Maja Nilsson Lindelöf

Hej! Älskar dina vloggar, har en fråga bara, du sa i din vlogg ”kan inte visa bilbarnstolen för det är en färg som är ett visst kön”. Hur tänker du kring såna könsnormer? Ingen kritik, utan mer en nyfiken fråga & inte för att ifrågasätta dina åsikter. Själv tycker jag att det är väldigt gammalmodigt med att ett kön har en färg.

Hej och vad roligt att du gillar dom! <3 Jag har förstått att det är en liten känslig grej just det där med färger och vad man köper till sina barn och inte. Att det är en snackis.

Jag själv resonerar såhär, jag tror på jämställdhet och ALLT vad det innebär. Får jag en dotter kommer jag att ge henne exakt samma uppfostran som jag skulle ge till min son. Det kommer inte att vara någon skillnad överhuvudtaget. Om nått kommer jag behöva vara försiktig så att det inte blir FÖR mycket kvinnor är bäst utan att komma ihåg att lära upp våra barn med grundtanken att alla är exakt lika bra. Vi har köpt kläder i alla olika färger, mest i beiget, grått och vitt faktiskt (för det tycker jag är fint) men sedan har en färg slinkat in lite mer och det är den färgen som sägs paras ihop med ett visst kön ja. Och jag förstår inte om jag ska vara helt ärlig vad det stora grejen är med det. Får jag en dotter kommer jag att vilja köpa en klänning eller två till henne, får jag en son och han vill ha klänning när han är tre år så får han ha det mer än gärna. Men nu skulle jag inte klä honom i det då jag tycker att pojkar som är småbebisar är finare i hängselbyxor och en basker men det är vad jag tycker och det behöver inte vara rätt eller fel, det är bara min smak och stil. Speciellt nu när bebisen kommer vara så liten, sen tror jag att man tydligt kommer se vad som passar den lilla människan och inte när hen är större. Exempelvis min guddotter Nellie, hon är ju en tjej som passar bättre i tights och en t-shirt istället för en klänning, för att hennes personlighet passar med det bättre. Precis som att min personlighet passar bättre med en oversize jeansjacka istället för en strikt svart kavaj. Det handlar ju om vem personen blir och är.

Varför jag valde att säga att bilbarnstolen är en viss färg är för att den faktiskt är i en viss färg som på en gång hade fått alla att förstå vilket kön vår bebis har (nu har en del personer printscreenat ändå och skickat bilder till mig och skrivit att man ser att den är MÖRKBLÅÅÅÅ!!!!!!!! och att jag nu har gjort bort mig och att det nu är bekräftat ATT VI SKA FÅ EN POJKEEEEEE men stolen är ju helsvart sen är det en liten liten detalj på den som kan kopplas ihop med ett visst kön och det ser man inte i videon). Varför det låter så hemskt har jag klurat på men förstår faktiskt inte vad grejen är. Men det är nog också lätt för mig att säga då jag själv inte ser någon värdering i det överhuvudtaget, har aldrig ens tänkt på att bara köpa en viss färg till vårt barn, alla lakan, kläder och filtar vi har införskaffat oss har olika färger. En med röda hjärtan, en med rosa nyckelpigor, en med blåa svanar och en med gråa kaniner. Jag växte upp med alla olika färger (jag hade ett blått rum exempelvis men lekte bara med dockor för det tyckte jag var kul) och min bror hade alla olika slags kläder på sig vilket gör att för mig är det väldigt odramatiskt det här med just KÖNS-färger och leksaker. Jag har köpt det jag tycker är gulligt och det jag tycker är fint till mitt barn! I barnets rum ligger det både rosa och blåa kuddar, mattans ena sida är blå och den andra är rosa så att man kan variera, det står ett liten gåvagn i grönt och en docksäng i hörnet i rummet. Vi har aldrig ens lagt en värdering i det vi har köpt till vårt barn vilket i sin tur måste betyda att vårt barn inte heller kommer att bry sig om sånt i framtiden vilket i sin tur kommer att betyda att dessa normer och tankar försvinner helt i vårt hem.

