Maja Nilsson Lindelöf

Igår efter en lång dag hemma med ett stressat sinne så hade jag ett möte med min livscoach. Lite komiskt att jag tillochmed ville avboka för att jag ”inte hade tid egentligen”. De första tio minuterna fick jag bara prata av mig och jag kom på mig själv att inte ens hinna andas mellan meningarna. Min slutsats blev att jag är väldigt stressad just nu och har mycket ångest vilket gör mig ledsen för att jag i så många veckor har mått så himla himla bra. Nästan helt ångestfritt.

Vi pratade länge. Mest om jobbet faktiskt. Vad mina prioriteringar är. Och vad som är viktigast just nu. Och det är ju, det lilla livet i min mage. Och jag kan känna mig dum över hur jag stressar, hur det kan påverka min bebis. Det gör mig ledsen.

Vi kom fram till att det vanligaste när man är gravid är att dra ner på stress och jobb, livet generellt. Man stannar hemma mer, bokar inte in resor och planerar och vänjer sig inför det nya mammalivet. Jag har gjort precis tvärtom. Bokat på och bokat på. Projekt efter projekt. Jag slits mellan mammalivet och karriären, redan och då är vårt barn inte ens här än. Men det är lite dålig tajming för allting har lossnat för mig karriärsmässigt. Ketchupeffekten. Nu får jag de erbjudandena jag så länge har jobbat för. Långa ambassadörskap för fina stora märken. Och så måste jag tacka nej, för att jag ska ha barn. Jag blir delad. För jag vill så mycket, men vägrar ha det stressigt, speciellt de sista månaderna av graviditeten och speciellt när bebisen är här. Jag ska njuta av varje sekund, har lovat mig själv det.

Så det pratade vi om igår. Och har satt upp en plan på när jag ska sluta jobba och ta ”mammaledigt” och när jag ska börja igen. Podden, bloggen och sociala medier måste ju flyta på för att jag ens ska ha ett jobb att komma tillbaka till men resten kommer få vänta i några månader och så är det med det. Det kanske man inte tror men bara blogg och podd kräver mycket tid och är egentligen jobb som räcker och blir över.

Sen så sammanfattade vi skillnaden mellan vad som har hänt mellan detta mötet och förra. Jag hade inte lagt ifrån mig telefonen och datorn klockan sex varje kväll som jag gjorde då. Jag har inte mediterat på flera veckor. Och jag har framförallt inte haft ett tydligt jobbschema. Jag måste tvinga mig själv att avsluta en viss tid, och sen är det så. Även om Victor inte är hemma och även om jag inte har andra planer. Det blir för mycket för mig. Under den timmen vi pratade såg jag hur min mobil plinkade till och jag visade henne alla mina meddelanden. 36 stycken och två missade samtal. På bara en timme. Och då var inte ens mailen inräknad.

Dessa tre faktorer har bidragit till att jag igår var ett nervvrak och bara ville gråta. Jag har vaknat på nätterna och grämt mig över jobbkontrakt, barnvagn och relationer. Tänkt och tänkt och tänkt. Allt i negativa banor. Jag har varit som ett åskmoln. Ilsken. Irriterad. Och jag vill såklart få ett slut på det. Jag vill vara positiv och se det härliga i livet.

De redskapen jag fick med mig den här gången var.

Att skriva upp allting på ett paper eller ett dokument i mobilen. Saker jag tänker på som jag inte vill glömma bort. Alltifrån ”svara på mammas meddelande” till att ”skicka in det samarbetet”. När jag har skrivit ner det så får jag tillåta mig själv att släppa den tanken, för nu står det där och jag kommer inte att glömma bort det.

Jag måste schemalägga yoga och meditation. För jag är inte en sån person som bara gör det. Jag har sällan ”tid”. Så jag måste börja planera in det.

Prioriteringslista. Skriva ner vad som är mina prion. Högst upp är såklart min bebis och Victor. Och mig själv la min livscoach till (man glömmer lätt det). När listan är klar ska jag utgå efter det.

Jag ska tänka som en syltburk. Plus på ena sidan och minus på andra. Varje dag ska burken vara jämn. Har det hänt en del negativa saker MÅSTE jag fylla upp det med positivt. Exempelvis ett bad för mig själv eller ett samtal med en vän.

