Maja Nilsson Lindelöf

Ni är ju väldigt många som har frågat mig om hur det går till när man lasrar bort hår så nu tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter och tankar. Jag är ingen expert och för att få korrekta svar bör ni googla istället men ni vill höra mina åsikter so here it comes!

Hur som helst jag började för två år sedan och i Portugal var dom noga med att det skulle vara en viss tid mellan behandlingarna. Ungefär två, tre månader. Här är det annorlunda tydligen, det kan nog också bero på att det är olika slags laser men nu måste jag göra minst var 6e vecka för effekt.

Vad kostar det?

Jag började använda laser för kanske två år sedan i Portugal. Där är det väldigt billigt, jag antar att det är för att folk generellt har både mer samt grövre hårstrån i länder som Portugal och Spanien. Jag vet att jag och Sanna pratade om det när jag var och hälsade på dom, det fanns kliniker i varje hörn med väldigt bra priser. I Portugal betalade jag ungefär 1200 kronor för alla de områden jag valde att behandla. I England kostar det ungefär 1000 kronor mer för samma områden!

Jag har uppfattat det som om att det är väldigt dyrt i Sverige vilket är synd för det är helt klart bland det bästa jag har gjort. Jag har blivit, med risk att låta som chewbacca, en hårig människa. Mitt hår på huvudet växer som ogräs och jag har helt enkelt mycket hår och efter mina ätstörningar eskalerade min hårväxt.

Hur många behandlingar behöver man?

Nu efter snart två och ett halvt år är jag klar och kommer förmodligen att vara hårfri i många många år framöver. Det är individuellt hur många behandlingar man behöver för att bli helt hårfri, jag skulle nog säga att jag har gjort 10 stycken nu. Jag har ju exempelvis inte lasrat mig på ETT ÅR och har inte ens tänkt på mitt hår. Jag har nog behövt raka mig en eller två gånger i månaden. Så ett tips är att göra några gånger och sedan avvakta lite om man inte vill betala så mycket på en gång! OBS! Kolla det först med kliniken såklart, det kan ju variera men ibland tror jag att dom vill luras och säger att man MÅSTE ha exempelvis 20 behandlingar men så är inte fallet!

Vilken typ av laser bör man använda?

Det här har ju jag ingen aning om men hittade detta.

Vid hårborttagning med laser är utmaningen att värma upp hårsäckarna tillräckligt mycket med hjälp av laserljuset UTAN att bränna huden. Exakt vilken laser och metod som är effektivast beror på hud- och hårfärg:

 • Alexandritelaser är den mest effektiva mot hår på ljus hud. Både för tunna och tjocka hårstrån. Man räknar med upp till 80-90% permanent hårreduktion efter 6 behandlingar med Alexandritelaser när man har ljus hud och mörka hårstrån.
 • Diodlaser är en bra ”all-round” laser. Den fungerar bra på allt ifrån ljus till relativt mörk hud (hudtyp 5 som till exempel kan ses hos personer från Indien). Nackdelen är att den ofta har problem med att ta bort de allra tunnaste hårstråna.
 • Nd:YAG laser är det enda som gäller när gör hårborttagning på riktigt mörk hud. Troligen för att laserljuset tränger ned och påverkar blodkärlen som förser hårsäckarna med näring utan att absorberas speciellt mycket av pigmentet i huden. Normalt behövs det något flera behandlingar när man använder Nd:YAG laser än med Alexandrite- eller Diodlasrar.Källan hittar ni här.

Gör det ont? 

Det kan kännas obehagligt och lite varmt men det gör inte ont. Det beror nog också på vilken slags laser man använder återigen. Om något är det bara otroligt obekvämt men det beror ju också på vilka områden man behandlar if you know what I mean…..

Finns det bieffekter?

Man kan kännas sig lite öm dagen efter, och man får inte sola 4 veckor innan och efter så börja inte lasra på sommaren. Man måste vara noga med att gå till en bra klinik där inte ögonen skadas av ljuset samt där de rakar ordentligt innan så att man inte får brännskador. Fick höra sist jag var där att minsta hårstrå som är kvar där man lasrar kan orsaka just det brännskador.

Kan alla lasra bort håret? 

Det beror på både hudfärg och hårfärg, dom tittar såklart innan när man har konsultation för att se om behandlingen kommer ge en effekt.

7 kommentarer

 1. Känner mig som en tjatmoster nu men skulle verkligen uppskatta några ord om din frisyr och din lugg. Du vet väl vad mina frågor är vid det här laget, hehe, men typ vad du har får hrtyp och hur mkt tid du måste lägga på att styla håret så att det ser OK ut samt vilka produkter osv. Så sugen p din längd och lugg men osäker på om det passar mig hår- och tidsmässigt. Skulle uppskatta till tusen om du skrev några ord om det!

 2. Alla får självklart göra exakt vad dom vill med sin egna kropp. Som tex lasra bort håret, raka bort det eller bara låta det vara. Jag förstår bara inte riktigt varför du skrev ”med risk för att låta äcklig”? Sen när är kroppsbehåring äckligt? Att raka bort vartenda hårstrå på kroppen är en social konstruktion och press från samhället, därför känner jag att man inte behöver uttrycka sig på det sättet? Om du förstår vad jag menar. Som sagt att får göra som dom vill, men man behöver inte skriva att något så naturligt som kroppshår är äckligt då det sätter ännu mer press på tjejer att vara helt rakade hela tiden.

  • Maja Nilsson Svara

   Naturligtvis är det inte en synonym för äckligt. Alla trivs vi med olika saker på ens kropp. Men just håret på kroppen kom efter min ätstörning, håret produceras ju för att värma samt skydda kroppen och för mig blir det som en dålig påminnelse och just därför har jag valt att ta bort det. För er kanske det låter larvigt och tycker att jag uppmuntrar till dåliga saker men för mig har lasringen varit väldigt viktig för mig som person. Det var ett enkelt beslut för att varje dag slippa bli påmind om en jobbig period i mitt liv. Att jag formulerade mig fel med just ordet äckligt är en annan sak men man kan inte alltid ta mig på orden. Att jag fick hår över hela min kropp samtidigt som min ätstörning är någonting jag inte alls har trivts med och har i perioder tyckt att det har varit äckligt att känna sig som chewbacca. Kram!

 3. Tack för informationen 🙂 Vilken av laserbehandlingarna har du gjort? Har du använt en metod eller blandat? Jag har gjort diod en gång men det är så långt att åka för att göra den så jag tänkte kanske prova någon annan som finns närmre.

  • Maja Nilsson Svara

   Jag har blandat! Vet inte om man borde det eller inte?? Kram

Skriv en komentar