Värderingar för mig ligger inte i en färg utan hur man väljer att uppfostra sina barn, berätta vad som är viktigt och förstå alla likas värde. Hemma hos oss är jag den händige så barnet kommer se sin mamma sätta ihop möbler, fixa routern och laga dammsugaren (precis som jag såg min mamma göra det) och Victor är mer den noggranna så hen kommer att se sin pappa organisera viktiga papper och garderoben, gå ut med soporna och rensa kylen på gammal mat. Hens föräldrar kommer båda två att jobba, olika mycket i perioder men ibland är pappa borta och ibland mamma. Mamma gillar att ha läppstift, pappa gillar att sparka på en boll. Vi har såklart olika roller här hemma men dom är inte baserade på våra kön, utan hur vi är som personer jag och Victor. Vem som är bra på vad. Jag tycker om att baka och laga mat, ska jag behöva ta bort det då och sluta med någonting jag tycker så mycket om bara för att mitt barn inte ska växa upp med en mamma som står i köket? Nej, jag ska lära hen att det är roligt att laga mat istället så att hen i framtiden tycker om det lika mycket som jag och kan bidra med det till sin familj. Vi har vänner från olika länder med olika ursprung, alla ser olika ut och talar olika språk, även de kommer vårt barn få växa upp med och på en gång lära sig att alla är olika men lika mycket värda för det.

Så vilken favoritfärg bebisen får på filten tror jag inte kommer att påverka hur hen blir som person eller vilken syn hen får på könsroller. Om jag klär min bebis lite mer i en viss färg eller i en viss typ av kläder som sägs passa mer till det det kvinnliga eller det manliga könet så får jag göra det. Jag förstår inte dramatiken kring allting jämt, jag är en kvinna och är stolt över det och tycker jag om rosa så gör jag det, och vill jag klä mig i klackskor så gör jag det, det är när någon säger åt mig att jag bara får tycka om rosa och gå runt i klackskor som det blir ett problem. Skulle vi inte låta vårt barn klä sig hur hen vill när den är äldre eller bara köpa en viss typ av leksak eller göra en stor skillnad mellan flicka och pojke då hade det verkligen varit ett problem och det tycker jag är någonting man verkligen måste diskutera och stå upp emot om man hamnar i en sån situation. Men så är det inte hemma hos oss och kommer inte att bli. Men hen kommer att åka hem från BB i ett vitt set och till det en liten mössa med ett litet djur på som har en viss färg som sägs kopplas ihop med hens kön, får se om hen får men för livet av det och om jag blir korsfäst för det. Jag känner mig trygg i att jag kommer bli den bästa mamman till mitt barn och vi har valt att tänka såhär när det kommer till könsroller och färger. Vårt fokus ligger att uppfostra hen till en bra människa och att bara ha ett hem fullt med kärlek och skratt och där vi lär hen att alla är precis lika mycket värda oavsett kön, hudfärg, bakgrund och religion, vilken färg det är på kläderna är inte det som lägger grunden för det, inte enligt oss iallafall <3.

Kram!

38 kommentarer

 1. Imponeras av dig av många olika anledningar men just nu för din mentala styrka och ditt enorma tålamod med frågor som dessa och allt hallå kring bebisens kön. Är själv gravid och kan inte för min värld förstå varför första frågan man är alltid är ”Vet ni vad det blir?” Och kan ÄNNU MINDRE (ja nu kom gravid-ilskan igång) förstå varför man ska spekulera kring vilket kön någon annans bebis har när personen sagt att man inte vill gå ut med det. HERREGUD känner jag bara, en bebis är en bebis, ett mirakel och ett underverk och sen vilket kön det har är väl 100% irrelevant.

  Nu blev jag provocerad kände jag, syftet med min kommentar var iallafall att ge dig en big up för att du orkar bjuda på så mycket av dig och ert liv trots att du vet att mail och kommentarer flödar in som ifrågasätter och spekulerar, så starkt!! Och oavsett färg på kläder, bilbarnstol eller whatever är jg övertygad om att baby Lindelöf kommer få fantastiska, roliga och närvarande föräldrar, vilket är det allra viktigaste!
  Kram och lycka till med sluttampen av graviditeten!

 2. WOW vilket bra svar! Självklart ska man som förälder tänka på vad som sägs och inte sägs, hur barnet uppfattar sina föräldrar och deras jämställdhet och hur man vill att sitt barn ska tänka kring könsnormer osv. MEN som förälder bestämmer man också själv över sitt barn och vad barnet har på sig och inte, i form av färger och klädesplagg. Du resonerar så sunt och jag är så imponerad av dig! Som du skriver, köp det ni tycker är fint och det ni vill ha, sen så spelar färgerna mindre roll enligt mig. <3 Kram!