Och vill jag jobba samtidigt som bebisen kommer så måste jag anlita en assistent. Jag jobbar med en tjej nu men inte alls så mycket som jag skulle behöva. Jag behöver lämna mycket mer ansvar än vad jag gör men jag har lite svårt för det. Jag är en perfektionist och lämnar ingenting åt slumpen. Men sen vet jag att hon är hur duktig som helst så det ligger ju bara hos mig.

Och sist men inte minst! Små lappar överallt som påminner mig om att andas. Om att le. Om att ta det lugnt. Ändrade exempelvis min omslagsbild på mobilen och tänker att jag ska göra det kanske varannan vecka.

Rekommenderade inlägg

26 kommentarer

 1. Ett tips är Josefin Dahlbergs blogg och instagram som kommer med ”monday mantra” som man kan sätta som bakgrundsbild och sen påminns man om det. Och sen nästa måndag får man ett nytt och så finns det alltid bra förklaringar till varje mantra som jag ofta känner igen mig i eller behöver läsa.

  Och tack för alla tipsen här! Har också svårt att sluta på kvällen och bara kör på men sen blir det till slut för mycket.
  Kram

 2. Hej Maja,
  Hoppas du mår bra idag.

  Du inspirerar mig jätte mkt och jag undrar om du har någon tanke när du klär dig. Till exempel, börjar du med att välja skor, eller byxor och sen adderar andra plagg? Hur tänker du med färger som passar ihop? Skulle behöva lite tips. Jag har fina kläder i garderoben men svårt för att styla dom 🙂
  Och gärna om du har någon inspiration för nyår redan nu! Man vill ju vara ute i god tid.

  Kram!

 3. Det bästa jag har gjort är att börja ha min mobil på ”stör ej”. Mobilen lyser upp när jag får samtal, men aldrig för andra notiser. Samt att jag har stängt av notiser från onödiga appar. Då kan jag själv välja att kolla på mobilen och se vad jag har fått för meddelanden osv. Men mobilen lyser inte upp och distraherar mig varje gång jag får en snap eller ett meddelande. Då kan jag själv bestämma att jag kollar igenom mobilen varje heltimma exempelvis, men däremellan kollar jag ingenting. Man kan dessutom ställa in själv om man kanske alltid vill se sms från en viss person osv. Finns massa bra inställningar!

  • Maja Nilsson Svara

   Jag stängde av mina notiser på nästan allt förut (mådde så bra av det)men då fick jag skit från vänner och fick höra att jag var självupptagen då jag ofta glömde bort att sen gå igenom mobilen ordentligt…
   Men ska försöka igen och så får jag väl beta av alla jäkla chattar osv osv osv när jag har energi. Tack för tips ❤️

 4. Åh! Förstår verkligen hur du känner. Fick ett liknande sammanbrott här om dagen och bara kastade iväg telefonen och skrek ”kan inte alla bara SLUTA HÖRA AV SIG”. Man vill så gärna hinna med allt även fast man vet att det inte går.
  Vi är inte mer än människor <3
  Kämpa dig igenom denna period! Du är stark och inspirerande!

  • Maja Nilsson Svara

   Hahahah exakt så! Och så känner man sig dum fast det bara är normalt att det blir för mycket ibland.

 5. Hej fin fina Maja! Ska du anlita mera assistenter eller likande så är jag verkligen superintresserad av att jobba med dig!! Jag befinner mig just nu i en flytt till er kära stad just nu då jag träffat en engelsk kille och ska lämna Sverige bakom mig! Därför är jag i ett behov av jobb och att få jobba med dig skulle få vara en dröm verkligen för mig då jag följt dig i evigheter och verkligen älskar allt med dig och sociala medier!!

  Ha de bäst Maja!!

 6. Hejsan Maja! Jag känner igen mig så mycket i dig, jag har ett väldigt stressigt jobb och jobbar också för mycket eftersom jag inte har fasta tider eller riktigt fasta arbetsuppgifter (jag jobbar också för mig själv). Jag har också väldigt mycket ångest i vågor och har kommit på vad som passar för mig. Det kanske passar för dig med, kanske inte, men jag vill åtminstone ge dig tipsen:

  1) Jag har stängt av notiser på mailen. Jag får mail dygnet runt, vissa är jätteviktiga och andra inte. Om jag ser att jag får mail så kommer jag antingen svara på det direkt eller sitta och tänka på det resten av kvällen, så för att inte ägna det en tanke så kan jag inte veta att mailet ligger i inkorgen. Jag går istället med jämna mellanrum in och tittar mailen, men aldrig mellan 21-07.

