjen vilket är väldigt fint.

<3

Och det viktigaste är att vara sig själv! Du vill ändå inte ha ”vänner” som tycker om en version av dig, utan dom ska tycka om hela dig. Så ta dig ut, nu är dessutom våren här och hälsa kanske en gång extra på den trevliga tjejen på gymmet eller fråga ut den nya kollegan på ett glas vin i solen. Vem vet, kanske är det din nya bästis!

14 kommentarer

 1. Hej Maja!! Kan inte du tipsa om fina studentklänningar?? Har fastnat helt och du har så fin stil!

 2. Vet att vissa bloggare (tex. Sandra Beijer, Isabella löwengrip, forni etc.) har haft ett ”hitta vänner” inlägg. Tror till och med jag gett det för förslaget till dig förut nu när jag tänker efter(?). Och det skulle va så kul du också kunde styra ihop något sånt? Du är ju vettig och känns som att du har mycket vettiga läsare, så känns som att man skulle kunna hitta någon här inne som matchar med en själv.
  Behöver ju inte vara så prentantiöst utan mer en kort rad om en själv, intressen, vad man söker hos en vän och var man bort typ, i kommentarerna alltså, så får man själv ta intiativ till att ta kontakt.
  Vet att jag hade uppskattat det och kanske någon annan med mig?
  Kram ❤️

 3. Det finns en app som heter Gofrendly där bara tjejer är med och där man kan hitta nya tjejkompisar. Man kan chatta, skapa gruppevenemang osv. Typ tinder fast för tjejkompisar. Verkligen ett tips!! ❤️

 4. Märkligt att fråga en bloggare om vänner som om man per se är proffs på att hitta vänner om man bloggar. 😂

 5. Jag flyttade till ny stad för min kille.. det är skitsvårt att hitta nya vänner .. speciellt om man vill ha egna utanför killens krets med 🙂

 6. Det som funkat för mig när jag flyttat och inte känner någon och jag behöver så att säga ”börja om” med att få vänner är att söka en kurs och plugga på den orten. Man är så illa tvungen att sitta tillsammans och ha grupparbeten, prata och dricka massa kaffe 🙂 Plötsligt märker man att, det vore trevligt att även ses utanför studierna , snacka, kanske gå och träna, ta en öl. 🙂

 7. Det låter ju som en jättebra idé, enkelt och spännande att se om det finns någon i närheten!

 8. Du är verkligen grym på att skriva och har så sunt tänk! Blir alltid lika glad över ett nytt blogginlägg från dig♥️ Jag gillar verkligen din stil och jag hade behövt hjälp att hitta en klänning till ett bröllop i sommar där dresscoden är kavaj? Tycker sådant är så himla svårt och har läst på hur vi tjejer ska klä oss och insåg att inget jag har i min garderob passar in under den dresscoden till ett bröllop så snälla hjälp 😅🙈

 9. Vad glad jag blev när jag såg att du hade svarat på min fråga! Tack Maja❤️❤️

Skriv en komentar