 3. Malin Lundström Svara

  Tråkigt att människor inte kan respektera er önskan om att få behålla könet för er själva utan att det ska bli någon slags gissningslek. Lycka till med bebisen <3

 4. Du är så klok, jättebra skrivet! Hur går det med lägenheten i Sthlm förresten? Vore kul med en uppdatering. Kram fina fina du!

 5. Du är klok som en bok Maja!
  Alla ska självklart få göra som de vill med sina barn.
  Idag blir det nästan lite mobbning om man vill klä tjejer i rosa och killar i blått. Men det är ju också ett val man gör.
  Sen älskar jag att det har ruckats på bestämda färger till bestämt kön. Men då borde det vara lika okej med rosa till tjejer osv.

  Det låter som att du och Vigge har fina värderingar att föra vidare❤Huvudsaken är ju att följa sin egen magkänsla och vilja.

  Keep up your good work❤

 6. SÅ klok är du Maja! Eller ja, jag önskar att alla tänkte som dig för då skulle det här inlägget inte ens behöva skrivas. Det skulle inte vara en grej av vilken färg som väljs osv. Allting skulle bara vara. MEN jag vill ändå ge dig en applåd och eloge för att du tar upp det på ett så bra sätt. Att du är du och att ni tillsammans kommer ge detta barn en sån bra grund att stå på för kommande situationer. HEJA DIG, och HEJA ER!!!

 7. Så bra skrivet! Har inte läst en så bra beskrivning förut. Jag har en dotter som jag har tyckt om att klä i tjejiga kläder, klänningar, rosa och blommigt. Blir ofta ifrågasatt varför hon inte har blått eller grönt och varför jag tvingar på henne en klänning när jag inte vet om hon gillar det (hon har precis fyllt 1). Orkar inte ens argumentera med dom människorna men ska från och med nu hänvisa till ditt blogginlägg så dom kan förstå 😅 hon har redan flera fotbollströjor, hennes favoritleksaker är alla sorters bollar så jag tror att trots att jag sätter på henne klänning ibland så tror jag att hon kommer bli en fotbollstjej 😁 Stort lycka till med bebisen, du kommer bli ditt barns absolut bästa mamma! Och en väldigt fin och klok förebild!❤️

 8. Att folk ens ska säga att ”nu har du för sagt dig” eller ”den är ju mörkaBLÅÅÅ” är ju helt otroligt. Det ska bli KUL att se om det är en pojke eller flicka, men att lägga ner tid och energi för att försöka ”luska ut” det tycker jag säger en del om hur mycket de människorna har att tänka på i sina egna liv.

 9. Hej Maja! Du som är Queen på bus, hur busar man ryggen?? Når ju knappt med handsken på de flesta ställen😂

 10. Klokt resonemang (som vanligt) och det är beundransvärt att du kan vara så ödmjuk i en så hårdnackad (mamma)värld. Jag har själv två söner och vill erbjuda alla slags leksaker och färger. Ibland är det svårare. Jag tror att vi också behöver vara medvetna om att hur medvetna vi än är med uppfostran och värderingar så gör vi olika för pojkar och flickor omedvetet. Jag läser till att bli lärare och det blir så tydligt när vi läser forskning kring genus och jämställdhet i skolan. Samma sak (om inte mer) inom förskola. Jag läste en forskningsstudie där man redan på BB studerade hur nyblivna mammor förhöll sig till sina bebisar. Då visade det sig att mammor till döttrar höll barnen inåt kroppen, som i en skyddsposition medan mammorna med sönerna snarare höll bebisarna utåt, som i att visa upp för världen. En liten skillnad som börjar redan vid födseln där man omedvetet ”skyddar” flickor från världen och tvärtom låter pojkarna ”ta för sig” av världen. Syftet med den här kommentaren är alltså att hur medvetna vi än är kring detta, ska vi vara ödmjuka för att mycket av dessa skillnader vi gör på pojkar och flickor sker omedvetet. Det handlar inte bara om vilken färg vi väljer till vårt barn utan alltifrån hur vi hanterar våra barns känslor, beteenden etc.