  2) Bästa appen är Påminnelser (finns som standardapp i iPhone). Du kan lägga till egna listor, så blir det som to do-lists. Jag har två listor som heter ”Privat” och ”Jobb” där jag skriver upp allt jag behöver göra, oavsett om jag ska ringa ett samtal, skicka ett mail eller göra en viss arbetsuppgift. Precis som du skriver så tillåter man sig själv att släppa tanken om man skriver ner det, och detta är min favoritapp för det. Du kan ju tex ha olika listor för bloggen, sociala medier, podden osv.

  3) Prioritera det privata: träna, träffa vänner (eller skypa), umgås med Victor osv.

  4) Prioritera dig själv. Tacka nej om du har en skitdag med ångest, stäng av telefonen en hel dag när du ska vara ledig, ta promenader, gör sådant du blir lycklig av.

  5) Funktionen ”stör ej” på iPhone är en life saver. Från att jag kommer hem från jobbet på kvällen tills att jag går hemifrån på morgonen är min telefon på den funktionen. Alla vänner/familj har lärt sig att man antagligen inte får tag på mig på första försöket. Du kan dock välja favoriter vars samtal alltid kommer fram, tex Victor, Sanna, din mamma. Du får dock ingen notis på annat så du störs inte av sms, messenger, snapchat osv utan kan svara när du väljer att titta på telefonen.

  Lycka till med stresshanteringen!! KRAM

  • Maja Nilsson Svara

   ÅH VILKA BRA TIPS! Tack tack tack! Borde spara ner alla och skriva ett helt inlägg om era underbara tips känns som om att så många behöver det. ❤️

 7. Förstår att du säkert har mycket att göra men det är helt normalt att fortsätta i samma tempo när man är gravid (om man mår fysiskt bra)! Vi alla som jobbar ”ett vanligt” jobb och jobbar 100% måste fortsätta göra det, för att få ihop till en bra mammapeng. Ingen betala mina räkningar för om jag behöver dra ner på jobb när jag är stressad och gravid. Man får kämpa på och prioritera om ja, men jobba måste man ju..

  • Det beror ju givetvis vad man arbetar i, samt lever i för tempo. Finns ju inga rätt och fel för hur man bör leva sitt liv överlag? Om man blir stressad av att jobba heltid eller mer, oavsett yrkesgrupp, och har möjlighet att trappa ner och ta det lite lugnare under en graviditet, bör man inte göra det då?

   Låter väldigt dumt då att satsa på att leva upp till nån norm, försöka efterlikna andra människors livssituation och till följd av det drabbas av sämre hälsa. Har man mycket ångest är det ännu känsligare dessutom.

   Det intelligenta alternativet är helt klart att lyssna till sig själv och endast ta goda råd från människor som kan sin sak och vill ens absolut bästa.

  • Maja Nilsson Svara

   Hej Elin! Jag såg precis att det är från dig de många negativa kommentarena kommer där innebörden är att jag inte får klaga över mitt ”slappa liv” då jag har så ”mycket pengar” (som om att du har den minsta aningen om hur det ens är att ha mitt jobb eller leva mitt liv).

   Jag kan helt enkelt konstatera att du är här inne av helt fel anledningar och har bestämt dig för att bara sprida dåliga vibbar och trycka ner mig. Jag kommer därför inte att godkänna fler kommentarer från dig och jag mailar dig kontaktuppgifterna till min livscoach, det känns som om att du behöver lite ny och härlig energi i livet så att du i framtiden inte har behovet att gå in på bloggar och skriva långa trista kommentarer. Livet är för kort för det ❤️ Kram!

 8. Måste bara säga att du är en sån JÄKLA inspiration för oss tjejer.
  Nu har detta kanske inte så mycket med just blogginlägget att göra men kände att jag var tvungen att credda dig för vad du gör, du förtjänar att få höra det.