  Tack Maja, för att du är en influenser som vill belysa diskussionen med den stora dosen ödmjukhet som du gör. Man ska alltid göra det som är bäst för en själv <3

 11. Hej Maja,

  Kan inte du ge lite tips på vad man kan resa i när man ska flyga långt? Jag är sån som verkligen vara bekväm på en lång flygning med mellanlandning och hela baletten, men man vill ju ändå se bra ut när man ska resa.

  KRAM

 12. Först vill jag säga att ni verkar så kloka och bra och tänk om alla barn fick dom förutsättningar som ert barn får utifrån era värderingar: då skulle världen vara en bättre plats!

  Tänkte bara göra ett litet inlägg kring hur jag själv tänker kring färger.. När dom är bebisar kanske det inte gör så stor skillnad men jag tänker att allt är en del av en större helhet.

  När barnen börjar bli runt 4-5 år sker inordningen i genussystemet. Barnen börjar kategorisera kompisarna utifrån om de är pojkar eller flickor. Där börjar barnen säga saker som ”pojkar kan inte ha rosa, flickor kan inte ha blått”. Exakt detta har min son sagt och jag kan lova att han ej fått det från mig. Utan från kompisar vars föräldrar säger sådant. Är det då så farligt kan man fråga sig, att pojkar tycker att pojkar inte kan ha rosa och vice versa? Kanske inte om det stannade vid färgerna. Men detta är bara första steget in i socialiseringen av pojkar i ett fack och flickor i ett fack. Vi har gjort undersökningar på flera förskolor inom ramen för mitt arbete där vi har sett att personalen behandlar pojkar och flickor annorlunda. Pojkarna tröstas mindre än flickorna. Flickorna får vänta mer på sin tur vid matsituationen, de tillåts inte springa lika långt bort som pojkarna, de får mindre tillgång till de röda cyklarna som är mest populära bland barnen. Flickorna ges inte tillgång till pojkarnas fria lek, flickorna vill leka mer med pojkarna men pojkarna vill inte leka med flickorna. Yvonne Hirdman skrev om detta, genussystemet: män vill vara med män, kvinnor vill vara med män men män vill inte vara med kvinnor (på en strukturell nivå). Denna kategorisering och skapande av hierarkier uppstår inte i ett vakuum utan formas efterhand av omvärlden.

  Jag har också klätt min son i rätt normativa kläder MEN jag tycker det är sjukt viktigt att han också får tillgång till rosa, till Elsa & Anna i frost, att han förstår att det viktigaste är att alla kan ha alla färger, att alla kan göra alla val, att alla är lika mycket värda.. etc..

 13. Ehm min kommentar var alltså till Sanna här under… inte för att det var nåt fel på det du skrev också Maja 🙂 Men nu var det Sanna jag svarade, konstigt att det inte syns.

 14. Tror att världen hade varit en så mycket bättre plats om folk började tänka lite mer som ni❤️

 15. Tack för svaret på frågan! Verkligen fint att du besvarade. Var verkligen ingen kritik utan alla tänker olika & det är viktigt & nyttigt att höra folks tankar och åsikter, så att man får nya perspektiv och inte bara tänker att man själv endast har rätt. Är 100% säker på att du kommer bli en fantastisk mamma!

 16. Härlig ton i kommentarsfältet 😊 Me like! Fler diskussioner och mindre pajkastning for the win ❣️ När vi utbildar OCH respekterar varandra når vi framgång 😍

 17. Word, Maja 👊🏼 (Sen att du ska behöva skriva ett sånt här inlägg känns så tröttsamt…) Tänker precis som du med min 4-månaders dotter 🥳

 18. Hej Maja!
  Vill börja med att säga att du är så jävla skön. Du får mig ofta att garva högt! Om alla tänkte som du (och Victor) gör så skulle inte färger, plagg eller liknande ha någon betydelse. Jag tycker du har helt rätt i det du skriver, men skulle vilja förklara varför jag TROR att, kanske inte färgen i sig, men hur man klär sitt barn ändå har betydelse.

  Det finns massor av forskning som visar på att vi (och jag säger vi för att jag är säkert omedvetet en av dem i många fall) tenderar att behandla och bemöta barn olika utifrån traditionella könsroller. Jag tror att man förstärker dessa könsroller genom att klä sin pojke i ”pojkiga” kläder och sin flicka i ”flickiga” kläder. Och det är där färg och typ av plagg ändå påverkar, även om det kan låta som en banal sak.