  Jag började lyssna på er podd sen insåg jag att jag känner igen mig väldigt mycket i dig ibland, framför allt när det kommer till ångest. Det är så sjukt bra att du är öppen med det, lättar nog på många själar där ute, inklusive mig själv. Men just på grund av er/din genuina, ärliga och härliga stil började jag även läsa bloggen och kolla din youtube.

  Jag går igenom en jobbig tid just nu och satt hemma och deppa och undrade vad jag skulle göra med min kväll, då drog jag på dina senaste vloggar och kom på mig själv gång på gång hur jag satt och skratta, kvällen blev plötsligt hundra gånger bättre, därav att jag skriver denna kommentar.
  Jag tycker du ska få höra att det du gör inspirerar och ger människor där ute styrka. Det låter nästan sjukt hur en okänd människa kan bidra till något sånt, men så är det! Fortsätt med vad du gör, jag tror det gör större skillnad än du själv anar! You go girl. Kram

  • Maja Nilsson Svara

   WOW vilken kommentar att läsa såhär på morgonkvisten. Tack för att du tar dig tiden till det ❤️ Det betyder väldigt väldigt mycket.

 9. Hej!

  Måste tipsa om Trello. Finns både som hemsida och app. En fantastisk bra ”to do list” som hjälper en att hålla reda på vad som ska göras. Du flyttar din kom ihåg lapp mellan kategorierna ”ska göras” ”görs” och ”gjort” vilket också hjälper till att göra en sak i taget och att göra den färdig!
  Finns många andra smarta funktioner också. Jag använder den varje dag i jobbet.

  Värt ett försök!

 10. Ett tips är också att göra en moodboard på t.ex. datorn! Du klipper ihop bilder som ger dig ett lugn, citat som passar in för stunden eller bilder som föreställer mål du har. Ha sen som bakgrund eller skriv ut och sätt på väggen! Efter nån månad gör du en ny, då reflekterar du samtidigt över vad som känns viktigt för dig och vad du känner för att prioritera.
  Du är grym! Kram ❤️

  • Maja Nilsson Svara

   Åh det ska jag absolut göra!! ❤️❤️ Bra idé! Perfekt till mitt kontor också

 11. Åh Maja du är sån förebild för mig. Jag älskar att du delar med dig av denna resa. Jag har en fråga till dig, jag själv har det rätt tufft och funderar på om en livscoach skulle vara något. Jag gick till privat psykolog en period men kände att jag inte kunde fortsätta främst pga kostanden. Jag bor i Västerås och undrar om du har något tips här omkring? Allt jag hittat är så fruktansvärt dyrt men kanske måste tänka om och tänka vad det gör för mig om jag skulle börja någon terapi igen.. Kram <3

 12. Jag känner igen mig så i hur du slits i din egen identitet. Ofta har jag svårt att avgöra vem jag är, vem andra vill jag ska vara eller vem andra förväntar sig att jag ska vara. I vissa perioder så känns det som att jag drunknar i dessa tankar. Då slutar det ofta med att jag klickar in på din blogg. TACK för att du delar med dig, när jag läser dina öppenhjärtliga inlägg där du beskriver hur du brottas med dessa funderingar känner jag mig inte så ensam i min förvirring! ❤️

 13. Hej fina!! Du är verkligen en inspiration och jag älskar att du är så öppen och ärlig med att du har både bra och dåliga dagar, och inte gömmer det som många andra på sociala medier gör. Då känner man sig inte lika ensam när man har en dålig dag tex.
  Som någon annan skrev så tipsar jag också om Josefin dahlbergs blogg. Har hjälpt mig att dels acceptera mig sj mer, vad jag än gör, men också att fånga energi i småsaker och tänka bättre om mig sj, ge mig själv mer kärlek och hitta det bra i saker jag gör. gör jag jättelite saker en dag kan jag ändå tänka att; fan va bra att jag lagade mat eller att jag gick ut med soporna.. sakta men säkert slutade jag att va så ’hård’ mot mig själv.
  tack för så bra podd blogg och allt!
  grät lite när jag såg att ni skulle bli med bebis, blev så glad♥️ ps du har ett så himla smittsamt skratt, underbart ?

Skriv en komentar