  Jag har själv en son och anser att vi med söner har det absolut största ansvaret när det kommer till att förändra kvinnors situation. Det spelar ingen roll hur mycket vi lär tjejer att ta för sig och att de är lika ”bra” som killar. Det är männens syn på kvinnor som måste ändras om vi ska nå en förändring. Jag har därför valt att klä min pojke i lite ”mjukare” kläder och väljer oftast bort blått, men strävar inte efter att klä honom som en tjej utan vill att han ska se snäll och glad ut istället för tuff och cool. Min förhoppning är att folk ska bemöta honom mjukare om han har en lite mjukare framtoning.

  Tyvärr handlar det inte bara om hur vi föräldrar väljer att uppfostra våra barn utan övriga samhället har en stor påverkan. Är övertygad om att en tjej i tyllkjol blir bemött annorlunda än en pojke i biltröja och det vill jag försöka undvika.

  Med det sagt så är det absolut ingen kritik till de som ändå väljer att klä sina barn traditionellt utifrån kön, utan jag ville bara visa ett sätt att se på saken 🙂 Du kommer bli en bad ass mamma, inga tvivel! Kram!

 19. Du kanske ska tänka efter lite mer innan du skriver texter som dessa. Känns bara väldigt tröttsamt att läsa att du tycker att en specifik detalj på en barnstol skulle avslöja ditt barns kön… hur skulle en rosa/blå rand elr liknande vara svaret på det? Bara tråkigt då de kändes innan som att det var väldigt mycket av alla olika färger och att det inte låg någon värdering eller norm bakom det, men uppenbarligen så är en färg på en bilbarnstol väldigt betydande.

 20. Helt rätt och klokt. Vår son hade mkt blandat från början, bl.a. sötaste rosa filten som han åkte hem i 😍 men sen har vi överrösts med kläder som vi fått å de talar sitt klara språk – blått! Vår unge har blå byxor och Bodies i oändlighet. Jag försöker köpa lite mer neutrala kläder men det känns som att min pojke springer runt i blått blått och blått. Så trist! Men nu börjar han växa ur alla gåvor och vi börjar kunna växla lite mer. Såå kul!

 21. Felicia, det kan ju vara så att Maja själv inte tycker att den lilla detaljen inte spelar någon roll men vet att majoriteten förknippar en färg med ett visst kön och att det på så sätt skulle avslöja det. Tycker du är lite väl hård i tonen. Precis som Zara skriver så kommer vi längre genom diskussioner. Alla behöver inte tycka lika, men försök hellre förklara hur du tänker istället för att säga att Maja gör fel.
  Kram!

 22. Att du skriver om en tvååring och vad som passar hennes stil bättre är bara skevt. Låt barn vara barn. Färg spelar som du säger ingen roll. Men den meningen fick mig verkligen att reagera.

  • Men snälla Hanna. Tror du inte Sanna hade klätt Nellie med klänningar om Nellie hade velat det?! Tror du på riktigt att Sanna säger ”Nej Nellie, du kan inte ha klänning, det passar inte din personlighet.” Seriöst. Du är antagligen en vuxen människa, börja tänk som en vuxen människa.

 23. Kl 00:42 satt du och skrev denna kommentar. Har du inget bättre för dig människa.

 24. Oj nu sitter vi ner lite i båten va, verkar ju som att du om någon behöver ett ligg eller två om vi ska använda den tonen. Vet inte vilken tidszon du lever i men kommentaren är skriven på eftermiddag om det nu har någon relevans. Du verkar ju inte alls förstå vad jag menar heller och har ingen lust att argumentera med folk med din låga intelligensnivå. Du behöver inte försvara någon eller sprida dålig stämning. Tack för mig och förhoppningsvis för dig.

 25. Känner även att jag måste lägga till att jag beundrar dig väldigt mycket Maja och tror att du kommer bli en asbra mamma oavsett. Heja dig! <3 <3 <3 DU och alla andra mammor är superhjältar!

 26. <3
  Imponeras av din ödmjukhet och förmåga att lägga fram saker/åsikter på ett så kärleksfullt sätt. Tycker du är fantastisk. Mitt hjärta gläds med dig!

Skriv en komentar